Hyppää pääsisältöön

Opettajatar rakastuu nuoreen oppilaaseen Erkko Kivikosken elokuvaharvinaisuudessa Kuuma kissa?

Erkko Kivikosken elokuvaharvinaisuus kertoo hienosti opettajattaren ja nuoren oppilaan suhteesta. Se kartoittaa myös hienosti aikansa nuorison kapinallisuutta ja seksuaalista vapautumista.

Kotimainen elokuvaharvinaisuus Kuuma kissa? (1968) kuuluu aikakautensa tyylikkäimpiin nuorisokuvauksiin. Elokuvaa on esitetty televisiossa harvoin, eikä sen aihekaan ole tavanomainen tai kulunut.

Elokuva kertoo aikuiseksi venähtäneestä nuorukaisesta, joka juopottelun takia erotetaan koulusta. Nuori opettajatar lupautuu antamaan hänelle yksityistunteja, ja heidän välilleen syntyy herkkä suhde.

Maisteri Marja elää aikuisten ja kouluhallinnon maailmassa, Antti puolestaan kapinoi koko järjestelmää vastaan. Elokuvan päähenkilöksi nousee Marja, joka hakee paikkaansa järjestelmän osasena. Hän haluaa muuttaa byrokraattista koulumaailmaa ja opettajien asenteita sisältäpäin.

Heti elokuvan alussa maisteri Marja sanoutuu irti yhteiskunnallisesta liikehdinnästä ja asettaa elokuvan tapahtumat henkilökohtaiselle tasolle: ”Se levottomuus, joka minussa on, on mun omaa levottomuuttani.”

Elokuvan hienossa lopussa Antin ja Marjan suhde on jo siirtynyt fyysiselle tasolle, ja Marja kävelee työhönsä itsevarmasti hymyillen. Heidän suhteensa ei voi enää pysyä huomaamattomana, mutta kouluyhteisön, Antin kavereiden ja vanhempien reaktiot katsoja saa luoda omassa mielikuvituksessaan.

Kuuma kissa? -elokuvan juliste.
Kuuma kissa? -elokuvan juliste. Kuva: Yle Kuuma kissa?

Kerttu-Kaarina Suosalmen romaaniin perustuva käsikirjoitus on ajan hermolla. Kuuma kissa? sivuaa monia 1960-luvun lopun polttavia puheenaiheita: ongelmanuoria, kouludemokratiaa, oppilasneuvostojen ja opettajakunnan kahnauksia, oppilaitosten politisoitumista, radikaaleja nuorisoliikkeitä, mielenosoituksia, väkivaltaisia tempauksia ja seksuaalista vapautumista.

Samalla se on nuorisokuvauksena ajaton ja raikas. Anttina nähdään Eero Melasniemi, joka oli 1960-luvun nuoren kotimaisen elokuvan luottonäyttelijöitä. Anttiin ihastuvaa maisteria esittää tuoreesti ja uskottavasti ainoassa elokuvaroolissaan Maarita Mäkelä, jonka geeneistä suorastaan tihkuu filminäyttelemisen luontevuutta: hänen vanhempansa ovat filmitähdet Irma Seikkula ja Toivo Mäkelä. Nuori Marja-Leena Kouki tekee kiinnostavan sivuroolin kovapintaisena tyttöystävänä, johon Antti ei oikein jaksa sitoutua.

Erkko Kivikoski (2.7.1936 - 11.8.2005) teki vain kuusi pitkää elokuvaa. Niistä ensimmäinen on kotimaisen uuden aallon merkkiteos, nuorisokuvaus Kesällä kello 5 (1963). Urbaania nuorisoa nähtiin myös Kuuman kissan jälkeen valmistuneessa elokuvassa Kesyttömät veljekset (1969). Laukaus tehtaalla (1973) kuuluu kotimaisten yhteiskunnallisten elokuvien perusteoksiin. Viimeisenä valmistui eleetön ja todenmakuinen yhden yön tilitys Yö meren rannalla (1981).

  • Kuuma kissa? (1968). Pääosissa Eero Melasniemi, Maarita Mäkelä, Marja-Leena Kouki, Kurt Ingvall, Urpo Poikolainen. Käsikirjoitus Kerttu-Kaarina Suosalmi. Ohjaus Erkko Kivikoski. tuotanto FJ-Filmi Oy.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa