Hyppää pääsisältöön

Turvallisuus on meidän kaikkien oikeus – myös lasten

Milloin soitan hätäkeskukseen? Mistä tunnistan hätätilanteen?

Galaxin uusimmalla videolla 11-vuotias Emma joutuu keskelle hätätilannetta, kun Ada pyörtyy. Videolla nähdään viihteellisesti vääriä ja oikeita toimintamalleja, joita voi tehdä soittaessaan hätänumeroon.

Aikuisten lisäksi myös lapset voivat joutua keskelle hätätilannetta milloin tai missä vain esimerkiksi koulumatkalla tai kotona.

– Lapset on soittajina parhaita! He kuuntelevat ja vastaavat totuudenmukaisesti. He eivät osaa vaatia puhelun aikana mitään, kuten aikuiset. Lapsi tekee niin kuin heille sanotaan. Turvallisuus on meidän jokaisen oikeus, ja on lapsen oikeus osata toimia hätätilanteessa, Hätäkeskuslaitoksen viestintäasiantuntija Katri Kalliomäki kertoo.

Lasten kohdalla Kalliomäki toivoo rohkeutta hätäkeskukseen soittamisessa.

– Mieluummin soita, kun ole soittamatta.

Kaatuminen on yksi suurimpia syitä soittaa hätäkeskukseen. Viime vuoden helmikuulta Kalliomäki muistaa ikimuistoisen päivän:

– Helmikuussa oli yhtenä päivänä niin liukasta ympäri Suomea, että kaatumisilmoituksia tuli valtava määrä. Se oli ennenkuulumaton päivä. Autoilijat suistuivat tieltä, tuli kolareita ja kaatumisia.

Kalliomäen mukaan Hätäkeskukseen soitetut pilapuhelut ovat vähentyneet. Enemmän tulee puheluita, joissa ei ole kyseessä hätätilanne: Saldo on loppunut, soitetaan pitsatilaus tai tiedustellaan taksia. Kalliomäki muistuttaa, että pilapuheluista tehdään rikosilmoitus, sillä se on hätäliikenteen häirintää.

Kolmen kohdan sääntö:
1. Tunnista tilanne: Onko kyseessä kiirellinen hätätilanne? Tarvitsetko ambulanssia, poliisia, palokuntaa, sosiaaliviranomaisia?
2. Soita 112 ja vastaa kysymyksiin.
3. Kuuntele ja toimi annettujen ohjeiden mukaan.

112-päivää on vietetty Suomessa vuodesta 1997 lähtien 11. helmikuuta. Vuonna 2021 kampanjaa vietetään virtuaalisesti teemalla ”turvallisuus on meidän kaikkien oikeus”. Lisätietoja 112-päivästä.

  • Turvallisuus on meidän kaikkien oikeus – myös lasten

    Milloin lapsen tulee soittaa hätäkeskukseen?

    Milloin soitan hätäkeskukseen? Mistä tunnistan hätätilanteen? Galaxin uusimmalla videolla 11-vuotias Emma joutuu keskelle hätätilannetta, kun Ada pyörtyy. Videolla nähdään viihteellisesti vääriä ja oikeita toimintamalleja, joita voi tehdä soittaessaan hätänumeroon.

  • Mitä koululaisten tulee tietää vuodesta 2021? 20 faktaa ja tulevaisuudentutkijan arvio

    Vuonna 2021 luvassa epävarmuutta ja yllätyksiä.

    Galaxi kokosi 20 kiinnostavaa faktaa vuodesta 2021, mutta kysyimme myös Sitran tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufvan näkemystä tulevaisuudesta – erityisesti koululaisten näkökulmasta. Vuonna 2021 luvassa epävarmuutta ja yllätyksiä – Epävarmuuden kanssa on hyvä oppia elämään ja näkemään niissä myös mahdollisuuksia.

  • Hae mukaan Galaxin videoille

    Täytä hakemus, ja voit päästä mukaan videoille.

    Sarjassa tulee esiintymään Galaxin juontajien lisäksi koululaisia ympäri Suomea.