Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Tunnistatko luotettavan nettikaupan? Testaa 9 kysymyksellä!

Digitreeniartikkelin pääkuva. Tekstit: Verkko-kauppahuijaukset, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa maksukortti ja kättä.
Digitreeniartikkelin pääkuva. Tekstit: Verkko-kauppahuijaukset, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa maksukortti ja kättä. Kuva: Taustakuva Pixabay (CC0) Digitreenit,verkkokauppa

Rahat menivät tililtä kuukausi sitten. Tuotetta ei kuulu – tai sait ihan muuta kuin tilasit. Myyjään et saa yhteyttä. Ettei näin kävisi, opettele tunnistamaan paremmin verkon huijauskauppoja.

Edellä oli kuvaus tyypillisestä verkkokauppahuijauksesta. Ennen kuin syötät omia tietojasi seuraavan kerran nettikauppaan, treenaa tietojasi yhdeksällä tiukalla kysymyksellä.

Jutun kuvat ovat peräisin verkkokaupoista, jotka toimivat laittomin tai kyseenalaisin tavoin. Kuvakaappaukset ovat tammikuulta 2021.

Tämä Digitreeni käsittelee ostamista yritykseltä – ei siis kuluttajien välistä kauppaa.

Näin teet käänteisen kuvahaun Googlella

Kuvakaappaus verkkokaupasta liminka-suomi.fi. Kaupan väitetty perustaja esittelee itsensä kuvalla ja tekstillä.
Käänteinen kuvahaku paljasti, että kuvassa ei ole "omistaja Venla". Kuva on tammikuulta 2021, jolloin Liminka Store vielä toimi. Kuvakaappaus verkkokaupasta liminka-suomi.fi. Kaupan väitetty perustaja esittelee itsensä kuvalla ja tekstillä. Digitreenit,verkkokauppa,kuvahaku

1. Laita Google oletushakukoneeksi - ellei se jo ole.

2. Puhelimella paina kuvaa pitkään. Tietokoneella klikkaa kuvaa hiiren kakkospainikkeella.

3. Näet valikon, josta voit valita eri tapoja hakea kuvaa. Valikon vaihtoehdot riippuvat laitteestasi ja käyttämästäsi selaimesta.

4. Näetkö valikossa vaihtoehdon Hae kuvaa Google Lensillä? Jos valitset sen, Googlen tekoäly hakee saman näköisiä kuvia. Voit rajata kuvasta vain tietyn alueen. Sinun ei tarvitse asentaa Google Lens -sovellusta erikseen.

5. Google Lens ei ole (ainakaan vielä) yhtä tehokas kuin haku itse kuvalla tai sen osoitteella. Kokeile siis myös vaihtoehtoja

Lataa kuva (laitteellesi)
TAI
Kopioi kuvan osoite (eli URL).
Mac-koneella valinta Kopioi kuvan osoite aukeaa komennolla cmd + klikkaus.

Mene sivulle images.google.com ja vie sinne joko kuva tai sen osoite.

Huomio: Kun näet kuvan hakutulosten alussa, klikkaa sitä. Vasta silloin näet, missä muualla samaa kuvaa on käytetty.

Kuvakaappaus Google Lens -hakutulosten perästä: Teksti ohjaa kokeilemaan Googlen kuvahakua.
Kuvantunnistusohjelma Google Lensin tulosten perässä on kehotus hakea myös Googlen kuvahaulla. Kuvakaappaus Google Lens -hakutulosten perästä: Teksti ohjaa kokeilemaan Googlen kuvahakua. Digitreenit,digitaidot,Google Lens

Löydät lisätietoa Googlen ohjesivuilta (valitse ensin laitteesi). Mobiililaitteille ne neuvovat vain Lens-toiminnon. Tietokone-ohjeessa Google neuvoo hakemisen myös kuvalla tai sen URL-osoitteella.

Huomaathan, että Google-kuvahaku ei välttämättä onnistu sosiaalisen median palvelujen, esimerkiksi Facebookin ja Instagramin kuvista. Kaikki somekuvat eivät tallennu Googlen tietovarastoihin, jolloin Google ei niitä löydä.

Kaksi lisävinkkiä

1. Voit tehdä käänteisen kuvahaun myös muilla hakukoneilla kuin Googlella. Löydät ohjeita Valheenpaljastajan jutusta.

2. Etkö pääse kuvaan ollenkaan käsiksi klikkaamalla tai näpäyttämällä sitä? Suhtaudu silloin kuvaan ja sivustoon suurella epäilyllä.

Kuvakaappaus verkkokaupasta viqado.com. Asiakaspalvelijan valokuva ei reagoi klikkaukseen tai näpäytykseen millään tavalla.
Verkkokauppa viqado.comin (lakkautettu) henkilökunnan kuviin ei päässyt käsiksi klikkaamalla tai näpäyttämällä. Älä luota tällaisiin sivustoihin. Kuvakaappaus verkkokaupasta viqado.com. Asiakaspalvelijan valokuva ei reagoi klikkaukseen tai näpäytykseen millään tavalla. Digitreenit,verkkokauppa,kuvahaku

Lisää hyödyllisiä vinkkejä

1. Googlaa kaupan nimi + kokemuksia
Jos kauppa huijasi sinua, se on huijannut muitakin. Huijauskauppojen kierto on kuitenkin kova: Kauppoja lakkautetaan ja uusia syntyy kuin sieniä sateella, joten tämä konsti ei aina tuota tulosta.
Esimerkiksi kaikki tässä jutussa näkyvät kaupat ovat lopettaneet tai vaihtaneet nimeä ja alaa.

2. Tulosta tai tallenna tilauksesi ja tilausvahvistuksesi
Näin säilytät itselläsi tositteet siitä, mitä on sovittu – verkkosivujahan on helppo muuttaa. Jos mahdollista, ota tallenne myös kaupan ehdoista.

3. Suosi verkkokauppoja, jotka sijaitsevat EU-maissa
Mahdollisuutesi saada oikeutta ja rahat takaisin paranevat.

4. Tarkista sivun ikä ja muita tietoja Whois-palvelulla
Esimerkiksi Traficomin Whois-palvelusta näet helposti, milloin kaupan sivut on perustettu. Jos et löydä omistajan tietoja tai sivut ovat (melko) uudet, suhtaudu kauppaan varauksella. Katso tarkemmat ohjeet Whois-tietojen hausta.

5. Jos tulit huijatuksi
Jos epäilet, että korttitietosi ovat joutuneet vääriin käsiin, ota heti yhteyttä pankkiisi.
Tee valitus verkkokauppaan. Ellei se onnistu tai tuota tulosta, ota yhteyttä Kuluttajaneuvontaan.
Tee tarvittaessa rikosilmoitus Poliisille puhelimitse tai sähköisellä lomakkeella. Kirjaudu > valitse Petokset > Tilaus- tai myyntipetos.
Voit saada apua myös Rikosuhripäivystyksestä.

Lue lisää

Euroopan kuluttajakeskus Suomessa: Turvallinen maksaminen
Euroopan kuluttajakeskus Suomessa: Tuleeko verkko-ostoksesi suoratoimituksena? (dropshopping)
Kuluttajaliiton Huijausinfo
Brittien kuluttajajärjestön infoa: Näin tunnistat petollisen tai huijarikaupan (englanniksi)
Kyberturvallisuuskeskus: Näin suojaudut nettihuijaukselta

Muokkaukset:
3.2.21: Täsmennetty ohjeita kohtaan "Jos tulit huijatuksi". Lisätty vinkkien kohta 4 Whois-palveluista.
5.10.21: Korjattu aikamuotoja menneseen (koska jutun kauppoja ei enää ole), lisätty tieto Checkout Finlandin kuulumisesta Paytrailiin.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Kommentit