Hyppää pääsisältöön

Ensemble Gamut! yhdistää eri aikakausia ja tyylejä iskeväksi kaihovoimaksi

Neljän kokeneen muusikon muodostama Ensemble Gamut! (Aino Peltomaa, laulu, harppu ja lyömäsoittimet, Ilkka Heinonen, jouhikko, tenorigamba ja violone, Juho Myllylä, nokkahuilut, elektroniikka, Marianna Henriksson, cembalo) vakuuttaa raikkaalla otteellaan. Yhtyeen eri aikakausia, soittoperinteitä ja tyylejä yhdistelevässä ilmaisussa yhdentyy luontevasti keskiaikaiset sävelmät, renessanssimusiikki, suomalainen kansanmusiikki ja äänimaisemat. Herkistynyttä tunnelmointia, huokailevaa kaihoa ja kuulaita pastoraalimaisemia. Tästä ja paljon muustakin voidaan nautiskella yhtyeen ensijulkaisulla.

Ensemble Gamut äänitteen kansi
Ensemble Gamut äänitteen kansi Marianna Henriksson

Taitavien muusikoiden yhteisssoitto on notkeaa ja helponoloista, kun karheat etnorouheudet sulautuvat puhtaasti hiveltäviin äänipintoihin. Jos on tarve improvisoida, niin sitten improvisoidaan. Ilkka Heinosen jouhikko limittyy maukkaasti Juho Myllylän livertäviin nokkahuiluihin, Marianna Henrikssonin cembalo jäntevyyksiin ja Aino Peltomaan monipuoliseen lauluilmaisuun. Syntyy omaäänistä ja rennolla otteella tehtyä, tässä ajassa valmistunutta perinnemusiikkia. Yhtyeen perussoundi laajenee soittimiston vaihtelun myötä. Esimerkiksi paikoin äänikuvaan ilmestyvät harpun näppäilyt tai elektronisesti luodut äänimaisemat tuovat soundiin tärkeän lisäulottuvuuden. Keskiössä on kuitenkin Aino Peltomaan taipuisa ääni, joka kannattelee monikielistä keskiaikaisia lauluja sekä suomalaisia perinnesävelmiä yhdentävää äänistöä. Peltomaan hillityllä vibratolla väritetty kirkas ja kantava ääni hyräilee tarvittaessa myös intiimin hauraasti.

Levy on myös tuotannollisesti onnistunut, kun akustinen soittimisto soi ilmavasti ja tasapainoisesti. Äänistö luo levollisen tilan tai mielenmaiseman, paikan jossa on helppo ja viihtyisä olla.

Ensemble Gamut!: UT. (Eclipse Music)

Kuuntele Uudet levyt 12.2, toimittajana Aki Yli-Salomäki

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.