Hyppää pääsisältöön

Liisa Aaltolan koskettava Bach-katekismus

Seurakunnissa ympäri Suomen riittää loistavia kirkkomuusikoita. Toissa viikolla esittelin Leppävaaran kanttori Pauliina Hyryn hienon Bach-levyn, ja nyt on vuorossa Pirkkalan kanttori Liisa Aaltola, joka on levyttänyt Alballe musiikkia Bachin kokoelmasta Clavier Übung III. Bach teki kokoelmansa kommentoimaan Lutherin katekismusta, mutta Aaltolan tulkinta ei jää opinkappaleiden sisäluvuksi, vaan soi henkilökohtaisesti ja värikkäästi.

Liisa Aaltola / Clavier Übung III
Liisa Aaltola / Clavier Übung III Uudet levyt

Clavier Übung III:n kahdestakymmenestäyhdestä urkukoraalista Aaltola on poiminut levylle ne kaksitoista, jotka liittyvät Lutherin katekismuksen pääkohtiin. Bach teki kustakin koraalista kaksi versiota - pidemmässä virsiteemaa myllätään perinpohjaisen polyfonisesti jalkion kera, lyhyempi hoidetaan kevyemmin pelkillä sormioilla. Kun vielä jokaisella urkukoraalilla on oma, vahva karaktäärinsä, Aaltola pääsee esittelemään Pirkkalan kirkon urkujen sointimahdollisuuksia laajasti.

Urut on rakennettu pohjoissaksalaisen perinteen mukaisesti, ja pienehkössä, modernissa kirkossa ne soivat täyteläisesti ja lähellä kuulijaa. Aaltola rekisteröi pehmeän sointuisasti ja pitää myös organo pleno -kohtien sointivärit ekonomisina, mikä tuo hienosti esiin paitsi koraalien tunnelmat myös kirkon akustiikan parhaat puolet. Tarkoituksenmukaisuutta on myös tulkinnassa - Aaltola soittaa tarkasti artikuloiden, mutta antaa musiikin virrata ja jäsentää vain keskeisimpiä kohtia selvillä hidastuksilla. Hän selvästi tietää mitä haluaa ja mikä siihen riittää - eikä ihme. Viimeisen viiden vuoden aikana Aaltola on kotikirkkonsa konserteissa esittänyt Bachin koko urkutuotannon.

Levy ei olekaan mikään mahtailevan urkupauhun monumentti vaan meditaatiota ja hartautta suurten ajatus- ja musiikkirakennelmien äärellä. Aaltolan tavoittama kotikirkkohiljentymisen ja korkean teologian tasapaino sai ainakin minut kiinnostumaan siitä, mitä se Luther siinä katekismuksessaan alun perin tuumikaan.

Johann Sebastian Bach: Osia kok. Clavier Übung III. - Liisa Aaltola, urut. (Alba, ABCD 461)

Kuuntele Uudet levyt 4.2.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua