Hyppää pääsisältöön

RSO:n Nuoret solistit 2021 esiintyvät 5.3.

RSO:n nuoret solistit
RSO:n nuoret solistit Radion sinfoniaorkesteri

Maalis- ja huhtikuun konserteissa amerikkalaiskapellimestari David Robertsonin ja baritoni Andrè Schuenin debyytit

Nuorten solistien konsertti avaa RSO:n maaliskuun 5.3. Solistit valitaan yleensä koesoiton perusteella ja viime vuosina niissä on ollut mukana yli 100 kokelasta.
Koronapandemian takia koesoittoa ei tällä kertaa voitu järjestää, vaan orkesterin taiteellinen johtoryhmä kutsui neljä mielenkiintoista, eri vaiheessa opintojaan olevaa nuorta konsertin solisteiksi.

Valituiksi tulivat viulisti Lilja Haatainen, Kempele (s. 2011), trumpetisti Ilona Turriago, Tampere (s. 2008), kontrabasisti Venla Lahti, Helsinki (s.2002) ja sellisti Oona Koivukangas, Helsinki (s. 2003). Kevään 2022 nuoret solistit valitaan taas koesoiton perusteella.

Ilker Arcayürek ja Andrè Schuen debytoivat

Nuorten solistien lisäksi maalis- ja huhtikuun konserttien ohjelmassa on paljon laulumusiikkia. Debyyttinsä tekevät Zürichin oopperastudion kasvatti tenori Ilker Arcayürek (10.3.) sekä niin oopperan kuin liedinkin parissa menestystä niittänyt italialaisbaritoni Andrè Schuen (16.4.). Lisää laulajia kuullaan 7.4., kun Miina-Liisa Värelä, Jeni Packalen ja Tuomas Katajala esittävät Šostakovitšin Lauluja Juutalaisesta kansanrunoudesta.

Kapellimestari David Robertson johtaa Schubertin Keskeneräisen

Nerokkaiden konserttiohjelmien arkkitehti David Robertson johtaa RSO:a 24.3. Ohjelmassa on Bachia ja Schubertin Keskeneräinen sinfonia. Solistina esiintyy pianisti Orli Shaham, joka tulkitsee Messiaenin linnunlaulujen pohjalta muokatun teoksen Oiseaux exotiques (Eksoottisia lintuja).

Petri Kumela kantaesittää Antti Auvisen kitarakonserton

Antti Auvisen Ylen tilauksesta säveltämän kitarakonserton kantaesitys kuullaan 28.4. Solistina esiintyvä Petri Kumela on erityisen omistautunut nykymusiikille ja on jo aiemmin kantaesittänyt yhdeksän kitarakonserttoa ja muita pienimuotoisempia sävellyksiä. Konsertin johtaa Dalia Stasevska.
Koronapandemiasta johtuen konsertteihin ei myydä kausilippuja. Kertalippujen myynti alkaa heti, kun yleisötilaisuudet jälleen sallitaan. Kaikki kevään konsertit lähetetään suorina lähetyksinä Yle Teemalla, Yle Areenassa ja Yle Radio 1:ssä.

 • Oona Koivukangas, sello

  Oonan konserttikappale on Dvořákin Rondo.

  Oona Koivukangas (s. 2003) aloitti sellonsoiton opiskelun 6-vuotiaana Länsi-Helsingin musiikkiopistossa ensin Marion Göbelin ja myöehmmin Tuomas Lehdon johdolla. Vuonna 2018 Oona jatkoi Lehdon ohjauksessa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa. Oona on myös Selloakatemian oppilas. Oona on osallistunut mm.

 • Venla Lahti, kontrabasso

  Venla esittää RSO:n kanssa Bottesinin kappaleen.

  Venla Lahti aloitti kontrabasson soiton vuonna 2009 Itä-Helsingin musiikkiopistossa. Siellä hän opiskeli pääosin Tarja Nybergin johdolla. Syksyllä 2017 Venla jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa, jossa hänen opettajanaan toimii Lasse Lagercrantz. Venla on esiintynyt paljon sekä solistina että kamarimusiikkikokoonpanoissa. Orkesterikokemusta Venlalle on kertynyt mm.

 • Ilona Turriago, trumpetti

  Ilona esittää Goedicken Konserttietydin.

  Ilona puhalsi trumpettiin ensi kerran 3-vuotiaana Lieksan Vaskiviikon lastenkonsertin soitinkokeilussa. Punaisen taskutrumpetin sointi viehätti, joten Ilona aloitti soittamisen 5-vuotiaana Aki Välimäen johdolla. 6-vuotiaana Ilona jatkoi opiskelua Tampereen konservatoriossa, jossa häntä ovat opettaneet Tapio Kilpinen ja Juha Untala, sekä viimeiset kaksi vuotta Aki Välimäki.

 • Lilja Haatainen, viulu

  Lilja esittää Christian Sindingin kappaleen.

  Kempeleläinen Lilja Haatainen (s. 2011) aloitti viulunsoiton 3-vuotiaana Suzukikoulu Oktaaviassa Oulussa. Vuodesta 2017 hän on opiskellut Oulun konservatoriossa Mervi Kyrkin johdolla. Lisäksi Lilja opiskelee Viuluakatemiassa Elina Vähälän ja Janne Malmivaaran ohjauksessa. Lilja on ehtinyt esiintyä jo monissa tapahtumissa ja keväällä 2019 hänet valittiin mm.