Hyppää pääsisältöön

YleX valitsi vuoden lupaavimmat artistit – Läpimurto-raadin ykköseksi nousi Ani, yleisöäänestyksen voitti Pyrythekid

Ina, Eme, Hassan Maikal ja Ilon täydensivät kärkikuusikon.

YleX on jälleen nimennyt joukon artisteja, joiden uskomme tekevän läpimurtonsa seuraavan vuoden aikana. YleX Läpimurto 2021 -listalle valikoitui 20 artistia tai yhtyettä, joilta on syytä odottaa isoja asioita.

Läpimurto-raati joutui tänä vuonna miettimään aiempaa enemmän sitä, mitä läpimurto oikeastaan tarkoittaa. Koronaviruksen vuoksi keikoille ei juuri päästy, mikä söi artistien työstä ja näkyvyydestä merkittävän lohkon. Varsinkin uudelle artistille keikkailu on tärkeä väylä ihmisten tietoisuuteen.

Lue tästä kommentista lisää siitä, miten Läpimurto-listasta tänä vuonna päätettiin.

Tästä artikkelista löydät tämän vuoden kärkiviisikon sekä yleisöäänestyksen voittajan. Sijojen 2–5 artistit on julkistettu Uuden Musiikin X:ssä. Läpimurto-raadin ja yleisöäänestyksen ykköset paljastuvat torstaina.

YleX Läpimurto -voittaja: Ani

Etenee Recordsilla parin vuoden ajan musiikkiaan valmistellut Ani tekee tyylikästä ja modernia suomenkielistä R&B:tä. Esikoissingle Pakkomielle ilmestyi syyskuussa. Sitä seurasi lokakuussa Aikakoneen klassikon 2020-luvulle päivittänyt Odota, joka nousi jo YleX:n soittolistalle.

Ani löysi musiikin lapsena, mutta pitkään se oli taka-alalla. Hän varttui akateemisesti ja urheilullisesti orientoituneessa perheessä ja keskittyi jalkapalloon. 16-vuotiaana Ani päätyi juontamaan Yle Summeria, ja polku viihdealalle alkoi hahmottua.

Juontopalkkioillaan Ani osti lopulta kitaran, opetteli soinnut ja alkoi säveltää. Musiikki vei mennessään. Nyt 22-vuotias Ani on ehtinyt tehdä musiikkia paitsi itselleen, myös Cledosin, Pihlajan, Edin, Isac Elliotin, Nelli Matulan ja YleX Läpimurto 2021 -listalta löytyvän Inan kaltaisille artisteille.

Omat soolokappaleet ovat syntyneet yhdessä päätuottaja Aleksanteri Hulkon kanssa. Ani bongasi Hulkon Tuulin musiikkivideon kuvauksissa vuonna 2016.

– Etsin siihen aikaan tuottajaa. Näin, että Aku oli dj-pöydän takana laittamassa musiikin pyörimään. Ajattelin, että jos toi osaa käyttää dj-pöytää, niin se osaa myös tuottaa, Ani muisteli Uuden musiikin X:n haastattelussa torstaina.

– Tää on yhtä paljon Akun palkinto kuin mun. Me ollaan tehty kaikki kahdestaan, pitkä matka kävelty yhessä, ja oon siitä hänelle kiitollinen.

Haastattelussa Ani paljasti, että seuraava kappale julkaistaan 19. helmikuuta. Albumikin on jo hyvällä mallilla.

Ani on sanonut haaveilevansa “täysin omasta musiikkityylistä, jossa suomalainen sielunmaisema ja poeettisuus yhdistyvät kansainväliseen dramaattisuuteen sekä moderneihin soundeihin ja tuotantoon”. Ehkä jonain päivänä uudet sukupolvet tekevät musiikkia, jossa kuuluu Anin vaikutus?

– Aion tehdä parhaani, en mä oikein muuta voi. Yritän lunastaa nuo aiemmin sanomani sanat ja tehdä jotain, mikä erottuu.

Toinen sija: Ilon

Musiikki ja taide ovat olleet parikymppisen Ilon Adlercreutzin elämässä aina. Vanhemmat ovat taiteellisia ja rohkaisivat tytärtään pianon ja laulun pariin. 11-vuotiaana hän latasikin jo ensimmäisiä coverkappaleitaan Youtubeen, ja 12-vuotiaana oli ensimmäinen esitys äidin synttäreillä.

