Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Tunnistatko luotettavan nettikaupan? Testaa 9 kysymyksellä!

Digitreeniartikkelin pääkuva. Tekstit: Verkko-kauppahuijaukset, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa maksukortti ja kättä.
Digitreeniartikkelin pääkuva. Tekstit: Verkko-kauppahuijaukset, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa maksukortti ja kättä. Kuva: Taustakuva Pixabay (CC0) Digitreenit,verkkokauppa

Rahat menivät tililtä kuukausi sitten. Tuotetta ei kuulu – tai sait ihan muuta kuin tilasit. Myyjään et saa yhteyttä. Ettei näin kävisi, opettele tunnistamaan paremmin verkon huijauskauppoja.

Edellä oli kuvaus tyypillisestä verkkokauppahuijauksesta. Ennen kuin syötät omia tietojasi seuraavan kerran nettikauppaan, treenaa tietojasi yhdeksällä tiukalla kysymyksellä.

Jutun kuvat ovat peräisin verkkokaupoista, jotka toimivat laittomin tai kyseenalaisin tavoin. Kuvakaappaukset ovat tammikuulta 2021.

Tämä Digitreeni käsittelee ostamista yritykseltä – ei siis kuluttajien välistä kauppaa.

Näin teet käänteisen kuvahaun Googlella

Kuvakaappaus verkkokaupasta liminka-suomi.fi. Kaupan väitetyn perustajan kuvaa haetaan käänteiselläö kuvahaulla tietokoneen Chrome-selaimella.
Käänteinen kuvahaku paljastaa, onko kuvassa todella väitetty henkilö – tässä "Venla, yksi Liminka Storen omistajista". Kuva tietokoneen Chrome-selaimesta. Kuvakaappaus verkkokaupasta liminka-suomi.fi. Kaupan väitetyn perustajan kuvaa haetaan käänteiselläö kuvahaulla tietokoneen Chrome-selaimella. Digitreenit,verkkokauppa,kuvahaku

Aloita laittamalla Google oletushakukoneeksi (ellei se jo ole). Etene sitten Googlen tukisivujen ohjeilla:

1. Android

Katso Googlen ohjeiden kohta Verkkosivulta otetulla kuvalla hakeminen.

2. iPhone ja iPad

Googlen ohjeet neuvovat, miten haet hakutuloksen kuvalla tai puhelimeen tallennetulla kuvalla. Et siis voi hakea verkkosivulta löytyvällä kuvalla.

3. Tietokone

Katso Googlen ohjeiden kohta URL-osoitteella hakeminen.

Käytätkö Mac-konetta? Valinta Kopioi kuvan osoite aukeaa komennolla cmd + klikkaus. Muilla tietokoneilla se aukeaa hiiren kakkospainikkeella (useimmilla oikeanpuoleinen).

Onko selaimesi englanninkielinen? Komento Kopioi kuvan osoite on englanniksi Copy Image Location.

Kun näet kuvan hakutulosten alussa, klikkaa sitä. Vasta silloin näet, missä muualla samaa kuvaa on käytetty.

Jos käytät Googlen omistamaa Chrome-selainta, hakureitti on suorempi. Katso ohjeiden kohta Verkkosivustolta löytyneellä kuvalla hakeminen.

Kaksi lisävinkkiä

1. Voit tehdä käänteisen kuvahaun myös muilla hakukoneilla kuin Googlella. Löydät ohjeita Valheenpaljastajan jutusta.

2. Etkö pääse kuvaan ollenkaan käsiksi klikkaamalla tai näpäyttämällä sitä? Suhtaudu silloin kuvaan ja sivustoon suurella epäilyllä.

Kuvakaappaus verkkokaupasta viqado.com. Asiakaspalvelijan valokuva ei reagoi klikkaukseen tai näpäytykseen millään tavalla.
Verkkokauppa viqado.comin henkilökunnan kuviin ei pääse käsiksi klikkaamalla tai näpäyttämällä. Älä luota tällaisiin sivustoihin. Kuvakaappaus verkkokaupasta viqado.com. Asiakaspalvelijan valokuva ei reagoi klikkaukseen tai näpäytykseen millään tavalla. Digitreenit,verkkokauppa,kuvahaku

Lisää hyödyllisiä vinkkejä

1. Googlaa kaupan nimi + kokemuksia
Jos kauppa huijasi sinua, se on huijannut muitakin. Huijauskauppojen kierto on kuitenkin kova: Kauppoja lakkautetaan ja uusia syntyy kuin sieniä sateella, joten tämä konsti ei aina tuota tulosta.

2. Tulosta tai tallenna tilauksesi ja tilausvahvistuksesi
Näin säilytät itselläsi tositteet siitä, mitä on sovittu – verkkosivujahan on helppo muuttaa. Jos mahdollista, ota tallenne myös kaupan ehdoista.

3. Suosi verkkokauppoja, jotka sijaitsevat EU-maissa
Mahdollisuutesi saada oikeutta ja rahat takaisin paranevat.

4. Tarkista sivun ikä ja muita tietoja Whois-palvelulla
Esimerkiksi Traficomin Whois-palvelusta näet helposti, milloin kaupan sivut on perustettu. Jos et löydä omistajan tietoja tai sivut ovat (melko) uudet, suhtaudu kauppaan varauksella. Katso tarkemmat ohjeet Whois-tietojen hausta.

5. Jos tulit huijatuksi
Jos epäilet, että korttitietosi ovat joutuneet vääriin käsiin, ota heti yhteyttä pankkiisi.
Tee valitus verkkokauppaan. Ellei se onnistu tai tuota tulosta, ota yhteyttä Kuluttajaneuvontaan.
Tee tarvittaessa rikosilmoitus Poliisille puhelimitse tai sähköisellä lomakkeella. Kirjaudu > valitse Petokset > Tilaus- tai myyntipetos.
Voit saada apua myös Rikosuhripäivystyksestä.

Lue lisää

Euroopan kuluttajakeskus Suomessa: Turvallinen maksaminen
Euroopan kuluttajakeskus Suomessa: Tuleeko verkko-ostoksesi suoratoimituksena? (dropshopping)
Kuluttajaliiton Huijausinfo
Brittien kuluttajajärjestön infoa: Näin tunnistat petollisen tai huijarikaupan (englanniksi)
Kyberturvallisuuskeskus: Näin suojaudut nettihuijaukselta

Muokkaukset:
3.2.21: Täsmennetty ohjeita kohtaan "Jos tulit huijatuksi". Lisätty vinkkien kohta 4 Whois-palveluista.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Kommentit