Hyppää pääsisältöön

Alex Freemanin laaja sekakuoroteos huokuu viisasta laupeutta

Yhdysvaltalais-suomalainen säveltäjä Alex Freeman on viime vuosina esittäytynyt etenkin kuorosäveltäjänä. Muutama vuosi sitten valmistunut laaja, yli tunnin kestoinen äänivaellus Under the Arching Heavens: A Requiem sekakuorolle on nyt ilahduttavasti löytänyt tiensä myös tallenteelle.

Teos pohjaa Aleksis Kiven, Viljo Kajavan, Edith Södergranin, Siegfried Sassoonin ja Walt Whitmanin teksteihin. Suomen-, latinan- ja englanninkielisistä teksteistä koostuva kokonaisuus on lamentaatio Suomen kansalaisodan uhrien muistolle. Freemanin sielunmessu on yleishumaani puheenvuoro, jossa surraan konfliktin uhreja ja sen aiheuttamaa kärsimystä.

freeman äänitteen kansi
freeman äänitteen kansi Helsingin kamarikuoro

Freeman laskostaa heti teoksen alussa kuulijan päälle surumielisen harson. Musiikki lipuu eteenpäin rauhallisen ja haikean tunnelman varassa. Tekstit ja esityskieli vaihtuvat, mutta tunnelma ja hellivät pehmeät harmoniapinnat soivat vakaina ja levollisina. Laajan vokaaliteoksen säveltäminen ei ole tehtävänä ihan helpoimmasta päästä, mutta rutinoituneena kuorosäveltäjänä ja itsekin kuorolaulua harrastavana Freeman tietää, miten monipuolisesti annostella ihmisäänen ilmaisumahdollisuuksia. Nils Schweckendiekin johtama Helsingin kamarikuoro tekee vaikutuksen. Lämpimästi värähtelevät harmoniapilarit ja aikaa hidastavat tekstuurit toteutetaan viisaasti, keinovaroja vaihdelleen. Harras teos päättyy toivoa luoden.

Äänitteelle on mukaan yhytetty myös muutama vuosi aiemmin niin ikään Helsingin kamarikuorolle sävelletty William Shakespearen juhlavuoteen linkittyvä teos A Wilderness of Sea. Siinä Freeman lähestyy Shakespearen kuuluisia säkeitä polyfonisemmalla ja keinovaroiltaan moninaisemmella otteella.

Tuore julkaisu vahvistaa kuvaa Alex Freemanista kokeneena ja monipuolisena vokaalimusiikin säveltäjänä. Samalla se herättää halua kuulla myös muuta tuotantoa. Toivottavasti siis Freemanin orkesterimusiikki löytäisi pian orkesteriemme ohjelmistoon.

Alex Freeman: Under the Arching Heavens; A Wilderness of Sea. - Helsingin kamarikuoro/Nils Schweckendiek. (BIS 2592)

Kuuntele Uudet levyt 28.1, toimittajana Aki Yli-Salomäki

Lisää ohjelmasta

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.