Hyppää pääsisältöön

Kasvoin huuhaan keskellä – matkani siitä pois on ollut hidas, nöyryyttävä ja kivulias

Piirretty naishahmo lähikuvassa. Taustalla eteerisissä kuplissa erilaisia symboleita, kuten chakroja, Phytagoraan lause ja atomi.
Piirretty naishahmo lähikuvassa. Taustalla eteerisissä kuplissa erilaisia symboleita, kuten chakroja, Phytagoraan lause ja atomi. Kuva: Antti Ollikainen / Yle KulttuuriCocktail

Olen kasvanut kodissa, jossa horoskoopit, homeopatia, kehon meridiaanit ja ennustukset ovat totta. Kesti kauan tajuta, etteivät ne ole.

Kyllä minut on rokotettu. Homeopaattisesti.

Muistan sanoneeni näin itse monia kertoja lapsena, kun asia on syystä tai toisesta tullut puheeksi kavereiden tai koulun terveydenhoitajan kanssa.

Lause voisi olla jostain sketsistä. Toisin sanoen koko lapsuuteni ja nuoruuteni on yhtä tahattoman komiikan maratonia.

Vatsakipuani on hoidettu reikihoidolla. Olen kuullut minua koskevia ennustuksia perheeltäni. Olen ollut valitsemassa hoitavia kristalleja. Korviini on teipattu magneetteja, joiden on pitänyt tehostaa akupunktion vaikutusta.

Muistan edelleen ulkoa, että homeopaattinen lääke äkilliseen flunssaan ja pelkotiloihin on Aconitum napellus. Olen pyytänyt universumilta asioita, ja luottanut siihen, että ne toteutuvat. Ja tietysti tiedän nousevan merkkini, se on leijona.

Karttapallo, johon on piirretty tähtikuvioita. Leijonan ja ison karhun tähtikuviot etualalla.
Kuten kaikki horoskooppimerkit, myös leijonan tähtikuvio tunnetaan tähtitieteenkin puolella. Karttapallo, johon on piirretty tähtikuvioita. Leijonan ja ison karhun tähtikuviot etualalla. Kuva: Nastya Dulhiier/Unsplash KulttuuriCocktail,astronomia,Leijona (Horoskooppi),tähdistöt

En ole elänyt tynnyrissä metsän keskellä kulttijohtajan armoilla. Olen viettänyt lapsuuteni Helsingissä, käyden tavallisissa kouluissa ja harrastaen tavallisia keskiluokkaisia juttuja, kuten ratsastusta ja pianonsoittoa.

Äidilläni on akateeminen tutkinto ja takana ura yritysmaailmassa. Isä on duunari ja taiteilija.

Lisäksi toinen vanhemmistani on hieroja, vyöhyketerapeutti ja akupunktiohoitaja, toinen taas hypnoosihoitaja, homeopaatti ja reikikouluttaja.

Vanhempani erosivat, kun olin parivuotias. Olen elänyt enimmäkseen äitini kanssa, isä on ollut elämässäni viikonloppuisin ja kesälomilla. Kuten kaikkien eroperheiden lapset, minäkin olen tottunut kaksiin tapoihin, siivousstandardeihin, ruoka-aikoihin ja vaikkapa käsitykseen rahasta.

Olen tottunut myös kahteen maailmankuvaan. Toisessa kodissani uskotaan enemmän salaliittoteorioihin, säteilyn vaaroihin ja haitallisiin lisäaineisiin, toisessa taas paastotaan ja luotetaan onnennumeroihin, intuitioon ja energioihin.

Minä olen kai joskus uskonut kaikkeen.

Psykedeelisen taustan edessä piirretyt kädet pitelevät kirkasta valopalloa.
Psykedeelisen taustan edessä piirretyt kädet pitelevät kirkasta valopalloa. Kuva: All Over Press KulttuuriCocktail

En tiedä, millaista on kasvaa uskonnollisessa lahkossa, mutta luulen, että tässä on paljon samaa.

Minulla vain ei ole ollut riipusta kaulassa, ei pyhiä kirjoja, ei nimeä tälle kaikelle. En tiennyt kuuluvani johonkin, en tiennyt uskovani.

Ei myöskään ole sellaista hetkeä, jolloin olisin yhtäkkiä tajunnut asioiden todellisen laidan ja todennut, että nyt loppui tämä salatieteellinen sekoilu.

Minulle on ollut aina päivänselvää, että mitään jumalaa ei ole, niin kuin ei ole joulupukkia eikä hammaskeijuakaan. Yhtä päivänselviä asioita on ollut myös esimerkiksi horoskooppien olemassaolo. Ristiriitaisuutta ei näe, kun se on tarpeeksi lähellä.

