Hyppää pääsisältöön

Mikä on hampurilaisten, sushin ja oluen kohtalo? - Uutuussarja Voiko tätä syödä? vie roadtripille ruoan tulevaisuuteen

Henri Alén ja Lauri Reuter tutkivat keinotekoisesti tuotettua kananlihaa.
Henri ja Lauri pääsevät maistamaan maailman ensimmäistä laboratorilihatuotetta, joka on saanut myyntiluvan. Soluista kasvatettu kananugetti on kehitetty Kaliforniassa ja sillä on nyt myyntilupa Singaporessa. Henri Alén ja Lauri Reuter tutkivat keinotekoisesti tuotettua kananlihaa. Kuva: Petri Krook / Yle Lauri Reuter,Henri Alén,Voiko tätä syödä?

Lihaa laboratoriosta, munaa ilman kanaa tai olutta virtsasta? Uutuussarjassa huippukokki Henri Alén ja biotekniikan tohtori Lauri Reuter reissaavat maailmalla selvittämässä, mitä syömme tulevaisuudessa. Kansainvälisen levityksen saava Voiko tätä syödä? julkaistaan kokonaisuudessaan Yle Areenassa 2. maaliskuuta.

Miten nautimme lempiruokamme jatkossa, kun ruoantuotantoon liittyy suuria haasteita? Ruokaa pitäisi tuottaa maailmassa 70% enemmän vuoteen 2050 mennessä. Täytyykö joistakin ruoista luopua kokonaan? Entä millaisia makuja saamme tilalle? Tätä pohditaan maaliskuun alussa Yle Areenassa ja Yle TV2:ssa nähtävässä uutuussarjassa Voiko tätä syödä?

Biotekniikan tohtori Lauri Reuter uskoo, että tiede ratkaisee ruoantuotannon ongelmat.

"Ihan liikaa puhutaan siitä, voiko tätä tai tuota enää tulevaisuudessa syödä. Entä jos lempiruoat tuotetaankin tulevaisuudessa vain uudella tavalla? Uskomattomia juttuja on jo tehty – ja niitä päästään nyt maistamaan!" Lauri Reuter kertoo.

Lauri Reuter maistaa lusikalla ruokaa.
Lauri Reuter Lauri Reuter maistaa lusikalla ruokaa. Kuva: Yle Lauri Reuter,Voiko tätä syödä?
Henri Alén tutkimassa kananugettia.
Henri Alén Henri Alén tutkimassa kananugettia. Kuva: Petri Krook / Yle Henri Alén,Voiko tätä syödä?

Huippukokki Henri Alénin mielestä tärkeintä on maku – mikään ei tule menemään läpi, ellei se maistu hyvältä.

“Lauri on mahtava optimisti, itse olen enemmän tylsä realisti ja kuluttaja. Ihmisiä ohjaavat intohimot, eivät järkiperusteet. Jos ruoka ei maistu hyvältä, sitä ei kukaan syö. Se, mikä kuitenkin yllätti, oli että osa uusista keksinnöistä on jo tosi pitkällä, niin ettei eroa alkuperäiseen huomaa.”

Kaksi erikokoista kalaa käsissä, pienempi luonnollinen, suurempi geenimuunneltu.
Kanadassa kasvatetaan maailman ensimmäistä geenimuunneltua eläintä, joka on hyväksytty ihmisravinnoksi. Nämä kalat ovat samanikäisiä, mutta toiseen on siirretty uusi kasvua ohjaava geeni. Kaksi erikokoista kalaa käsissä, pienempi luonnollinen, suurempi geenimuunneltu. Kuva: Yle kalat,Geenimuunneltu elintarvike,Gombe Lawanti International Airport,Voiko tätä syödä?

Voiko tätä syödä? -sarjan jokainen jakso käsittelee yhtä lempiruokaa, josta on hankala luopua. Henri ja Lauri selvittävät, millaisia uusia ratkaisuja tuotantoon on kehitteillä ja miltä ne maistuvat.

Ainutlaatuisia ruokakokemuksia

Kaksikko tapaa ruoan tulevaisuuden kiinnostavimpia hahmoja niin Suomessa kuin maailmallakin ja näkee myös oudoimpia keksintöjä. Ohjelmassa päästään maistamaan ruokia, joita on maailmassa testannut vasta kourallinen ihmisiä.

Sarjassa vieraillaan mm. Japanissa lihaa kotikeittiössä kasvattavien opiskelijoiden luona, maistetaan Kaliforniassa laboratoriossa kasvanutta kanaa, testataan Kanadassa geenimuunneltua kalaa ja tislataan virtsasta vettä sekä kokataan ruokaa ilmasta.

Lauri Reuter ja Henri Alén kaatavat tislattua vettä juomalasiin.
Lauri Reuter ja Henri Alén kaatavat tislattua vettä juomalasiin. Kuva: Petri Krook / Yle Henri Alén,Lauri Reuter,Voiko tätä syödä?
Lauri Reuter tutkii kasvisolukkoa syömäpuikkojen päässä.
Lauri Reuter tutkii kasvisolukkoa syömäpuikkojen päässä. Kuva: Petri Krook / Yle Lauri Reuter,Voiko tätä syödä?
Henri Alén ja kaksi tutkijaa katsovat toukkaviljelmää tuotantolaitoksessa.
Henri Alén ja kaksi tutkijaa katsovat toukkaviljelmää tuotantolaitoksessa. Kuva: Yle Henri Alén,Voiko tätä syödä?

Sarja nähdään ympäri maailmaa

Sarjaa ovat olleet tuottamassa kaikki pohjoismaiset yleisradioyhtiöt – SVT, NRK, DR ja RÚV – ja se on herättänyt runsaasti kiinnostusta kansainvälisesti Yhdysvaltoja ja Kiinaa myöten. Sarja on juuri myyty mm. Espanjaan ja Portugaliin.

Ohjelman tuotannossa on huomioitu alusta asti kansainvälinen kiinnostus, ja siitä tehdään englanninkielinen versio ulkomaiseen levitykseen.

Lauri Reuter ja Henri Alén kulkevat kadulla Japanissa.
Lauri Reuter ja Henri Alén kulkevat kadulla Japanissa. Kuva: Yle Henri Alén,Lauri Reuter,Voiko tätä syödä?

“Maailmalla ohjelma on kiinnostanut erityisen paljon, sillä se yhdistää uudella tavalla tiedettä ja ruoanlaittoa. Oli aivan ainutlaatuista, että suomalainen kuvausryhmä pääsi ohjelmassa nähtäviin kuvauspaikkoihin, esimerkiksi geenimuunnellun lohen kasvattamoon. Pääsimme myös maistamaan kehitysasteella olevia ruokia, mm. solulihaa, jota maailmassa lähes kukaan ei ole vielä kokeillut", ohjelman tuottaja Tiina Torikka kertoo.

Sarjan on ohjannut mm. Tavarataivas-dokumentin tehnyt Petri Luukkainen.

Voiko tätä syödä? koko sarja Yle Areenassa 2.3. ja Yle TV2:ssa 2.3. alkaen tiistai-iltaisin.

Katso traileri!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua