Hyppää pääsisältöön

“En pysty tähän!”

12-vuotias Pietro yrittää Matterhornin huipulle – vaarallinen vuori vie usean hengen vuodessa.

Sveitsin ja Italian rajalla sijaitseva huippu kutsuu kiipeilijöitä puoleensa vastustamattomasti. Jotkut heistä eivät koskaan palaa. Eränkävijät – Alpeilta Arktiselle -sarjan toisella kaudella seuraamme 12-vuotiaan Pietron uskaliasta nousua Matterhornille isänsä Stefanon kanssa.

Vuorella on kylmä. Alhaalla laaksossa oli t-paitakeli, mutta hyvin pian lämpimästi kerrospukeutunut Pietro tuntee pakkasen purevuuden.

Aikaikkuna huipulle pääsemiseen on kutistunut neljään tuntiin. Iltapäivälle on luvattu pilviä. Matterhornilla ne voivat muodostua myrskyksi alta aikayksikön.

Pietro Percino kiipeämässä Matterhornille.
Stefano valaa poikaansa uskoa vaativissa paikoissa. Pietro Percino kiipeämässä Matterhornille. Kuva: Ntrnz media oy Eränkävijät

Pietro on harjoitellut korkealla liikkumista isänsä kanssa taaperosta lähtien.

Vuori antaa silti täyden vastuksen. Korkealla Pietron sormet kohmettuvat. Hengästyttää, puhuminen on vaikeaa. Pietrolla tulee epäilyksen hetkensä.
"En pysty tähän. Väsyttää."

Pahaenteinen vuori

Pietro Percino on kasvanut Ayasin laaksossa ja liikkunut vuorilla alle 4-vuotiaasta. Isä Stefano on ammattimainen vuoristo-opas.

12-vuotiaana Matterhornille kiipeäminen on silti suunnaton haaste. Vuori on kuolonuhreissa mitaten yksi maailman vaarallisimmista.

Stefano ja Pietro Percino kiipeämässä Matterhornille.
Kaksikko etenee varmoin ottein - pienikin lipsahdus voi maksaa hengen. Stefano ja Pietro Percino kiipeämässä Matterhornille. Kuva: Marco Spataro Eränkävijät

Stefano tietää, ettei vuorilta aina selviä hengissä ammattilainenkaan. Vuoret veivät hänen hyvän ystävänsä ja oppi-isänsä hengen. Ja tälläkin kertaa vuorella tapahtuu traaginen onnettomuus.

Ensimmäisenä päivänä parivaljakko kiipeää 3800 metrin korkeudessa sijaitsevalle Carrel Hut-majalle. Siellä kerätään voimia seuraavana päivänä toiveissa olevaan huiputukseen.

Samana yönä majalla yöpyy kaksi ranskalaismiestä, joilla on sama suunta.

“Pärjäätkö?”

Aamuyön tunteina matka kohti huippua jatkuu. Isä tuntee poikansa väsymyksen ja on osannut siihen valmistautua.

"Muista kädet ja jalat ja etene rauhassa. OK?"

Hän hehkuttaa jokaisen lohkareen ylittämistä. Pietro saa uusia voimia.

"Hienoa, P!"

Stefano ja Pietro Percino kiipeämässä Matterhornin huipulle.
Jokainen askel on tärkeä onnistuminen. Stefano ja Pietro Percino kiipeämässä Matterhornin huipulle. Kuva: Marco Spataro Eränkävijät

Ympärillä on kilometreittäin ilmaa. Jos putoaa, matka ei pysähdy aivan heti. Kummallakin puolella avautuu vuoristomaisema, joka itsessään veisi kokemattoman keuhkoista ilman. Ylhäällä on taivas – ja huippu.

Pietro joutuu käyttämään jokaisen voimanrippeensä.

"Pärjäätkö? Vedänkö sinua?"

Juuri ennen huippua pilviä ilmestyy taivaalle. Aikaa on juuri ja juuri riittävästi. Viimeisen jyrkänteen jälkeen tulee näkyviin Italian puoleiselle huipulle pystytetty risti.

Pietro on perillä.

Pietro Percino Matterhornin huipulla.
Matterhorn on päihitetty. Pietro Percino Matterhornin huipulla. Kuva: Marco Spataro Eränkävijät

Myöhemmin kantautuu uutinen: samassa majassa yöpyneet ranskalaiset ovat pudonneet yli 400 metriä alas ja jääneet roikkumaan köyden varassa tyhjän päälle. Toinen heistä on säilynyt tajuissaan ja saanut soitettua apua.


Katso Pietron huikea matka Matterhornin valloittajaksi Eränkävijät: Alpeilta Arktiselle -sarjan uusissa jaksoissa YLE TV1:ssä ja Areenassa 31.1.2021 alkaen!