– Olin tosi ujo lapsena ja laulaminen oli mulle kanava, mitä kautta pystyi esiintymään ja ilmaisemaan itseään musiikin avulla, Ilon kertoi Rumban haastattelussa viime kesänä.

Omien kappaleiden kirjoittamisen Ilon aloitti 13-kesäisenä, ja viime ajat hän on tehnyt musiikkia studioissa alan huipputyyppien kanssa itselleen ja muille.

Tummasävyistä englanninkielistä popia esittävän Ilonin kaksi omaa singleä löivät Läpimurto-raadilta jalat alta. Ilkka Wirtasen kanssa tehdyt Selfish Love ja Catch-22 ovat juuri sellaista laadukkaasti tuotettua, kypsää ja hyvin kirjoitettua popmusiikkia, jollaisen voisi kuvitella kelpaavan Suomen ulkopuolellakin.

Ilon onkin päässyt jo äänittämään yhden Grammy-palkitun FinneasBillie Eilishin veli” O’Connellin kappaleen. Ehkä se löytyy täksi vuodeksi lupaillulta EP:ltä?

Uuden musiikin X:n haastattelussa Ilon oli tuon kappaleen suhteen keskiviikkona vaitonainen, mutta uutta musiikkia on valmiina, ja siitä artisti on innoissaan. Hän sanoo suoraan, että haaveissa on päästä myös ulkomaille.

– Jos se nyt lähtee kotimaasta, niin lähteköön, ja jos ei, niin ei. Mutta haluaisin ulkomailla esiintyä. Olisi kiva kuulla, miten ihmiset vastaanottaa musan siellä.

Kaipuu keikoille on kova. UMX:n haastattelussa Ilon sanoi, että olo on levoton, kun omaa musiikkia ei ole päässyt esittämään livenä.

– Haluaisin päästä luomaan vahvempaa artisti-identiteettiä. Kuka mä olen siinä tilanteessa? Miltä se tuntuu? Millaisia yhteyksiä voin luoda?

Kolmas sija: Hassan Maikal

Hassan Maikalin nimi on useimmille suomalaista räppiä ja R&B:tä seuraaville tuttu. Tampereella syntynyt ja Itä-Helsingin Kontulassa varttunut Maikal teki ensimmäiset kappaleensa nimellä Bizzyiam, mutta on julkaissut musiikkia omalla nimellään vuodesta 2018 lähtien.

Vuoden 2016 Maan tavalla -kappaleessa kuultiin ääninauhaa Espoon Leppävaarassa sattuneesta välikohtauksesta, jossa kenialaisnainen joutui rasistisen hyökkäyksen kohteeksi. Biisin julkaisun myötä Maikal päätyi useampaan haastatteluun puhumaan Suomessa rehottavasta rasismista.

Yhteiskunnalliset teemat ovat Maikalille yhä tärkeitä. Kesällä 2020 hän puhui YleX:lle Black Lives Matterista ja sanoi olevansa tulevaisuuden suhteen toiveikas.

Uuden musiikin X:n Jani Kareiselle Maikal huomautti keskiviikkona, että yhteiskunnallisuus on hiphopin ydin.

– Mulle se on ollut tapa vaikuttaa, ottaa kantaa, ilmaista tunteita. Etenkin tummaihoisena kontulalaisnuorena.

Muusikkona Maikal on kuitenkin paljon muutakin kuin yhteiskunnallisesti valveutunut äänitorvi. Erilainen-ep:llä (2018) kuultiin kaikkea The Weeknd -tyylisestä sulavasta R&B:stä Future-henkiseen trapiin. Teksteissä Maikal käsitteli suhdettaan työhön, menestykseen ja omaan isäänsä.

EP:n jälkeen Maikal piti taukoa musiikin julkaisemisesta ja keskittyi muun muassa tubettamiseen.

– Sit olin, että ei, musa on mulle tapa ilmaista itseäni. Nyt tuntuu, että mä olen valmis.

Kesällä 2020 Maikal lähti Fiskarsiin tekemään uutta musiikkia, ja sessioiden hedelmiä julkaistiin vuoden mittaan kolmen singlen verran. Esikoisalbumi on nyt työn alla ja kaikki merkit osoittavat, että vuodesta 2021 tulee uran isoin.

Tavoitteet ovat artistilla selkeät:

– Haluan tuoda ihmisten päivään valoa ja positiivisuutta. Haluan tukea mua nuorempia tyyppejä. Haluan olla se tyyppi, jota mä tarvitsin, kun mä olin nuori.

