Hyppää pääsisältöön

Miksi viedä kalaherkkua ulkomaille, kun voimme syödä sen itse? Kokeile voissa paistettuja kuoreita ja kullankeltaista kuoreenmätiä

Kuore on mainio ruokakala, mutta sillä on huono maine, mikä johtuu varmaankin sen hajusta. Jos käsissäsi oleva kala haisee kurkulta, kyse on taatusti kuoreesta. Oikein perattuna hajusta pääsee kuitenkin eroon.

Kuoretta pyydetään runsaasti etenkin jäidenlähdön aikaan. Iso osa siitä viedään Baltiaan tai Venäjälle, missä kalaa pidetään suurena herkkuna.

Vaihtoehtona tietenkin on, että luomme kysyntää täällä kotimaassa, sen olemme sekä me että kuore ansainneet.

Vaasalainen kokki Kenny Sundqvist on kehittänyt kuoreesta erilaisia herkkuja. Tässä kaksi hänen suosikeista.

Elin Skagersten-Ström ja Kenny Sundqvist Strömsön keittiössä
Vieraana Strömsön keittiössä "kuorekokki" Kenny Sundqvist. Elin Skagersten-Ström ja Kenny Sundqvist Strömsön keittiössä Kuva: Yle Strömsö,Elin Skagersten-Ström

Rieskaa sekä kuoreita, tillimajoneesia ja pikkelöityjä retiisejä

Annos rieskaa sekä kuoreita, tillimajoneesia ja pikkelöityjä retiisejä
Annos rieskaa sekä kuoreita, tillimajoneesia ja pikkelöityjä retiisejä Kuva: Carina Ahlskog/YLE kuore,tunnbröd,ruokaohjeet,Strömsö

Aloita tekemällä rieskataikina ja paista rieskat valmiiksi.

Rieskat

Ainekset, 5–6 kappaletta:

  • 30 g voita
  • noin 1 ½ dl vehnäjauhoja
  • noin 1 ½ dl ruisjauhoa
  • 150 g smetanaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • öljyä paistamiseen
Paistetut leivät vuoassa
Rieskat ovat mainio vaihtoehto blineille. Paistetut leivät vuoassa Kuva: Carina Ahlskog/YLE tunnbröd,ruokaohjeet,Strömsö

Tee näin:

  1. Sulata voi.
  2. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi ja helposti muotoiltavaksi taikinaksi.
  3. Anna taikinan seistä hetki huoneenlämmössä.
  4. Muotoile taikinasta haluamasi kokoisia leipäsiä ja paista ne tilkassa öljyä paistinpannulla.
  5. Laita leipäset uunivuokaan/uunipellille ja paista niitä 150-asteisessa uunissa 5–10 minuuttia. Jos teet leipäsistä riittävän ohuita, riittää että paistat ne paistinpannulla.
Kuorre leikkuulaudalla
Kuore on melko rasvainen parvikala. Kudun aikaan keväisin sitä on helppo kalastaa vaikka lipolla. Kuorre leikkuulaudalla Kuva: Carina Ahlskog/YLE kuore,ruokaohjeet,Strömsö

Ruisjauholla paneroidut ja voissa paistetut kuoreet

Paistettua kuorretta vuoassa
Paistettua kuorretta vuoassa Kuva: Carina Ahlskog/YLE kuore,ruokaohjeet,Strömsö

Ainekset, 6 annosta:

  • 1 dl ruisjauhoa (gluteenittomaan vaihtoehtoon käytä gluteenitonta korppujauhoa)
  • 1 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 20 kuoretta perattuina ja pää poistettuna
  • voita paistamiseen
Perattua kuorretta lautasella
Perattua kuorretta lautasella Kuva: Carina Ahlskog/YLE kuore,ruokaohjeet,Strömsö

Tee näin:

  1. Yhdistä ruisjauho, suola ja mustapippuri kulhossa.
  2. Kierittele kuoreet seoksessa juuri ennen paistamista.
  3. Paista kuoreet rapeiksi runsaassa voissa paistinpannulla.

Vinkki:
Voit pitää rieskat ja kalat lämpiminä noin 100-asteisessa uunissa.

Hapatetut retiisit

Hapatettu retiisi lasipurkissa
Hapatettu retiisi lasipurkissa Kuva: Carina Ahlskog/YLE retiisi (retiisi, vihannekset),ruokaohjeet,Strömsö

Ainekset:

  • 1 osa etikkaa
  • 2 osaa sokeria
  • 3 osaa vettä
  • nippu retiisejä tai pala retikkaa

Tee näin:

  1. Kuumenna etikka ja sokeri kiehuvaksi kattilassa.
  2. Kaada joukkoon kylmä vesi ja anna jäähtyä.
  3. Leikkaa haluamasi määrä retiisejä ohuiksi viipaleiksi tai käytä mandoliinia. Laita viipaleet liemeen niin, että ne peittyvät.
  4. Anna seistä vähintään 1 tunti jääkaapissa.

Vinkki:
Voit hapattaa samassa liemessä myös muita kasviksia ja juureksia. Pikkelöidyt ohuet juuresviipaleet ovat maukas, helppotekoinen ja hapan lisuke.

Tillimajoneesi

Tillimajoneesia lasissa pöydällä
Tillimajoneesia lasissa pöydällä Kuva: Carina Ahlskog/YLE majoneesi,ruokaohjeet,Strömsö

Ainekset:

  • 3 dl öljyä
  • 1 ruukku tilliä karkeaksi silputtuna
  • ½–1 tl suolaa
  • 1–2 tl sokeria
  • 2 munankeltuaista
  • ½ sitruunan mehu
  • 1 tl dijon-sinappia tai muuta sinappia

Tee näin:

  1. Sekoita öljyä, tilliä ja mausteita tehosekoittimessa, kunnes seos on vihreää ja tasaista.
  2. Yhdistä munankeltuaiset, sitruunamehu ja sinappi kulhossa.
  3. Sekoita joukkoon öljyseos samalla vatkaten.

Kokoaminen:

Aseta kuoreet vastapaistetun rieskan päälle.
Valuta tillimajoneesia kuoreiden päälle.
Koristele tillillä, hapatetuilla retiiseillä ja sitruunalohkolla.
Jos sinulla on babypinaattia tai muuta vihreää, voit koristella annokset myös sillä.

Annos rieskaa sekä kuoreita, tillimajoneesia ja pikkelöityjä retiisejä
Annos rieskaa sekä kuoreita, tillimajoneesia ja pikkelöityjä retiisejä Kuva: Carina Ahlskog/YLE ruokaohjeet,Strömsö

Vohvelit kuoreenmädillä

Pidätkö siian- tai muikunmädistä? Siinä tapauksessa rakastat kuoreenmätiä.

Miten olemmekaan jättäneet huomiotta niin upean raaka-aineen? Kuoreenmäti on parhaimmillaan helmikuun puolivälistä maaliskuun loppuun – silloin se on kullankeltaista, kiinteää ja mätipussit irtoavat helposti.

Kokoonsa nähden kuore sisältää hämmästyttävän paljon mätiä, sitä voi olla lähes 10 prosenttia kuoreen painosta. Naaraskuoreen tunnistaa ulkomuodosta, se on vatsan kohdasta hieman koirasta leveämpi.

Kuoreenmätiä voi olla vaikea saada, mutta jos tunnet kalastajan tai kalakauppiaan, voit pyytää häneltä mätiä tai kuoretta, joista voit ottaa mädin talteen. Tältä videolta näet, kuinka se tehdään.

Mätiä pitää aina pakasta vähintään yksi vuorokausi ennen syömistä.

Tässä vohvelitaikinassa käytetään ternimaitoa sen täyteläisen maun vuoksi. Ternimaidossa on runsaasti proteiinia, joten taikinaan tarvitaan vain yksi kananmuna. Ellet löydä ternimaitoa, voit käyttää tavallista vohvelireseptiä.

Kuorren mätiä lautasella
Kuorren mätiä lautasella Kuva: Carina Ahlskog/YLE mäti,Strömsö,ruokaohjeet

Ainekset, noin 6 kappaletta:

  • 5 dl ternimaitoa
  • 1 kananmuna
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl sokeria
  • 3 dl maitoa
  • 50 g voita sulatettuna

Tee näin:

  1. Sekoita kaikki aineet keskenään.
  2. Anna taikinan seistä muutama tunti ennen paistamista.

Vohvelien lisukkeet

Ainekset, 6 annosta:

  • suolattua kuoreenmätiä (käytä 100:a grammaa mätiä kohti 3 grammaa suolaa, eli 3 %)
  • 1 prk smetana vatkattuna
  • 1–2 punasipulia hienoksi silputtuina
  • tillinoksia koristeluun
  • ripaus sormisuolaa

Tee näin:
Aseta kuoreenmäti, smetana ja punasipulisilppu vohvelin päälle haluamallasi tavalla tai sekoita mäti ja smetana keskenään ja tarjoa punasipulisilppu erillisestä kulhosta. Koristele tillillä ja sormisuolalla.

Vohveli kuoreenmädillä
Vohveli kuoreenmädillä Kuva: Carina Ahlskog/YLE ruokaohjeet,Strömsö,kuore

Vinkki:
Voit täyttää vohvelin myös paistetuilla kuoreilla. Tarjoa lisäksi majoneesia, punasipulisilppua ja salaattia.

Artikkeliin tehtiin lisäys 12.02.2020, klo 10.28 että mätiä pitää pakastaa ennen syömistä.