Hyppää pääsisältöön

Opi uusi käsityö – tänne on koottu Strömsön videokoulut yhteen paikkaan

Lee Esselströmillä on puikot, koukut ja pirtanauhan kudontaväline kädessä
Opi erilaisia käsitöitä Leen opastuksella. Lee Esselströmillä on puikot, koukut ja pirtanauhan kudontaväline kädessä Kuva: Juha Leskelä /Yle Strömsö,käsityöt (tuote),Lee Esselström

Olemme koonneet tähän Strömsön videokoulut eri käsityötekniikoista. Klikkaa linkkejä, niin pääset tutustumaan kuhunkin niistä.

Kaikissa linkeissä on erikseen video kaikista vaiheista niin, että voit katsella ne yhä uudelleen. Siten on helppo seurata ja harjoitella yhtä asiaa kerrallaan.

Täällä voit oppia virkkaamaan, kutomaan, solmimaan makrameeta, ompelemaan omia vaatteita ja neulomaan.

Mukana on myös perusteellisia ohjevideoita joistakin neuletekniikoista, kuten latvialaisesta palmikosta, tavallisista palmikoista ja kaksivärisestä patenttineuleesta, jota kutsutaan myös briossiksi.

Opi virkkaamaan

Leen pienessä virkkauskoulussa saat oppia virkkaamaan aloitussilmukan, ketjusilmukoita, kiinteitä silmukoita, puolipylväitä, pylväitä ja pitkiä pylväitä.

Virkkukoukut ja virkatur isoäidinneliöt korissa
Opettele virkkaamaan Leen virkkauskoulun avulla. Virkkukoukut ja virkatur isoäidinneliöt korissa Kuva: Yle/ Lee Esselström virkkaus,Strömsö,käsityöt (tuote),palavirkkaus

Opi solmimaan makrameeta

Leen pienen makrameekoulun avulla voit opetella makrameen perusteet. Artikkelista löydät ohjevideot leivonpään, tavallisen silmusolmun, kaksoistasosolmun, kierteisen punoksen, rihmoksen ja ystävyyden solmun tekemiseen.

makrame
makrame Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö

Opettele kutomaan

Ellet ole kutonut koskaan ennen, voit aloittaa kokeilemalla kutomista pahvinpalan avulla. Tällä tavalla voit kutoa monia pieniä tuotteita.

Opi kutomaan nauhapirralla

Tästä löydät kaiken, mitä tarvitsee tietää, jotta voit suunnitella ja kutoa omia nauhoja nauhapirralla. Nauhoja voi käyttää avainnauhana, henkseleinä, vyönä, koruna, hiusnauhana, laukuissa tai missä haluat.

pirtanauha
Leen sydänkuvioinen kudottu nauha. pirtanauha Kuva: Yle/ Esa Saari kudonta,Nauha,Strömsö

Opettele kutomaan nauhapirtakangaspuilla

Fiksuja vinkkejä sinulle, joka haluat aloittaa kutomisen, mutta pelkäät loimen luomista kangaspuihin. Tästä opit luomaan yksinkertaisen loimen nauhapirtakangaspuihin.

loimen teko pöytäkangaspuille
Nauhapirtakangaspuut. loimen teko pöytäkangaspuille Kuva: Yle/ Lee Esselström kudonta,Strömsö,loimi

Opettele neulomaan sukat

Jos haluat oppia neulomaan sukat, voit seurata vaihe vaiheelta videoita, joissa neulotaan sukkien eri osat.

Opettele neulomaan briossia – kaksiväristä patenttineuletta

Täällä opit neulomaan kaksiväristä patenttineuletta, jota kutsutaan myös briossiksi.

Neulettu kauluri
Kaksivärinen patenttineule. Neulettu kauluri Kuva: Yle/ Lee Esselström neulonta,Strömsö

Opettele neulomaan palmikoita

Palmikot sopivat mainiosti myssyihin, säärystimiin, sukkiin ja moneen muuhun. Tästä löydät ohjeet palmikoiden tekemiseen.

Neuletut rannekkeet
Neuletut rannekkeet Kuva: Yle/ Lee Esselström neuletyöt,neulonta,Strömsö

Opettele neulomaan latvialainen palmikko

Kvinna med stickad halsvärmare och stickade handledsvärmare.
Lee sekä kauluri ja ranteenlämmittimet, joissa on kaikissa reunassa latvialainen palmikko. Kvinna med stickad halsvärmare och stickade handledsvärmare. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,Lee Esselström,neulonta

Katso video ja opettele tekemään latvialainen palmikko. Sitä voi käyttää moniin erilaisiin neuleisiin reunuksena tai kuvioraitana.

Symaskin, nåldyna, klänningar och kjolar.
Lee on ommellut monia erilaisia vaatteita Strömsössä. Symaskin, nåldyna, klänningar och kjolar. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö,ompelu

Opettele ompelemaan vaatteita itse

Haluatko oppia ompelemaan vaatteita itse? Olen koonnut kaikki vaatteiden ompelua käsittelevät artikkelit erilliseksi koosteartikkeliksi.

Linkkien kautta löydät ohjeet siihen, miten piirrät ja leikkaat vaatteiden osat, ompelet muun muassa hameita, leninkejä, trikoita, pehmeitä taskullisia housuja, trikoopuseroita ja alusvaatteita.