Hyppää pääsisältöön

Itse valtiaat nauroi 2000-luvun poliitikoille – nämä hahmot olivat Suomen huipputehtävissä 20 vuotta sitten

Suomen poliittinen kärki vuonna 2001.
Suomen poliittinen kärki 2000-luvun alussa. Suomen poliittinen kärki vuonna 2001. Itse valtiaat

Monet animaatiosarjassa nähdyistä poliitikoista ovat pysyneet vallassa vielä 20 vuotta myöhemmin. Toiset ovat jo vetäytyneet julkisuudesta. Muistatko nämä kohut tai kunnianosoitukset? Missä he ovat nyt? Itse valtiaat on katsottavissa kokonaisuudessaan Areenassa 1.2.2021 alkaen.

Itse valtiaat peri Iltalypsyn jättämän paikan kotimaisen politiikan satiirisena vahtikoirana. Vuonna 2001 käynnistynyttä viikoittaista parodiaa tehtiin vuoteen 2008 asti. Jaksoja sarjaan tehtiin noin kolmen viikon aikataululla. Tuotantotahti ei aina pysynyt Suomen kärkipoliitikkojen perässä, mutta suurimpiin myllerryksiin ainakin yritettiin ottaa kantaa. Aiheet jaksoihin ammennettiin ajankohtaisista tapahtumista Suomessa ja maailmalla.

Itse valtiaat sai osakseen kritiikkiä myös poliitikkojen suunnalta. Animaatiohahmot olivat pilapiirrosmaisia karikatyyrejä todellisista vastineistaan. Toisaalta sarja arkipäiväisti päivittäispolitiikkaa sekä toi julkisuutta hahmogalleriaansa kelpuutetuille poliitikoille. Aikalaiskritiikeissä joidenkin poliitikkojen spekuloitiin loukkaantuneen mikäli heitä ei kelpuutettu osaksi sarjaa.

Tarja Halonen, presidentti

Tarja Halonen oli vuonna 2001 Suomen presidentti.
Tarja Halonen oli Suomen 11. presidentti. Tarja Halonen oli vuonna 2001 Suomen presidentti. Kuva: Yle kuvanauha Tarja Halonen,Itse valtiaat

Tarja Halonen oli ensimmäinen nainen Suomen tasavallan presidenttinä. SDP:n kansanedustajana vuonna 1979 aloittanut Halonen valittiin presidentiksi vuonna 2000. Hänen ensimmäinen presidenttikautensa alkoi uudistetun perustuslain puitteissa, jolla presidentin valtaoikeuksia karsittiin runsaasti.

Itse valtiaissa Halonen esitettiin hahmogallerian ylimpänä auktoriteettina, joka nuhteli toilailevia ministereitä ja kansanedustajia. Hahmolla oli myös maanläheisempi puoli ja presidentin puoliso Pentti Arajärvi nähtiin usein Halosen rinnalla sarjassa. Halonen oli kahden kauden presidentti vuoteen 2012 asti eli koko Itse valtiaiden tuotannon ajan.

Paavo Lipponen, pääministeri ja eduskunnan puhemies

SDP:n Paavo Lipponen oli Suomen pääministeri vuonna 2001.
Satiiri Paavo Lipposen hahmoon muuttui aikaisemmasta vuosikymmenestä. SDP:n Paavo Lipponen oli Suomen pääministeri vuonna 2001. Kuva: Yle kuvanauha Paavo Lipponen,Itse valtiaat

Paavo Lipponen toimi Suomen pääministerinä vuosina 1995–2003. SDP:ta johtanut Lipponen nostettiin vuonna 2003 eduskunnan puhemieheksi. Urakehitys katettiin myös Itse valtiaissa.

Animaatiosarjassa Lipposen hahmo poikkesi 1990-luvun poliittisesta satiirista. Aikaisemmin agressiivisena jyränä esitetty Lipponen nähdään Itse valtiaissa pohdiskelevana, makustelevana ja jopa hieman hitaana valtionpäämiehenä.

Lipponen vetäytyi puhemiesuransa jälkeen eläkkeelle eduskunnasta 2007 ja on sen jälkeen toiminut mm. energiayhtiöiden konsulttina.

Sauli Niinistö, valtiovarainministeri ja eduskunnan puhemies

Sauli Niinistö oli Suomen valtiovarainministeri vuonna 2001.
Sauli Niinistö oli Suomen valtiovarainministeri vuonna 2001. Sauli Niinistö oli Suomen valtiovarainministeri vuonna 2001. Kuva: Yle kuvanauha Sauli Niinistö,Itse valtiaat

Sauli Niinistö oli 20 vuotta sitten ehtinyt toimimaan poliittisella urallaan oikeusministerinä sekä valtiovarainministerinä. Lamavuosikymmenen tiukasta talouslinjastaan muistettu Niinistö sai runsaasti julkisuutta nuorekkaan imagonsa sekä päivittyvien ihmissuhteittensa ansiosta. Itse valtiaiden Niinistön hahmoon ammennettiin runsaasti elementtejä kahdesta jälkimmäisestä.

Rullaluisteleva ja tupakoiva "puolivallaton leskimies" oli sarjan alkupuolen useimmissa juonikuvioissa tiiviisti osallisena. Myöhemmin Niinistö vetäytyi eduskunnasta Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi. Hän teki vuonna 2006 näyttävän paluun kotimaan politiikaan, jolloin haastoi kokoomuksen ehdokkaana Tarja Halosen presidentinvaaleissa. Niinistö hävisi vaalit mutta palasi kansanedustajaksi vuonna 2007 ja hänet valittiin eduskunnan puhemieheksi.

Sauli Niinistö valittiin vuonna 2012 Suomen tasavallan presidentiksi ja jatkokaudelle vuonna 2018.

Erkki Tuomioja, ulkoministeri

Erkki Tuomioja (SDP) oli vuonna 2001 Suomen ulkoministeri.
Erkki Tuomioja toimi ulkoministerinä lähes koko sarjan ajan. Erkki Tuomioja (SDP) oli vuonna 2001 Suomen ulkoministeri. Kuva: Yle kuvanauha Erkki Tuomioja,Itse valtiaat

Erkki Tuomioja oli nuoruudessaan uusvasemmistolainen, radikaalikin poliitikko. Hän oli 1980-luvun poissa eduskunnasta mm. ideologisten syiden takia, mutta palasi SDP:n kansanedustajaksi 1991. Itse valtiaiden käynnistyessä Tuomioja oli toiminut Suomen ulkoministerinä reilun vuoden ajan.

Itse valtiaissa Tuomiojan hahmo on sarjassa kuvattu äärettömän älykkääksi ja kokeneeksi neuvonantajaksi. Sarjassa Tuomioja oli aika ajoin pääministeri Lipposen kanssa napit vastakkain. Tuomioja itse kuvaili aikanaan sarjaa "slapstick-komediaksi", joka oli pikemminkin lasten piirretty kuin terävä poliittinen satiiri.

Kokenut Tuomioja jatkoi ulkoministerin tehtävässä myös pääministeripuolueen vaihduttua. Keskustan vaalivoiton jälkeen Tuomiojan ministerinura jatkui aina vuoteen 2007 asti. Sarjan päättymisen jälkeen Tuomioja toimi jälleen Suomen ulkoministerinä vuosina 2011–2015.

Anneli Jäätteenmäki, pääministeri ja europarlamentaarikko

Anneli Jäätteenmäki oli vuonna 2001 keskustan varapuheenjohtaja.
Anneli Jäätteenmäki teki historiaa mutta ryvettyi skandaalissa. Anneli Jäätteenmäki oli vuonna 2001 keskustan varapuheenjohtaja. Kuva: Yle kuvanauha Anneli Jäätteenmäki,Itse valtiaat

Anneli Jäätteenmäki nousi historiallisesti ensimmäisenä naisena Suomen pääministeriksi vuonna 2003. Voitokkaan keskustan johtajana toiminut Jäätteenmäki oli ansainnut kannuksensa ensin puolueen varapuheenjohtajana.

Jäätteenmäen pääministeriura kesti vain kahden kuukauden ajan. Vuoden 2003 eduskuntavaalien Irak-vuodoksi nimetty poliittinen skandaali tahrasi Jäätteenmäen uskottavuuden ja hän erosi pääministerin tehtävästä. Samalla kaatui hallitus ja uudeksi pääminsteriksi nousi keskustan Matti Vanhanen. Jäätteenmäki vetäytyi eduskunnasta 2004 europarlamentaarikoksi.

Itse valtiaissa Jäätteenmäen hahmo esitetään häikäilemättömänä ja voimakastahtoisena poliittikkona. Hänen roolinsa sarjassa kutistui alkuvuosien jälkeen huomattavan pieneksi, mutta hahmo teki piipahduksia sarjassa aika ajoin.

Myöhemmin Jäättenmäen nimi oli 2012 esillä mahdolliseksi presidenttiehdokkaksi, mutta hän teki pääasiallisen poliittisen uransa Euroopan parlamentissa.

Seppo Kääriäinen, puolustusministeri

Seppo Kääriäinen oli vuonna 2001 Keskustan kansanedustaja.
Seppo Kääriäinen nousi kansanedustajaksi vuonna 1987. Seppo Kääriäinen oli vuonna 2001 Keskustan kansanedustaja. Seppo Kääriäinen,Itse valtiaat

Seppo Kääriäinen aloitti poliittisen uransa Keskustapuolueen puoluesihteerinä. Kansanedustajuutensa jälkeen hän toimi kauppa- ja teollisuusministerinä 1990-luvun alussa. Keskustapuolueessa Kääriäinen oli siitä lähtien ollut yksi kärkipoliitikoista, juuri terävimmän huipun alapuolella. Kääriäinen toimi 1990-luvulla myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Itse valtiaiden alkaessa Kääriäinen oli kansanedustaja mutta nousi vuoden 2003 eduskuntavaalien pölyn laskeuduttua puolustusministeriksi. Sarjassa Kääriäisen hahmo oli sympaattinen ja leppoisa maalaismies. Perskutaa hokenut viilipytty oli myös aikalaisartikkelien mukaan esikuvansa hyväksymä.

Seppo Kääriäinen ei asettunut enää ehdolle vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

Ben Zyskowicz, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja

Ben Zyskowicz toimi vuonna 2001 Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana.
Ben Zyskowicz toimi vuonna 2001 kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Ben Zyskowicz toimi vuonna 2001 Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Kuva: Yle kuvanauha Ben Zyskowicz,Itse valtiaat

Ben Zyskowicz on toiminut yhtäjaksoisesti Kansallisen Kokoomuksen kansanedustajana vuodesta 1979 lähtien. Zyskowicz on ollut toistuvasti puolueensa suosituimpia poliitikkoja ja nauttinut arvostusta myös vastapuolueiden edustajien suunnalta.

Itse valtiaiden aloittaessa Zyskowicz oli eduskuntaryhmänsä puheenjohtaja. Hän jatkoi tehtävässä vuoteen 2006 asti. Zyskowiczin hahmo sarjassa on sanavalmis, nokkela ja ilkikurinenkin. Kokoomuslaisista jopa näkyvimmäksi hahmoksi nostettu Zyskowicz nähtiin usein vähintäänkin sivuroolissa monimutkaisissa lobbauksissa tai oman puolueensa asioiden taustavalmisteluissa.

Sarjan jälkeen Zyskowicz toimi vuonna 2011 lyhyen ajan eduskunnan puhemiehenä Suomen hallitusneuvotteluiden venymisen takia.

Mauri Pekkarinen, kauppa- ja teollisuusministeri

Mauri Pekkarinen toimi vuonna 2001 keskustapuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajana.
Mauri Pekkarinen toimi vuonna 2001 keskustapuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Mauri Pekkarinen toimi vuonna 2001 keskustapuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Kuva: Yle kuvanauha Mauri Pekkarinen,Itse valtiaat

Mauri Pekkarinen toimi keskustan kansanedustajana yhtäjaksoisesti 40 vuoden ajan. Jo 1979 eduskuntaan nousseen Pekkarisen uralle mahtui myös ministeritehtäviä jo 1990-luvun alusta lähtien.

Itse valtiaissa Pekkarisen hahmo teki aluksi roolia eduskuntaryhmänsä puheenjohtajana: oppositiopoliitikkojen pienen mutta tehokkaan tiimin eräänlaisena ykkösvakoojana.

Vuoden 2003 eduskuntavaalien jälkeen Pekkarinen toimi Suomen kauppa- ja teollisuusministerinä. Hän ei lähtenyt ehdolle vuoden 2019 eduskuntavaaleissa, mutta hänet valitiin samana vuonna Euroopan parlamenttiin.

Suvi Lindén, kulttuuriministeri

Suvi Lindén oli Suomen kulttuuriministeri vuonna 2001.
Suvi Lindén oli Suomen kulttuuriministeri, mutta joutui eroamaan tehtävästään golfkenttä-skandaalin johdosta. Suvi Lindén oli Suomen kulttuuriministeri vuonna 2001. Kuva: Yle kuvanauha Suvi Lindén,Itse valtiaat

Suvi Lindén esitettiin Itse valtiaissa melko kliseisenä parodiahahmona: nuori, vaalea nainen toimi sarjan alkaessa kulttuuriministerinä. Aikalaishaastatteluissa kokoomuksen kansanedustaja itse piti hahmoaan liiankin kilttinä ja sinisilmäisenä. Hän kun osasi omien sanojensa mukaan olla tarvittaessa ilkeäkin.

Lindénin poliitinen ura koki vuonna 2002 kolauksen, kun hän oli kulttuuriministerinä myöntänyt valtionapua golfkentälle, jossa oli itse osakkaana. Kohu johti lopulta Lindénin eroon hallituksesta.

Lindén kuitenkin jatkoi kansanedustajana ja nousi vuonna 2007 vielä viestintäministeriksi. Hän putosi eduskunnasta vuoden 2011 vaaleissa.

Suvi-Anne Siimes, asuntoministeri

Suvi-Anne Siimes oli vuonna 2001 Vasemmistoliiton puheenjohtaja, Suomen toinen valtiovarainministeri sekä asuntoministeri.
Suvi-Anne Siimes nousi poliitiselle huipulle nopeasti. Suvi-Anne Siimes oli vuonna 2001 Vasemmistoliiton puheenjohtaja, Suomen toinen valtiovarainministeri sekä asuntoministeri. Kuva: Yle kuvanauha Suvi-Anne Siimes,Itse valtiaat

Suvi-Anne Siimeksen nousi Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi vuonna 1998 ja samalla hänestä tuli Suomen kulttuuriministeri. Kansanedustajaksi Siimes valittiin seuraavana vuonna. Hän toimi asuntoministerinä vuosina 1999–2003.

Itse valtiaissa Siimeksen osaksi jäi toimia vastavoimana valtiovarainministeri Sauli Niinistölle. Aikalaisjutuissa Siimes itse kehui sarjaa jopa "ilkeämmäksi kuin Iltalypsy". Tästäkin huolimatta hän paljasti nauttineensa sarjan seuraamisesta.

Siimes johti Vasemmistoliittoa vuoteen 2006 asti, jolloin yllättäen erosi puolueesta. Vuonna 2007 Siimes jätti myös kansanedustajan tehtävät. Poliittisen uransa jälkeen Siimes on toiminut mm. Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtajana ja ajatuspaja Liberan säätiön hallituksessa.

Manun ja Maran jälkisanat

Suomen entiset presidentit Mauno Koivisto ja Martti Ahtisaari kommentoivat ajankohtaisia tapahtumia jaksojen päätteeksi.
Suomen aikaisemmat presidentit Mauno Koivisto ja Martti Ahtisaari selin puistonpenkillä ja presidentinlinnan edessä. Suomen entiset presidentit Mauno Koivisto ja Martti Ahtisaari kommentoivat ajankohtaisia tapahtumia jaksojen päätteeksi. Kuva: Yle kuvanauha Mauno Koivisto,Martti Ahtisaari,Itse valtiaat

Presidentti Mauno Koiviston ja Martti Ahtisaaren hahmot suorittivat Itse valtiaissa aina jaksojen lopputekstien pääteeksi oman jälkipuheenvuoronsa. Aikaisemmat presidentit löysivät "takapiruina" mielenkiintoisia ja jopa henkilökohtaisiakin näkökulmia juuri esitetyn jakson teemoihin.

Martti Ahtisaari palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla vuonna 2008 yli 30-vuotisesta urastaan rauhanvälittäjänä.

Mauno Koivisto kuoli vuonna 2017. Kansanmiehen imagon presidenttiytensä jälkeen pitänyt Koivisto oli kuollessaan 93-vuotias.

Lisää ohjelmasta