Tanskalaisten nykysäveltäjäkonkarien suosio on viime aikoina ollut nousussa, eikä ihme. Per Nörgård ja kaverit sävelsivät avantgardensa värikkääksi ja dynaamiseksi jo silloin, kun muut vielä kiusasivat kuulijoita harmaalla sarjallisuudella. Mutta pääsevätkö tanskalaisten hyveet esiin myös soitettuna yhdellä ainoalla sellolla? Levy-yhtiö Ondinen ja sellisti Wilhelmina Smithin uutuuslevyn perusteella vastaus on kyllä.
Tanskan suurin sellotähti Smith soittaa levyllä Per Nörgårdin kolme soolosellosonaattia, jotka on sävelletty 50-, 80- ja 90-luvuilla, sekä hieman nuoremman Poul Rudersin teoksen Bravourstudien, joka on 70-luvulta ja perustuu keskiaikaiseen hittimelodiaan L'homme armé. Syntyajankohdistaan huolimatta teokset kuulostavat raikkailta. Soolosellolla ei saa aikaan niitä kirkkaiden sointivärien leikkejä ja selvien tekstuurien rajapintoja, jotka ovat hurmanneet minut samojen säveltäjien orkesteriteoksissa, mutta musiikki soi ymmärrettävänä ja melodisena.
Siitä on kiittäminen Wilhelmina Smithin lempeää, teknisesti huolellista ja pakottomasti virtailevaa soittoa. Smith vakuutti minut ilmaisuvoimastaan jo aiemmalla Ondine-levytyksellään, joka sisälsi Saariahon ja Salosen sellomusiikkia. Kotimaansa sellomusiikkia hän tuntuu soittavan vielä ymmärtäväisemmin ja hellemmin.
Levyn teoksista syvimmän vaikutuksen minuun tekivät Poul Rudersin Bravuurietydit, joiden yksinkertaisissa eleissä ja selvissä tonaalisissa keskuksissa tunneilmaisu on hyvässä tasapainossa itsevarman partaradikaalimodernismin kanssa. Mukana on myös lumoavia ääniefektejä: kielten pärinää, vihellystä ja pizzicato-taikuutta. Lähes yhtä viiltävästi kosketti Nörgårdin kolmas sonaatti, jonka tiiviissä, rukouksellisessa ilmaisussa kuuluvat ikä ja kokemus.
Tanskalainen nykymusiikki tuntuisi siis pysyvän ainakin minun suosiossani, myös soolosellolle pelkistettynä.
Per Nörgård: Soolosellosonaatit nro 1, 2 "In due tempi" ja 3 "What - is the Word!". Poul Ruders: Bravourstudien. - Wilhelmina Smith, sello. (Ondine, ODE 1381-2)
Kuuntele Uudet levyt 4.2.2021, toimittajana Kare Eskola.