Hyppää pääsisältöön

Kapellimestari Stutzmann laulaa vielä!

Ranskalainen alttotähti Nathalie Stutzmann on saavuttanut laulajana kaiken haluamansa ja päättänyt keskittyä nousevaan uraansa kapellimestarina. Hiljattaisessa haastattelussa hän kertoi omistavansa laulutaidon ylläpidolle enää kymmenesosan työajasta. Stutzmannin ja Orfeo 55 -orkesterin uusi kokoelma barokin tunteikkaimpia alttoaarioita todistaa, että kymmenesosakin riittää. Syvien äänten ja syvien tunteiden vetoava yhdistelmä saa minut toivomaan, etteivät puikkohommat tyystin saisi laulua loppumaan.

Nathalia Stutzmann: Contralto
Nathalia Stutzmann: Contralto Kuva: Parlophone Records Ltd Uudet levyt

Stutzmannin tunnistettava altto on aina soinut syvänä mutta ketteränä ja siksi sopinut mainiosti barokkiaarioiden vikkeliin käänteisiin - ja niitä riittää tällä levyllä, jonka aariat on sävelletty nimenomaan naisaltolle eikä kastraatille. Levyn barokkimestarit Händel, Vivaldi, Bononcini, Porpora ja Lotti selvästi tiesivät kuinka syvältä altto voi tunteiden merta luodata.

Vuosien karttuessa Stutzmannin ääni ei ole tätiytynyt, mutta ilmaisuun on tullut lisää rohkeutta. Uutuuslevyn aariavalikoiman vauhdikkaimmissa raivoaarioissa tulkinta lipsahtaa hetkittäin riskinoton puolelle, kun säveltaso ei aina erotu tunneilmaisun ja äänenvärien takaa. Stutzmannin laulutaiteen keskeinen viehätys kuitenkin pysyy koko ajan vankkana - äänessä on sellainen auktoriteetti, etten hetkeäkään uskalla olla eri mieltä roolihahmojen kanssa, olipa kyse kahlitsemattomasta vihasta tai syvästä, henkilökohtaisesta surusta.

Orkesterinjohdostakaan minulla ei juuri ole kysyttävää. Orfeo 55 velloo rohkeasti ja täyteläisesti samoissa tunnemyrskyissä kuin laulaja-kapellimestarinsa, mutta ehkäpä Stutzmann olisi voinut vaatia tarkempaa intonointia silloin kun huilut ja kaksoislehdykkäsoittimet kiistelevät sointusävelten sijainneista. Levyn ainoa ärsyttävä piirre liittyy äänitykseen - Stutzmann liikkuu stereokuvassa liian eloisasti, mikä vie huomiota pois hienosta ja täyteläisestä äänikuvasta.

Jos halajaa intensiivistä mutta eloisaa tunneilmaisua ylimaallisen syvällä alttoäänellä, tämä levy täyttää toiveen. Hienoa että Stutzmannin laulutaide on tullut kunnolla dokumentoitua ennen kuin hän kenties tykkänään siirtyy toteuttamaan toista kutsumustaan, edelleen maailman parhaiden orkesterien edessä mutta puikko kädessä.

"Contralto", alttoaarioita oopperoista, säv. Händel, Porpora, Vivaldi, Bononcini, Lotti ja Caldara. - Nathalie Stutzmann, altto ja kapellimestari, ja Orfeo 55. (Erato, 9029520955)

Kuuntele Uudet levyt 4.2.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Stabat mater täynnä tunnetta

  Levyarvostelu

  Giovanni Battista Pergolesin Stabat Mater on yksi barokin tunnetuimpia kappaleita, nuorena kuolleen säveltäjän koskettava joutsenlaulu. Vuosien varrella olen kuullut Pergolesin Stabat materista alati koskettavampia levytyksiä, kun muusikot ovat yhä paremmin ymmärtäneet barokin intonaation, tyylin ja affektiivisuuden saloja, ja Ensemble Resonanzin uutuus menee taas kärkeen. Näin murheissaan ei äiti ole aiemmin seissyt poikansa ristin juurella.

 • Viulutähti Kopatchinskaja lumoaa lausujanakin

  Levyarvostelu

  Arnold Schönbergin melodraama Pierrot lunaire on hänen esitetyimpiä teoksiaan, mutta itse olen aina vierastanut sen vaatimaa puhelaulua. Ammattilaulajan esittämänä siihen kertyy hienoa äänenmuodostusta, joka on liian kaukana puheesta; näyttelijä puolestaan ei pysy musiikin kyydissä niin hyvin, että pystyisi reagoimaan musiikin tapahtumiin ja karaktääreihin. Uuden levyn perusteella ylivertainen ratkaisu tähän ongelmaan on viulistitähti Patricia Kopatchinskaja, jonka rohkeus, musikaalisuus ja taituruus takaavat parhaan Pierrot lunaire -elämyksen ikinä.

 • Kujeilevat kapriisit

  Levyarvostelu

  Paholaisen viuluniekka Niccolo Paganini omisti kuuluisat kaksikymmentäneljä kapriisiaan "agli artisti" eli taiteilijoille. Sittemmin niitä on kuitenkin käytetty lähinnä viulutekniikan hiomiseen ja mittaamiseen, mikä on rapauttanut niiden arvoa. Onneksi viulistit ovat nykyään alkaneet levyttää kapriiseja siinä vaiheessa, kun opinnoista ja kilpailuista on tarpeeksi aikaa - pirullisiin vaikeuksiin nimittäin kätkeytyy nokkelaa musiikkia, joka paljastaa paitsi taidot myös ominaisuudet taiteilijana. Niin käy myös Alina Ibragimovan kujeilevalla kapriisilevytyksellä.

 • Rohkea osallisuus kuuluu Valkeajoen harmonikka-Lindbergissä

  Levyarvostelu

  Kolmisen vuotta sitten kuulin konsertissa, kuinka Janne Valkeajoki soitti harmonikalle sovittamaansa Magnus Lindbergin musiikkia. Esityksen intensiteetti ja luontevuus tekivät vaikutuksen jo silloin, ja nyt Valkeajoen esikoislevyllä ne vielä korostuvat. Maamme paras nuori harmonikansoittaja ja kapellimestarinakin pätevä Janne Valkeajoki selvästi haluaa ja osaa soittaa Magnus Lindbergiä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua