Hyppää pääsisältöön

Neulo Strömsö-villapaita – Lee on suunnitellut uuden mallin, jonka innoituksena ovat olleet Strömsön kuistin puuleikkaukset

Neulo oma Strömsö-villapaita! Tässä on viimein Strömsön ensimmäinen villapaitamalli, jota on kovasti kaivattu ja kyselty.

Villapaita neulotaan alhaalta ylös suljettuna neuleena niin, että vartalo-osa neulotaan yhdessä ja jätetään odottamaan siksi aikaa, kun hihat neulotaan erikseen. Sitten hihat yhdistetään vartaloon ja neulotaan kaarroke kaula-aukkoon asti. Viimeiseksi ommellaan kiinni lyhyet saumat kainaloihin. Yksinkertainen tapa neuloa villapaita.

Neuleprojekt strömsövillapaita
Villapaita neulotaan alhaalta ylös. Tässä on Lina Rönnlundin vaaleanharmaa Strömsö-villapaita, joka on melkein valmis. Neuleprojekt strömsövillapaita Kuva: Lee Esselström /YLE Strömsö,villapaita,neulonta

Etu- ja takapuoli ovat aivan samanlaiset. Näin villapaidan käyttöikä ja kestävyys pitenevät, koska sitä voidaan kuluttaa tasaisemmin esimerkiksi kyynärpäistä. Vanhan perinteen mukaan villapaidat neulottiin näin, jotta niitä voitiin käyttää pidempään, ja se on edelleen tavallinen tapa neuloa villapaita.

Petrolinvärinen Strömsöneulepaita
Birgitta Rosenqvist neuloi L-kokoisen petrolinvärisen villapaidan. Kuvassa näet myös Strömsön kuistin puuleikkaukset, joista Lee sai inspiraation neulemalliin. Petrolinvärinen Strömsöneulepaita Kuva: Lee Esselström /YLE Strömsö,neulonta,villapaita

Neuletiheys: 18 s ja 23 kerrosta = 10 x 10 cm.

HUOM! Tarkista neuletiheys huolellisesti ja vaihda paksumpiin puikkoihin, jos käsialasi on tiukempi, ja ohuempiin, jos käsialasi on löysempi.

Ennen kuin aloitat on tärkeää, että teet mallitilkun sillä langalla, jota käytät. Luo 25-30 s ja neulo mallitilkku, josta voit mitata ja laskea silmukkamäärän 10 cm:llä. Vaihtamalla puikkojen paksuutta, voit varmistaa, että saat 18 s ja 23 kerrosta 10 x 10 cm:lle.

Tummanharmaa Strömsöneulepaita
Anna-Pia Svarvar valitsi Strömsö-villapaitansa pohjaväriksi tummanharmaan ja kuvioväriksi vaaleamman harmaan. Tummanharmaa Strömsöneulepaita Kuva: Lee Esselström /YLE Strömsö,villapaita,neulonta

Tarvikkeet:

Pyöröpuikko (80 cm) 3,5 mm ja 3 mm sekä sukkapuikot (tai pyöröpuikko 40 cm) 3,5 mm ja 3 mm. Tai sen paksuiset puikot, jotka tarvitset saadaksesi oikean neuletiheyden. Voit tarvita puikot 4 ja 4,5 tai vielä paksummat, jos käsialasi on tiukka.

Pohjavärinä on tässä ollut keltainen ja kuviovärinä valkoinen. Valitse oma väriyhdistelmäsi.

Kolme ihmisiä istuu kuistilla. Heillä on käsineulotut villapaidat ja lapaset.
Elinillä, joka käyttää kokoa M, on ruskea neule kokoa M. Jimin turkoosi neule on kokoa M, jota hän normaalistikin käyttää. Leen vihreä neule on kokoa S, mikä on hänen normaali vaatekokonsa. Kolme ihmisiä istuu kuistilla. Heillä on käsineulotut villapaidat ja lapaset. Kuva: Carina Ahlskog /YLE Strömsö,neuletyöt,neulonta,villapaita

Valitse villapaidan koko sen mukaan, miten paljon liikkumavaraa itse haluat.

Mittataulukko

Koot: S (M) L (XL) XXL
Vartalonympärys: noin 92 (100) 108 (116) 124 cm
Kokonaispituus kaula-aukon yläreunasta (olkapäästä) alas luomisreunaan: noin 63 (68) 71 (75) 78 cm
Hihan pituus kainaloon: noin 46 (47) 48 (49) 50 cm

HUOM! Sekä hihan pituutta että villapaidan pituutta on helppo muuttaa ja neuloa ne halutun mittaisiksi. Mallissa on myös ehdotuksia yksilöllisiksi muunnoksiksi. Neuleen lopulliset mitat riippuvat aina omasta käsialastasi, langan valinnasta ja kostean neuleen muotoon oikomisesta.

Ohjeet ovat kokojen mukaisessa järjestyksessä S (M) L (XL) XXL.

Vaaleanharma strömsöneulepaita
Johanna Lumila neuloi Strömsö-villapaitansa vaaleanharmaalla, jossa on vaaleanpunaiset kuviot, ja se on kokoa XXL. Vaaleanharma strömsöneulepaita Kuva: Lee Esselström /YLE Strömsö,villapaita,neulonta

Lanka:

Drops Karisma 100 m /50 g
keltainen (colour 52) 7 (8/9) 10 (12) 13 kerää
valkoinen (colour 19) 2 kerää jokaisessa koossa

Muita lankoja, joita voit käyttää sen sijaan: Novitan Seitsemän veljestä, Sandnes Garn Perfect, Istex Léttlopi tai vastaava.

Tulosta kaarrokkeen ruutupiirros PDF-muodossa tästä linkistä.

Kaarrokkeen mallikerta on 14 s leveä ja toistuu 17 (18) 19 (20) 21 kertaa.

Lyhenteet

o = oikea silmukka
n = nurja silmukka
s = silmukka
krs = kerros

Tee näin:

Taka- ja etukappale

Luo pohjavärillä 160 (176) 194 (208) 224 s ohuemmalle pyöröpuikolle. Varmista, ettei neule ole kierteellä, kun alat neuloa. Laita kerroksen alkuun merkki, jos haluat.

Neulo 1o, 1 n joustinta 5 cm.

Vaihda paksumpaan pyöröpuikkoon ja neulo sileää neuletta (koko ajan oikeita silmukoita) kunnes vartalon pituus on 38 (40) 42 (44) 46 cm alareunasta (luomiskerroksesta) tai sen pituinen kuin haluat.

Päättele kerroksen viimeiset 5 (6) 8 (7) 9 silmukkaa ja seuraavan 5 (6) 8 (7) 9 ensimmäistä silmukkaa (tähän tulee ensimmäinen hiha). Laita työ odottamaan siksi aikaa, kun neulot hihan.

Hiha

Luo 40 (42) 44 (46) 48 s ohuemmille sukkapuikoille ja neulo joustinta 1 o, 1 n 5 cm. Kerros alkaa keskeltä hihan alta.

Vaihda paksumpiin puikkoihin ja neulo sileää neuletta (kaikki silmukat oikein) ja lisää 4 (4) 3,5 (3,5) 3 cm:n välein 1 s kummalle puolelle keskisilmukkaa (aloitussilmukkaa), eli kaksi silmukkaa jokaisella lisäyskerroksella. Yhteensä lisätään 10 (11) 12 (12) 14 kertaa. Ensimmäinen lisäys tehdään heti resorin jälkeen (jos sinulla on kapeat ranteet, voit halutessasi aloittaa lisäykset hiukan myöhemmin, mutta varmista, että ehdit tehdä kaikki lisäykset). Neulo, kunnes hihan pituus on 46 (47) 48 (49) 50 cm tai niin pitkä kuin haluat. Silmukoita on nyt yhteensä 60 (64) 68 (70) 76. Päättele ensimmäiset 5 (6) 8 (7) 9 ja viimeiset 5 (6) 8 (7) 9 silmukat (keskellä hihan alapuolta).

Siirrä nyt hihan 50 (52) 52 (56) 58 s vartalon pyöröpuikolle siihen aukkoon, jonka päättelit ja neulo 70 (76) 81 (90) 94 s vartalon etupuolelta toiseen sivuun, josta päätät 10 (12) 16 (14) 18 s toista hihaa varten (nämä ovat kerroksen viimeiset ja seuraavan kerroksen ensimmäiset silmukat, joten huomaa, että kerroksen alku siirtyy, kun olet siirtänyt puikolle toisen hihan silmukat).

Jätä työ sivuun ja neulo toinen hiha samalla tavalla kuin ensimmäinen ja siirrä sitten hihan silmukat pyöröpuikolle. Tästä eteenpäin kerros alkaa tästä, toisen hihan siirrettyjen silmukoiden jälkeen.

Kaarroke

Olet nyt yhdistänyt vartalon ja hihat ja puikolla on yhteensä 240 (256) 266 (292) 304 s. Neulo 1 (4) 8 (10) 12 kerrosta pohjavärillä.

Valinnainen muunnos:

Halutessasi voit siirtää puolet silmukoista toiselle pitkälle pyöröpuikolle ja sovittaa villapaitaa tässä vaiheessa.

Kaarrokkeen kuvioneuleosa, mukaan lukien kaula-aukon reuna, on 25 (25,5) 26 (26,5) 26,5 cm pitkä, joten tekemällä tässä vaiheessa tarkastusmittauksen voit mukauttaa oman villapaitasi koon ja liikkumavaran niin, että se sopii täydellisesti juuri sinulle. Lisää tarvittaessa kaksi kerrosta haluamaasi lisäsenttiä kohti ja neulo ne, ennen kuin jatkat kuvauksen mukaan. Muista, että joka kerrosta kohti kainalo jää alemmas, mikä voi olla hyvä, ellet halua kovin tiukkaa kädentietä, mutta jättää etumuksen myös pussille, ellet ole kovin rintava.

