Hyppää pääsisältöön

"Erinomaisen valaiseva chat. Tältä me näytämme, ihmiset" – Docventures Chatin keskilämpötila huiteli huimissa lukemissa!

Ellen Ojala studion sohvalla
Ilmastoaktivisti Ellen Ojala oli tulessa Docventuresin ilmastoillassa. Ellen Ojala studion sohvalla Kuva: Sami Levo Docventures

Erikoislähetys pisti Docventures Chatin höyryämään kuin peltikaton ilmastokriisin jälkeisenä ikuisena kesäpäivänä. Studiossa löylyä keskustelun kattokiukaalle heittivät ilmastoaktivisti Ellen Ojala, Kuluttajatutkimuskeskuksen professori Eva Heiskanen ja päätoimittaja Hanna Nikkanen Long Play Median ympäristömuutoksen erikoistoimituksesta. Katso klitsujengin keskustelut tästä ja kuumaakin kuumempi chat kokonaisuudessaan tästä.

Oijoijoijoi, mikä ilta!

Jos poliitikot nakuttaisivat päätöksiä edes puoliksi yhtä nopeasti kuin Docventuresin armoisat chattaajat ratkaisuehdotuksia, olisimme hiilineutraaliuspururadalla jo vähintään 5. kierroksella. Lue KOKO keskustelu täältä!

Onko toivoa vai ei? Mikä merkitys on väestönkasvullakiinanpäästöillähiilidioksidillametaanillaentäpäyksilöllä? Keskustelijat eivät epäröineet jakaa mielipiteitä saati tiukkaa tietoa:

rapula
"Mielestäni ihminen ei ole tarpeeksi älykäs havaitsemaan maailmantilanteen kokonaisuutta ja tekemään sen pohjalta parhaita ratkaisuja. Ei ole ensimmäinen kerta kun biodiversiteetti vaurioituu näin pahoin maapallon historiassa. Mielestäni ihmisten pitäisi ennemmin sopeutua kun torjua ja keskittyä ihmiskunnan vaihtoehtoisiin tulevaisuuteen vihreän maapallon sijaan."

Ja sitten kun tuumi, että:
"Mikä olisi maailman tilanne vuoden kuluttua jos maapallolla asuisi 8 miljardia Gretaa? Miksi hän ei elä niin kuin vaatii muita elämään?"

Tähän Luminentalvi valaisi:
"Väkiluku ei ole ongelma: köyhät maat ovat monet jo saavuttaneet ilmastotavoitteensa. Ongelma on länsimainen elämäntapa."

imthewaver
"Hei nyt porukka, ottakaa chillii CO2-faktojen kanssa. Se on yksi vaikuttavimmista kasvihuonekaasuista, muttei todellakaan ainoa. Toinen suuri kasvihuonekaasu on jo yllä mainittu metaani, jota lihateollisuus syytää ilmastoon, ja jota on liuenneena Siperian sulavaan ikiroutaan. Vertailun helpotukseksi on keksitty CO2-ekvivalenttiluku, joka voi auttaa päästöjen ymmärtämisessä. Infopläjäys!"

Maaseudun ääni huudahti:
"Onko järkeä tuhota pieni suomi ilmastonmuutoksen varjolla vaikka vaikutus koko maapalloon on lähellä nollaa!!!"

Tähän Annacab heitti nasevan ylävitosen:
"Entä jos me parannetaan ympäristöä TURHAAN? Entä jos me luodaan kestävämpi yhteiskunta TURHAAN????"

***

Studiossa vauhtia ylläpitivät huikeat keskustelijat. Koko Docventures Talk Show'n voit katsoa alta

Panokset kovenivat erityisesti, kun ilmastoaktivisti Ellen Ojala haastoi etäyhteydellä klitsussa piipahtanutta Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteerin Petteri Taalasta "ristiriitaisista" lausunnoista. Chat eli mukana:

ambulate
"Ouuu Ellenillä hyvä meininki"

JormaIL
"klitsussa alkoi nokittelu?"

809438245
"Jos tarvittavat muutokset olis pieniä, kuten Taalas väittää, niin varmaan ne olisi jo tehty?! Itsekin nuorena ihmisenä tykkäisin toivosta, mutta päättäjien konkreettisten toimien puute ei anna aihetta siihen. Sopimuksia kyllä on ilmestynyt, mikä onkin hyvä, mutta tällä hetkellä ollaan edelleen tiellä kohti 3 asteen lämpenemistä - konservatiivisten arvioiden mukaan."

Olli276
"Uskon että Taalas tekee hyvää ilmastopolitiikkaa realiteetit mielessään. Ja nuorisoa tarvitaan vähintäänkin kiristämään tahtia."

***

Ilmasto muuttuu, muuttuuko ihminen? Kaipaammeko me lampaat aina esimerkkihahmoa meitä johdattamaan? Miksei maapallon pelastaminen riitä motivaatioksi?

Studiokeskustelijat avasivat näkemyksiään inhimillisyydestämme ja saivat myös chattaajat pohtimaan Greta-ilmiötä. Sitä käsitteli myös illan dokumentti, upea I am Greta (öögaa täältä), ja joka viimeistään lipaisi keskustelun sytytinlangan liekeille:

anonyymi1654578
"Greta on erittäin helposti lähestyttävä hahmo ja hänen mielenkiintonsa on aitoa, joka toimii inspiraationa jokaiselle taustasta riippumatta. Tämä on mielestäni yksi tärkeimmistä syistä sille, miksi Gretasta tuli keulahahmo ilmastoaktivismille."

