Hyppää pääsisältöön

Yle jatkaa säännöllisiä tv-jumalanpalveluksia

Virsikirja Espoon tuomiokirkossa.
Televisioituja jumalanpalveluksia nähdään Yle TV1:ssä sunnuntaisin klo 10. Virsikirja Espoon tuomiokirkossa. Kuva: Nella Nuora / Yle Kaisamari Hintikka,piispat,Espoo,seurakunnat,kristinusko,Espoon tuomiokirkko,virsikirjat

Televisioituja jumalanpalveluksia lisättiin koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen alkaessa. Vuonna 2021 jumalanpalveluksia nähdään Yle TV1:ssä edelleen joka sunnuntai juhlapyhien lisäksi.

Aiemmin jumalanpalveluksia on esitetty televisiossa pyhäpäivisin ja epäsäännöllisesti sunnuntaisin noin 35 palveluksen vuositahtia. Koronatilanne lisäsi televisioitujen jumalanpalvelusten määrää, ja katsojilta saatu palaute säännöllisistä jumalanpalveluksista on ollut myönteistä. Tv-jumalanpalvelusten suosio on ollut poikkeuksellisen korkealla: vuonna 2020 niillä oli keskimäärin 192 100 katsojaa, joka on korkein luku kahdeksaan vuoteen.

“Jos jumalanpalvelus on säännöllinen, katsoja löytää sen helpommin. Aikaisemmin sykli ei ole ollut säännöllinen, jolloin katsoja on joutunut aina tarkistamaan ohjelmatiedoista, tuleeko televisiosta jumalanpalvelus”, ohjelmapäällikkö Kimmo Saares Kirkon viestinnästä perustelee.

Jumalanpalveluksia on nähty televisiossa pian vuoden ajan joka sunnuntai viime elokuuta lukuunottamatta. Vuonna 2021 säännöllinen käytäntö jatkuu. Uusia jumalanpalveluksia lähetetään 36 kappaletta, ja muut sunnuntait katetaan uusinnoilla. Ratkaisun syynä ovat käytössä olevat resurssit.

“Hartausohjelmat, kuten tv-jumalanpalvelukset, ovat osa Ylen julkisen palvelun tehtävää. Televisioidut jumalanpalvelukset jatkuvat entiseen malliin eikä niiden lopettamista ole edes harkittu. Korona-ajan alulle laittama jokasunnuntainen tv-jumalanpalvelus täydentää hienosti muuta Ylen hartausohjelmatarjontaa ja olemme saaneet siitä katsojilta hyvää palautetta”, tuottaja Pekka Heikura Yleltä sanoo.

Uusinnat pyritään sovittamaan mahdollisimman hyvin ajankohtaan sopiviksi. Perinteisten seurakuntajumalanpalvelusten lisäksi televisiossa nähdään niin studio- ja erityisjumalanpalveluksia kuin erilaisia formaattijumalanpalveluksiakin, kuten Nojatuolikirkkoja, Reissukirkkoja ja Riemulauluja.