Kotona puhuimme ihan tavallisista asioista. Vanhemmat auttoivat läksyjen kanssa, katsoimme Avaraa luontoa ja lääkärisarjoja. Mikään ei ollut kiellettyä, paitsi tupakka ja alkoholi alaikäisenä, ja siitäkin vähän joustettiin.

Vasta muiden ihmisten kanssa kohdatessa olen tajunnut, että kaikkien kodeissa ei ajatella kuten meillä. Toki osviittaa antoivat myös esimerkiksi yläasteen fysiikan ja kemian oppitunnit, joissa vanhempieni edustamat ajatukset loistivat poissaolollaan.

Molekyylejä kuvattuna vaaleansinisinä läpinäkyvinä pallo-viiva-kytköksinä valkoista taustaa vasten.
Molekyylejä kuvattuna vaaleansinisinä läpinäkyvinä pallo-viiva-kytköksinä valkoista taustaa vasten. Kuva: All Over Press KulttuuriCocktail,molekyyli,kemia

Esoteerinen arkeni tuli ilmi sivulauseissa. Joskus emme voineet tulla kaverin kanssa meille, koska kotona järjestettiin reikikurssi, joskus otin homeopaattisia lääkkeitä ratsastusleirillä. Isän luona ei ollut mikroa, koska hän ei halunnut syödä säteilytettyä ruokaa.

Muistan ikuisesti erään pianotunnin vuosituhannen taitteesta, olin kuudennella luokalla. Asteikkoharjoitusten jälkeen puhuimme opettajan kanssa esiintymisjännityksestä. Kerroin, että joskus sain äidiltäni homeopaattisia rauhoittavia lääkkeitä ennen matineaa, jos minua jännitti erityisen paljon.

En koskaan unohda opettajani ilmettä. En tiedä mitä hän mietti, koska siirryimme nopeasti seuraavaan etydiin. Jäin ihmettelemään kohonneita kulmakarvoja ja aavistuksen kauhistunutta katsetta.

Valkoiselle pöydälle on kaadettu ruskeasta lasipurkista homeopaattisia, pieniä pyöreitä, valkoisia pillereitä.
Homeopatia keksittiin 1800-luvulla Saksassa, jossa se on edelleen hyvin suosittua. Ranskassa homeopatia poistettiin korvattavien hoitojen listalta tämän vuoden alussa. Valkoiselle pöydälle on kaadettu ruskeasta lasipurkista homeopaattisia, pieniä pyöreitä, valkoisia pillereitä. Kuva: All Over Press KulttuuriCocktail,Homeopatia

Voisi kuvitella, että joku kello olisi päässäni kilahtanut, kun kerran molemmat vanhemmat ovat vaihtoehtohoitajia, ja kavereiden vanhemmat tekivät jotain aivan muuta.

Kellot eivät kuitenkaan kilisseet. Oma koti tuntui tavallisuuden multihuipentumalta, ja vanhempien työt erikoisuudestaan huolimatta tylsiltä aikuisten jutuilta.

Todellisuudessa edustin taaperoiässä suurta vähemmistöä, sitä 46 prosenttia suomalaisista, jotka ovat käyttäneet lääketieteen ulkopuolisia hoitoja. Luku on laskenut elämäni aikana reippaasti, vaikkakin vaihtelee laskentatavan mukaan.

Miehen alaston selkä istuma-asennossa, oikealla hartialla hierojan käsi. Taustalla, huoneen seinällä näkyy anatomiakarttoja.
Vuonna 2014 täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitomuotoja käytti 15–20 prosenttia suomalaisista. Jos hieronta lasketaan mukaan, luku on noin 35%. Etelä-Euroopassa prosentit ovat Pohjoismaita matalammat joitakin poikkeuksia lukuunottamatta. Kts. alaviite 1 Miehen alaston selkä istuma-asennossa, oikealla hartialla hierojan käsi. Taustalla, huoneen seinällä näkyy anatomiakarttoja. Kuva: Jesper Aggergaard/Unsplash KulttuuriCocktail,hieronta

Pelkästään yhden vaihtoehtohoidon sijaan on tavallista, että käytössä on useita hoitomuotoja.

Omien kotieni hoitomuodot ja teesit jakautuivat pääsarjaan ja oheistuotteisiin: kovimmassa huudossa olivat homeopatia, vyöhyketerapia, akupunktio, energiat ja astrologia, reservissä olivat esimerkiksi kristallit, ruokavalio ja aurat.

Tämän vähemmistön sisällä olin vielä poikkeus, rokottamaton, jollaisia on väestötasolla noin prosentti. Syntymävuoteni luvuista ei tosin ole tietoa, sillä THL:n rokotusrekisteri on ollut käytössä vasta vuodesta 2009.

Äitini edustaa tyypillistä vaihtoehtohoitojen käyttäjää: korkeakoulutettua naista. Isäni taas on sekä erikoisuus että oppikirjaesimerkki, sillä miesten osuus vaihtoehtohoidoissa on pieni. Niitä käyttävät miehet ovat tutkimusten mukaan hyvin omistautuneita vaihtoehtohoidoille.

Selitys on yksinkertainen. Miehet käyttävät naisiin verrattuna ylipäätään vähemmän terveyspalveluja. Korkeakoulutetulle naiselle lääketieteen ulkopuolinen hoito on harkittu päätös, johon on varaa lääketieteen lisäksi.

Ihmisen jalkaterän luustoa ja lihaksistoa esittelevä esine.
Lääketieteen ulkopuolisia hoitoja tutkitaan paljon. Tutkimuksia valmistuu maailmanlaajuisesti vuosittain viitisen tuhatta, mikä on suurehkosta määrästä huolimatta noin prosentin kymmenesosa lääketieteen tutkimusten vuotuisesta määrästä. Ihmisen jalkaterän luustoa ja lihaksistoa esittelevä esine. Kuva: Nino Liverani/Unsplash KulttuuriCocktail,jalat,keho,Ihmisen anatomia

Huuhaa-sanalla on kyllä vitsailtu kotonani. Vanhempani ovat puhuneet itseironiseen sävyyn esimerkiksi siitä, kuinka heitä on haukuttu neuvolassa täysin vastuuttomiksi vanhemmiksi.

Kohtalo ei tarkoittanut minulle mitään yliluonnollista. Korkeamman voiman käsitettä käytettiin kotona luontevasti, ja sen kyllä tajusin menevän yliluonnollisen puolelle. Vaikeammin hahmotettava onkin esimerkiksi sana energia, joka toimii fysiikan lakien molemmilla puolilla.

Hoitomuotojen osalta sopivan sanan valinta on vielä hankalampaa. Ei ole sellaista kaikkia hoitomuotoja kokoavaa termiä, josta eri osapuolet olisivat yksimielisiä.

Duodecimin vuonna 1995 lanseeraama sana uskomushoito on sisältäpäin katsottuna halventava ja myös etäännyttävä – uskomushoitoja ovat ne muut, toimimattomat hoidot, jotka toimivat vain, jos niihin uskoo. Meillä ei tätä termiä käytetty, paitsi joskus ivallisesti vitsaillen.

Vaihtoehtohoito taas vaatisi tutkimusnäyttöä siitä, että se todella voisi olla lääketieteellisen hoidon veroinen. Näyttöä vaatisi myös termi täydentävä hoito. Kaikki edellä mainitut voidaan niputtaa myös lyhenteeksi CAM (Complementary and alternative therapies).

Lääketieteen näkökulmasta yksi termiehdokas on lääketieteen ulkopuolinen hoito. Alakategorioita on valtavasti, ja niin on toki hoitojakin.

Tuntui, ettei hän nauranut homeopatialle, hän nauroi minulle.

Sen kyllä tajusin, että muut on rokotettu eri tavalla, mutta mikä kaikki on vaihtoehtoista, mikä huuhaata ja miksi – ei aavistustakaan. En ole tiennyt, missä tieteellisen tiedon raja kulkee. Tähän liittyy psykologinen ydintiedon käsite.

Ydintiedoksi kutsutaan fysikaalisten, biologisten ja psyykkisten ilmiöiden perusominaisuuksia, joita ei tarvitse tietoisesti opiskella, vaan jotka opitaan jo muutaman vuoden iässä.

Pallo tippuu alaspäin, kivi ei elä, ajatus pöydästä ei ole fyysinen pöytä, ihminen tai koira kävelee tarkoituksenmukaisesti, mutta joki virtaa ilman intentiota.

Yliluonnollisen resepti onkin yksinkertaisesti näiden perusteiden sekoittamista. Kun elottomalle laitetaan psyykkisiä ominaisuuksia tai psyykkiseltä ominaisuudelta poistetaan biologia, saadaan parantava kristalli tai henkiolento.

Jos ydintiedon käsite on hatara, perusominaisuuksien rajoja on täysin loogista rikkoa. Silloin on myös perusteltua uskoa johonkin tieteen ulkopuoliseen.

Atomi ja elektronit kuvattuna mystisesti valonsäteiden ja sähkönsinisen sävyissä.
Atomiinkin saa mystisyyttä kuvittamalla. Atomi ja elektronit kuvattuna mystisesti valonsäteiden ja sähkönsinisen sävyissä. Kuva: All Over Press KulttuuriCocktail,atomit,kemia

Koulukavereilleni kotini “tavalliset jutut” olivat tosi mielenkiintoisia. Kun he kyselivät vanhempieni töistä, yritin aina vastata jotain. Joistakin asioista tiesin enemmän, joistakin vähemmän.

Kun joku kysyi, miten homeopatia toimii tai miksi jalkapohjan tietyssä kohdassa on juuri keuhkojen heijastepiste, en tiennyt mitä vastata.

“No siis, homeopaattisissa lääkkeissä on tosi pieni osa sitä myrkkyä, ja sitten ne auttavat tosi yksityiskohtaisiin juttuihin mutta toisaalta kaikkeen. Ja sitten kehossa on jostain syystä sellaisia linjoja, jotka heijastuvat keskenään.”

Kavereiden reaktiot olivat kiinnostuneita ja ihmetteleviä. Olihan se jännää, minunkin mielestäni. Että olen käynyt iirisanalyysissä, jossa homeopaatti on katsonut silmääni ja analysoinut sen perusteella terveydentilaani. Olohuoneen sivupöydällä oleva pieni lasikaappi oli täynnä ihmeellisiä kristalleja, joilla ei saanut leikkiä.

Sitten kysyttiin kysymys, jota vihasin, johon en osannut mitenkään vastata, joka oli minullekin mysteeri monista syistä.

Toimiiko se?

En tiennyt mitä sanoa. Koska tällainen kysymys esitettiin, nämä jutut eivät selkeästi olleetkaan aukottoman toimivia tai totta – emmehän muuten olisi käyneet tätä keskustelua.

En tiennyt, toimiiko se, ja mikä toimii jos toimii. Minulla oli epäilykseni, mutta toisaalta jotkin asiat vaikuttivat ihan loogisilta vielä yläasteikäisenkin mielestä.

On hauskaa ja hämmentävää huomata jaottelevansa erilaisia hoitomuotoja ja näkemyksiä janalle uskottavuuden mukaan. Toisessa päässä on painovoima, toisesta päästä en ole varma.

Kun perinteinen kiinalainen lääkintä on samassa laarissa reikihoidon, edellisten elämien ja korkeamman voiman kanssa, se alkaa yhtäkkiä kuulostaa hyvinkin järkevältä.

Ja jos epäilen, petänkö vanhempani? Jos olen eri mieltä, miksen sitten vastusta? Jos sanon, että energiat ovat keksitty juttu, tarkoittaako se, että vanhempieni todellisuus kokonaisuudessaan on huolestuttavan vääristynyt ja minut on voideltu valheilla?

Pyramidin muotoinen ruusukvartsi-kivi puisella pöydällä.
Parantavien kivien ja kristallien filosofiassa ruusukvartsi on rakkauden kivi. Pyramidin muotoinen ruusukvartsi-kivi puisella pöydällä. Kuva: All Over Press KulttuuriCocktail

Oli kummallista olla sellainen välikappale kahden maailman välillä, kuin huono tulkki. Kun kavereita tuli lisää esimerkiksi uuden harrastuksen tai koulun myötä, kaikki piti selittää alusta. Se sai minut kyselemään lisää vanhemmiltani.

Asioilleen vihkiytyneinä ihmisinä he pystyivät kyllä avaamaan käsityksiään karismaattisesti ja kiehtovasti. Seuraus ja syy löysivät toisensa, vaikka ne tuntuivat kaukaisilta. Vaadittiin vain harjaantuneempaa päättelyä.

Ja kun todellisuuden säännöt luo itse, syy-seuraussuhteetkin alkavat toimia. Kuun ja Auringon painovoima aiheuttaa vuorovesi-ilmiön – ihmisestä kaksi kolmasosaa on vettä – vesi reagoi magneettiin – näin ollen magneettihoito toimii.

Kun tätä perustelee minulle luotettava ihminen, joka on lisäksi hieroja, joka tuntee anatomiaa ehdottomasti paremmin kuin minä, mikä minä olen väittämään vastaan?

Ymmärränkö toisaalta vieläkään esimerkiksi molekyylin tai elektronin käsitettä täydellisesti? En todellakaan, enkä edes näe koko palleroita. Luotan siihen, että ne ovat totta, koska tiede sanoo niin.

Toisessa päässä on painovoima, toisesta päästä en ole varma.

Toisinaan tuntui lähes etuoikeutetulta ymmärtää todellisuudesta niin paljon enemmän kuin muut. Tämä kaikki tieto oli lumoavaa. Aihe ei myöskään kiinnostanut niin paljon, että olisin lähtenyt kirjastoon perehtymään tieteen argumentteihin. Netistä ei siihen aikaan ollut apua.

Monista näkemyksistä vanhempani olivat keskenään samaa mieltä, kuten horoskoopeista ja homeopatian tehosta – vaikka jälkimmäisessä he edustavatkin eri koulukuntia.

Mutta kun toinen vanhempi kyseenalaisti toisen vanhemman ajatuksia ja toisin päin, hommalta alkoi mennä pohja. Jos energiat, tarot-kortit ja chakrat kerran ovat totta, miksi vanhemmillani on eri totuudet?

