Hyppää pääsisältöön

Danny vai Teflon Brothers ja Pandora? Viisuvoitto vai Finland, zero points? UMK Podcast seuraa viisukevättä tiiviisti vaihtuvien vieraiden kanssa

YleX:n uudessa podcastissa pureudutaan Uuden Musiikin Kilpailun ja viisukevään käänteisiin Henkka Remeksen ja vaihtuvien vieraiden kanssa. UMK Podcast alkaa Yle Areenassa 22.1.

Otsikkokuva: YleX Tiedottaa
Otsikkokuva: YleX Tiedottaa

Euroviisuista ja UMK:sta ei juuri ole fiksua suomenkielistä keskustelua, juontaja Henkka Remes sanoo.

UMK Podcast ei tyydy perinteisiin kahvipöytäkeskusteluihin, vaan haastaa kohtaamaan erilaisia näkökulmia, joiden kautta kuulija saa keskusteltavaa välitunneille tai kahvitauoille.

Podcast pureutuu kysymyksiin, jotka eivät välttämättä tule ensimmäisinä mieleen, kun puhutaan uudesta musiikista tai UMK:sta. Mikä meni monilta ohi? Miten biisi ja esitys vaikuttavat toisiinsa? Miten UMK vaikuttaa suomen musaskeneen ja millaisen portin Euroviisut tarjoavat muuhun Eurooppaan?

Kuuntele podcastia täältä.

Viisut ovat olleet Remekselle vuoden kohokohta lapsuudesta saakka.

– Tykkään siitä, kuinka koko Eurooppa kasaantuu viisujen äärelle ja löytää uusia artisteja, joita ei löytäisi radiosta tai Spotifysta. Viisufiilistä ei pysty sanoin kuvailemaan. Keväisin on aina jännittävä olo, Remes sanoo.

Uuden Musiikin Kilpailun finaalissa kuullaan tänä vuonna seitsemän kappaletta. Joukossa on viisukonkareita (Danny, Teflon Brothers x Pandora, Laura), tuoreempia nimiä (Oskr, Ilta), rockia (Blind Channel) ja viime vuoden voittaja Aksel.

Miten näistä nyt sitten valitsisi voittajan?

Hyvän UMK-kappaleen resepti vaihtuu vuosittain, Remes sanoo. Voittaja voi olla menevämpi popkappale tai herkkä balladi. Lordin viisuvoitto vuonna 2006 kiteyttää hyvin sen, ettei mitään “varmaa viisulekaa” ole. Olennaista on se, että biisi jää mieleen.

– Eikä pelkästään biisi, vaan myös esitys. Niiden täytyy keskustella keskenään, täydentää toisiaan. Tämän vuoden biiseistä kaikissa on voittajapotentiaalia, Remes sanoo.

Alkukeväästä UMK Podcast keskittyy UMK:n artisteihin, kappaleisiin, ensireaktioihin ja koko kilpailun analysoimiseen. Mikä tänä vuonna iskee niin suomalaisiin kuin eurooppalaisiinkin?

Loppukeväästä käännetään katse kohti Rotterdamia ja valmistaudutaan matkaan kohti laulavaa Eurooppaa. Mitä viisulavalla nähdään tauon jälkeen? Millainen on artistin matka Rotterdamiin, ja mitä sieltä on mahdollista tuoda mukanaan? Kevään aikana podcastia julkaistaan yhteensä kymmenen jaksoa.

Yhteydenotot: tuottaja Tytti Shemeikka, tytti.shemeikka@yle.fi