Hyppää pääsisältöön

Suomalaisten radion kuuntelusta yli puolet Ylen kanavilta – audioiden kuuntelu Yle Areenassa vahvassa kasvussa

Keski-ikäinen nainen kuuntelee audiosisältöjä Yle Areenasta samalla kun on hiihtolenkillä talvisena iltana.
Yle Areenan audiosisältöjen kuuntelu kasvoi viime vuonna kolmanneksen edellisvuoteen verrattuna. Keski-ikäinen nainen kuuntelee audiosisältöjä Yle Areenasta samalla kun on hiihtolenkillä talvisena iltana. Kuva: Jussi Nahkuri/Yle Yle,brändikuvat 2019

Suomalaisten radion kuuntelusta 51,2 prosenttia tulee Ylen kanavilta. Vuonna 2020 Yle Areenan audiosisältöjä kulutettiin 32 prosenttia enemmän edellisvuoteen verrattuna.

Kansallisen radiotutkimuksen mukaan Suomen kuunnelluin radiokanava on jälleen Yle Radio Suomi. Kolmasosa kaikesta suomalaisten radion kuuntelusta on Radio Suomen kuuntelua, ja osuus on kasvanut edellisvuodesta. (34 %, 2019: 31 %). Tämä on korkein kuunteluosuus liki kymmeneen vuoteen. Suomalaisten toiseksi kuunnelluin kanava on Radio Nova ja kolmanneksi yltää Yle Radio 1.

“Onnistuimme erikoisena vuonna hienosti käyttämällä radion luontaisia vahvuuksia eli ketteryyttä ja lämpöä. Välitimme suomalaisille nopeasti ja luotettavasti heidän tarvitsemansa tiedot. Samalla radioäänemme elivät kuulijoiden mukana tarjoten seuraa ja turvaa. Yhä useampi löysi myös Yle Areenan ison audiotarjonnan vaikkapa koronaturvalliseksi lenkkiseuraksi”, iloitsee Ylen mediapäällikkö Petri Jauhiainen.

Ylen suosituin podcast viime vuonna oli Antti Holman oopperajuhlat. Kahdeksanosaisessa sarjassa sukelletaan näyttelijä Antti Holman opastamana oopperan maailmaan ja opitaan asiantuntevaksi oopperakävijäksi.

Muita Yle Areenan suosittuja audiosisältöjä olivat 12 diktaattoria, Knalli ja sateenvarjo, Naisen kosto, Ex-jengipomo Keijo Vilhusen elämä ja Kaikki huutaa Dingo. Yle Areenan audiot ovat kasvattaneet suosiotaan, ja niitä kuunneltiin viime vuonna noin kolmannes edellisvuotta enemmän.

Yle Areenan suosituin ruotsinkielinen audiosisältö oli humoristinen Ted & Kaj. Ted Forsströmin ja Kaj Korkea-ahon elämänviisauksia sisältävät podcast on Areenan kestosuosikki vuodesta toiseen.

Ruotsinkielisistä podcasteista paljon kuuntelijoita keräsivät myös suomenkielisen Kutsuvieraan sisarohjelma Vegas sommarpratare, päivittäinen uutispodcast Nyhetspodden, ihmissuhteita puiva Norrena & Frantz sekä rikoksiin pureutuva Finlandssvenska krimpodden.

Suomalaiset kuuntelivat viime vuonna radiota keskimäärin 2 tuntia ja 34 minuuttia päivässä. Ylen kanavien keskimääräiset kuunteluminuutit kasvoivat hieman edellisestä vuodesta. Koronavuosi on siirtänyt radion kuuntelua työmatkoilta kotiin, ja radion kotikuuntelu on kasvanut aiempaan verrattuna. Radio tavoittaa viikoittain noin yhdeksän kymmenestä suomalaisesta.

Finnpanel Oy on Kantar TNS Oy:n ja A.C. Nielsenin Finland Oy:n puoliksi omistama tutkimusyritys, joka mittaa Suomessa television katselua sekä radion kuuntelua. Toimeksiantajina ovat mm. Yleisradio Oy, MTV Oy, Nelonen Media, Discovery Finland, RadioMedia sekä Marketing Finland.