Piirretty siluettikuva ihmishahmosta, joka istuu lootusasennossa ja jonka keskivartaloon on kuvattu chakrat erivärisinä palloina. Taivas hänen yllään on monivärinen ja täynnä tähtiä.
Chakrat ovat hindulaista alkuperää, mutta ne ovat levinneet meditaatiosta ja joogasta moniin länsimaisiin lääketieteen ulkopuolisiin hoitoihin. Piirretty siluettikuva ihmishahmosta, joka istuu lootusasennossa ja jonka keskivartaloon on kuvattu chakrat erivärisinä palloina. Taivas hänen yllään on monivärinen ja täynnä tähtiä. Kuva: All Over Press KulttuuriCocktail

Ajattelu jakaantuu aivoissa useisiin osasiin ja käynnissä on päällekkäisiä prosesseja. Kaikki päätelmät eivät siis synny samassa keitoksessa, ja siten ne voivat olla keskenään ristiriidassa.

Tiedonkäsittely voidaan halkaista kahtia, analyyttiseen ja intuitiiviseen osaan. Nämä eivät sulje toisiaan pois, mutta yksilöstä, hetkestä ja kulttuurista riippuen toisella voi olla ylivoima.

Kotonani intuitio on tarkoittanut johdatuksen kaltaista voimaa, mutta intuitiivinen ajattelu on myös kognitiivinen prosessi, jota tarvitaan esimerkiksi silloin, kun avaimet ovat hukassa. Intuitiivisesti avaimia lähtee etsimään ensin niistä paikoista, joissa ne yleensä ovat.

Analyyttinen ajattelu taas mahdollistaa aistihavainnoista ja vaikutelmista irrallisen jäsennyksen, ja sen avulla abstraktejakin asioita pystyy pukemaan sanoiksi. Avainten etsiminen kestäisi tällä strategialla todennäköisesti aika kauan.

Intuitiiviseen ajatteluun taipuvainen henkilö nojaa tuttuun, kokemusperäiseen ja helposti omaksuttavaan tietoon. Tällaisessa muodossa esitetään tyypillisesti myös lääketieteen ulkopuoliset hoidot ja yliluonnolliset selitysmallit. Intuitiiviseen ajatteluun taipuvainen henkilö uskoo niihin analyyttistä ajattelijaa todennäköisemmin.

Maailmankuvani olisi ollut helposti ratkaistu, jos dilemma olisi ollut se, onko kivi elävä vai ei. Soppaa ovat hämmentäneet ne lukuisat asiat, jotka ovat totta ja joista tiedekin on epävarma.

Hieronnan tieteellinen näyttö urheilusuoritusten parantumisessa ei ole kovin vahvaa, mutta anatomia perustuu tutkittuun tietoon ihmiskehosta. Akupunktion on huomattu auttavan kipuihin, mutta meridiaanilinjoja, joihin se perustuu, ei ole olemassa.

Myös hypnoosilla on saatu tuloksia esimerkiksi suolistosairaus IBS:n hoidossa. Hypnoosia ei tieteen maailmassa sinällään kiistetä, mutta sen toiminnasta on kaksi kilpailevaa teoriaa: toinen lähestyy ilmiötä sosiaalipsykologiasta käsin, toinen aivotoiminnan kautta.

Vyöhyketerapian jalkapohjakartta.
Vyöhyketerapian juuret ovat 1000-luvun Kiinassa, mutta nykyisin käytössä oleva jalkapohjakartta on piirretty vasta 1950-luvulla. Vyöhyketerapian jalkapohjakartta. Kuva: All Over Press KulttuuriCocktail,vyöhyketerapia

Maailmankuvani tasapainotteli veitsenterällä. Teini-ikäisenä en perehtynyt tieteellisiin tutkimuksiin, mutta todisteita löytyi toisaalta.

Vaikeaan siitepölyallergiaan homeopatia ei tuntunut auttavan, tosin en syönyt tabletteja kovin säntillisesti. Reikihoidon vaikutus ei ollut ainakaan mullistava, mutta muistan kyllä sen kihelmöivän lämmön. Akupunktiota käytettiin niin hartiajumeihin kuin allergioihinkin, ja ensin mainittuun se tuntui tepsivän ainakin hetkellisesti – se sattui ja rentoutti.

Olen syönyt myös oikeita lääkkeitä, kuten ibuprofeenia, antihistamiinia ja antibiootteja. Muita keinoja kuitenkin kokeiltiin ensin. Oli myös luonnollista, ettei esimerkiksi homeopatia auttanut kaikkeen – eihän kortisonivoidekaan auta päänsärkyyn.