Neljäs sija: Eme

– On feministinen teko olla nainen, joka tuottaa, omaäänistä introverttipopia tekevä Hilda “Eme” Kähkönen sanoi etukäteen levy-yhtiön tiedotteessa.

Turkulaisartisti haluaa olla esikuva tuleville naistuottajasukupolville – ja päästä eroon edellä mainitusta nais-etuliitteestä. Lähtökohdat ovat hyvät, sillä sekä julkaistut että vielä julkaisemattomat kappaleet tekivät YleX Läpimurto -raatiin lähtemättömän vaikutuksen.

Eme julkaisi varsinaisen esikoissinglensä Ku oli pieni kesällä 2020, mutta täysin puskista artisti ei Sony Musicin rosteriin päätynyt. Eme noteerattiin YleX Nosteessa -juttusarjassa jo vuonna 2016, jolloin kyseessä oli vielä yhtye, ja kolme vuotta myöhemmin Eme lauloi Pikku G:n Meedio-kappaleen kertosäkeen.

Eme muisteli Uuden musiikin X:n haastattelussa tiistaina, ettei uransa alkuvaiheessa juuri tiennyt naispuolisia tuottajia.

– Pari pystyin nimeämään: oli Chisu, jonka tiesin tuottavan, ja fanitin Maggie Rogersia. Jos esimerkkejä olisi ollut enemmän, oisin ehkä rohkeammin ja itsevarmemmin uskaltanut kutsua itseäni tuottajaksi.

Pandemia on vaikuttanut musiikkialaan monella tavalla, mutta Emen tekemiseen ei juurikaan. Hän kertoi viihtyvänsä hyvin kotona. Siellä syntyy valtaosa kappaleista, yksin tai yhdessä Juho Suutarisen kanssa. Esikoislevy on jo melkein valmis, ja se kantaa nimeä Sanoinks mä ton äänee?

– Siellä on mun kokemuksia ja tarinoita ulkopuolisuuden tunteesta ja sosiaalisesta kipuilusta, kiusaantuneisuudesta ja häpeästä. Jotkut biisit on tehty vähän siihen sävyyn, että nauran itselleni, kun oon vähän derp.

Viides sija: Ina

“Sä voit tulla testaa milt tuntuu olla täl kertaa se side bitch”.

Tyylikästä modernia R&B:tä esittävä Ina (Möller) haluaa “ravistella pakkaa ja herättää huomiota”, ja siinä hän on lukujen perusteella onnistunut hyvin. Neljää viime vuonna julkaistua singleä on kuunneltu Spotifysta kirjoitushetkellä yhteensä yli 1,8 miljoonaa kertaa.

Musikaalisessa perheessä Helsingissä varttunut, sittemmin Vantaalle muuttanut Ina haaveili artistin urasta jo lapsena. Äiti lauloi kotona ja Ina opiskeli musiikkiluokalla.

Kehlania ja Jhené Aikoa ihaileva artisti julkaisi musiikkia alkuun englanniksi ja vieraili muun muassa dj-tähti Laidback Luken XOXO-kappaleella. Vuonna 2020 esiintymiskieli vaihtui Ei-kappaleen myötä suomeen. Rinnalla on kulkenut alusta saakka tuottaja Nikolai Alho.

Inan teksteissä kuuluu vahva, arvonsa tietävä nuori nainen. Esikoislevy tulee artistin itsensä mukaan olemaan “kuin söpö Disney-leffa, missä pääroolissa on vahva ja seksikäs superolento”.

– Oon seurannut sivusta iäisyyksiä sitä, miten naisartisteja saatetaan kohdella. Tulee kommentteja pukeutumisesta ja siitä, miten ne laulaa. Oon aina ollut, että sanokaa vastaan, Ina selitti Uuden musiikin X:n haastattelussa tiistaina.

Omista tekemisistä on ehtinyt tulla sanomista. Kun Ina poseerasi Ei-kappaleen kansikuvassa pelkissä sukkahousuissa, somessa kysyttiin, ovatko sedät alistaneet hänet poseeraamaan näin.

– Ei, kun sedät sanoi, että ei kannata.

Artistina Ina haluaa valaa kuulijoihinsa uskallusta olla omia itsejään.

– Jos tuntuu, että haluaisit olla rohkeampi ja seksikkäämpi, mutta muut eivät ole sitä mieltä, niin tee se silti. Se on vahvuus. Sä voit olla ihan mitä haluut.

