Hyppää pääsisältöön

Pikku Kakkosen ohjelmasisältöjen näkyvyyttä määrittelevät esitysoikeussopimukset

Seikkailukoneen studio vuodelta 2017
Seikkailukoneen studio vuodelta 2017 Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,mediataitoviikko

Pikku Kakkoselle tulee viikottain useita katsojakysymyksiä. Aiheina ovat muun muassa sarjojen uusintaesitykset ja videotallenteiden ostaminen. Myös Pikku Kakkosen esiintyjiä pyydetään esiintymään katsojien järjestämiin tapahtumiin. Vastaukset eivät ole yksinkertaisia, sillä kaikkea ohjelmasisältöä määrittelevät esitysoikeussopimukset.

Ulkomaisilta ja kotimaisilta tuotantoyhtiöiltä hankittavien ohjelmien esittämisestä neuvotellaan aina esitysoikeussopimukset. Näissä sopimuksissa määritellään muun muassa sopimusaika ja esityskertojen lukumäärä. Useimmiten ohjelmilla on oikeuksia sekä tv-esityksiin että tv-lähetyksestä riippumattomiin Areena-julkaisuihin. Joskus sopimuksessa rajataan muun muassa se, kuinka monta sarjan jaksoa Areenassa saa olla samaan aikaan.

Ulkomaisilla ohjelmasarjoilla on määräaikainen esitysoikeussopimus. Kun suosikkisarjan sopimus päättyy, neuvottelemme sopimuksen uusimisesta, mutta aina se ei ole mahdollista. Siksi kaikkia vanhoja suosikkisarjoja ei voida enää esittää.

Ylen omatuottamien ohjelmien tekijöillä on työehtosopimukset, joiden mukaan ohjelman uusinnasta maksetaan korvaus esimerkiksi näyttelijöille ja muusikoille. Siksi myöskään kaikkia toiveuusintoja ei voida Areenassa esittää.

Oikeudet ovat hyvinkin erilaisia eri ohjelmilla. Näiden rajoitusten pohjalta pyrimme suunnittelemaan ohjelmien julkaisun mahdollisimman laajasti. Esitysoikeussopimukset sisältävät pelkästään esittämisen, joten ohjelmia ei voi ladata Areenasta tai niitä ei voi julkaista dvd-levynä ilman, että sarjan kaupallisista oikeuksista on sovittu.

Aika ajoin saamme toiveita saada ohjelman videotallenne omaan käyttöön esimerkiksi oman lapsen esiinnyttyä Pikku Kakkosen ohjelmassa. Valitettavasti meillä ei ole resursseja eikä välineitä tällaiseen palveluun. Videotallenteita voi ostaa Ylen arkistomyynnistä. Kaikista ohjelmista ei ole mahdollista sitä saada, koska niiden oikeudet saattavat rajoittaa myös myyntiä.

Pikku Kakkosen hahmoja kysytään usein esiintymään erilaisiin tilaisuuksiin. Pikku Kakkonen ei hoida keikkamyyntiä, vaan ohjelmien esiintyjät hoitavat itse mahdolliset keikkatilauksensa Ylen kanssa tehtyjen sopimusten mukaan. Ylen omat hahmot voivat tulla esiintymään sen mukaisesti, mitä Ylen kanssa on esiintymisestä sovittu. Pikku Kakkonen järjestää myös tapahtumia, ja yleensä ne taltioidaan esitettäväksi tv:ssä ja Areenassa.

Lisää Pikku Kakkosen Mediataitoviikosta