Minut on myös viety lääkäriin, kun esimerkiksi flunssa on äitynyt keuhkoputkentulehdukseksi. Myös vanhempani ovat käyneet lääkärissä tarpeen vaatiessa.

Silti opin toistelemaan mantraa siitä, kuinka länsimainen lääketiede on rajoittunutta ja sokeaa ja hoitaa vain oiretta eikä syytä, toisin kuin vanhempieni kannattamat hoitomuodot. Tässä ei ollut mitään ristiriitaista.

Eräs ystäväni sairasti usein, vaikka hän oli lääkärin lapsi. Tämä oli todiste lääketiedettä vastaan. Kun lääkärit eivät löytäneet vanhempieni oireille riittäviä selityksiä, se oli todiste. Minulla ei ole koskaan ollut korvatulehdusta, poliota, tuberkuloosia tai tuhkarokkoa, pisteitä sen kun ropisee – mutta ei tietenkään laumasuojalle.

Kun jossain vaiheessa aloin sanoa ääneen, että en tiedä, uskonko akupunktioon tai homeopatiaan, epäilyksiini vastattiin sanomalla, ettei niihin tarvitse uskoa, ne toimivat silti.

Ja tässä vanhempani olivat osittain oikeassa.

Lääketieteen ulkopuolisten hoitojen toimivuus perustuu kahteen asiaan. Ensimmäinen on plasebo eli lumevaikutus, jonka voimakkuus hämmästyttää tutkijoita edelleen.

Jos odotan saavani plasebolääkkeestä helpotusta, todennäköisesti saan sitä. Jos minulle kerrotaan, että reikihoito tuntuu lämpöaaltoina kehossa, sellaisia todennäköisesti myös tunnen. Plasebolääke vaikuttaa myös, vaikka tietäisin lääkkeen olevan pelkkä kalkkitabletti.

Nosebo-vaikutus noudattaa samaa kaavaa mutta negatiivisesti: jos olen valmistautunut haittavaikutuksiin, luultavasti myös koen niitä. Ei kuitenkaan tiedetä, miksi ja milloin haittavaikutuksia koetaan hyviä vaikutuksia voimakkaammin ja toisinpäin.

Potilas makaa laitteessa, jossa kuvataan päätä. Kädessä on sideharsoa, josta lähtee jokin letku.
Lumelääke-sana on lääketieteen näkökulmasta hieman harhaanjohtava, sillä ilmiö on todellinen ja pelkkää tablettia laajempi. Potilas makaa laitteessa, jossa kuvataan päätä. Kädessä on sideharsoa, josta lähtee jokin letku. Kuva: All Over Press KulttuuriCocktail

Plasebo on sekä psykologinen että biologinen ilmiö, joka näkyy aivojen tietyn osan aktivoitumisena ja vaikuttaa autonomiseen hermostoon. Plasebo lisää kipua lievittävien välittäjäaineiden tuotantoa aivoissa ja heikentää selkäytimessä kulkevaa kipusignaalia.

Plaseboon liittyy välillisesti myös toinen toimintamekanismi, tilastotieteen teoria nimeltä keskiarvoon palautuminen (englanniksi regression to the mean).

Kun hakeudun hoitoon tai otan lääkettä, kun oireet ovat pahimmillaan, on todennäköistä, että ne ennemmin helpottavat kuin pahentuvat. Ylipäänsä on epätodennäköistä, että esimerkiksi vatsakivun tai päänsäryn voimakkuus ei vaihtelisi ollenkaan.

Plasebon toimivuus tiivistyy lääkkeen näköisen kalkkitabletin sijaan inhimillisiin tarpeisiin. Myös lääketieteellisesti vaikuttava hoito on tehokkainta silloin, kun sekä lääkäri että potilas uskovat hoitoon ja lääkärillä on aikaa kuunnella potilasta. Suotuisaa vaikutusta tehostaa myös jonkinlainen toimenpide, kuten esimerkiksi leikkaus tai akupunktio.

Kun omalla kohdallani vaihtoehtohoitaja on ollut kaiken lisäksi useimmiten oma vanhempi, lämpimän ja luottavaisen hoitosuhteen kriteerit ovat täyttyneet helposti.

Lähikuva akupunktioneulan pistämisestä selkään. Selässä näkyy jo muutama neula paikoillaan.
Akupunktioneulat ovat paljon tavallista neulaa ohuempia. Lähikuva akupunktioneulan pistämisestä selkään. Selässä näkyy jo muutama neula paikoillaan. Kuva: Katherine Hanlon/Unsplash KulttuuriCocktail,akupunktio

Alaikäisenäkään en onneksi ollut naulittu vanhempieni valintoihin. Hevosharrastukseni vuoksi yläasteeni terveydenhoitaja suositteli minulle jäykkäkouristusrokotetta. Se kuulosti loogiselta toimelta, eikä kotonakaan tullut vastalauseita.

Muistan olleeni hieman ylpeä ensimmäisestä rokotuksestani. Nyt kuuluin joukkoon yhden piikityksen verran enemmän. Sain tieteellistä maailmankuvaa suoraan lihakseen. Mitään pahaa ei tapahtunut.

Lukioikäisenä aloin olla jo enemmän tieteen puolelle kallellani, mutta pääuskomukset, kuten kiinalainen kansanlääkintä ja homeopatia olivat sitkeässä. Olin kuin leikkuulauta, jolla oli aiemmin leikattu valkosipulia ja nyt päärynöissä oli outo sivumaku.

Yhdellä elämänkatsomustiedon tunnilla aiheena olivat vaihtoehtohoidot. Opettaja pukeutui aina samaan violettiin, kaapumaiseen paitaan, ja hänen kaljuksi ajellusta päästään lähti yksi pitkä letti.

Opettaja ei tiennyt kotini uskomuksista. Olin hänen argumenteistaan enimmäkseen samaa mieltä, mutta kun hän esitteli homeopatian perusajatusta pilkallisesti naureskellen, jokin osa minussa tuohtui.

Tuntui, ettei hän nauranut homeopatialle, vaan hän nauroi minulle, minun ajattelulleni, minun typeryydelleni.

En ole tiennyt, missä tieteellisen tiedon raja kulkee.

En todellakaan hylännyt kaikkia kotieni aatteita siltä istumalta, vaan tajusin, että jos näihin uskoo edes vähän, kannattaa valita sanansa tarkkaan.

Lukioiässä kertomuksistani ei kyselty vain mielenkiinnolla lisää, vaan seassa alkoi olla aika paljon kriittisyyttä. Minun täytyi jo osata perustella. Ja ei kai näille jutuille ihan turhaan naurettu.

Häpeä muuttui pikkuhiljaa turhautumiseksi: halusin tietää, mistä todellisuuteni on tehty. En halunnut joutua piilottelemaan omia ajatuksiani.

Ajatusteni penkominen on ollut kivuliasta. On sattunut huomata, kuinka oma maailmankuva murenee. Ensin yhdestä nurkasta rapisee maali, sitten katosta tippuu pala. Ja sitten alkaa hakata seiniä palasiksi itse.

Olen ollut vihainen siitä, mihin kaikkeen olen uskonut ja mitä olisin voinut tietää sen sijaan. Missä olisinkaan nyt, jos en olisi lähtenyt matkaan kymmenen metriä lähtöruudun takaa? Olen ollut myös pettynyt itseeni, olenhan niellyt täysin mielikuvituksellisia argumentteja ja päättelyketjuja.

Olen ollut katkera siitä, että olen joutunut erikseen opettelemaan ja sisäistämään asioita, jotka ovat muille itsestäänselvyyksiä. Olen hävennyt sitä, miltä olen näyttänyt muiden ihmisten ja kavereideni silmissä.

Rokoteruisku makaa sinisellä pöydällä. Taustalla lisää ruiskuja ja täytepullo.
Rokoteruisku makaa sinisellä pöydällä. Taustalla lisää ruiskuja ja täytepullo. Kuva: All Over Press KulttuuriCocktail

Reilut viisi vuotta sitten olin uuden äärellä. Kärsin voimakkaista psykosomaattisista oireista, joihin lääkärini eivät osanneet sanoa selkeää syytä. En halunnut valita diagnoosia tai hoitoa vanhempieni vaihtoehtopankista, mutta lääketieteelläkään ei ollut minulle riittävän tyydyttävää vastausta eikä ehdotuksia jatkotoimenpiteiksi.

Huomasin yhtäkkiä itsessäni samoja lääketieteen vastaisia ajatuksia kuin vanhemmillani: lääkärit eivät tiedä, he eivät halua tutkia, he eivät ymmärrä.

Muistan pohtineeni kalevalaiseen jäsenkorjaukseen menoa, mutta se tuntui liian kalliilta kokeilulta opiskelijalle. Jollakin kansanparantajalla olisi varmasti ollut minulle enemmän aikaa ja empatiaa, mistä lääketieteellä olisikin paljon opittavaa.

Oireeni hävisivät itsestään stressin hälvenemisen myötä. Ymmärrän kuitenkin hyvin, miksi lääketieteen ulkopuolinen hoito voi tuntua hyvältä idealta, jos epätoivo pääsee kasvamaan tarpeeksi suureksi.

Tarot-kortteja symmetrisesti pöydällä.
Tarot-kortteja symmetrisesti pöydällä. Kuva: Unsplash tarot,KulttuuriCocktail

Otin lapsuuden rokotteet viime vuonna ulkomaanmatkoja varten. Rokottamattomien elämää tai tekoja ei seurata, joten on mahdotonta sanoa, olenko tässä poikkeus.

