Hyppää pääsisältöön

Pave Maijanen on poissa, mutta musiikki jää soimaan – Anssi Kela ja Maija Vilkkumaa muistelevat mukavaa persoonaa ja taitavaa artistia lämmöllä

Pave Maijanen esiintyy Hittimittari-ohjelmassa vuonna 1985.
Pave Maijanen esiintyy Hittimittari-ohjelmassa vuonna 1985. Kuva: Yle/Arja Lento Pave Maijanen

Muusikko Pave Maijanen kuoli 70-vuotiaana 16.1.2021. Hän sairasti lihaksia rappeuttavaa ALS-tautia. Maijasen merkitys suomalaiselle musiikille on järisyttävä. Monipuolisella ja pitkällä urallaan hän soitti lukuisissa kokoonpanoissa sekä tuotti Wigwamin, Hurriganesin ja Dingon levyjä. Tunnetuimpia Maijasen lauluja ovat Pidä huolta, Jano ja Lähtisitkö. Pave Maijanen on poissa, mutta musiikki jää soimaan. Taiteilijaa muistellaan myös Elämän nälkä – Pave Maijanen ikuisesti -ohjelmassa.

Maija Vilkkumaa muistaa, että Pave Maijanen pysähtyi aina ystävällisesti juttelemaan heidän sattumalta tavatessaan lenkkipolulla tai töiden merkeissä.

– Hän oli hirveän kiva, eikä yhtään diiva. Olen Pavea 20 vuotta nuorempi. Kun juttelimme maailmasta ja biiseistä, ikäero hävisi.

Pave Maijanen oli samaan aikaan taiteilija ja käsityöläinen

Anssi Kela tutustui Maijaseen vuonna 2015 Vain elämää -ohjelman kuvauksissa.

– Arvostan Pave Maijasen musiikin tekijyyttä, moniosaamista ja käsityöläisyyttä todella paljon. Hän on esikuva siitä, millainen muusikko ja artisti haluaisin itsekin olla.

Anssi Kelan elämäkertakonsertti Bio Rexissä 12/2019.
Anssi Kelan elämäkertakonsertti Bio Rexissä 12/2019. Kuva: Katriina Laine / Yle Anssi Kela,muusikko,laulaja-lauluntekijät,Bio-Rex (Helsinki)

Maija Vilkkumaa pyysi Pave Maijasta tuottamaan esikoislevyään 90-luvun lopussa. Tuolloin yhteistyö ei edennyt, mutta arvostus taiteilijan työtä kohtaan säilyi. Maijasella oli juuri alkamassa Mestarit-kiertue ja ehkä muutenkin oman uran suunta pohdinnassa.

– Eksistentiaalinen kriisi ja mietinnän paikka tulee kaikille taiteilijoille jossain vaiheessa. Ehkä se pysähtyminen toi meille Mestarit-kiertueen, mikä olikin ihan mieletön juttu sekin.

Lähikuva Maija Vilkkumaan kasvoista.
Lähikuva Maija Vilkkumaan kasvoista. Kuva: Nella Nuora / Yle Maija Vilkkumaa,laulajat,muusikko,silmä

Kaikkien tuntemat Pave Maijasen laulut soivat mielissämme. Pidä huolta, Jano ja Lähtisitkö ovat klassikkoja. Kelalle oli elämys löytää Maijasen tuotannosta hieman harvinaisempi biisi Halpaa bensaa.

– Löysin kappaleen muistaakseni alkukesästä 2020 ja kuuntelin sitä hetken aikaa repeatilla. Sitten oli pakko laittaa Pavellekin viestiä, että mikä biisi tämä on, tämähän on ihan mahtava. Kun sitä kuuntelee, ihmettelee, miksi tästä ei ole tullut hitti. Paven tuotannosta löytyy tuollaisia helmiä.

Maija Vilkkumaalle rakkaimpia Maijasen lauluja ovat monet tunnetut biisit. Hän on esittänyt Jano-kappaleen Vain elämää -ohjelmassa.

– Rakastan hittejä. Minusta Pave Maijasen ihanimmat biisit ovat Lähtisitkö, Jano, Ikävä ja Pidä huolta. Olen kuunnellut näitä biisejä tosi paljon, koska niissä melodian ja tekstin liitto toimii erityisen hienosti.

Anssi Kelalle Ikävä-kappale on monella tapaa tuttu. Maijasen itsensä esittämää versiota tutummaksi laulu tuli Pirkko-äidin laulamana.

– Minulle oli tärkeää päästä tekemään Ikävä-biisistä oma versio Vain elämää -ohjelmassa. Riisuin laulun niin hauraaksi ja paljaaksi kuin mahdollista. Siinä oli vain pelkkä kitara ja laulu. Yhdessä kohtaa kitarakin tippui pois. Sitten jäi jäljelle pelkkä kuiskaava falsettilaulu. Kokeilin, miten pieneksi biisin voi tehdä.

Anssi Kela esitti SuomiLOVE-ohjelmassa Pave Maijasen kanssa kappaleen Elämän nälkä duettona vuonna 2017.

En ole ikinä kuullut kenenkään sanovan pahaa Pave Maijasesta. Jos pääset elämäsi loppuun asti siten, että kukaan ei puhu sinusta pahaa, poistut kehistä suurmestarina.― Anssi Kela

Kelan mukaan Pave Maijasesta puhuttiin ainoastaan positiiviseen sävyyn jo ennen kuin hänen sairaudestaan tiedettiin. Maijanen persoonana loi positiivista tunnelmaa, energiaa ja valoa ympärilleen.

– Paven seurassa ei ollut mitään raskasta. Oli aina ilo olla Paven lähettyvillä. Se on päällimmäinen muisto miehestä.

Aivan erityisesti Vilkkumaalle ja Kelalle on jäänyt mieleen tapaaminen tammikuussa 2020. Saman pöydän ääreen istuivat Pave Maijanen, Anssi Kela ja Maija Vilkkumaa. Maijanen nimitti sairauttaan negatiiviseksi lottovoitoksi. Kela muistaa, että pitkälle edennyt ALS-tauti ei ollut lannistanut Maijasta.

– Ei hänellä ollut pienintäkään katkeruutta tai vihaa. Hän kertoi eläneensä todella hyvän elämän, tehneensä haluamiaan asioita ja saaneensa elämältä paljon.

Vilkkumaa havainnoi Maijasen suhtautuneen elämän rajallisuuteen tyynesti.

– Hän asennoitui niin, että kaikkihan me joskus kuolemme. Jos hänen aikansa oli nyt käsillä, niin olkoon niin. Se oli kauhean liikuttavaa ja puhdistavaa. Se löysäsi myös itseltäni kauhua omaa kuolemaa kohtaan.

Innokas valokuvaaja Pave Maijanen kertoi kuppilan pöydässä järjestävänsä valokuvanäyttelyä. Näyttely oli 70-luvulta saakka valokuvausta harrastaneen muusikon pitkäaikainen haave. Stefan Bremerin kuratoima näyttely toteutui Kesälahdella kesällä 2020. Sen jälkeen Kuva & valo -näyttely on ollut esillä Lappeenrannassa ja Helsingissä.

– Siellä oli vielä se kipinä ja into. Silmät syttyivät loistamaan, kun hän puhui valokuvista, Kela muistaa.

Myös Maija Vilkkumaa pisti merkille, että valokuvanäyttely oli Pave Maijaselle tärkeä asia.

– Paven silmissä loisti ihan semmoinen poikamainen innostus. Se tapaaminen on jäänyt muistin sopukoihin ikuisiksi ajoiksi.

Elämän nälkä – Pave Maijanen ikuisesti -ohjelmassa muistellaan edesmennyttä musiikin monilahjakkuutta Pave Maijasta. Illan kuluessa nähdään Maijasen useita esiintymisiä arkisto-ohjelmissa eri vuosikymmeniltä vaihtuvissa kokoonpanoissa. Ohjelmassa vierailevat Pedro Hietanen, Pepe Willberg, Neumann ja Hector. Perjantaina 22.1. klo 21 TV2:ssa ja Areenassa.