Kaarrokkeen kuvioneule alkaa

Neulo vielä yksi kerros ja kavenna samalla tasaisin välein kerroksella: 2 (4) 0 (12) 10 s, niin että sinulla on 238 (252) 266 (280) 294 s, kun alat neuloa ruutupiirroksen mukaan.

Se väri, jolla et neulo, kierretään mukana koko ajan. Anna kuviovärin olla hallitseva, eli ota aina kuviolanka toisen langan alta ja anna aina pohjavärin kulkea kuviolangan yli takapuolella.

Neulo kaarroke ruutupiirroksen mukaan. Mallikerta on 14 s leveä alusta ja se toistuu 17 (18) 19 (20) 21 kertaa kaarrokkeessa. Huomaa, että kerroksilla 18, 23, 28, 32, 38, 42, 45, 48 ja 50 kavennetaan. Lue ohjeet ruutupiirroksesta. Kerros nro 40 neulotaan ainoastaan M-, L-, XL-, XXL-koossa. Kerros 44 vain L-, XL- ja XXL-koossa. Kerros 47 vain XL- ja XXL-koossa. Muiden kokojen kohdalla hypätään vain niiden kerrosten yli, jotka eivät koske sitä kokoa, jota neulotaan.

Kun ruutupiirroksen viimeinen kerros on neulottu, silmukoita on 85 (90) 95 (100) 105.

Kaula-aukko

Neulo yksi kerros pohjavärillä. Kokeile villapaitaa päättääksesi, miten tiiviin haluat kaula-aukosta. Jos olet vaihtanut lyhyempään pyöröpuikkoon, suosittelen, että siirrät puolet silmukoista toiselle pyöröpuikolle ennen sovitusta.

Vapaavalintainen muunnos kaula-aukossa: Jos haluat kaula-aukkoon korkeamman reunan, neulo niin monta ylimääräistä kerrosta kuin haluat. Kahdesta kerroksesta tulee noin sentti lisäpituutta.

Jos sinulla on leveä kaula/niska, hyppää seuraavan kavennuksen yli. Jos haluat tiukemman kaula-aukon, kavenna tasaisin välein (5) 6 (7) 8 s neulomalla kaksi silmukkaa oikein yhteen = 81 (85) 89 (93) 97 s.

Vaihda ohuempiin puikkoihin ja neulo kaksi kerrosta (oikeita silmukoita). Päättele seuraavalla kerroksella. Saat reunan, joka rullautuu niin, että nurja puoli tulee näkyviin.

Ompele kainalosaumat ja päättele kaikki langanpäät.

Kasta villapaita ja asettele se tason päälle kuivumaan. Muotoile villapaitaa haluamallasi tavalla. Silmukat asettuvat kauniimmin ja saat näin paremman lopputuloksen.

HUOM! Villapaita voi venyä reilusti pituutta kastamisen jälkeen, joten tarkista huolellisesti hihojen ja vartalon pituus, kun asettelet villapaidan tasolle. Jos villapaita on lyhyt, voit venyttää sitä monta senttiä, kun se on kostea (pituutta saa helposti 5 cm lisää sekä hihoihin että vartaloon).

Noudata langan vyötteessä olevia pesuohjeita. Villavaate voi parhaiten, jos sitä vain tuulettaa. Tahrat voi puhdistaa pienellä vesimäärällä.

Eriväriset neuletut strömsövillapaidat.
Mikä väri on suosikkisi? Eriväriset neuletut strömsövillapaidat. Kuva: Lee Esselström /Yle Strömsö,villapaita,neulonta,neuletyöt,kirjoneuleet

Kaksi vinkkiä aloittelijoille

  1. Jos pudotat silmukan, voit helposti poimia sen ylös virkkuukoukun avulla. Katso linkissä olevasta videosta, miten minä tapaan tehdä.
  2. Neuloitko jossakin kohtaa kuviota väärällä värillä? Älä turhaan pura, voit peittää virheesi ompelemalla oikeanvärisellä langalla silmukkapistoja. Tarkemmat ohjeet ja videon löydät artikkelista silmukkapistojen ompelemisesta.

Lee Esselström ja eriväriset neuletut strömsövillapaidat
Lee kuistilla koeneulojien erikokoisten villapaitojen keskellä. Lee Esselström ja eriväriset neuletut strömsövillapaidat Kuva: Monica Storm/Yle Strömsö,villapaita,neulonta,Lee Esselström

Suurkiitos koeneuloneille ja ohjeen tarkastaneille: Anna-Pia Svarvar, Birgitta Rosenqvist, Johanna Lumila ja Lina Rönnlund.

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa