Hyppää pääsisältöön

Puolin ja toisin – asfalttiurakoitsija petosten kierteessä

Bisneksessä, kuten myös elämässä, tulee joskus tehtyä hyvältä tuntuvia ratkaisuja, joilla on tarkoitus suojata itseä ja lähimmäisiä ikävyyksiltä. Aina ei kaikki kuitenkaan mene hyvien tarkoitusten mukaisesti. Näin käy myös mustassa komediassa Puolin ja toisin. Matti Ijäksen ohjaama tv-elokuva nähtiin TV1:n Kotikatsomossa 17.11.2013.

Tieinsinööri Rauno Kannisto (Jussi Vatanen) saapuu töihin itärajan tuntumassa olevalle tietyömaalle, jossa ei paikalla ole muita kuin urakoitsija Häkämies (Seppo Halttunen). Työmaa seisoo ilman työntekijöitä. Heti alkajaisiksi Häkämies poistuu asioille ja jättää hölmistyneen Raunon tyhjälle työmaalle.

Rauno Kannisto (Jussi Vatanen)
Rauno Kannisto (Jussi Vatanen) Rauno Kannisto (Jussi Vatanen) Kuva: Yle/Visa Koiso-Kanttila Jussi Vatanen
Urakoitsija Häkämies (Seppo Halttunen)
Urakoitsija Häkämies (Seppo Halttunen) Urakoitsija Häkämies (Seppo Halttunen) Kuva: Yle/Anne Hämäläinen Seppo Halttunen

Häkämiehen bisnekset ovat vaikeuksissa. Rahaa ei ole ja verottajakin uhkaa. Hän on siirtänyt kaiken omaisuutensa verottajalta turvaan vaimonsa Sirpan (Milka Ahlroth) nimiin. Vaimolla on omat suunnitelmansa. Hän on aloittanut suhteen perheen lakimiehen Kandolinin (Martti Suosalo) kanssa. Vaimo haluaa erota ja tulevaisuutensa turvaamiseksi päättää myydä omakotitalon ja firman.

Martti Suosalo asianajajana elokuvassa Puolin ja toisin.
Lakimies Kandolin (Martti Suosalo) Martti Suosalo asianajajana elokuvassa Puolin ja toisin. Kuva: Yle/Hannu Kettunen Martti Suosalo
Sasha (Samuli Niittymäki) ja juristi (Martti Suosalo)
Sasha (Samuli Niittymäki) ja Kandolin (Martti Suosalo) Sasha (Samuli Niittymäki) ja juristi (Martti Suosalo) Kuva: Yle/Visa Koiso-Kanttila Samuli Niittymäki,Martti Suosalo

Häkämies on hankkinut aliurakoitsijaksi venäläisen liikemiehen Sashan (Samuli Niittymäki). Tämän pitäisi hoitaa urakkaan työmiehet, mutta tarvitsee ensin maksun Häkämieheltä. Tällä taas ei ole rahaa, joten hän keksii mielestään oivan suunnitelman. Häkämies pyytää Sashaa kidnappaamaan itsensä. Lunnasrahoilla olisi sitten tarkoitus maksaa aliurakoitsijalle työmiehistä.

Tietenkään kaikki ei suju suunnitelmien mukaan. Yhtä virhettä seuraa toinen ja kolmaskin. Sashalla on omat suunnitelmansa niin työmaan kuin Häkämiehen omaisuudenkin suhteen. Vaimonkaan viritykset eivät mene niin kuin oli tarkoitus. Kaiken keskellä Rauno pyristelee työmaan ja ihmissuhteiden sotkuissa täysin ymmärtämättä, mistä oikein on kysymys.

Rauno Kannisto (Jussi Vatanen) ja Sirpa Häkämies (Milka Ahlroth) auton lavalla eelokuvassa Puolin ja toisin.
Rauno Kannisto (Jussi Vatanen) ja Sirpa Häkämies (Milka Ahlroth) Rauno Kannisto (Jussi Vatanen) ja Sirpa Häkämies (Milka Ahlroth) auton lavalla eelokuvassa Puolin ja toisin. Kuva: Yle/Hannu Kettunen Jussi Vatanen,Milka Ahlroth

Elokuvan ovat kirjoittaneet Matti Ijäs ja Heikki Reivilä ja sen on ohjannut Matti Ijäs. Musiikista vastaa Timo Hietala ja kuvauksesta Hannu Kettunen. Jussi Vatanen voitti roolistaan parhaan miesnäyttelijän Kultaisen Venlan 2013.