Hyppää pääsisältöön

Sairaalapomot lain yläpuolella: käsikirjoitus

HUSissa on tehty lain vastaisia hankintoja pitkään.

Anonyymi lähde: kukaan ei ole ikinä halunnut puuttua. Se on ollut tosi hämmentävää.

Seassa on myös tarjouskilpailuita, joiden vääristelyä HUSissa on tutkittu.

Olli-Pekka Nakari, hallituksen jäsen, HAEN: on kustannettu jääkiekko-otteluihin ja ties minne että kyllä tää on niin kun semmonen julkinen salaisuus

JuhaTuominen, toimitusjohtaja, HUS: Mulle asti ei ole tullut tietoa, että tällaisia kestityksiä olisi ollut, mutta jos on, niin se on äärimmäisen vakava asia.

Epäkohdista ääneen puhuneita puolestaan on painostettu työpaikalta pois. Poliisikin tutkii tapahtumia.

Anonyymi lähde: Jos esimerkiksi kieltäytyi itse rikkomasta lakia, alkoi paskamyrsky.

Olemme kollegani Kirsi Skönin kanssa tutkineet Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin eli HUSin hankintasotkuja kohta puoli vuotta. Savotta alkoi viime kesän jälkeen, kun aloimme saada vinkkejä useasta eri suunnasta.

Haastattelujen ja useiden tietopyyntöjen pohjalta syntyi kaksi ohjelmaa, joista tämä on jälkimmäinen.

HUS sai viime vuonna tuomion markkinaoikeudessa laittomista hankinnoista, kun Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV oli aloittanut tutkinnan sairaanhoitopiirin toiminnasta.

Ensimmäisessä ohjelmassa selvisi, että tuomion jälkeenkään tilanne ei ole korjaantunut.

MOT: pyydettiin että voisit tsekata sieltä HUS-logistiikasta, että onko ne siellä hankintalain mukaisessa tilanteessa niin minkälaisen vastauksen?
Juha Tuominen, toimitusjohtaja, HUS: No vastaus on että ei.

KKV tutki neljä tapausta, mutta tosiasiassa kukaan ei vieläkään tiedä kuinka paljon ja miten kauan laittomia hankintoja on tehty. Max Jansson on ollut mukana tutkimassa HUSin tapausta.

Max Jansson, tutkimuspäällikkö, Kilpailu- ja kuluttajavirasto: Selvitystoiminnan aloittamisesta meillä on kuusi kuukautta aikaa saada tapaukset markkinaoikeuteen. joten tosiaan meidän piti vähän niin kuin priorisoida mitä tutkitaan loppuun asti.

HUS on Suomen ylivoimaisesti suurin sairaanhoitopiiri, jossa ostoksia tehdään suurella rahalla. Silloin ne pitäisi kilpailuttaa.

Tarkoitus on paitsi säästää rahaa, myös tehdä julkisten varojen käytöstä avointa ja kitkeä korruptiota.

HUSissa kilpailutuksia on jätetty kokonaan väliin.

Laittomuuksista on varoiteltu HUS-johtoa pitkään.

Jäljet johtavat edellisen toimitusjohtajan, nykyisen SDP:n kansanedustajan Aki Lindénin aikaan, ja jopa sitäkin kauemmas.

Emme enää puhu vuosista, vaan vuosikymmenistä.

Olli-Pekka Nakari pyörittää ambulanssifirmaa pääkaupunkiseudulla. Takavuosina yhtiö teki töitä myös HUSille.

Olli-Pekka Nakari, hallituksen jäsen, HAEN: Tässönkin hetki menny kun mä viimen oon ajellu ambulanssia täällä

MOT: miten kauan on siitä ku viimeks oot ajanut HUS:n piikkiin ambulanssia?
Olli-Pekka Nakari, hallituksen jäsen, HAEN: No semmonen puoltoist vuotta taitaa olla

Nakarilla on takana useita riitaisia vuosia HUSn kanssa. Lopullisesti ajot tyssäsivät kun hänen firmansa hylättiin viimeisessä kilpailutuksessa. Nyt hän tarjoaa ambulanssejaan käyttöön muille halukkaille.

Nakari päätti tuoda julki alan käytännöt ja sen miten kilpailutuksen voittaja oli kestinnyt HUSin väkeä.

Olli-Pekka Nakari, hallituksen jäsen, HAEN: Kyllä tää on niin kun semmonen julkinen salaisuus, ett kaikki sen tietää mutta HUS sen aina kiistää kuitenkin vaikka siitä kuinka nostettas asiaa esille.

Asiasta vastuullinen HUS-johtaja käynnisti sisäisen tutkinnan Nakarin väitteiden perusteella muutama vuosi sitten.

MOT: Mitä siitä sit seurasi?
Olli-Pekka Nakari, hallituksen jäsen, HAEN: No siis hän ilmotti siinä tapaamisessa että ett tota tää ett jos tämmöst toimintaa on tää täytyy heti lopettaa. Ja tää täytyy selvittää.

Uutta Siltasairaalaa rakennetaan Helsingin Meilahdessa. Tänne valmistuu myös täysin uudenlainen leikkaussali.

Sen nimi on Raptor-sali, ja siellä hoidetaan hengenvaarallisesta verenvuodosta kärsiviä potilaita.

Saliin tulevien laitteiden hankinta johti laajaan selvitykseen HUSin sisällä.

Hankintaan osallistui HUS-johtaja, jolla kerrottiin olevan läheinen suhde tarjouskilpailun voittaneeseen yhtiöön. Tilaamme asiakirjat nähtäviksi.

Lokakuussa saamme HUSista vinon pinon vanhempia asiakirjoja. Niistä selviää, että sairaanhoitopiirin johtoa on toistuvasti varoiteltu laittomista hankinnoista. Jo paljon ennen kuin Kilpailu- ja kuluttajavirasto aloitti omat tutkintansa.

grafiikka
2010:
“...tietojärjestelmää on rakennettu konsulttivetoisesti hankintaohjeita venyttämällä.”
(Arviointikertomus 2010)

2011:
“Hankintoja on toteutettu kilpailuttamatta suorahankintoina...” (Sisäinen tarkastus 2011)

2013:
“ Kaikkia sopimuksia ei löydy järjestelmästä...” (Arviointikertomus 2013)

2017:
“Sopimuksia tai hankintapäätöksiä ei löydy asiankäsittelyjärjestelmästä kattavasti.” (Arviointikertomus 2017)

Toukokuu 2019:
KKV alkaa selvittää hankintoja, HUSin johdolle ongelmat tulevat yllätyksenä.

Erään raportin mukaan laittomia hankintoja olisi tehty vuodesta 1998 alkaen - siis yli 20 vuoden ajan. Niiden arvo on ollut satoja miljoonia.

HUS aloitti toimintansa vasta vuonna 2000. Näyttää siis siltä, että sairaanhoitopiiri on käyttänyt verorahaa väärin koko olemassaolonsa ajan.

Haastattelimme Kilpailu- ja kuluttajaviraston Max Janssonia ensimmäisen kerran syksyllä. Nyt sovimme uuden tapaamisen keskelle tammikuista talvimyrskyä.

HUSin vuosikausia jatkunut toiminta on sulkenut yhtiöitä tarjouskilpailuiden ulkopuolelle ja vääristänyt markkinoita. Kuka tahansa olisi voinut kannella HUSista markkinaoikeuteen tai vinkata asiasta KKV:lle. Miksi niin ei ole tapahtunut?

Max Jansson, tutkimuspäällikkö, Kilpailu- ja kuluttajavirasto: kun se hankintayksikkö saattaa olla tosi tärkee kumppani, tosiaan saattaa olla, että yrityksellä on tällä hetkellä jotain sopimuksia sen kanssa niin toki on ymmärrettävää, että se yritys joutuu hieman miettimään, että haluaako se jonkun pieleen menneen asian osalta alkaa riitelemään.

Asiakirjalähteiden lisäksi olemme tehneet runsaasti haastatteluja.

Kirsi Skön: Ihan poikkeuksellisen paljon tässä mun mielestä tässä projektissa henkilöitä, jotka on suostunu puhumaan. Laskin että noin parikymmentä.

Jaakko Mäntymaa: Se on iso määrä. Sen lisäks että siellä on näitä HUSlaisia, niin myös laite ja tarviketoimittajia.

Kirsi Skön: Ja haastattelunauhotteita 15 tuntia.

Suojellaksemme haastateltujen henkilöllisyyttä, heidän kertomansa esitetään tässä jutussa ääninäyttelijän avulla.

HUSin kilpailutuksiin osallistuneista yrityksistä vahvistetaan, että HUSista ei ole kanneltu pelon vuoksi.

Anonyymi lähde: No...mä en ainakaan tekis valitusta, koska HUS on meille iso asiakas ja emmä halua ainakaan torpedoida meidän asiakassuhdetta.

Anonyymi lähde: HUS on aivan liian iso.

HUSin logistiikka-alue Vantaalla on solmukohta erilaisten laitteiden ja tarvikkeiden kulkureitillä. Tätä kautta suurin osa sairaanhoitopiirin ostoksista kulkee sairaaloihin ja terveyskeskuksiin eri puolille Etelä-Suomea.

Emme kuitenkaan saa lupaa kuvata varastolla. Niinpä lähdemme maakuntamatkalle.

Jussi Kaurala on varaston pomo Etelä-Karjalan keskussairaalassa Lappeenrannassa.

Jussi Kaurala, Eksoten logistiikka- ja materiaalihallintopäällikkö:
Tässä tehdään vastaanottotarkistus ja ihan normaalit varastotoimenpiteet, tarkistetaan saapunut tavara ja otetaan se sitten tuohon meidän järjestelmään.

HUS on Suomen ylivoimaisesti suurin sairaanhoitopiiri. Se ostaa valtavat määrät erilaisia laitteita ja tarvikkeita. Ostoslistalla on kaikenlaista vessapaperista aina miljoonien arvoiseen huipputekniikkaan.

Yhteensä veronmaksajien rahaa kuluu noin miljardin euron edestä joka vuosi.

Jussi Kaurala, Eksoten logistiikka- ja materiaalihallintopäällikkö: Täs on Imatralle menevät tässä välissä. Jokaisesta laatikosta löytyy yksikkö, mihin se on menossa. Täs on Lappeenrannan osuus ja...

HUS kilpailuttaa ostoksia myös muille sairaanhoitopiireille. Sen hankinta-alue ulottuu aina Pohjois-Karjalan maakuntarajalle saakka.

Jussi Kaurala, Eksoten logistiikka- ja materiaalihallintopäällikkö: Täälläkin laboratorion ja kuvantamisen yksiköt kuuluvat nykyään HUSille ja tota he eivät tilaa enää Eksoten järjestelmästä tarvikkeitansa, vaan he tilaavat HUS logistiikasta

Viime vuosina HUSin hankinta-alue on kasvanut, ja sitä mukaa myös hankintojen koko.

Tekemistämme haastatteluista selviää, että vaikka HUS on valtava julkisen rahan käyttäjä, perusasiatkin ovat olleet hukassa.

Anonyymi lähde: Hankinta-asiantuntijatkaan eivät oikein tienneet, miten kilpailutus pitää tehdä tai miten päätös tehdään ja missä asiakirjoja säilytetään.

HUS on jatkanut vanhoja kilpailutuksia sähköpostitse, vaikka hankinnat olisi pitänyt kilpailuttaa uudestaan. Näin on syntynyt laittomia suorahankintoja.

Anonyymi lähde: He siis tiesi, että suorahankintoja tehdään, mutta mitään niille ei tehty. Tää on kummallisuus, että miten virkamies voi toimia niin

Ongelmia on otettu useaan kertaan esille HUSin sisällä, turhaan.

Anonyymi lähde: Jostain syystä kukaan ei ole ikinä halunnut puuttua. Se on ollut tosi hämmentävää.

HUSin toimintavat on tiedetty laajalti myös sairaanhoitopiirin ulkopuolella.

Anonyymi lähde: Kyllähän se on yleistä tietoa. ei tää oo mikään korona-ajan ongelma

Ambulanssiyrittäjä Olli-Pekka Nakari on ainoa henkilö, joka kertoo meille huslaisten touhuista omilla kasvoillaan.

Nakari kuvailee yksityiskohtaisesti kestitystä, jota hänen mukaansa tapahtui sairaankuljetuksiin liittyneen tarjouskilpailun yhteydessä.

Olli-Pekka Nakari, hallituksen jäsen, HAEN: He on vienyt tätä HUS:n välityskeskuksen päivystäjät, jotka välittää siis näitä tehtäviä yksiköille niin jääkiekko-otteluihin ja ruokailuihin ja risteilyille ja samppanjamaistiaisiin ja...

Nakarilla on väitteidensä tueksi todisteita. Hänellä on tallessa muun muassa kaverikuvia HUSlaisista ja kilpailevan yrityksen edustajista jääkiekko-otteluissa.

Olli-Pekka Nakari, hallituksen jäsen, HAEN: Mun tietääkseni ei ykskään oo ollu mikään virallinen tapaaminen sillä tavalla ja sillä tarkotetulla tavalla mitä Hankintalaki sallii, ett siell ois käyty läpi mitään virallista mistä ei oo mitään virallista pöytäkirjaa, ei osallistujalistoja, ei yhtään mitään. Ja sitten näitten kestitysten arvohan ylittää sen tavanomasena pidetyn rajan minkä verran vois ajatella jotain jonkun kustantavan.
MOT: Mitä kävi sille yritykselle, joka tota noin, jonka kestityksestä kerroit toimialajohtajalle?
Olli-Pekka Nakari, hallituksen jäsen, HAEN: No tota voitti kilpailutuksen aika runsaalla yksikkömäärällä. Että ylivoimanen voittaja.

HUS ei näytä tutkineen Nakarin kestitysväitteitä kunnolla. Tarkastusraportti on hyvin pintapuolinen, eikä siinä varsinaisesti ole selvitetty tapahtumien kulkua.

Sen johtopäätöksenä on, että HUSin työntekijöiden tulisi kieltäydyttävä matkoista ja maksetuista tilaisuuksista, joita tarjouskilpailuissa mukana olevista yhtiöistä tarjotaan.

Nakarille HUS ilmoitti, että tapaus on tutkittu.

Olli-Pekka Nakari, hallituksen jäsen, HAEN:
Todettiin vaan että on puhtaat paperit saanu ja hyvää jatkoa.

Nakarin kuvailemat tapahtumat ajoittuvat ajalle ennen Juha Tuomisen pestiä. Hän ei ole kuullut kestityksestä.

Juha Tuominen, toimitusjohtaja, HUS: No mulla on käsitys että mulle asti ei ole tullut tietoa, että tällaisia kestityksiä olisi ollut, mutta jos on, niin se on äärimmäisen vakava asia. Meillä on ohjeistus siitä, kuinka tulee toimia, jotta virkamiehen luottamus säilyy, jotta kaikki tavarat tulee mahdollisimman edullisesti, ei synny epäilystä mistään väärinkäytöksistä ja suhtaudun tosi voimakkaan vakavasti tämmöiseen.

chat-tekstejä grafiikkana:
-Näitkö mitä sieltä tuli?

-en ehtinyt viel avata

Marras- ja joulukuun aikana saamme postia. Pyytämämme asiakirjat HUS-johtajaan kohdistuneesta sisäisestä tutkinnasta saapuvat, vaikkakin anonymisoituina.

chat-tekstejä grafiikkana:
-tsekkaankin sen mustatun ekana.

-Täällä on oma osio: Yksityiskohtaiset havainnot A:n roolista HUS-hankinnoissa.

-jep, Raptorit kaikki. Löytyi!

-Tässä on ihan kaikki. Matkat ja messukäynti.

Raporteissa tutkinnan kohteena ollutta johtajaa kutsutaan A:ksi. Hänen ystävänsä, perhetuttunsa ja kummilapsen isä on asiakirjoissa toimitusjohtaja H.

Kirsi Skön: Siellä on niinku ystävykset A ja H, eiks niin?
Jaakko Mäntymaa: Kyllä, tässä kuvassa he ovat.

Tutustumme Raptor-leikkaussalin laitehankintoja koskevaan tutkintaan.

Verkosta löytyy eri valmistajien mainosvideoita uudesta kuvantamisteknologiasta, jota salissa on tarkoitus käyttää.

Ensimmäisen raportin mukaan Raptor-tarjouskilpailun voitti kaikkein kallein tarjous. Sen teki johtajan perheystävän H:n yhtiö.

Raportin mukaan HUS-johtaja A vaikutti kilpailutukseen niin, että hinnalle annettiin tavallista vähäisempi painoarvo. Tämä mahdollisti H:n yhtiön voiton.

Etsimme verkosta esittelyvideoita myös tavallisista kuvantamislaitteista. Raportti tutki myös onko A avittanut laiteostoja H:n yhtiöltä suorahankintana.

A tiedusteli ystävänsä yhtiöltä puhelimitse tarjouksia osastokuvauslaitteista. Sen jälkeen HUS osti yhtiöltä kahteen kertaan laitteita ilman kilpailutusta. Raportin mukaan vajaan 800 000 euron suorahankinnoissa ei noudatettu HUSin ohjeistusta.

Raportin mukaan on mahdollista, että A on ollut esteellinen ja että hankinnat ovat olleet puolueellisia.

Jälkimmäisessä raportissa kuvaillaan A:n matkustelua Pariisiin ja messuille ympäri Eurooppaa.

A on vieraillut esimerkiksi tällaisilla kuvantamisalan messuilla. A on tehnyt myös Pariisin matkan toimitusjohtaja H:n kanssa. Matka on liittynyt Raptor-laitehankintaan.

MOT pyysi A:lta haastattelua, mutta hän kieltäytyi.

Raportissa hän kertoo, että ulkopuoliset yhtiöt eivät ole osallistuneet hänen matkojensa kustantamiseen. A kieltää vaikuttaneensa kilpailutuksiin tai saaneensa itse mitään hyötyä niistä.

Tähän johtopäätökseen jälkimmäinenkin raportti lopulta päätyy ja siitä tulee HUSin virallinen kanta asiaan.

chat-keskustelua grafiikkateksteillä :
-Kaiken ton ylläolevan jälkeen tämä johtopäätös: "ei ole tullut esiin seikkoja, jotka viittaisivat A:n poikenneen HUSin matkustukseen tai toimittajasuhteiden ylläpitoon liittyvistä sisäisistä ohjeista."

-Selvä sitten.

-Meidän mies sai puhtaat paperit, ei ongelmaa!

MOT: Miten tätä asiaa kommentoitte?
Juha Tuominen, toimitusjohtaja, HUS: No tällainen selvitys on osoitus siitä juuri, että meidän valvontamme toimii. Elikkä kun on tullut viitteitä, siitä että saattaisi olla jotakin joka ei ole jä.. niin kuin oikein, niin me me myöskin sitten selvitämme ja tähän on hankittu tehty asianmukainen ja kun kunnon selvitys ja sen kautta on päästy sitten eteenpäin ja ne mulle ei nyt ole yksityiskohtia koska en itse ole tämän henkilön esimies, mutta siellä missä tätä on tutkittu, niin on katsottu, että näillä asioilla on saatu käytänteet korjattua normaal.. tai
oikeiksi.

Hiukan ennen tämän ohjelman valmistumista HUS toimittaa vielä yhden dokumentin. Se on Pariisin matkaan liittyvä vapaa-aikapyyntö, jonka syyksi on merkitty Raptor-laitehankinnat.

HUSin mukaan dokumentti vahvistaa, että A:n matkalle oli hyväksyntä.

Haastattelemamme henkilöt kertovat, että ikäviä asioita esiin tuoville ei käy HUSissa hyvin.

Myös HUSin konsulttiyhtiöllä teettämä raportti mainitsee asiasta. Siinä suositellaan, että organisaatiokulttuuria kehitettäisiin siten, että henkilöstö voisi tuoda esiin epäkohtia ilman pelkoa kostosta.

Kymmenkunta henkilöä kertoi MOT:lle kaltoinkohtelustaan HUSissa. Heitä oli siirretty syrjään tai painostettu kokonaan ulos talosta

Anonyymi lähde: ​Uskaltaako henkilökunta ylipäätään tuoda riskejä esille? Ei, koska siitä joutuu tikunnokkaan.​
Anonyymi lähde: Kaikki nämä kiusaamiset liittyvät enemmän tai vähemmän hankintoihin.
Anonyymi lähde: Oli hyvin voimakas paine ohjata hankintaa. Jos esimerkiksi kieltäytyi itse rikkomasta lakia, alkoi paskamyrsky.
Anonyymi lähde: Tämä hulluus täytyy lopettaa. Tässä on ihmisiä ajautunut sairauslomille. On ollut paljon ongelmia ja kiusattu ihmisiä. Tuhottu ihmisten elämiä.

Tapauksia on päätynyt poliisille saakka.

Helsingin poliisi on syksyn ja talven aikana käsitellyt ainakin kolmea eri tapausta, jotka jotka liittyvät HUSin hankintaepäselvyyksiin tai epäasialliseen kohteluun työpaikalla.

HUS-asiakokonaisuudesta ensimmäinen on menossa käräjille ensi kesänä. Siinä esimiestä epäillään työturvallisuusrikoksesta. Tietojemme mukaan tapaus liittyy kiusaamiseen.

Toinen tapaus on esitutkinta- ja kolmas esiselvitysvaiheessa.

Poliisi ei kommentoi tutkintoja tarkemmin.

Juha Tuominen ei ole tietoinen poliisitutkinnoista. Tuomisen mukaan poliisi ei ole lähestynyt sairaanhoitopiiriä virallisesti.

Toimitusjohtajan mukaan suurin osa sotkuista liittyy HUSin hajautettuun hankintajärjestelmään. Hankintoja ei tehty yhdessä paikassa, vaan eri ihmiset ovat tehneet niitä toisistaan tietämättä ympäri HUSia.

Juha Tuominen, toimitusjohtaja,HUS: Tällaistahan ei saisi olla ja tää on väärin ja tää on virhe ja tää on pitkän huonon toimintatavan tai kulttuurin tulos.

Tuominen tuli HUSiin 2019 alussa.

Juha Tuominen, toimitusjohtaja,HUS: Mä tuskin oon oikea vastaaja siihen, että mitä on 2010-2018.

Tuomisen edeltäjä on nykyinen SDP:n kansanedustaja Aki Lindén. Kuten toimitusjohtaja Tuominen, myös Lindén nostaa ongelmien pääsyyksi hajautetun hankintajärjestelmän.

Aki Lindén, toimitusjohtaja 2010-2018, HUS, kansanedustaja, SDP: Tämä oli rakenteellinen tilanne, jota, niin kuin sanoin, yritimme kaiken aikaa korjata. Johtaminenhan on jatkuvaa korjaamista. Suunnittelet toiminnan, arvioit sitä, teet korjauksia ja tällä tavalla mennään.

Lindén kertoo, että kuuli ongelmista vasta toimitusjohtajakautensa loppusuoralla.

Aki Lindén, toimitusjohtaja 2010-2018, HUS, kansanedustaja, SDP: Ensimmäisen kerran kuulin siitä, että jotain tämänkaltaista olisi ollut, kuulin syyskuussa 2018, kun toimeksiannostani sisäinen tarkastus oli tehnyt pistokokeen eräiden tarvikkeiden, ne olivat DNA-analyysejä, niiden hankinnasta. Silloin kävi ilmi, että niitä oli tehty suorahankintana, vaikka ne olisi pitänyt kilpailuttaa.

Lindén siis kertoo kuulleensa ongelmista syyskuussa 2018. Asiakirjoista kuitenkin selviää, että jo vuonna 2011 HUSin hallituksessa on käsitelty sisäisen tarkastuksen raporttia, joka on tehty miljoonan euron suuruisesta laittomasta hankinnasta.

Sisäinen tarkastus huomautti, että vastaavasta toiminnasta voi jatkossa koitua ongelmia.

MOT: Miten tähän kommentoisitte?
Aki Lindén, toimitusjohtaja 2010-2018, HUS, kansanedustaja, SDP:Tuo ei ole minulle tuttu asia.
MOT: Tämä tarkastusraportti on teille toimitettu. Tämän hankinnan on siunannut talousjohtaja, ei sen liikelaitoksen johtaja.
Aki Lindén: Niin kuin sanoin, muistikuva kymmenen vuoden takaa, en itse muista tuollaista hankintaa. Totta kai se on dokumentoitavissa ja selvitettävissä.

Hankintasopimusten epäselvyyksistä löytyy mainintoja HUSin tarkastusasiakirjoista ja vuosikertomuksista pitkin matkaa.

Aki Lindén, toimitusjohtaja 2010-2018, HUS, kansanedustaja, SDP: oli erittäin haastavaa järjestää täysin kattava, sataprosenttinen valvonta semmoiselle organisaatiolle, joka on yhtä suuri kuin Helsingin ja Tampereen kaupungit yhteensä ja rakenteeltaan hyvin hajanainen.Toimitusjohtajan HUS:ssa, joka siis on ikään kuin, äsken vertasin, kahden kaupungin kaupunginjohtaja, ei pysty tietenkään yksittäisiä hankintoja millään tavalla seuraamaan, vaan kyllä se pitää tapahtua siellä organisaatiossa niiden annettujen ohjeiden mukaisesti.
MOT: Mutta tässä ei ole kyse yksittäisistä hankinnoista.
Aki Lindén: Kaikkihan ovat yksittäisiä hankintoja. Yksittäisiä hankintoja voi olla monta. Mutta niin kuin korostaisin uudelleen, että 98 prosenttia minun tiedossani olevista HUS:n hankinnoista on tehty täysin niin kuin pitää.

Linden kertoo, että hänellä ei ole tietoa, että HUSin kilpailutuksiin osallistuneita olisi kestitetty lain vastaisesti. Hän kertoo, että hänellä ei ole muistikuvaa sairaankuljetuksiin liittyvästä tarkastuksesta.

Lindénin mukaan hänellä ei ole tietoa myöskään työntekijöiden epäasiallisesta kohtelusta HUSin sisällä.

Aki Lindén, toimitusjohtaja 2010-2018, HUS, kansanedustaja, SDP: En ole koskaan kuullut tuollaisesta enkä ole ollut läsnä yhdessäkään keskustelussa, missä jotain tuollaista olisi kerrottu.
MOT: Tämä ei ole ollenkaan tuttu asia?
Aki Lindén: Ei.

Olisimme halunneet haastatella myös HUSin hallituksen puheenjohtaja Ulla-Marja Urhoa. Hän on ollut pestissään viimeiset kymmenen vuotta, eli koko tutkintamme aikakaaren ajan.

Urho kuitenkin kertoo, että “hän ei tunne tarvetta osallistua” ohjelmaan.

Hän vastaa sähköpostitse, että HUSin hallitus on vuosien varrella puuttunut ongelmiin. Hänen mukaansa “laittomasti ei saa toimia”.

Tammikuussa niputamme yhteen sitä, mitä viimeisen puolen vuoden aikana on selvinnyt.

Jaakko: Laittomia hankintoja on tehty neljällä eri vuosikymmenellä kun niitä alkaa ynnäilemään.

Kirsi: Eikä ongelmia ole vieläkään saatu korjattua, vaikka homma on ollut valtakunnan uutisissa jo parin vuoden ajan.

Kirsi: HUSn mukaan selitys on korona, mutta meidän selviyksen mukaan se ei todellakaan selitä kaikkea.

Jaakko: No mitäs me voidaan sanoa meidän vastuullisista sitten?

Kirsi: No onhan se todella erikoinen tilanne. HUSin hallitus ei vieläkään ole saanut vastuuvapautta vuodesta 2019. Ja kun tää ohjelma menee ulos niin he vielä tutkii onko silloin noudatettu lakia vai ei. Että tän asian käsittely ei lopu ihan heti.

KKV:llä kiirettä piisaa vastedeskin. Max Janssonin tiimiin kuuluu vain neljästä viiteen työntekijää. Valvottavana on noin 40 miljardin euron edestä julkisia hankintoja joka vuosi.