Hyppää pääsisältöön

Antti Tuisku juontaa Uuden Musiikin Kilpailun: “Esiintymiseni ei tule kalpenemaan millekään eikä kellekään!”

Pinkkitukkainen Antti Tuisku seisoo vaalean taustan edessä toinen käsi leukaa hipaisten, vieressä UMK-grafiikat.
Pinkkitukkainen Antti Tuisku seisoo vaalean taustan edessä toinen käsi leukaa hipaisten, vieressä UMK-grafiikat. Kuva: Yle/Nelli Kenttä, Milla Määttä Antti Tuisku,Uuden Musiikin Kilpailu

Antti Tuiskun Peto on irti -esitys UMK:n väliajalla 2015 oli monille mieleenpainuva hetki, joka nosti artistin uudelleen koko kansan tietoisuuteen. Nyt hän palaa UMK-lavalle juontajana kilpailun kymmenvuotisjuhlan kunniaksi.

– Tämä on minulle suuri kunnia ja etuoikeus, Antti Tuisku sanoo.

Hän on kymmenennen Uuden Musiikin Kilpailun juontaja. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun Suomen suosituimpiin artisteihin lukeutuva Tuisku juontaa suoraa televisio-ohjelmaa.

Aiemmin Tuisku on linjannut, etteivät juontotehtävät ole häntä varten, vaikka niihin tehtäviin on yritetty houkutella.

– Nyt kun kyseessä on juhlavuosi ja yksittäinen spesiaalikeissi, uskaltauduin ottamaan haasteen vastaan.

Haasteesta tosiaan voi puhua, sillä täytettävänä on vuodesta 2016 kilpailua juontaneen Krista Siegfridsin saappaat, jotka Tuiskun sanoin ovat “aika suuret”.

Vaikka koronapandemia on aiheuttanut etenkin esiintyville taiteilijoille tulonmenetyksiä ja peruttuja tapahtumia, mahdollisti nimenomaan talven tyhjä kalenteri UMK-pestiin hyppäämisen. Aikaavievään ja vaativaan produktioon keskittyminen on tuonut Tuiskun arkeen virtaa ja iloa.

Luvassa jotain sellaista, mitä ei ole ennen tehty!

UMK-finaalissa, helmikuun 20. päivänä, on luvassa useampi kuin yksi esiintymisnumero ja niin tänä vuonna julkaistua uutta musiikkia kuin tutumpaakin Tuiskua. Kristan saappaiden täyttäminen ei aiheuta liikaa paineita, sillä hiottua show'ta rakastava Tuisku on aloittanut treenaamisen jo viime vuoden marraskuussa.

– Eivät nämä esiintymiseni tule kalpenemaan millekään eikä kellekään, artisti lupaa.

“En missään nimessä sano, etten koskaan voisi pyrkiä Euroviisuihin”

Lähes joka vuosi Suomen seuraavaa euroviisuedustajaa arvuuteltaessa nousee some- ja kahvipöytäkeskusteluissa esiin yksi nimi. Voisiko se tällä kertaa olla Antti Tuisku?

Osaltaan myös nämä keskustelut saivat Tuiskun vastaamaan myöntävästi juontokutsuun. Itse UMK-kilpailijan saati euroviisuedustajan tehtävään hänellä ei nyt olisi aikaa, sillä katse ja keskittyminen on vahvasti viime vuodelta siirtyneissä Olympiastadionin-keikoissa.

Tuisku ajattelee omaa artistipolkuaan hyvin tarkkaan: suunnitelmat siitä, missä hän itsensä milloinkin näkee, ovat hyvissä ajoin selkeät. Tulevien Bailantai-keikkojen eteen on tehty töitä jo useampi vuosi. Tähtääminen euroviisulavalle ei palvelisi nykyistä suunnitelmaa.

Tuisku kuitenkin arvostaa sitä, miten paljon Euroviisuissa panostetaan visuaalisuuteen ja luodaan uusia trendejä, joista suurimmat maailmantähdetkin saavat ideoita lavashow’hunsa.

– En missään nimessä sano, etten koskaan voisi pyrkiä artistina Euroviisuihin. Sen pitäisi kuitenkin tapahtua sellaisena vuotena, jolloin voisin keskittyä siihen täysin ja se olisi sillä hetkellä tärkeintä kaikessa.

Tänä talvena Tuiskun kalenterissa oli kuitenkin tilaa juuri UMK-juonnon kokoiselle “kaikkein tärkeimmälle asialle”, ja siksi hänet nähdään lavalla nimenomaan juontajan roolissa.

Peto pääsi irti UMK:ssa 2015 – mitä tapahtuu tänä vuonna?

Antti Tuisku on nähty UMK-lavalla kerran aikaisemminkin.

Vuosi oli 2015 ja hän oli juuri julkaissut sinkkunsa Peto on irti, jota yleisesti pidetään hänen urallaan uuden aikakauden alkuna ja paluuna suomalaisten supertähtien eturiviin. Näyttävä ja aiempaa räväkämmän Tuiskun esitellyt show herätti niin laajaa huomiota, että artisti nousi kilpailuiltana maailman kuudenneksi trendaavimmaksi asiaksi Twitterissä.

Tuiskulle itselleen esiintyminen on jäänyt mieleen tavallista tärkeämpänä.

– Se ei ollut yksi tv-esiintyminen muiden joukossa. Sain mahdollisuuden toteuttaa isomman show’n UMK-ympäristössä ja sen ammattilaisten kanssa, ja olen siitä hirveän kiitollinen.

Kun hän kuuli, että vuoden 2021 UMK:ssa on edelleen mukana samoja tekijöitä kuin vuonna 2015, hän innostui juontomahdollisuudestaan entisestään.

Koska viime kerralla Tuiskun noustessa UMK-lavalle nähtiin jotakin aivan uutta ja yllättävää, ovat odotukset myös tulevasta esiintymisestä korkealla. Artisti itse lupaa esityksen, jossa hänen oma historiansa yhdistyy tuoreen, viisukansan rakastaman ilmiön kanssa.

– Luvassa jotain sellaista, mitä ei ole ennen tehty!

Suora UMK-finaalilähetys nähtävissä ja kuultavissa Yle TV1:llä, Yle Areenassa, Yle Radio Suomessa ja Yle X3M:ltä lauantaina 20. helmikuuta klo 21.

Näin seuraat UMK-finaalia 20.2.

Suomen euroviisuedustaja selviää lauantaina 20. helmikuuta suorassa UMK-lähetyksessä klo 21. UMK-finaalissa kilpailevat Oskr, Teflon Brothers x Pandora, Danny, Laura, Aksel, Blind Channel ja Ilta.

Äänestä suosikkisi voittoon! Äänestys tapahtuu lähetyksen aikana heti finalistien esitysten jälkeen. Äänestää voi maksutta yle.fi-sovelluksella sekä maksullisesti tekstiviestillä tai soittamalla äänestysnumeroon. Voittajabiisin määrittävät finaalissa annetut yleisöäänet (75 %) ja kansainvälisen raadin antamat pisteet (25 %).

Finaali näytetään suorana Yle TV1:llä ja Yle Areenassa sekä kuullaan Yle Radio Suomi ja Yle X3M -radiokanavilta.

Finaalia voi seurata suomen-, ruotsin-, venäjän- tai englanninkielisellä selostuksella. Englanninkielisestä selostuksesta vastaavat YleX:n juontaja-musiikkitoimittaja ja UMK-ammattilaisraadissakin mukana olleet Katri Norrlin ja Jani Kareinen. Venäjäksi selostaa Novosti Ylen toimittaja Levan Tvaltvadze. Suomenkielisenä kommentaattorina toimii jälleen Mikko Silvennoinen ja ruotsinkielisinä selostajina jatkavat Johan Lindroos ja Eva Frantz.

Keskustele lähetyksen aikana UMK-chatissa. Chatin keskustelua ylläpitää Yle Kioskin Gogi, Essi Lamppu ja Aleksi Rantamaa. Chat aukeaa yle.fi-sovelluksessa finaali-iltana klo 20.30.

 • UMK-chatissa Suomen suurin kisakatsomo sekä kansainvälinen raati villiintyivät Blind Channelista – "Vaikuttavin UMK ikinä!"

  Näin UMK-chat lauloi ja raati arvioi.

  Jännittävä UMK-finaali huipentui Blind Channelin ylivoimaiseen voittoon 20. helmikuuta. Finaalin aikana UMK-chatissa keskustelu kävi kuumana koko illan, ja tässä artikkelissa nostetaan keskustelun parhaita paloja sekä kerrotaan, minkälaiset asiat kilpailubiiseistä tekivät vaikutuksen UMK:n kansainväliseen tuomaristoon.

 • Kaikki UMK21-finaalista – Näin seuraat, äänestät ja chattailet mukana!

  UMK-finaali lähetetään lauantaita 20.2. klo 21.

  20. helmikuuta luvassa on Suomen viihdyttävin musiikkishow, kun Uuden Musiikin Kilpailun finaali valtaa ruudut ja radioaallot. Suomen euroviisuedustajan valinnan lisäksi finaalissa nähdään viime vuoden UMK:ssa valloittanut Erika Vikman yhdessä tähtijuontaja Antti Tuiskun kanssa sekä tauolta palaava Haloo Helsinki! Tässä artikkelissa on kaikki, mitä sinun pitää tulevasta UMK-finaalista tietää.

 • How to watch the UMK21 Final in English or Russian

  The finale is held on February 20.

  Finland’s representative for the Eurovision Song Contest 2021 will be chosen on Saturday, 20 February, in a live broadcast. The finale of the Contest for New Music UMK will be streamed live worldwide in four different languages on Yle Areena, Yle’s online streaming service. Here’s how you can watch it live.