Hyppää pääsisältöön

6 syytä katsoa AIKUISET-sarjaa, ainakin näin milleniaalin silmin – Hermanni Hyyryläinen nostaa esille tosifanin detaljit

Oona (Anna Airola) ja Arttu (Elias Salonen) vierekkäin lähikuvassa pinkkiä taustaa vasten.
Oona (Anna Airola) jatkaa kahvilayrittäjä tosin toisissa tiloissa ja vihdoin nimen kanssa. Arttu (Elias Salonen) jatkaa omien projektiensa parissa, mutta myös tärkeimpänä ystävänä! Oona (Anna Airola) ja Arttu (Elias Salonen) vierekkäin lähikuvassa pinkkiä taustaa vasten. Aikuiset (tv-sarja),Elias Salonen

Hermanni Hyyryläinen osoittautui sarjan tosifaniksi ja kirjoittaa nyt omasta näkökulmastaan tärkeimmät seikat, miksi komediasarja AIKUISET on niin hyvä.

Enpä olisi uskonut, että tulisin koskaan kutsumaan itseäni milleniaaliksi, mutta AIKUISET-sarjan jälkeen sen teen. Joudun kyllä edelleen googlaamaan, keitä X- ja Z-sukupolvilla tarkoitetaan, mutta viimeistään AIKUISET-sarjan toisen kauden jälkeen tiedän ja tunnen olevani milleniaali. Tässä 6 hyvää syytä, miksi katsoa AIKUISET-sarjaa, jonka toinen kausi on nyt katsottavissa Yle Areenasta.

1. AIKUISET tuntuu henkilökohtaiselta hyökkäykseltä

Sarja on hämmentävän ajankohtainen ja perustuu paljon todellisuuteen. Se itse asiassa kuvastaa Helsinki-kuplautuneen nuoren elämää niin osuvasti, että tekee välillä jopa pahaa. Huomaan jatkuvasti hörähtäväni odottamattomaan nauruun, kun seuraan päähenkilöiden Oonan ja Artun arkista keskustelua. Oonan toilailuja seuratessani en osaa edelleenkään sanoa, nauranko niissä enemmän itselleni vai Oonalle.

2. AIKUISET leikkii selkeillä ihmistyypeillä, mutta ei sorru liikaa stereotypioihin

Monissa meissä on jotain selittämätöntä hauskuutta, jonka tämä sarja kaivaa nokkelasti esiin. Joidenkin hahmojen kohdalla pelkkä pukeutuminen tai olemus on yksityiskohtia myöten niin tunnistettavaa, että saan vain uusia syitä hörähtää. Ihmistyyppejä ei kuitenkaan käsitellä leimaavasti, vaan hauskuus tulee enemmänkin rivien välistä. Esimerkiksi Artun deittailut miesten kanssa näyttäytyvät todellisen tuntuisina eikä vain sellaisina, miltä miesten keskisen deittailun ajatellaan näyttävän.

3. AIKUISET loistaa dialogillaan

Puheenaiheet ovat sarjassa niin osuvia ja pikkupiirteisiä, että tuntuu kuin tarkkailisin ystävieni elämää. Juoni jää usein hiukan sivuun, mutta sitä on vaikea edes kaivata, koska hahmojen välinen keskustelu on niin rehellistä ja samastuttavaa. On ihailtavaa, miten paljon sarjaan on saatu sisältöä ihan vain hahmojen pään sisältä. Sarja pyörii jatkuvasti hyvin arkisten asioiden ympärillä, minkä takia sitä on helppo lähestyä.

4. AIKUISET kuvastaa osuvasti sukupolvien välisiä eroja

En osaa aina valita puolta, kun tulevaisuudestaan epävarmat milleniaalit joutuvat tekemisiin yliansioituneiden lasten, tiedostavien teinien ja kehityksessä perässä tulevien boomereiden kanssa. Pidän kuitenkin siitä, että sarjassa esiintyy toistuvasti eri-ikäisiä ihmisiä keskenään. Vaikka erot tuntuvat valtavilta ja usein jopa huvittavilta, sarja kuvastaa hyvin, että eri sukupolvien välillä on edelleen paljon vuorovaikutusta ja merkittäviä ihmissuhteita.

AIKUISET-sarjan Oona, Arttu ja Markku hymyilevät yhdessä kadulla. Artun pyörä näkyy etualalla, Markku pitelee puhelinta.
Ville Myllyrinne esittää Oonan isää Markkua, joka osoittautuu kakkoskaudella onnekkaaksi roskalavadyykkariksi ja hyvin näppäräksi käsistään. AIKUISET-sarjan Oona, Arttu ja Markku hymyilevät yhdessä kadulla. Artun pyörä näkyy etualalla, Markku pitelee puhelinta. Kuva: Jaakko Kahilaniemi Aikuiset (tv-sarja),ville myllyrinne

5. AIKUISET imaisee mukaansa

Sarja on kuin sisäpiirivitsi, joka avautuu kaikille. Vaikka jotkin viittaukset menevät joiltain katsojilta varmasti ohi, jokainen pystyy tunnistamaan aitouden, joka hahmojen välisiin suhteisiin liittyy. Sarja on ihan vain ajankohtaisuutensa takia hyvin koukuttava, eikä mikään tunnu liian silotellulta tai harkitulta. Jos haluaisin avata mummolleni, millaista on aikuistuvan helsinkiläisen arki, linkkaisin tämän sarjan hänelle.

6. AIKUISET helpottaa milleniaalin ikäkriisiä

Vielä vähän aikaa sitten olin varma, että olen aikuistunut ikäloppu. 26-vuotiaan Oonan ikäkriiseilyä seuratessani ymmärsin, miten mitättömiltä nämä milleniaalien ikäkriisit vaikuttavat ulkopuolisen silmin. Ylipäätään ajatus omien murheiden ainutlaatuisuudesta murenee niin olemattomaksi, ettei siihen ajatukseen kiinnosta ihan heti palata. Sarja antaa toivoa, että elämää on vielä parikymppisyyden jälkeen, eikä ihan kaikkien päätösten tarvitse olla niin lopullisia tai vakavia.

Hermanni Hyyryläinen

Hermanni Hyyryläinen seisoo hymyilevänä ulkona kadulla kerrostalon edessä.
Hermanni Hyyryläinen on 27-vuotias videobloggaaja Hermanni Hyyryläinen seisoo hymyilevänä ulkona kadulla kerrostalon edessä. Kuva: Mikko Wivolin Hermanni,yle draama

AIKUISET-sarjan uusi toinen tuotantokausi kokonaan Yle Areenassa!

Ps. Uusille tosifaneille: Myös ensimmäinen kausi ja neljä (neljä!) spesiaalijaksoa löytyy samasta paikasta. Muista myös podcast!

Pääosissa: Anna Airola, Elias Salonen, Aksa Korttila, Eppu Pastinen, Mikko Kauppila, Miro Lopperi, Ville Myllyrinne, Linnea Leino, Biniyam Schelling ja Joonas Nordman. Ohjaus: Anna Dahlman. Käsikirjoitus: Anna Brotkin. Tuottaja/Yellow Film: Pietari Vappula. Tuottaja/Yle: Matti Kajander.

Lisää ohjelmasta

Keskustele