Aavanto
"Itkettää, samaistumisen pintaa paljon. Lapsesta asti itse kantanut huolta maapallosta ja luonnosta. Ja kuinka paljon tyttöjä ja lapsia vähätellään heidän huolissaan! Siksi greta on sankari hahmo, hän antaa tilaa lapsille ja nuorille puhua!"

CH4
"Gretan ei tarvitsisi olla tuolla laisinkaan, jos maailma ja päättäjät kuuntelisivat luonnontieteilijöitä. Mutta kun ei kuuntele, niin tarvitaan inspiroivia hahmoja. Terveisiä täältä maaseudulta, voi samaan aikaan asua täällä ja vaatia valtiolta ja yksilöltä ilmastotekoja."

Unni Sunna
"Ja se hetki, kun ymmärtää ettei monikaan ajattele samalla tavalla, ettei monikaan ymmärrä. Ei ymmärrä sitä sitoutuneisuutta, sitä syvältä luotaantuvaa halua tehdä niin kuin itse kokee olevan parasta. Kuinka moni koittaa lieventää tai taputella kulmia pyöreämmiksi; ei sinun tarvitse tehdä kaikkea. Tarvitsee! Siitähän tässä on juurikin kyse. Jos ei ymmärrä ydinongelmaa, ei ymmärrä, miksi toimia."

***

Kyllä! Chatissa tuntui olevan mahtavan laaja kattaus Docventures-heimoa: ilmastoaktivisteja, tavantallaajia, kiinnostuneita kansalaisia ja aitoja asiantuntijoita elämän eri osa-alueilta.

Paitsi toinen toistaan, keskustelijoita faktan äärelle kaitsi myös ihkaoikea viranomaisbyroo eli Suomen ympäristöministeriö:
LarsBrandt
"Turpeen energiakäytöstä pitää ehdottomasti luopua.. Heti sen jälkeen kun ulkomailta tuodun kivihiilen kulutus on lopetettu."
Heta_ympäristöministeriö
"Tiesitkö, että Suomessa on kivihiilen kieltolaki, joka on vauhdittanut kivihiilestä irtautumista :)"

Koko chat kannattaa yytsiä ihan suurennuslasi kädessä, sillä ympäristöministeriön Heta tuuttasi kummentuneiden kyselijöiden tietoon raportteja sellaista tahtia, että luettavaa riittää loppukoronaksi.

b p
"Missäs ja millon on seuraavat rauhalliset mielenosotukset tai suurempi liike johon vois osallistua ja olla jossain mukana? Kun ei ole (eikä halua olla) somessa, ei meinaa löytää mitään kanavaa eikä yhteisöä tän asian tiimoilta."
Heta_ympäristöministeriö
"Ainakin valtion järjestämiin ilmastokuulemisiin kannattaa osallistua :) esim tähän: https://ym.fi/-/kansalaisten-kuuntelemisesta-pontta-ilmastosuunnitelman-uudistukseen-miten-vahennamme-paastoja-tehokkaasti-ja-reilusti-"

***

Ja kuten aina ilmastossa puhuttaessa puhuttiin myös ilmastokeskustelusta

Visanteri pohti:
"Onko tälläkään keskustelulla mitään arvoa? Joko tiedevastaiset, ilmastonmuutosdenialistit täällä huutelee tai enemmän tai vähemmän asiasta oikeasti huolissaan olevat nostaa omaa häntäänsä."

Tähän kuumio tuumi:
"Jos tää keskustelu vakuuttaa yhdenkin ihmisen nykytilanteen vakavuudesta ja toimien tarpeesta, niin katson keskustelun olevan hyödyllistä. Pienistä puroista ja niin edelleen."

Kajanaland tiivisti illan ytimen:
"Erinomainen dokkari, ja erinomaisen valaiseva chat. Tältä me näytämme, ihmiset."

Ja kelatkaapa hetki vielä tätä Me4un kommenttia:

"Ketä oikeasti haittaa, jos maailmassa on vähemmän saasteita? Ketä harmittaa, jos ilma on puhtaampaa hengittää, vesi puhdasta juotavaksi? Ketä harmittaa, jos ruoka on terveellistä syötäväksi? Puhdas, monimuotoinen luonto ylläpitää elämää ikiaikaisella kierrollaan. Siis myös ihmisten elämää. Miksi sitä pitäisi vastustaa?"

***
TÄMÄ OLI DOCVENTURESIN ERITYINEN ILMASTOJAKSO. SYVENNY AIHEESEEN LISÄÄ ERIKOISJAKSON ERIKOISMATSKUJEN PARISSA.. KIITOS KESKUSTELUSTA, ÄLKÄÄMME LANNISTUKO SUURTEN KYSYMYSTEN ÄÄRELLÄ VAAN PYSYKÄÄMME VALPPAINA!

DOCVENTURES PALAA LINJOILLE 16.3., PALAA SINÄKIN.

Uusimmat sisällöt - Docventures