Hyppää pääsisältöön

"Sä ajattelet syvällisesti, mä ajattelen nopeesti" – korona muutti Sami Yaffan ja Meeri Koutaniemen työt

Luovia suhteita sarjan areenakuva
Luovia suhteita sarjan areenakuva Kuva: Yle taide

Mitkä ovat yhteisen inspiraation kirkkaimmat hetket, entä milloin syntyy säröjä ja missä näkyy vallankäyttö? Uusi dokumenttisarja Luovia suhteita kuvaa kahden toisilleen läheisen taiteilijan yhteistyötä ja elämää. Mukana on sekä parisuhteessa eläviä taiteilijoita että ystävyyteen ja perhesiteisiin perustuvia työpareja.

Koko kuusiosaisen Luovia suhteita -sarjan voi katsoa Yle Areenassa. Se käsittelee eri taiteenlajeja keraamiikasta rockiin ja teatteriin, tatuoinneista ja sidonnasta arabimusiikkiin ja lastenkijallisuuteen. Sarja on sukellus luovuuden ytimeen ja siihen, kuinka kaksi ihmistä työskentelevät yhdessä ja muuttavat toistensa maailmaa.

Palkittu valokuvaaja ja legendaarinen rockmies matkalla kohti uutta


Luovia suhteita jakso 1. Yle Teemalla tiistaina 26.1. klo 21.45

“Sami pudottaa jokaisena päivänä positiivisen pommin”, sanoo valokuvaaja Meeri Koutaniemi puolisostaan muusikko Sami Yaffasta Luovia suhteita -sarjan ensimmäisessä jaksossa.

Millaista on pariskunnan yhteiselämä ja miten se muuttuu, kun he alkavat tehdä yhdessä taidetta? Häälahjaksi saadun keramiikkakurssin synnyttämästä innostuksesta syntyy yhteinen tuotemerkki ja käyttöastioiden sarja.

Samaan aikaan he valmistelevat ensimmäistä yhteistä taidenäyttelyään, johon Meeri valaa suuria luontoäidin rintoja savesta ja Sami piirtää.

Meeri Koutaniemi on valokuvaaja ja kuvajournalisti, jonka erityisesti ihmisoikeuskysymyksiin painottuneita töitä on palkittu useilla kotimaisilla ja kansainvälisillä palkinnoilla.

Sami Yaffa on muusikko ja tullut tunnetuksi erityisesti Hanoi Rocksin ja nykyään Michael Monroe Bandin basistina. Yle Teeman Soundtracker -sarjassa hän kiersi ympäri maailmaa tutkimassa eri musiikkikulttuurien olemusta.

Viime vuonna Sami julkaisi sarjakuvakirjan Punkin seikkailut plastimiestä vastaan ja teki musiikkiohjelmaa Yle Radio Suomeen.

Korona lopetti matkustamisen ja vei lähemmäs luontoa

Pari on ollut naimisissa vuodesta 2017. Molemmat ovat kiertäneet maailmaa nuoresta asti, mutta Meerin kuvausmatkat saavat Samin usein hemostuneeksi. El Salvadorin väkivaltaisilla jengialueilla hän sai itse nähdä, miten vaarallista Meerin työ on.

Vaativat valokuvausmatkat konfliktien keskelle ovat siirtyneet myös Meerin aamuöisiin painajaisiin. Ne eivät ole jättäneet kuvaajaa rauhaan vuosiin.

Korona-aika pysäytti myös Meerin työt ja Samin keikkamatkat maailmalle. Piti vetäytyä mökille ja alkaa tutkia lähimaastoa. Yhtäkkiä metsästä löytyikin joukko uusia kuvattavia: oksanhankoja, varpuja, maastonmuotoja. Kuvat päätyvät myös mukaan yhteiseen näyttelyyn.

Osa näyttelyn savirinnoista hajoaa uunissa ja soutuvenekin on lähes uponnut mökkirantaan

“Sä ajattelet syvällisesti, mä ajattelen nopeesti”, sanoo Sami.

“Niin. Sä kiihdyt”, toteaa Meeri. Keramiikan tekemisessä luonteiden erot tulevat esiin.

“No Meeri on kärsivällinen ja mä oon kärsimätön”, sanoo Sami ja jatkaa, ettei jaksa tehdä harkiten ja systemaattisesti, vaan luottaa hetken intuiitioon, ja katsoo vasta sitten, mitä sai aikaan. Lasitteitten väreistä ja keramiikan tyyleistä he jaksavat väitellä loputtomiin.

Osa näyttelyn savirinnoista hajoaa uunissa ja soutuvenekin on lähes uponnut mökkirantaan. Samalla pitäisi saada Samin ensimmäinen soololevy valmiiksi ja näyttely ripustettua, vaikka kaikki on jäänyt viime tippaan.

Jarni ja Saaara Kantanen
Jarno ja Saara Kantanen Jarni ja Saaara Kantanen Kuva: Anne Hämäläinen / Yle tatuointi,japanilainen sidonta shibari

Sidontaa, rockia ja arabimusiikkia, traumateatteria ja kuvakirjoja

Luovia suhteita -sarjan muissa jaksoissa:

Jakso 2: Sidonta vie Saaran ja Jarnon toiseen todellisuuteen
Japanilainen sidonta eli shibari ja tatuointi ovat kehon taiteita ja Saara ja Jarno Kantasen erikoisaloja. Kantasten perhe elää maalaismaisemissa luontoa, eläimiä ja perinteitä kunnioittaen. Pientilalla vuoden kiertoon kuuluu muun muassa pässin teurastus.

Jakso 3: Ursus Factoryn rock kumpuaa ystävyydestä
Jussi Pelkonen ja Allu Ripatti ovat eläneet kahden miehen rock-unelmaa jo kahdeksan vuotta. Ursus Factory nauttii kulttibändin mainetta, johon kuuluvat railakkaat live-esiintymiset ja miehen mallin päivitys. Tosissaan he ovat riidelleet yhden kerran.

Jakso 4: Omat traumat ovat Ruusun ja Seidin näyttämö
Voiko teatteri olla terapiaa? Lapsuuden kovat kokemukset ja henkinen väkivalta ovat jättäneet jälkensä sisarusten Seidi ja Ruusu Haarlan väleihin. Uusi lapsuus -näytelmä pakottaa heidät yhteistyöhön ja tuntemaan toisensa paremmin.

Ursus Factory -yhtyeen muodostavat Jussi Pelkonen ja Aleksi Ripatti.
Ursus Factory Ursus Factory -yhtyeen muodostavat Jussi Pelkonen ja Aleksi Ripatti. Kuva: Anne H�m�l�inen / Yle rock,Ursus factory -yhtye
Muusikot Ali Saad ja Sanna Salmenkallio
Ali Saad ja Sanna Salmenkallio Muusikot Ali Saad ja Sanna Salmenkallio Kuva: Anne H�m�l�inen / Yle musiikki,arabimusiikki

Jakso 5: Sannan ja Alin yhteys syntyi ääntä pitkin
Säveltäjä Sanna Salmenkallion ja irakilaislaulaja Ali Saadin ensikohtaaminen tapahtui ilman sanoja, musiikin kautta - ja muutti molempien elämän. Syntyi poikkeuksellinen äiti-poika -suhde ja duo, joka yhdistää arabilaulua ja länsimaista musiikkia.

Jakso 6: Peltohiiri ohjaa Merin ja Aleksin elämää
Tampereella pienessä yksiössä asuva nuori pari Meri ja Aleksi Korpela on omistanut elämänsä lastenkirjojen tekemiselle. Herkän erakon ja kiihkeän tulisielun yhteistyö vaatii välillä kyyneleitäkin.

Luovia suhteita Yle Teemalla tiistaisin klo 21.45

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa