Hyppää pääsisältöön

Tee parittomista sukista nukenvaatteita yhdessä lasten kanssa – ilmaiseksi, ompelematta pistoakaan

Tässä tulee yksinkertainen askarteluvinkki sinulle, joka mielelläsi kierrätät ja askartelet ilmaismateriaalista ja haluat samalla ilahduttaa pikkuihmistä.

Jos lähipiirissä on lapsi, niin ennemmin tai myöhemmin alkaa tulla toiveita vaatteista erilaisille pikkuystäville. Nyt voit tehdä monia erilaisia vaatteita ihan ilmaiseksi, helposti ja nopeasti yhdessä lasten kanssa ja tehdä samalla ympäristöteon!

Tarvitset vain rikkinäisen, liian pienen tai parittoman sukan ja sakset.

Kotelomekko Barbielle

Vaikka sukka olisi muuten surkeassa kunnossa, on varsi yleensä ihan hyvä. Leikkaa se irti ja käytä se hameena pehmoeläimelle tai kotelomekkona Barbielle.

Barbienukke makaa pöydällä.
Barbie-nukke on saanut uuden mekon kierrätysmateriaalista! Barbienukke makaa pöydällä. Kuva: Juha Leskelä /Yle Strömsö,nukenvaatteet,sukat,Uusiokäyttö

Useimmissa aikuisten vaatteissa on kapeat nauhat, joilla saa vaatteen siististi riippumaan henkarilla kaupassa. Leikkaa nauha irti ja käytä se kotelomekon vyönä.

Voit myös solmia nauhan sukanvarresta leikattuun pätkään ja vetää toisen pään sillä suppuun ja niin saat käden käänteessä myssyn nallelle tai nukelle!

Toisenlaisen myssyn saat leikkaamalla irti sukan kärjen. Muista vain leikata tarpeeksi pitkä pala.

Käsi leikkaa pikkuhousja sukista. Nukke ja vanhat sukat mukana pöudällä.
Leikkaa alushousut sukan kärjestä. Käsi leikkaa pikkuhousja sukista. Nukke ja vanhat sukat mukana pöudällä. Kuva: Juha Leskelä /Yle Strömsö,nukenvaatteet,Uusiokäyttö,sukat

Käytöstä poistetusta sukasta tulee alushousut ja paita

Sukan kärjestä voit myös tehdä nukelle alushousut. Leikkaa ensin sukan kärki irti noin 4-5 cm kärjestä ja leikkaa sitten reiät jaloille niin, että sukan kärjestä tulee alushousujen haarukka.

Katkaisemalla sukan kantapään jälkeen saat paidan.

Paita tehdään leikkaamalla hihanreiät ja reikä kärkeen niin, että paita pysyy olkapäillä.

Nuket pöydälla ja nukkevaatteita vanhoista sukista
Parittomista ja rikkinäisistä sukista voit helposti tehdä monenlaisia nukenvaatteita. Nuket pöydälla ja nukkevaatteita vanhoista sukista Kuva: Juha Leskelä /Yle nukenvaatteet,Strömsö,Uusiokäyttö,sukat

Jos sukka on kärjestä rikki, voit leikata sen auki neljäksi pitkäksi nauhaksi, jotka solmit sitten pareittain yhteen olkapäille.

Voit ehkä keksiä itse useampia erilaisia vaatteita, joita voit tehdä lasten kanssa ilman, että tarvitsee ommella pistoakaan.

Lee pitää nuken yhdessä kädessä ja vanhat sukat toisessa
On mukavaa antaa uusi elämä muuten käyttämättä jääville vanhoille asioille. Lee pitää nuken yhdessä kädessä ja vanhat sukat toisessa Kuva: Juha Leskelä /Yle Strömsö,nukenvaatteet,sukat,Uusiokäyttö