Hyppää pääsisältöön

Lottotarinoiden illassa jokainen on voittaja – kerro oma muistosi!

Olli istuu lottopallo-tuolissa
Kymppipallossa on helppo hymyillä. Olli istuu lottopallo-tuolissa Kuva: Olli Haapakangas / Yle Yle Radio Suomi,Olli Haapakangas

Lauantai on ollut Lottopäivä jo yli 50 vuotta.

Pelin maihinnousu vuonna 1971 mullisti rahapelimarkkinat ja teki Veikkauksesta maan toiseksi suurimman yrityksen (heti Alkon jälkeen). Jostain syystä Lotto, täysin sattumanvarainen onnenpeli, sopi suomalaiselle luonteenlaadulle.

Sen pelaamiseen melkeinpä kannustettiin - Veikkaus lähetti kuponkeja koteihin ja vieraili varuskunnissa opettamassa, miten rasti laitetaan ruutuun oikein. Loton onkin joskus naljailtu olleen “ainoa sallittu tapa rikastua tässä maassa”.

Lottoon liittyy paljon tarinoita. Lauantai-illan arvonta on suorastaan osa kansakunnan kollektiivista muistia. Aikana ennen onlinea kuponki piti viedä asiamiehelle ajoissa - “Muistitko viedä Loton?”, kysyi TV-mainoskin.

Moni muistaa hehkeän Lottotytön, tehokkaimman kaikista Veikkauksen mainostempuista. Mainoksia katsoivat lapsetkin: välitunneilla mietittiin, mitä tekisin jos voittaisin päävoiton...

Joku sen jättipotin aina voittaakin, ja voittajien tarinat vasta kiinnostavia ovatkin. Lottovoittajista on kirjoitettu lauluja, näytelmiä ja romaaneja, noin miljoona lehtijuttua.

Mutta harvalle osuu seitsemän oikein, moni osaa ilahtua satunnaisesta pikkuvoitostakin. Saahan senkin puhtaana käteen!

Pankaamme lottomuistomme yhteen ja katsokaamme, millainen keko niistä nousee. Kerro joku lottohistoriaasi liittyvä tarina tai kerro pelisuhteesi kehittymisestä. Jos olet joskus voittanut, kerro toki mitä teit voittorahoillasi.

Tiistailoton toimittaa Olli “kolme-plus-lisänumero” Haapakangas ja se kuullaan tiistaina 16.2 klo 18 alkaen.

Täytä lomake.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi