Hyppää pääsisältöön

Taustamme vaikuttaa siihen mitä teemme – Kerro, miten sosiaalinen luokkasi on vaikuttanut valintoihisi

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.
Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta. Kuva: Jukka Lintinen/Tuuli Laukkanen Yle Radio 1,havaintoja ihmisestä

Luokasta puhutaan harvoin minuuden näkökulmasta. Tutkija Mari Käyhkö on tarkastellut luokkaa sosiaalisena ja kulttuurisina käytäntöinä. Käyhkön mukaan luokka on psykososiaalinen kysymys eli se myös rakentaa yksilön minuutta.

– Käsitykset siitä, kuka minä olen. Mikä on minun paikkani suhteessa muihin ihmisiin. Mikä on minun paikkani maailmassa? Sosiaaliseen itsetuntoon liittyvät kysymykset ovat hyvin luokkaistuneita, sanoo Käyhkö.

Käyhkö on tutkinut työläistaustaisia yliopisto-opiskelijoita ja opettajia. Heidän käsitys itsestään tai omasta luokastaan muuttuu hyvin hitaasti. Näiden naisten on hyvin vaikea määrittää sisäisesti itseään keskiluokkaiseksi, koska he eivät ole kasvaneet siinä maailmassa.

– Luokkaretkeilijöiden kohdalla erot objektiivisuuden ja subjektiivisen luokan välillä suhteen ovat kiinnostavia. Heidät voidaan ulkopuolelta määritellä keskiluokkaisiksi, mutta he itse kokevat olevansa jossain välitilassa, kertoo Käyhkö.

Luokka vaikuttaa ihmisten harrastamiseen, seurustelemiseen ja siihen keiden kanssa ihmiset menevät naimisiin.

Kysymys luokasta liittyy eroihin ja eriarvoisuuteen. Perinteisesti luokka-asema määritellään koulutuksen, tulojen ja ammatti-aseman kautta. Luokassa on kyse taloudellisten suhteiden lisäksi myös kulttuurisista eron teoista ja arvottamisesta.

– Meidänkin yhteiskunnassa on keskiluokkaisuuden normi. Se määrittää, millaiset valinnat arjessa ja elämänkulussa ovat arvostettavia, kertoo tutkija Mari Käyhkö.

Normi näkyy myös koulutuksen kentällä esimerkiksi siinä, että lukiokoulutusta ja yliopistoa pidetään arvostettavampana kuin ammattikoulutusta.

– Kysymys on yksilöiden arvosta ja asioiden arvottamisesta. Ylemmyyden ja alemmuuden kysymyksistä, sanoo Käyhkö.

Tutkimusten mukaan luokka läpäisee ihmisen elämän osa-alueet kokonaisvaltaisesti. Tutkija Mari Käyhkön mukaan luokka näkyy kaikessa, jos sen vain haluaa nähdä.

– Luokka vaikuttaa ihmisten harrastamiseen, seurustelemiseen ja siihen, keiden kanssa ihmiset menevät naimisiin. Puhutaan sosiaalisesta homogamiasta eli ollaan samankaltaisten kanssa. Luokkaa myös tehdään kuluttamalla ja erottautumalla, sanoo Käyhkö.

Kerro kokemuksistasi sunnuntaihin 7.2.2021 mennessä. Kokemuksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelmaa. Käy lisäämässä ohjelma suosikiksesi Yle Areenassa!

Täytä lomake.