Hyppää pääsisältöön

Tee sunnuntaista meksikolainen juhla – enchiladas rojas Letician mummun reseptillä

Elin Skagersten-Ström ja Leticia Paulin tekevät tortilloja.
Elin Skagersten-Ström ja Leticia Paulin valmistavat tortilloja maissijauhosta. Elin Skagersten-Ström ja Leticia Paulin tekevät tortilloja. Kuva: Strömsö Enchilada,chili,Strömsö,tortillat,Elin Skagersten-Ström,Leticia

Tuo vaihtelua perjantaitacoillesi ja tee sunnuntaienchiladat alusta alkaen aitoon meksikolaiseen tapaan. Enchiladat ovat täytettyjä maissitortilloja, jotka höystetään chilikastikkeella ja muilla lisukkeilla, ja ne ovat paljon miedompia kuin moni luulee.

Enchiladojen pääraaka-aineita chiliä ja maissia on käytetty ruoanlaitossa Meksikossa yli 6 000 vuotta. Molemmista on runsaasti erilaisia lajikkeita. Leticia Paulin on oppinut enchiladojen valmistuksen mummultaan.

Enchiladojen resepti on artikkelin lopussa.

Enchilada lautasella
Enchiladat ovat salsalla täytettyjä maissitortilloja. Enchilada lautasella Kuva: Strömsö Enchilada,Strömsö,Elin Skagersten-Ström,Leticia,chili

Chili – muutakin kuin pelkkää poltetta

Meksikolaisessa keittiössä käytetään reilusti yli sataa eri chililajiketta, joiden tulisuus vaihtelee miedosta vahvaan. Meksikolaiset ruoat eivät tavallisesti ole kovin tulisia – toisin kuin yleisesti kuvitellaan.

Pientä poltetta niissä on, mutta chiliä käytetään monipuolisen makunsa vuoksi. Chilillä voi antaa ruoalle savuisen, makean, hedelmäisen tai muhevan maun.

”Ilman chiliä ei pääse paratiisiin”, kuten Leticia Paulin asian ilmaisee. Leticia on kotoisin Meksikosta, mutta rakkaus toi hänet Suomeen. Nyt hän muun muassa opettaa meksikolaista ruoanlaittoa.

Haluamme meksikolaisen ruoan tuottavan nautintoa – emme kärsimystä― Leticia Paulin chilistä
kaksi erilaista chililajia
Kuivatuista chileistä poistetaan siemenet ennen kuin ne keitetään pehmeiksi. Vasemmalla keskivahva guajillo-chili ja oikealla mieto ancho-chili. Espanjankielinen ancho-sana tarkoittaa leveää, eli leveä chili. kaksi erilaista chililajia Kuva: Strömsö Enchilada,tortillat,chili,Strömsö,Elin Skagersten-Ström,Leticia

Maissitortilla on Meksikon vastine ruisleivälle

Maissia on viljelty Etelä-Meksikossa jo 10 000 vuotta sitten. Siitä on useita eri värejä ja makuja, ja se sisältää runsaasti etenkin tärkkelystä mutta myös proteiineja, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Tavanomainen meksikolainen tortilla tehdään maissijauhosta. Jotta tortillojen koostumuksesta tulisi oikeanlainen, on käytettävä juuri tietynlaista maissijauhoa.

Sitä ei välttämättä saa tavallisista ruokakaupoista, mutta sitä voi tilata netistä. Leticia käyttää jauhoa nimeltään harina de maíz nixtamalizado.

Tortilloja lautasella.
Meksikolaiset tortillat tehdään tietynlaisesta maissijauhosta. Tortilloja lautasella. Kuva: Strömsö maissi,tortillat,Enchilada,Elin Skagersten-Ström,Strömsö

Hedelmäjuomat sopivat yhteen meksikolaisen ruoan kanssa

Meksikossa kasvaa monenlaisia hedelmiä, minkä vuoksi enchiladat huuhdotaan usein alas hedelmäjuomalla. Mehulla on kuitenkin myös toinen tehtävä. Jos chili tuntuu liian tuliselta, hedelmäjuoma sammuttaa poltteen paremmin kuin esimerkiksi vesi.

ananasmehu lasissa.
Ananasjuoma sopii hyvin yhteen meksikolaisten enchiladojen kanssa. ananasmehu lasissa. Kuva: Strömsö ananas,ananasmehu,Enchilada,Elin Skagersten-Ström,Strömsö,juomat

Enchiladas rojas, 4 annosta

Broileritäyte:

  • 0,5 l vettä
  • 500 g broilerin rintafileetä
  • ½ keltasipulia
  • 1 kanelitanko
  • 3 laakerinlehteä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 kanaliemikuutio
  • suolaa

Tee näin:

  1. Laita kaikki ainekset kattilaan ja kaada päälle niin paljon vettä, että lihat peittyy.
  2. Anna kiehua keskilämmöllä noin 35 minuuttia, kunnes broileri on mureaa.
  3. Anna jäähtyä hieman ja revi broilerinliha suikaleiksi.
  4. Säästä kanaliemi chilikastiketta varten.
Leticia Paulin paistaa tortillaa.
Leticia Paulin tekee punaista chilikastiketta ja paahtaa maissitortilloja kuivalla pannulla. Leticia Paulin paistaa tortillaa. Kuva: Strömsö Enchilada,Strömsö,Elin Skagersten-Ström,Leticia,tortillat,chili,Meksikolainen keittiö

Chilikastike

Ainekset:

  • 6 kuivattua guajillo-chiliä
  • 2 kuivattua ancho-chiliä
  • 1 pieni keltasipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1 ½–2 dl kanalientä
  • (chilien keitinlientä)
  • 2 tl oliiviöljyä paistamiseen
  • suolaa

Tee näin:

  1. Poista chileistä siemenet. Laita chilien malto kattilaan ja kaada joukkoon sen verran vettä, että ne peittyvät. Keitä chilejä keskilämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.
  2. Sekoita keitetyt chilit, keltasipuli, valkosipulinkynsi, oregano ja ripaus suolaa tehosekoittimessa.
  3. Kaada joukkoon kanaliemi ja sekoita tasaiseksi kastikkeeksi. Lisää tarvittaessa chilien keitinlientä.
  4. Paseeraa chilikastike siivilän läpi.
  5. Lämmitä oliiviöljy paistinpannulla ja lisää joukkoon kastike. Alenna lämpöä ja anna hautua noin 10 minuuttia.

Vinkki
Kastike säilyy 1 viikon jääkaapissa. Chilejä voi ostaa etnisistä ruokakaupoista tai tilata netistä.

Kana, kermaviili, sipuli ja korianteri kulhoissa.
Enchiladojen lisukkeeksi käyvät esimerkiksi broileri, sipuli, kermaviilikastike, juusto ja korianteri. Kana, kermaviili, sipuli ja korianteri kulhoissa. Kuva: Strömsö Enchilada,Strömsö,Elin Skagersten-Ström,chili,tarvikkeet,Meksikolainen keittiö,Kermaviili,korianteri (laji),keltasipuli

Tarjoiluun

  • fetaa tai salaattijuustoa murusteltuna
  • pieni purkki kermaviiliä
  • 4 rkl täysmaitoa kermaviiliin sekoitettuna
  • 1 keltasipuli ohueksi viipaloituna
  • jäävuorisalaattia tai tuoretta korianteria karkeaksi silputtuna

Tortillat

Ainekset:

  • 5 dl harina de maíz nixtamalizado -maissijauhoa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa
  • lämmintä vettä
maissijauhoja pussissa.
harina de maíz nixtamalizado maissijauhoja pussissa. Kuva: Strömsö cornmeal,maissi,Enchilada,Strömsö,Elin Skagersten-Ström,Meksikolainen keittiö

Tee näin:

Yhdistä maissijauho, oliiviöljy sekä ripaus suolaa kulhossa. Sekoita käsin pehmeäksi ja tasaiseksi taikinaksi lisäämällä lämmintä vettä. Taikinan ei tule olla kuivaa eikä tahmeaa. Muotoile taikinasta golfpallon kokoisia palloja.

Laita taikinapallo kahden tukevan muovikalvon (esim. paksun muovipussin, ei kelmun) väliin ja litistä ohueksi levyksi tortillapuristimella, kahden leikkuulaudan välissä tai painavalla kulholla painamalla. Käännä ja litistä uudelleen.

Leticia Paulin tekee tortillaa.
Leticia litistää taikinan levyksi tortillapuristimella. Tähän voi käyttää myös vaikkapa leikkuulautaa. Leticia Paulin tekee tortillaa. Kuva: Strömsö tortillat,työkalu,puristimet,Enchilada,Strömsö,Meksiko,Meksikolainen keittiö,Elin Skagersten-Ström,Leticia

Paahda tortillaa kuivalla paistinpannulla 30–40 sekuntia. Käännä tortilla ja paahda vielä 40–45 sekuntia, kunnes siihen ilmestyy vaaleanruskeita pilkkuja.

Tortillan reunojen tulee olla tasaiset ja kauniit. Jos tortilla murtuu paahtamisen aikana, lisää taikinaan hieman vettä.

Lisää sitten keskilämpöiselle pannulle 2 rkl oliiviöljyä, paista tortillaa noin 20 sekuntia molemmilta puolilta ja kasta valmiiksi paistettu tortilla chilikastikkeeseen.

Laita tortillan keskelle broilerinlihaa ja taita tortilla kaksin kerroin. Lisää päälle chilikastiketta sekä kermaviiliä, sipulirenkaita, juustoa ja salaattia tai korianteria.

Tortillataikina säilyy tiiviisti suljetussa muovipussissa enintään 3 vuorokautta jääkaapissa. Jääkaapissa säilytettyyn taikinaan voi lisätä hieman vettä ennen paistamista, jos se tuntuu liian kuivalta.

Letician ananasjuoma

ananasmehua kahdessa lasissa.
ananasmehua kahdessa lasissa. Kuva: Strömsö ananas,juomat,alkoholittomat juomat,Strömsö,Elin Skagersten-Ström,hedelmät,Meksikolainen keittiö,Leticia

Ainekset:

  • ½ tuoretta ananasta
  • 2 limettiä
  • 10 mintunlehteä
  • sokeria maun mukaan
  • ½ l vettä

Tee näin:

  1. Leikkaa ananas reiluiksi paloiksi. Leikkaa limetit kuorineen paloiksi. Sekoita kaikkia aineksia tehosekoittimessa 2–3 minuuttia.
  2. Siivilöi.
  3. Tarjoa juoma viilennettynä.
Enchilada lautasella.
Enchilada lautasella. Kuva: Strömsö Enchilada,Strömsö,Elin Skagersten-Ström,Meksikolainen keittiö