Hyppää pääsisältöön

Oletko Valheenpaljastaja? - Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen testissä

Toimittaja Johanna Vehkoo katsoo kameraan, taustalla teksti Valheenpaljastaja
Toimittaja Johanna Vehkoo katsoo kameraan, taustalla teksti Valheenpaljastaja Kuva: Eve Mantu / Yle, Mikko Lehtola Valheenpaljastaja (artikkelisarja),Yle Oppiminen,Johanna Vehkoo,faktantarkistus,mediakasvatus

Verkossa leviää totuuden lisäksi myös paljon harhaanjohtavaa informaatiota ja suoria valheita. Netissä surffaajan on oltava koko ajan hereillä, ettei jaa feikkiä ihan ajattelemattomuuttaan. Tiedon äärellä on hyvä pysähtyä. Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä pääset testaamaan mediataitojasi.

Testin kysymykset on tehnyt äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Reetta Nyman.

Mediataidot

 • Oletko Valheenpaljastaja? - Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen testissä

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea.

  Verkossa leviää totuuden lisäksi myös paljon harhaanjohtavaa informaatiota ja suoria valheita. Netissä surffaajan on oltava koko ajan hereillä, ettei jaa feikkiä ihan ajattelemattomuuttaan. Tiedon äärellä on hyvä pysähtyä. Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä pääset testaamaan mediataitojasi.

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 8.–9. luokille ja lukioille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

 • Valheenpaljastaja: Näin tunnistat videohuijauksen

  Valheenpaljastajan vinkit feikkivideoiden tarkistamiseen.

  Valtaosa verkossa liikkuvasta harhaanjohtavasta sisällöstä on visuaalista: valokuvia, videoita, meemikuvia, feikkiprofiileja ja niin edelleen. Tästä jutusta saat Valheenpaljastajan neuvot feikkivideoiden paljastamiseen.

Media- ja digitaidot