Hyppää pääsisältöön

Taidetta, kirjallisuutta, musiikkia – kulttuuridokumentteja Teemalla ja Areenassa keväällä 2021

Henri Matisse. Taustalla palmuja ja Etelämeren saaria
Henri Matisse. Henri Matisse. Taustalla palmuja ja Etelämeren saaria Kuva: CCC/Mans Films Productions/Nocturnes Productions/Arte Henri Matisse,teeman kulttuuri

Henri Matissen suuri matka. Manhattanin valokuvatuimman tytön tie sotakuvaajaksi. Leonardon salaisuudet. Albert Camus'n ajaton kapina. Teema julkaisee Areenassa kahdeksan uutta kulttuuridokumenttia sunnuntaina 14.2. Dokumentit esitetään myös televisiossa 14.2. – 14.3.

Matisse ja valon lumo

Teemalla su 14.2.

Vuonna 1930 Henri Matisse oli 60-vuotias. Valtameri kutsui häntä vielä kerran: Matisse lähti silloin pisimmälle matkalleen, aina Polynesiaan saakka. Hän vietti Etelämerellä useita viikkoja, joiden aikana hän pohti myös siihenastista elämäänsä ja uraansa.

Aina uudenlaista valoa, väriä ja muotoja etsineen Matissen aiemmat matkat olivat suuntautuneet Korsikaan, Nizzaan, Algeriaan, Marokkoon, Yhdysvaltoihin... Ja jokaiselta matkaltaan hän oli ponnistanut taiteessaan uuteen suuntaan. Korsikan jälkeen tuli fauvismi, Marokon jälkeen modernismi. Matka Polynesiaan määritti Matissen elämän viimeistä neljännesvuosisataa.

Dokumentti on valmistunut vuonna 2020 Pariisin Pompidou-keskuksessa järjestetyn Matissen 150-vuotisjuhlanäyttelyn kunniaksi.

(Matisse voyageur - En quête de lumière, Ranska 2020)

Lähikuvassa Lee Miller

Teemalla su 21.2.

Valokuvaaja Lee Miller (1907–1977) aloitti uransa Voguen mallina, mutta siirtyi pian kameran toiselle puolelle.

Vuonna 1932 Miller oli "Manhattanin valokuvatuin tyttö". Mutta palatessaan kotiin Pariisista, missä hän oli ollut Man Rayn oppilaana ja rakastajattarena, hän totesi vastassa olleelle reportterille: "Haluan mieluummin ottaa kuvia kuin olla kuva."

Toisessa maailmansodassa Lee Miller oli mukana Euroopan ainoana naispuolisena sotareportterina. Hän otti kuuluisia kuvia niin taistelukentistä, keskitysleireistä kuin Hitlerin kylpyhuoneesta. Mutta sota jätti häneen jälkensä, ja masentuneena hän vetäytyi melkein kokonaan julkisuudesta. Nykyään hänet kuitenkin muistetaan aikansa merkittävimpien valokuvaajien joukossa.

(Capturing Lee Miller, USA 2020)

Leonardo da Vincin työhuone: kirjoituspöydällä papereita, piirustusvälineitä, seinällä luonnoksia.
Tässä työhuoneessa Leonardo mm. maalasi Mona Lisan. Leonardo da Vincin työhuone: kirjoituspöydällä papereita, piirustusvälineitä, seinällä luonnoksia. Kuva: Doug Hamilton/Hamilton Land and Cattle Inc/WGBH Leonardo da Vinci,teeman kulttuuri

Mona Lisan salaisuus

Teemalla su 28.2.

Leonardo da Vinci oli renessanssi-ihmisen ihanteen kuuluisin ruumiillistuma. Insinööri, taiteilija, tutkija. Hänen satoja vuosia sitten luonnostelemansa keksinnöt ennakoivat tekniikkaa, joka tuli todelliseksi vasta kauan hänen jälkeensä. Mutta Leonardo itse on yhä salaisuuksien ympäröimä persoona.

Dokumentissa tutkijat ja konservaattorit menevät viimeisimmän tekniikan avulla pintaa syvemmälle Leonardon taideteoksiin ja paljastavat, millaisia tekniikoita niiden takana on: kuinka taiteilija Leonardo oli myös tiedemies Leonardo ja sama toisinpäin.

(Decoding da Vinci, USA 2019)

Albert Camus, ikuinen kapinoitsija

Teemalla su 7.3.

Kirjailija, filosofi, journalisti Albert Camus oli mies, joka ei hyväksynyt totalitarismia, tyranniaa eikä sortoa missään muodossa eikä minkään aatteen nimissä. Vuoden 1957 kirjallisuuden nobelistin ajatukset eivät ole vanhentuneet, vaan ne ovat yhä täysin ajankohtaisia.

Dokumentissa käsitellään Camus'n yksityiselämää, josta paljastuvat tuntemattomat puolet antavat uusia näkökulmia hänen teoksiinsa. Kertomassa ovat muiden muassa tytär Catherine Camus, rap-artisti Abd Al Malik ja filosofi Raphaël Enthoven.

(Albert Camus, l'icône de la révolte, Ranska 2020)

Alfons Mucha, taiteilija tyylin takana

Teemalla su 14.3.

1800-luvun viimeisinä vuosina tsekkiläinen Alfons Mucha (1860 – 1939) oli yksi art nouveau -tyylisuunnan uranuurtajista. Tähtinäyttelijä Sarah Bernhardtia esittäneet julisteet tekivät myös Muchasta hetkessä taidemaailman juhlitun tähden. Mutta aivan huipulla ollessaan Mucha jätti Pariisin ja alkoi työstää magnum opustaan. Monumentaalinen maalaussarja "Slaavilainen eepos" valmistui 18 vuotta myöhemmin - ja sai murska-arvion.

Aika ajoi Muchan ohi, mutta 1960-luvulla hipit löysivät uudestaan hänen tyylinsä, ja Mucha on sen jälkeen inspiroinut yhä uusia taiteilijapolvia.

(Mucha: The Story of an Artist Who Created a Style / Svět podle Muchy, Tšekki 2020)

The Cavern Clubin omistaja Ray McFall ja tiskijukka Bob Wooler
The Cavern Clubin omistaja Ray McFall ja tiskijukka Bob Wooler The Cavern Clubin omistaja Ray McFall ja tiskijukka Bob Wooler Kuva: LA Productions The Cavern Club,teeman kulttuuri

The Cavern Club – brittipopin kehto

Teemalla pe 26.2.

The Cavern Club Liverpoolissa on legendaarinen kellariklubi, jossa esiintyneet artistit muodostavat brittiläisen popin ja rockin todellisen kunniagallerian. Tämä Beatles-fanien pyhiinvaelluspaikka ei nykyäänkään ole mikään museo. Päinvastoin: 70 vuotta toiminnassa ollut klubi on edelleen elävä ja ajankohtainen osa Liverpoolin kaupungin musiikkielämää.

(The Cavern Club – The Beat Goes on..., Britannia 2019)

Lady Chatterleyn tapaus

Teemalla ti 2.3.

Lady Chatterleyn rakastaja oli rohkea kuvaus aatelisrouvan ja riistanvartijan kiihkeästä seksisuhteesta. Vuonna 1928 se oli kirjailija D. H. Lawrencen kotimaassa Britanniassa aivan liikaa sensoreille. Uusi kierros kiistassa otettiin vuonna 1960, jolloin kustantamo Penguin otti romaanista sensuroimattoman painoksen ja joutui käräjille.

Kuuden päivän ajan oikeussalissa väiteltiin taiteesta ja seksistä, tabuista, totuudesta, moraalista, sananvapaudesta. Dokumentti perustuu oikeuden asiakirjoihin ja samalla se kertoo, miten Lady Chatterleystä tuli oman aikansa rajat ylittänyt myytti.

(Qui a peur de Lady Chatterley? Ranska 2019)

Keith Haring – katutaiteen ihmelapsi

Teemalla ke 3.3.

Keith Haring (1958–1990) oli nuori katutaiteilija, josta tuli New Yorkin ja maailman sensaatio 1980-luvulla. Vuonna 1989, vähän ennen kuolemaansa aidsiin, Haring pyysi taidekriitikko John Gruenia kirjoittamaan elämäkertansa ja antoi tälle viiden päivän aikana pitkän, intiimin haastattelun. Tämän ennennäkemättömän haastattelumateriaalin lisäksi dokumentissa päästään Haring-säätiön arkistoihin. Dokumentti on osa PBS:n American Masters -sarjaa.

(Keith Haring: Street Art Boy, USA 2020)

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa