Hyppää pääsisältöön

Kansanperinnettä kauheimmillaan – “Haist hevo vittu vanha tuttu” ja muut Suomen henkevimmät rakkauslaulut

Mustavalkoisessa kuvassa baskeripäinen nainen seisoo sydänmuotoisen taideteoksen edessä, jossa lukee: Älä sure vanha heila, minun perähäni. Mie vaik kulen ympäri maita, hauska on elämäni.
Mustavalkoisessa kuvassa baskeripäinen nainen seisoo sydänmuotoisen taideteoksen edessä, jossa lukee: Älä sure vanha heila, minun perähäni. Mie vaik kulen ympäri maita, hauska on elämäni. Kuva: Old Visuals/Everett Collection/All Over Press/ kuvankäsittely Antti Ollikainen KulttuuriCocktail

Toimittaja Hannes Nissinen keräsi suomalaisia rakkauslauluja sadan vuoden takaa ja ymmärsi, että rakkaudesta on kirjoitettu itsesäälissä rypien jo ennen Eppuja ja Juicea. 1800-luvun ronskit laulut lakaistiin syrjään tutkimuksista, koska ne eivät edustaneet fennomaanien Suomi-kuvaa.

Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistossa on pieniä puisia vetolaatikoita, joihin on tallennettu valtava määrä harvojen tuntemaa suomalaista perinnettä. Perinteen ja nykykulttuurin kokoelmissa on satoja ellei tuhansia rakkauslaulujen sanoituksia 1800-luvulta ja 1900-luvun alusta.

Vedän yhden lipaston auki. Mitä kaikkea romantiikkaa täältä voikaan löytyä, ajattelen. Ensimmäisessä käteen osuvassa sanoituksessa lukee näin:

Haista hevo vittu vanha tuttu
vieläk siul muuta
uusi kulta tunnis antoa
kuustoist kertoa suuta.

Ei se kovin henkevää ollutkaan.

Tämä "foneettinen transkriptio" on vuodelta 1925 ja tuntemattomalta pyhäjärveläiseltä laulajalta. Mitä ilmeisimmin rakkaus on päättynyt ja kertoja ei suhtautunut eroon hyvin. Lukijan pääteltäväksi jää, kuinka todenperäisiä eksälle kerrotut kuvailut uudesta kumppanista ovat.

Sadan vuoden takaiset kappaleet osoittavat, että suomalaisissa rakkauslauluissa tunteet ovat jo pitkään olleet suuria ja itsesäälissä ei ole säästelty. Laulut on lajiteltu muun muassa erolauluihin, hurmauslauluihin ja rakkauden vakuuttelu -lauluihin.

Tässä valikoituna joukosta romanttisimmat, kamalimmat ja kaihomielisimmät suomalaiset rakkauslaulut:

Pinkki ristipistotyö, jossa lukee: Unitta, rasitta ja kuolemantauti vaiva. Kualen pois, kualen pois, koska en pääse naima.
Nousiaislainen rakkauslaulu vuodelta 1930, kerännyt Frans Leivo. Pinkki ristipistotyö, jossa lukee: Unitta, rasitta ja kuolemantauti vaiva. Kualen pois, kualen pois, koska en pääse naima. Kuva: Antti Ollikainen KulttuuriCocktail

Soini, 1909

Tuntematon. Kerännyt J. Tyyskä.

Noh, hyvä iltaa terveeksi,
valittuni, armaani.
Kuinka maailmassa,
asiasi ovat nyt?

Lakonisuudessaan ylivertainen rakkauslaulu. Onkohan yhtään toista kappaletta aiheesta, joka alkaisi näin jahkaillen sanoilla noh, hyvää iltaa?

Iitti, 1933

Tuntematon. Kerännyt Jenny Hemmilä.

Ei missään ole niin nättii ja nättii,
kun mielestäni oli toi, toi, toi.
Mitähän varten tuokin poika,
on luotu niin nätti ja oi, voi, voi.

Toi, toi, toi! Laulusta välittyy tasajalkaa kappaleen tahtiin pomppimaan houkutteleva ilo. Täydet pisteet.

Laitila, 1936.

Tuntematon.

Älä sinä heilani kaivon mene,
ja älä älä herran tähre.
Olenhan sua rakastannu,
pappa ja mamman nähre.

Mikä olisi sen vaivaannuttavampaa kuin selittää vanhemmille kumppanin hypänneen kaivoon? Tilanne on kuin Studio Julmahuvin Roudasta rospuuttoon -sketsissä, jossa Petteri Summasen esittämä traaginen mies menee vaatteet päällä avantoon, eikä suostu nousemaan sieltä vaikka perhe haluaisi jo syödä pitsaa.

Lapinjärvi, 1932

Laulanut Miina Hemmilä, 65 v. Kerännyt Eino Kauppinen.