Harrastan toisinaan joogaa, olen laittanut pari kertaa rahaa hierontaan ja flunssassa juon inkivääriteetä.

Jollakin mittarilla minut voisi edelleen laskea lääketieteen ja vaihtoehtohoitojen sekakäyttäjäksi, mikä on jokseenkin hämmentävä ajatus.

Pyörin siis edelleen ristiriitaisuuksien karusellissa, joskin aika vaarattomasti. Olen miettinyt, minkä olisi pitänyt mennä toisin, jotta olisin nyt torilla kertomassa 5G:n vaaroista. Lähtökohdat olivat kuitenkin otolliset.

Tämä ajatusleikki ei kuitenkaan ole mikään leikki.

Pandemia on konkretisoinut kuilua minun ja vanhempieni maailmankuvien välillä. Olemme olleet eri mieltä niin taudin synnystä kuin rokotteen riskien määrästä ja niiden syistä.

Toisaalta ymmärrän, että kolmekymppisenä terveenä ihmisenä panokseni koronarokotteen ottamisesta ovat pienemmät kuin heillä, kahdella riskiryhmäläisellä, joilla ei ole samalla tavalla varaa myöskään ikäviin sivuvaikutuksiin.

Suurin osa vanhempieni periaatteista on voimistunut iän myötä, mutta osa on laimentunut. Minun iässäni he vastustivat leikkauksia ja lääkkeitä melko kategorisesti, mutta vanhemmiten terveyden heikentyessä mieli on muuttunut.

Mitä syvemmälle vanhempani ovat näkemyksiinsä uponneet, sitä vaikeampi minun on ollut uskoa mitään heidän sanomaansa. Jos puheessa vilahtelee 5G:n epäilyttävyys, muiltakin lauseilta lähtee pohja. Harmillista onkin myös se, että vanhempieni kaltaisten ajattelijoiden tarkatkin huomiot menevät pesuveden mukana.

Lääketiede ja lääketeollisuus eivät missään nimessä ole ongelmattomia eikä esimerkiksi datankeruuta, kehoihimme päätyvän mikromuovin määrää tai talojen kosteusvaurioita voi ohittaa olankohautuksella. Ja rokotteissa on riskinsä, kuten sikainfluenssan narkolepsia-tapaukset tai koronarokotteen allergiset reaktiot ovat osoittaneet.

Minun ja vanhempieni välit ovat erimielisyyksistämme huolimatta hyvät. Puhumme näistä teemoista välillä, vaihtelevalla menestyksellä. He tietävät, että kirjoitan tätä juttua ja olivat kannustavia asian suhteen.

Olen oppinut heiltä paljon, erityisesti suvaitsevaisuutta ja jokaisen oikeutta omaan näkemykseen. He ovat ajatelleet parastani, vaikka minun onkin ollut vaikea sitä ymmärtää.

Pandemia-aikana heidän näkemystensä ymmärtäminen on vielä haastavampaa.

Tuntuu myös erikoiselta nähdä, kuinka jotkut ystäväni alkavat liukua vanhempieni ajatusmaailman suuntaan. Pitäisikö minun tehdä jotain, ja missä vaiheessa?

He ajattelevat todennäköisesti minusta samoin.

Keskiviikkona 3.2. Kulttuuricocktail Live -ohjelmassa keskustellaan siitä, mihin tarpeeseen uushenkisyyden eri muodot vastaavat. Yle TV1 klo 20–20.30 ja jatkot Yle Areenassa klo 20.30–21.00.

Tähän juttuun on haastateltu Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tohtoria, dosentti Pia Vuolantoa, joka on tutkinut vaihtoehtohoitoja sekä muun muassa lääkekriittisyyttä yli kymmenen vuoden ajan.

Lisäksi olen haastatellut psykologian tohtoria Tapani Riekkiä sekä Turun yliopiston lääketieteen tohtori ja professori Juhani Knuutia, joka toimii myös PET-keskuksen johtajana. Riekki on erikoistunut ajatteluun ja päätöksentekoon ja on mukana Helsingin yliopiston arkipäiväisen ajattelun tutkimusryhmässä. Knuuti tunnetaan myös terveysväittämiä oikovista kirjoituksistaan sekä omassa että Turun sanomien blogissa.

Muokattu 1.2.2021: "Kiinalainen lääketiede" korjattu termillä "perinteinen kiinalainen lääkintä / kansanlääkintä".

Lisätty 4.2.2021: "urheilusuorituksen parantamisessa" kohtaan "hieronnan tieteellinen näyttö ".

Lisätty ja muokattu 4.2.2021: "vaihtoehtohoitoja" korvattu termillä "täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitomuotoja", Alaviite 1: https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1403494817733869.

Kommentit