
Lihaa laboratoriosta, munaa ilman kanaa tai olutta virtsasta? Uutuussarjassa huippukokki Henri Alén ja biotekniikan tohtori Lauri Reuter reissaavat maailmalla selvittämässä, mitä syömme tulevaisuudessa. Kansainvälisen levityksen saava Voiko tätä syödä? julkaistaan kokonaisuudessaan Yle Areenassa 2. maaliskuuta.
Miten nautimme lempiruokamme jatkossa, kun ruoantuotantoon liittyy suuria haasteita? Ruokaa pitäisi tuottaa maailmassa 70% enemmän vuoteen 2050 mennessä. Täytyykö joistakin ruoista luopua kokonaan? Entä millaisia makuja saamme tilalle? Tätä pohditaan maaliskuun alussa Yle Areenassa ja Yle TV2:ssa nähtävässä uutuussarjassa Voiko tätä syödä?
Biotekniikan tohtori Lauri Reuter uskoo, että tiede ratkaisee ruoantuotannon ongelmat.
"Ihan liikaa puhutaan siitä, voiko tätä tai tuota enää tulevaisuudessa syödä. Entä jos lempiruoat tuotetaankin tulevaisuudessa vain uudella tavalla? Uskomattomia juttuja on jo tehty – ja niitä päästään nyt maistamaan!" Lauri Reuter kertoo.
Huippukokki Henri Alénin mielestä tärkeintä on maku – mikään ei tule menemään läpi, ellei se maistu hyvältä.
“Lauri on mahtava optimisti, itse olen enemmän tylsä realisti ja kuluttaja. Ihmisiä ohjaavat intohimot, eivät järkiperusteet. Jos ruoka ei maistu hyvältä, sitä ei kukaan syö. Se, mikä kuitenkin yllätti, oli että osa uusista keksinnöistä on jo tosi pitkällä, niin ettei eroa alkuperäiseen huomaa.”

Voiko tätä syödä? -sarjan jokainen jakso käsittelee yhtä lempiruokaa, josta on hankala luopua. Henri ja Lauri selvittävät, millaisia uusia ratkaisuja tuotantoon on kehitteillä ja miltä ne maistuvat.
Ainutlaatuisia ruokakokemuksia
Kaksikko tapaa ruoan tulevaisuuden kiinnostavimpia hahmoja niin Suomessa kuin maailmallakin ja näkee myös oudoimpia keksintöjä. Ohjelmassa päästään maistamaan ruokia, joita on maailmassa testannut vasta kourallinen ihmisiä.
Sarjassa vieraillaan mm. Japanissa lihaa kotikeittiössä kasvattavien opiskelijoiden luona, maistetaan Kaliforniassa laboratoriossa kasvanutta kanaa, testataan Kanadassa geenimuunneltua kalaa ja tislataan virtsasta vettä sekä kokataan ruokaa ilmasta.
Sarja nähdään ympäri maailmaa
Sarjaa ovat olleet tuottamassa kaikki pohjoismaiset yleisradioyhtiöt – SVT, NRK, DR ja RÚV – ja se on herättänyt runsaasti kiinnostusta kansainvälisesti Yhdysvaltoja ja Kiinaa myöten. Sarja on juuri myyty mm. Espanjaan ja Portugaliin.
Ohjelman tuotannossa on huomioitu alusta asti kansainvälinen kiinnostus, ja siitä tehdään englanninkielinen versio ulkomaiseen levitykseen.
“Maailmalla ohjelma on kiinnostanut erityisen paljon, sillä se yhdistää uudella tavalla tiedettä ja ruoanlaittoa. Oli aivan ainutlaatuista, että suomalainen kuvausryhmä pääsi ohjelmassa nähtäviin kuvauspaikkoihin, esimerkiksi geenimuunnellun lohen kasvattamoon. Pääsimme myös maistamaan kehitysasteella olevia ruokia, mm. solulihaa, jota maailmassa lähes kukaan ei ole vielä kokeillut", ohjelman tuottaja Tiina Torikka kertoo.
Sarjan on ohjannut mm. Tavarataivas-dokumentin tehnyt Petri Luukkainen.
Voiko tätä syödä? koko sarja Yle Areenassa 2.3. ja Yle TV2:ssa 2.3. alkaen tiistai-iltaisin.
Katso traileri!
Lisää ohjelmasta
- Tiesitkö, että juustoa voi jo valmistaa ilman lehmää? Geenitekniikat pienentäisivät ruoan ympäristökuormaa, mutta ihmisten epäluulo hidastaa niiden yleistymistä
- Miksi ruokatottumusten muuttaminen on niin vaikeaa? Voit olla tietämättäsi supermaistaja, jumissa lapsuudenkodin ruokapöydässä tai lounasseurueen miellyttäjä
- Syömään! Yle Puhe kutsuu keskustelemaan ruoasta perjantaina 5.3.