Hyppää pääsisältöön

Uuden musiikin ilotulitusta jo kahdentoista kauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset vuosien varrelta

Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2023 UMK järjestetään kahdennentoista kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

Mikä UMK?

Uuden Musiikin Kilpailun (UMK) tarkoituksena on tuoda koko kansan tietoisuuteen uutta musiikkia ja etsiä Suomen edustajaa Euroviisuihin.

Kilpailun voittaja edustaa Suomea Euroviisuissa. Voittaja valitaan yleisö- ja tuomariäänien perusteella.

Kilpailu on kaikille musiikintekijöille avoin. Osallistujat lähettävät itse esiintymiskappaleensa UMK:n esivalinnasta vastaavalle tuomaristolle, joka valitsee parhaimmat kappaleet itse kilpailuun.

Kuva: Jussi Nahkuri. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

2012 – Ensimmäinen UMK toi estradille vanhoja tuttuja ja uusia tulokkaita

Kesällä 2011 Yleisradio ilmoitti perinteisten euroviisuesikarsintojen muuttuvan. Tilalle esiteltiin täysin uusi kotimaisen musiikin show, Uuden Musiikin Kilpailu, jonka esikuvana toimi muun muassa Ruotsin Melodifestivalen ja Norjan Melodi Grand Prix. UMK:n tarkoituksena on juhlistaa uutta musiikkia, kilpailla sen saralla ja lopulta valikoida Suomelle edustaja Euroviisuihin.

Kaikkien aikojen ensimmäiseen Uuden Musiikin Kilpailuun haki yhteensä 540 artistia. Näistä osallistujista esiraati valitsi jatkoon 40 kappaletta.

Monivaiheisen kilpailun finaalissa kuultiin elektrorockia, balladia, kitarapoppia ja klassista laulua. Finalistit valikoituivat tuomari- ja yleisöäänien perusteella.

Finaaliin päätyi lopulta kuusi esitystä: XL5-yhtyeestä alunperin ponnistanut Mica Ikonen kappaleellaan Anna mennä, uusi tulokas Kaisa Vala kappaleellaan Habits of Human Beings, Iconcrash radiohitiksi nousseella kappaleellaan We are the Night, uuden puolen itsestään näyttänyt Stig kappaleellaan Laululeija, karismaattinen Ville Eetvartti kappaleellaan Lasikaupunki sekä kaunisääninen Pernilla Karlsson ruotsinkielisellä kappaleellaan När jag blundar.

Lopulta kilpailun kolmanneksi ylsi Stig, hopeasijalle Ville Eetvartti ja voittajaksi valikoitui Pernilla Karlsson.

Kauniisti soljuva kappale ylsi lopulta Euroviisujen semifinaalissa sijalle 12. Täten pisteet eivät yltäneet aivan finaaliin asti.

UMK 2012 Finaaliesitykset

Mica Ikonen: Anna mennä

Kaisa Vala: Habits of Human Beings

Iconcrash: We are the Night

Stig: Laululeija

Ville Eetvartti: Lasikaupunki

Pernilla Karlsson: När jag blundar

Kuva: Tomi Mikola. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

2013 – Ding dong ja kohuttu suudelma

Vuoden 2013 UMK:n avoimeen hakuun lähetetyistä demoista valikoitui lopulta 12 esitystä jatkoon. Nämä jaettiin kahteen eri karsintaan, joista osa kilpailijoista päätyi semifinaaliin ja osa suoraan finaaliin. Voittaja ratkesi finaalissa tuomariston ja yleisön äänten perusteella. Puolet äänistä tuli tuomaristolta ja toinen puoli yleisöltä.

Finaaliin ylsivät melodista metallia soittava Arion kappaleellaan Lost, klassisen svengaava Elina Orkoneva kappaleellaan He's Not My Man, Lucy Was Driving stadionrockille kumartavalla kappaleellaan Dancing All Around The Universe, purkkapunkin ilosanomaa soittanut Last Panda kappaleellaan Saturday Night Forever, laulajalahjakkuus Diandra kappaleellaan Colliding Into You, Great Wide North eeppisellä folkrock-kappaleellaan Flags, komeaääninen Mikael Saari kappaleellaan We Should Be Through sekä Krista Siegfrids hömppäpoppiklassikollaan Marry Me.

Finaalin kolmanneksi sijoittui Diandra, toiseksi Mikael Saari ja kilpailun voiton vei selkein luvuin Krista Siegfrids. Dingdong-energia puri niin UMK:n tuomaristoon kuin yleisöön.

Marry me pääsi Euroviisufinaaliin asti ja sijoittui lopulta sijalle 24.

UMK 2013 Finaaliesitykset

Elina Orkoneva: He's Not My Man

Lucy Was Driving: Dancing All Around The Universe

Last Panda: Saturday Night Forever

Diandra: Colliding Into You

Great Wide North: Flags

Mikael Saari: We Should Be Through

Arion: Lost

Krista Siegfrids: Marry Me

Siegfridsin esityksen lopullisessa koreografiassa laulaja suutelee yhtä esityksen naispuolista taustatanssijaa. Tuolloin Siegfrids kertoi sen olleen kannanotto Suomessa käytyyn keskusteluun sukupuolineutraalista avioliittolaista.

Vaikka Euroviisut ovat olleet kautta aikojen rakkauden ja yhdenvertaisuuden juhla, eivät kaikki maat sulattaneet naisten välistä suudelmaa.

Muun muassa Venäjä kohotteli kulmiaan ja Georgia paheksui elettä vahvasti. Turkki boikotoi vuoden 2013 Euroviisuja kokonaan.

Kuva: Tomi Mikola. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

2014 – Energinen Softengine nappasi Suomen Euroviisuhistorian toiseksi parhaimman sijoituksen

Vuoden 2014 UMK:n lähetettiin yhteensä 420 demoa, joista esiraati valikoi yhteensä 12 parasta semifinaaleihin. Näistä kappaleista karsiutui vielä 4.

Lopulliseen UMK-finaaliin päätyivät Clarissa ft. Josh Standing perinteikkäällä viisubiisillä Top of the World, eteerinen Hanna Sky kappaleellaan Hope, hipsterien suosikki Hukka ja Mama kappaleellaan Selja, Lauri Mikkola voimaballadillaan Going Down, rouhean omaperäinen MIAU kappaleellaan God/Drug, silloinen YouTubesuosikki MadCraft kappaleellaan Shining Bright, Mikko Pohjola perinteisemmällä radioiskelmäkappaleellaan Sängyn reunalla sekä nuori rocklupaus Softengine kappaleellaan Something better.

Pronssisijalle loputa ylsi MIAU, toisen sijan saavutti Mikko Pohjola ja voiton nappasi Softengine. Bändin suosio oli kilpailun aikana suuri ja se solmi levytyssopimuksen Sony Musicin kanssa kilpailun ollessa vielä käynnissä.

Uuden Musiikin Kilpailussa junioreiksi kutsutut seinäjokelaiset Topi Latukka, Henri Oskár, Ossi Mäkelä, Eero Keskinen ja Tuomo Alarinta olivat 17–19-vuotiaita.

Softengine selvisi lopulta kirkkaasti Euroviisujen finaaliin toukokuussa 2014. Se saavutti 11. sijan, mikä oli osallistujamäärään suhteutettuna Suomen viisuhistorian toiseksi paras sijoitus.

UMK 2014 Finaaliesitykset

Clarissa feat. Josh Standing: Top of the World

Hanna Sky: Hope

Hukka ja Mama: Selja

Lauri Mikkola: Going Down

MIAU: God/Drug

MadCraft: Shining Bright

Mikko Pohjola: Sängyn reunalla

Softengine: Something Better

Kuva: Tiia Santavirta. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

2015 – Pertti Kurikan Nimipäivät antoi äänen heille, jotka yleensä jäävät marginaaliin

Aiemmista vuosista poiketen vuonna 2015 kilpailussa ei ollut tuomaristoa, vaan semifinaaleista jatkoon pääsi pelkillä yleisöäänillä. Finaalissa 90 % pisteistä tuli yleisöäänistä ja loput pisteistä kahdeksalta eri raadilta.

Finaaliin valittiin yhdeksän eri esiintyjää. Siinä mittelivät aikuisrockin lähettiläs Järjestyshäiriö kappaleellaan Särkyneiden sydänten kulmilla, Bollywoodista hurahtanut Shava kappaleellaan Ostarilla, Norlan "El Misionario" lantioita keinuttaneella kappaleellaan No Voy a llorar por Ti, iloa ja valoa lavalle tuonut Jouni Aslak kappaleellaan Lions and Lambs, teatraalinen Angelo De Nile eeppisellä kappaleellaan All for Victory, Solju mahtipontiseksi kasvavalla popkappaleellaan Hold Your Colours, omaehtoinen Opera Skaala disko-oopperakappaleellaan Heart of Light, kansainvälistäkin suosiota saanut Satin Circus kappaleellaan Crossroads sekä tinkimätön punkbändi Pertti Kurikan Nimipäivät kappaleellaan Aina mun pitää.

Finaalissa Opera Skaala ylsi kolmanneksi ja Satin Circus sai nauttia hopeasijastaan. Suurimman äänisaaliin nappasi Pertti Kurikan Nimipäivät ja näin ollen Suomi lähetti ensimmäistä kertaa rehellisen punkbändin Euroviisuihin.

Pertti Kurikan Nimipäivät herätti valtavasti kiinnostusta niin Suomessa kuin ulkomailla, sillä kehitysvammaisten punkbändi oli globaalillakin tasolla harvinainen.

Bändi toi esiin ihmisoikeuskysymyksiä, ja rikkoi roppakaupalla kehitysvammaisuuteen liittyviä ennakkoluuloja. Monet ulkomaiset mediat suitsuttivat yhtyettä maasta taivaisiin.

Mediahuomio ei kuitenkaan siivittänyt viisumenestystä, vaan Pertti Kurikan Nimipäivät jäi semifinaalissaan viimeiselle sijalle. Itsemääräämisoikeudesta kertonut Aina mun pitää ei uponnut eurooppalaiselle viisukansalle.

UMK 2015 Finaaliesitykset

Järjestyshäiriö – Särkyneiden sydänten kulmilla

Shava – Ostarilla

Norlan "El Misionario" – No Voy a llorar por Ti

Jouni Aslak – Lions and Lambs

Angelo De Nile – All for Victory

Solju – Hold Your Colours

Opera Skaala – Heart of Light

Satin Circus: Crossroads

Pertti Kurikan Nimipäivät: Aina mun pitää

Kuva: Miikka Varila. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

2016 – Sandhja lauloi murheet pois

Järjestyksessään viides UMK toisti edellisen vuoden kaavaa: tuomaristo oli korvattu raadeilla, joskin raatien painoarvo kasvoi. Yleisön ja raatien äänet olivat 50-50.

Finaalissa parhaimman biisin ja euroviisuedustajan tittelistä ottivat mittaa 9 kilpailijaa. Lauteille nousivat Tuuli Olkkonen kauniilla, perinteisellä euroviisuballadilla Don't Wake Me Up, bassoa taitavasti näppäillyt Stella Christine kappaleellaan Ain't Got Time for Boys, discokuningatar Eini kappaleellaan Draamaa, monipuolinen Cristal Snow kappaleellaan Love Is Blind, Annica Milán & Kimmo Blom tunteikkaalla voimaballadillaan Good Enough, rockasennetta uhkuva Barbe-Q-Barbies kappaleellaan Let Me Out, viisusuosikki Mikael Saari kappaleellaan On It Goes, Saara Aalto yleisön hurmanneella kappaleellaan No Fear sekä todelliset bileet lavalle tuonut Sandhja kappaleellaan Sing It Away.

UMK:n finaalin kolmanneksi sijoittui Mikael Saari, toiseksi Saara Aalto ja voittajaksi ylsi Sandhja. Valinta herätti myös keskustelua, sillä yleisöäänten perusteella Aalto olisi kirinyt voittoon. Raatipisteet kuitenkin olivat Sandhjan puolella.

Euroviisuissa iloinen ja rempseä Sing It Away ei kuitenkaan päässyt finaaliin, vaan kappale sai 51 pistettä ja joutui tyytymään sijaan 15.

UMK 2016 Finaaliesitykset

Tuuli Okkonen: Don’t Wake Me Up

Stella Christine: Ain't Got Time for Boys

Eini: Draamaa

Cristal Snow: Love Is Blind

Annica Milán & Kimmo Blom: Good Enough

Barbe-Q-Barbies – "Let Me Out"

Mikael Saari: On It Goes

Saara Aalto: No Fear

Sandhja: Sing It Away

Kuva: Miikka Varila. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

2017 – Norma John tunnelmoi tiensä Eurooppaan

Vuoden 2017 UMK toisti samaa kaavaa: finaalin voittaja valittiin 50 % yleisöäänestyksellä ja 50 % raatien äänillä. Tällä kertaa raadit olivat kansainvälisiä. Ensimmäistä kertaa yleisö sai äänestää suosikkiaan myös ilmaiseksi Yle-tunnuksella.

Finaalissa toisiaan vastaan mittelöivät rämäpäinen Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies kappaleellaan Caveman, drag-taidetta lavalle tuonut Club La Persé My Little World -kappaleellaan, Lauri Yrjölä klubijytkeellään Helppo elämä, Anni Saikku toiveikkaalla kappaleellaan Reach Out for The Sun, Alva tarttuvalla kappaleellaan Arrows, Ruotsin lahja Günther & D’Sanz kappaleellaan Love Yourself , My First Bandin pikkutuhma kappale Paradise, näyttävän shown mukanaan tuonut Emma kappaleellaan Circle of Light, Zühlke voimaannuttavalla kappaleellaan Perfect Villain ja Norma John tunnelmallisella kappaleellaan Blackbird.

Viimeisin mainittu Norma John kruunattiin UMK:n finaalin selkeäksi voittajaksi. Hopealle sijoittui Zühlke ja kolmanneksi ylsi Emma.

Tummanpuhuva, vähäeleinen Norma John ei kansan valtavista odotuksista huolimatta yltänyt Euroviisufinaaliin. Blackbird jäi Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa sijalle 12 saaden 92 pistettä.

Suomalaiset joutuivat katsomaan kolmatta vuotta peräkkäin Euroviisufinaalia ilman omaa edustajaansa. Yleisön riveissä kuohui ja soraäänet povasivat UMK:lle hiljaista hiipumista.

UMK 2017 Finaaliesitykset

Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies: Caveman

Club La Persé: My Little World

Lauri Yrjölä: Helppo elämä

Anni Saikku: Reach Out for The Sun

Alva: Arrows

Günther & D’Sanz: Love Yourself

My First Band: Paradise

Emma: Circle of Light

Zühlke: Perfect Villain

Norma John: Blackbird

Kuva: Miikka Varila. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

2018 – Kilpailu muuttuu: esiintyjän sijaan äänestetään biisiä

Vuonna 2018 Uuden Musiikin Kilpailu uudistui. Edeltävänä vuonna X-factor UK:ssa menestyksekkäästi toiseksi tullut Saara Aalto valittiin suoraan Suomen viisuehdokkaaksi. Tällä kertaa yleisö ei äänestänyt artistia, vaan parasta biisiä esiintyjälle.

Uudistus herätti ihastuksen lisäksi myös närää. Yksittäiselle artistille suora lippu Euroviisuihin sai monet syyttämään Yleä puolueellisuudesta – varsinkin, kun kilpailun esikarsinta oli alkanut täysin normaalilla kaavalla: kuka tahansa sai lähettää kappaleitaan raadille.

Saara Aallon valintaa perusteltiin sillä, että yleisö oli jo vuosia toivonut esiintyjäksi kansainvälistä tähteä ja Aalto oli hiljattain lyönyt itsensä läpi Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Aallon kilpailukappaleet olivat Monsters, Domino ja Queens. Kappaleet julkaistiin erikseen ja niihin jokaiseen tehtiin oma musiikkivideo.

Voiton vei selkeästi ensimmäisenä julkaistu Monsters. Saara Aalto kuvaili sen olevan "Säkenöivä ja suoraviivainen voimabiisi, jossa on kyse pelkojen kohtaamisesta ja voittamisesta".

Aallon lisäksi kappaleen tekoon osallistuivat ruotsalaisen The Family-laulunkirjoittajaryhmän Joy ja Linnea Deb sekä englantilainen tuottaja-laulunkirjoittaja Ki Fitzgerald. The Familyn käsialaa on muun muassa Måns Zelmerlövin Heroes.

Monsters löi itsensä läpi Euroviisufinaaliin kolmen vuoden hiljaiselon jälkeen. Finaalissa Monsters jäi toiseksi viimeiseksi. Yleisöä kuitenkin lohdutti se, että vielä viisufinaalissa oli tilaa meille suomalaisillekin.

Saara Aallon kilpailukappaleet

Queens

Domino

Monsters

Katso tästä Saara Aallon kilpailukappaleiden musiikkivideotKuva: Miikka Varila. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

2019 – Kansainvälisesti tunnettu Darude ja Sebastian Rejman viisuihin ilmastokriisiaiheisella kappaleella

Seuraavana vuonna sama kaava toistui: esiintyjä valittiin etukäteen ja yleisö sai valita kolmesta kappaleesta sen mieluisimman.