Ruostuuhan se rautakin,
kun kauan maassa makaa.
Saatikka se rakkaus,
näin pitkän matkan takaa.

Lapinjärveläisessä rakkaudessa riittää tulkittavaa. Kaukosuhde vuosimallia 1932? Vai muistellaanko laulussa kauan sitten päättynyttä rakkautta?

Toksovalainen rakkauslaulu vuodelta 1913. Antti Ollikainen / Yle

Lapinjärvi, 1915

Kertonut Anna Sofia, 71 v. Kerännyt Tyyne Salminen.

Ai ai ai kun naurattaa,
kun uuden kullan saa.
Hei jyytiä rallai, jyytiä rallai,
jyytiä rallallaa.

Tässä ei voi kuin iloita 71-vuotiaan Anna Sofian kanssa. Jyytiä rallallaa!

Pöytyä, 1938

Tuntematon. Kerännyt Martta Laaksonen.

Ei mun auta ei mun auta,
täytyy mennä järveen.
Kultani kun on vihainen,
ja puhisee kuin käärme.

Varsinaissuomalaisissa romansseissa tunteet ovat suuria. Viimeksi heittäydyttiin kaivoon, nyt järveen. Seuraavaksi varmaan mereen.

Kymi, 1935

Tuntematon. Kerännyt Viktor Einola.

Istun kosken kivellä,
ja katson alas veteen.
Tuossa se on minun surmani paikka,
jos helluni eron tekee.

Kymiläisessä laulussa valinta osui jokeen.

Kuolemajärvi, 1935–36

Tuntematon. Kerännyt Nelma Strömberg.

Ei onnea sull’ ole muodostas, frilurii’.
Eikä ylpeän komiasta luonnostas, frilurii’.
Sillä virhe on joka ihmisessä,
kuin orjantappura kukkaisissa,
soitteli frii frilurii’.

Kuolemajärvi paikannimenä aiheuttaa edellisten kappaleiden jälkeen jo huolta, mutta kappaleen viesti onkin voimaannuttava. Virheitä on joka ihmisessä, ei niillä ole niin väliä.

Siniselle seinälle on asetettu post it -lappu, jossa lukee: Minäpä sua rakastan, yli ymmärryksen. Pidä sinä minua rakkaana, ja ollaan temmellyksen.
Tammelalainen rakkauslaulu vuodelta 1888. Siniselle seinälle on asetettu post it -lappu, jossa lukee: Minäpä sua rakastan, yli ymmärryksen. Pidä sinä minua rakkaana, ja ollaan temmellyksen. Kuva: Tiina Svensk KulttuuriCocktail

Toksova, 1913

Tuntematon. Kerännyt Eeva Kaasolainen.

Älä sure vanha heila,
minun perähäni.
Mie vaik kulen ympäri maita,
hauska on elämäni.

Jää kuva, että kaikesta huolimatta asiat eivät ole niin hyvin, kuin miltä kertoja haluaa asian vaikuttavan. Pitääkö ”hauska on elämäni” -lause paikkansa? Vain toksovalainen laulaja tietää.

Lapinjärvi, 1932

Laulanut Miina Hemmilä, 65 v. Kerännyt Eino Kauppinen.

Heilani minulle kahvia keitti,
ja toi minun eteheni.
Kupit oli kullast ja rikka oli vaskest,
en ottanut käteheni.

Erolaulussa kahvista kieltäytyminen kielii jostain paljon suuremmasta. Kuten monissa muissakin rakkauslauluissa, asian todellinen laita paljastuu vasta viimeisessä säkeessä.

Tammela, 1888

Liisa Klinks, 68 v. Kerännyt A. Lidqvist.

Minäpä sua rakastan,
yli ymmärryksen.
Pidä sinä minua rakkaana,
ja ollaan temmellyksen.

Ei lisättävää. Liisa Klinksin laulaman laulun viesti on lyhyt ja ytimekäs.

Asenne on ollut rempseä.― Tutkija Hanna Karhu

Nuoriso oli pilalla jo 1800-luvulla. Loimaalainen kansakoulunopettaja J. Maikonen kirjoitti äsken esitellyistä rekilauluista 1887 näin:

"Puheena olevien laulujen kera luulisi äpärälasten prosentin pitävän tarkkaa yhtäläisyyttä laulujen kotoperän mukaan.”

1800-luvulla nuorten laulamia nelisäkeisiä rekilauluja halveksuttiin niiden sanoitusten takia. Elias Lönnrotkaan ei ollut niistä vakuuttunut. "Saatamma sanoa [niiden olevan] kehnompia laadultaan", Kalevalan kerännyt Lönnrot kirjoitti.

Ronskit ja vilpittömät rekilaulut ovat siis monilta unohtuneet. Niitä ei ole juurikaan tutkittu, vaikka ne ovat keskeinen osa suomalaista perinnettä. Rekilaulujen kautta pääsee käsiksi siihen, minkälaista oli olla nuori aikuinen Suomessa 1800-luvulla.

– Jos ihmiset menisivät arkistoihin, koko käsitys monista asioista muuttuisi täydellisesti!, Helsingin yliopiston tutkija Hanna Karhu sanoo. Karhu on viime vuosina tutkinut rekilauluja ja niiden kirjallista käyttöä.

Hänet on yllättänyt esimerkiksi naisten aktiivinen rooli kappaleissa.

– Asenne on ollut rempseä sukupuoleen katsomatta.

Vaikka monet tässäkin artikkelissa julkaistut laulut on kerätty 1900-luvulla, rekilaulujen kulta-aika oli hänen mukaansa 1800-luvulla, laulajien nuoruusvuosina.

Vaaleahiuksinen nainen seisoo kirjahyllyjen edessä.
Helsingin yliopiston tutkija Hanna Karhu Vaaleahiuksinen nainen seisoo kirjahyllyjen edessä. Kuva: Gary Wornell, SKS KulttuuriCocktail

Muutenkin Karhu kuvailee laulujen maailmankuvaa lähes anarkistiseksi.

– Rekilaulut olivat valtaapitäviä horjuttava laulutapa, jossa annettiin piut paut kyläkurille ja vanhemman sukupolven näkemyksille siitä, miten tulisi elää tai muodostaa parisuhde.

Rekilauluissa käsitellään eroja, kaukokaipuuta ja seksiä. Ja tämä ei sopinut siihen kuvaan, minkä itsenäiseksi pyrkivä Suomi halusi antaa itsestään.

Rekilaulujen sijaan tieteellisessä tutkimuksessa keskityttiin kalevalamittaisiin sankaritarinoihin, jotka loivat kuvaa myyttisestä Suomesta.

Ironiaa ei oltu vielä keksitty.― Laulaja-lauluntekijä Antti Autio

– Siveellisyyskysymys oli tärkeä kansakunnan kannalta. Oli todella suuri pelko että suomalaisesta kulttuurista annetaan siveetön kuva.

Karhu sanoo, että rekilauluja on ehkä luettu liiankin suoraan ja ryppyotsaisesti. Laulut ovat vitsailevia, eikä niitä välttämättä voi tulkita yksioikoisesti.

Monessa laulussa lopetus kääntää koko kappaleen merkityksen päälaelleen. Viimeinen säe on ikään kuin vitsin punch line, eli koukku. Tansseissa näitä lauluja ketjutettiin yhteen pitkiksi sikermiksi.

Antti Autio
Antti Autio on tehnyt rekilaulujen pohjalta uuden kappaleen. Lähteeksi valikoitui tekstejä vuosilta 1889–1937. Antti Autio Kuva: Antti Kolppo / Yle Antti Autio

Laulaja-lauluntekijä Antti Autio on tehnyt valitsemiensa rekilaulujen pohjalta uuden kappaleen, joka esitettiin 10. helmikuuta Kulttuuricocktail Live -ohjelmassa.

– Tekstit tuntuvat aika liikuttavilta. Niiden takaa näkyy ihminen ja eletty elämä. Ne ovat aika suoria, mikä on aina hyvä rakkauslaulun piirre. Ironiaa ei oltu vielä keksitty.

Monet seikat rekilauluista ovatkin vielä tuntemattomia, avointa maastoa tutkijoille. Laulajat ovat jo kuolleet, ja asioita päätellään kirjoitettujen muistiinpanojen perusteella. Laulujen paheellisuuden takia aikalaistutkimusta on vähän.

Se tiedetään, että runoilijat eivät aristelleet lauluja.

Rekilauluperinteen jäljet näkyvät Karhun mukaan esimerkiksi Eino Leinon, Otto Mannisen ja Ilmari Kiannon varhaistuotannossa.

Karhu arvelee, että rekilaulut antoivat runoilijoille vihjeitä siitä, mihin kaikkeen suomen kieli taipuu.

– Hehän olivat kaikki rekilaulujen aikaan nuoria. Taiteilijat katsovat ihmistä, eivätkä ummista silmiään miltään.

Artikkelissa on käytetty lähteenä Anneli Asplundin artikkelia Runolaulusta rekilauluun kirjasta Suomen musiikin historia: Kansanmusiikki (WSOY, 2006).

Keskiviikkona 10.2. Kulttuuricocktail Live -ohjelmassa keskusteltiin siitä, millaiseen elämään rakkauslaulut ohjaavat. Yle TV1 klo 20–20.30 ja jatkot Yle Areenassa klo 20.30–21.00. Lähetyksessä laulaja-lauluntekijä Antti Autio esitti uuden, rekilaulujen pohjalta syntyneen laulun.

Kommentit