Yleisöäänestyksen voittaja: Pyrythekid

Pyrythekid teki vuoden 2020 aikana hurjaa nousua. Huhtikuussa hänet noteerattiin YleX Nosteessa -juttusarjassa ja toukokuussa ilmestyi esikoislevy KID. Marraskuussa julkaistiin Gettomasan sekä Axel Kalan kanssa tehty Epäkohtelias, joka rikkoi Spotifyssa nopeasti miljoonan striimin rajan.

Jyväskyläläisräppäri aloitti musisoinnin lapsena rummuista ja eteni siitä ensin dj:ksi, sitten räppärikavereiden miksaajaksi sekä lopulta mikrofonin varteen. Artistinimi tuli kuuluisalta lainsuojattomalta Billy the Kidiltä.

– Olin fiilistellyt junnuna vanhoja länkkärileffoja ja muistelin, että Billy the Kid oli meikän tavoin lyhyt äijä, mutta silti romantisoitu pahamaineinen hahmo, räppäri kertoi YleX Nosteessa -haastattelussa.

Pyrythekidin kappaleita on ollut tekemässä Aaro630, joka tuotti Lauri Haavin viimekeväisen esikoisalbumin ja on julkaissut musiikkia myös soolona.

Seuraako Pyrythekid Haavin ja Gettomasan jalanjäljissä suomalaisen hiphopin a-sarjaan? Todennäköisesti.

Uuden musiikin X:ssä torstaina Pyrythekid sanoi toivoneensa juuri yleisöäänestyksen voittoa.

– Aika maukas homma, räppäri kiteytti etänä Jyväskylästä, missä alkamassa olivat mahdollisesti biisinkirjoitussessiot.

Biisejä on syntynyt paljon, kun keikoille ei ole juuri päästy. Seuraava grime-vaikutteinen sinkku ilmestyy helmikuussa, ja siihen on kuvattu myös musiikkivideo.

Kakkoslevykin on jo masterointia vaille valmis. Tyylillisesti se eroaa jenkkisoundeja mukailleesta ykkösalbumista.

– Siinä on paljon enemmän otettu vaikutteita Euroopasta. Oon kuunnellut sikana venäläistä, albanialaista, ruotsalaista, brittiläistä ja virolaista räppiä, Pyrythekid kertoi.

– Aika darkkia soundia, mutta myös paljon melodisia biisejä siellä seassa.

Vuoden 2021 YleX Läpimurto -artistit ovat Aina, Aksel Kankaanranta, Ani, Arppa, Ellis, Eme, Hassan Maikal, Helena Routa, Heviteemu, Ilon, Ina, Lili & Luna, Pyrythekid, Rosita Luu, Runo, Shrty, Skii6, The Second Level, Triple M ja Vince Vigo.

He olivat mukana valitsemassa YleX Läpimurto 2021 -artisteja:

Tapio Hakanen (Musiikkipäällikkö, YleX)
Jani Kareinen (Toimittaja, Uuden musiikin X, YleX Throwback)
Aino Kurkinen (Toimittaja, YleX Ilta)
Katri Norrlin (Toimittaja, Uuden musiikin viikko)
Anton Vanha-Majamaa (Toimittaja, YleX)
Nelli Kenttä (Kuvaaja, toimittaja, YleX)
Raine Laaksonen (Kuvaaja, toimittaja, YleX)
Mico Pellikka (Mediatoimittaja, YleX)
Roberto Rodriguez (Tuottaja, YleX)
Fanni Kangasvieri (Tuottaja, YleX)
Jussi Latvala (Tuottaja, YleX)
Tomi Dostinov (Musiikkikoordinaattori, YleX)
Miikka Koivisto (Toimittaja, YleX)
Rebekka "Yeboyah" Kuukka (Toimittaja, YleX)
Renaz Ebrahimi (Toimittaja, YleX)
Sophia Wekesa (Toimittaja, YleX)
Rony Rex (Toimittaja, YleX)
Teppo Vapaus (Toimittaja, YleX)
Matti8 (Toimittaja, YleX)
DJ Orion (Toimittaja, YleX)
Sonny (Toimittaja, YleX)
Solonen (Toimittaja, YleX)
Kosola (Toimittaja, YleX)
Xmies (Toimittaja, YleX)

Kuvitus: Niko Sveins / Nelli Kenttä