Euroviisujen esiintyjäksi valittiin maailmanlaajuisesti tunnettu lauluntekijä-DJ Darude ja laulaja-näyttelijä Sebastian Rejman.

Edellisen vuoden tavoin yleisön reaktio oli ristiriitainen. Osaa valinta ihastutti, osaa närkästytti. Varmaa oli se, että Darudelta löytyy fanipohjaa Euroopasta.

Kilpailukappaleet olivat ilmastokriisiin pohjautuva Look Away, leikkisämpi Superman sekä yleisön mielipiteet kahtiajakanut Release me.

Edustuskappaleeksi äänestettiin Look Away, joka oli selvä katsojien ja kansainvälisen ammattilaisraadin suosikki.

"Look Away haluaa herättää itse kunkin ajattelemaan, että vaikka vaikeita asioita on tavallaan helpompi olla kohtaamatta, niin siitä huolimatta niihin kannattaa puuttua ja alkaa tehdä asioille jotakin," Darude pohti kappaleesta tuolloin Ylelle.

Darude & Sebastian Rejman saivat Euroviisujen semifinaalissa 23 pistettä ja jäivät näin ollen ulkopuolelle Euroviisufinaalista.

Daruden kilpailukappaleet

Look Away

Superman

Release Me

Kuva: Miikka Varila. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

2020 – Kilpailu takaisin ennennäkemättömän suosittuna: Aksel Kankaanranta niukkaan voittoon

Yhdeksäs Uuden Musiikin Kilpailu toi kilpailun takaisin UMK:n parin vuoden syrjähypyn jälkeen. Päätös oli oikea, sillä katsojaluvut ja yleisön kiinnostus oli uudenlaista. Kilpailuun lähetettiin yli 400 biisiehdotusta.

Iso syy kauden suosioon oli Erika Vikmanin Cicciolina -kappale, josta muodostui yksi vuoden suurimmista kotimaisista hiteistä. Kappale villitsi eritoten Euroviisufanit ulkomaita myöten.

Cicciolinan lisäksi raati valitsi kilpailuun seuraavat esiintyjät: Aksel Kankaanranta eteerisen kauniilla kappaleellaan Looking back, räväkkä trio F3M kappaleellaan Bananas, 15 vuotta musiikkia julkaissut laulaja-lauluntekijä Sansa kappaleellaan Lover view, X-Factor Suomen voittaja Tika voimaballadillaan I Let My Heart Break ja upeaääninen Catharina Zühlke kappaleellaan Eternity.

Voiton vei lopulta Aksel Kankaanrannan Looking back. Kankaanrantaa povattiin alusta alkaen toiseksi ennakkosuosikiksi Vikmanin ohella.

UMK 2020 Finaaliesitykset

Sansa: Lover View

Catharina Zühlke: Eternity

F3M: Bananas

Tika: I Let My Heart Break

Erika Vikman: Cicciolina

Aksel Kankaanranta: Looking Back

Vuoden 2020 Euroviisut lopulta peruttiin koronavirustilanteen vuoksi. Euroviisut oli määrä järjestää Rotterdamissa 12.-16.5.

Kuva: Mona Tamminen. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

2021 – "Kaikkien aikojen kovin kattaus"

Kymmenennen Uuden Musiikin Kilpailun esiintyjät julkistettiin 13. tammikuuta 2021. YleX:n musiikkipäällikkö ja UMK-ammattilaisraatia vetänyt Tapio Hakanen kehaisi kattauksen olevan "kaikkien aikojen kovin".

Vuonna 2021 UMK:n finaaliin valikoitui turkulainen popartistilupaus Oskr kappaleellaan Lie, Suomen suosituimpiin yhtyeisiin lukeutuva Teflon Brothers sekä ysäripopin ikoni Pandora kappaleellaan I love you, kotimaisen kulttuurikentän grand old man Danny, kappaleellaan Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua, Viron radiosoittolistakuningatar Laura kappaleellaan Play, viime vuoden voittaja Aksel Kankaanranta herkällä kappalellaan Hurt, raskaan musiikin lähettiläs Blind Channel raa'alla tykityksellään Dark Side ja vahvojen tunteiden tulkki Ilta voimaballadillaan Kelle mä soitan.

Kymmenes UMK-finaali järjestettiin 20. helmikuuta 2021. Sen voitti ylivoimaisesti Blind Channel kappaleellaan Dark Side. Violent pop-yhtye edusti Suomea Euroviisuissa 2021 saaden aikaan suurta fanihysteriaa ympäri maailmaa. Blind Channel sijoittui lopulta viisufinaalin kuudenneksi.

UMK 2021 Finaaliesitykset

Oskr: Lie

Teflon Brothers & Pandora: I Love You

Danny: Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua

Laura: Play

Aksel Kankaanranta: Hurt

Blind Channel: Dark Side

Ilta: Kelle mä soitan

2022 – Finaali keräsi liki 2 miljoonaa silmäparia ruudun ääreen

Yhdestoista UMK:n kausi herätti ennakkoon suurta kiinnostusta viime vuoden menestyksen myötä. Finalistit julkaistiin 12. tammikuuta 2022.

Finaalissa kilpailivat rouhea alternative-rockyhtye Cyan Kicks kappaleellaan Hurricane, Suomen P!nkiksi tituleerattu BESS kappaleellaan Ram pam pam, kaikkien aikojen menestyneimpiin suomalaisbändeihin lukeutuva The Rasmus kappaleellaan Jezebel, stadionfolkille kosiskeleva Younghearted kappaleellaan Sun numero, raikas Olivera kappaleellaan Thank God I'm an Atheist, rokkikukkojen esikuva Tommi Läntinen kappaleellaan Elämä kantaa mua sekä karismaattinen Isaac Sene kappaleellaan Kuuma jäbä.

Yhdestoista Uuden Musiikin Kilpailun finaali järjestettiin Turun Logomossa 26. helmikuuta 2022. Kilvan voitti The Rasmus 310 pisteellä. Toiseksi sijottui Cyan Kicks 221 pisteellä ja kolmanneksi ylettyi Bess 204 pisteellä.

Finaalilähetys keräsi ruudun ääreen liki 2 miljoonaa katsojaa.

UMK 2022 Finaaliesitykset

Cyan Kicks – Hurricane

BESS – Ram pam pam

The Rasmus – Jezebel

Younghearted – Sun numero

Olivera – Thank God I’m an Atheist

Tommi Läntinen – Elämä kantaa mua

Isaac Sene – Kuuma jäbä

2023 – Varttuneet lapsitähdet ja koko kansan discojuntta

Kahdennentoista kauden kilpailijat julkaistiin 11. tammikuuta 2023.

Ulostulon jälkeen moni UMK-fani hihkui riemuissaan: vihdoin kilpailijana on Robin Packalen! Spekulaatiot Robinin osallistumisesta kävivät kiivaana jo vuonna 2019.

Robin Packalenin kepeän Girls Like You kappaleen lisäksi UMK:ssa kilpailevat pirteä tulokas Keira kappaleellaan No Business On Dancefloor, Euroviisuja hengittävä Benjamin kappaleellaan Hoida mut, Lxandra riipaisevan kauniilla kappaleella Something To Lose, takavasemmalta voittajasuosikiksi noussut rämäpää Käärijä kappaleellaan Cha Cha Cha, sympaattinen Kuumaa kappaleellaan Ylivoimainen sekä Portion Boys bailukappaleellaan Samaa taivasta katsotaan.

2023 UMK:n voitti Käärijä 539 pisteellä. Toiseksi sijottui Portion Boys 152 pisteellä ja kolmanneksi ylsi Keira 133 pisteellä. Käärijä edustaa Suomea 9.–13.5. pidettävissä Euroviisuissa, jotka järjestetään Ukrainan puolesta Liverpoolissa Isossa-Britanniassa.

UMK 2023 Finaaliesitykset

Robin Packalen – Girls Like You

KUUMAA – Ylivoimainen

Käärijä – Cha Cha Cha

Keira – No Business On the Dancefloor

Benjamin – Hoida mut

Lxandra – Something To Lose

Portion Boys – Samaa taivasta katsotaan

Uuden Musiikin Kilpailu on vakiinnuttanut vuosien aikana asemansa suomalaisessa viihdekulttuurissa. Se on tuonut kansan korviin aimo annoksen täsmäiskuhittejä, outouksia ja vähän niitä hutejakin. Lavalla on nähty niin räkäistä punkkia, eri kieliä, nuorta energiaa kuin vanhoja konkareita.

Mikä artikkelissa esitetyistä kappaleista oli suosikkisi? Osallistu keskusteluun alla.