Hyppää pääsisältöön

Vasen ja oikea – kuinka vastakohdat kohtaavat

Poliittiset äärilaidat kohtaavat yleensä toisensa politiikan areenoilla, vaaliväittelyissä, valtuustosaleissa ja eduskunnassa. Joskus kuitenkin äärilaidoille löytyy yhteinen tekijä, joka ylittää näkemyserot. Niin käy tv-elokuvassa Vasen ja oikea. Tapio Piiraisen ohjaama tv-elokuva on esitetty TV1:n Kotikatsomossa 11.1.2015.

Kokoomuksen Iiro Viinanen oli 1990-luvulla valtiovarainministeri Esko Ahon ja Paavo Lipposen hallituksissa ja sai maineen tiukkana, jopa raadollisena menojen supistajana. Esko Seppänen taas oli Vasemmistoliiton kansanedustaja, joka harjoitti tiukkaa oppositiopolitiikkaa ja oli Viinasen kiivas vastustaja. Miehillä ei päällisin puolin ollut mitään yhteistä.

Iiro Viinanen (Pertti Sveholm) elokuvassa Vasen ja oikea.
Iiro Viinanen (Pertti Sveholm) Iiro Viinanen (Pertti Sveholm) elokuvassa Vasen ja oikea. Kuva: Yle/Petri Hyryläinen Pertti Sveholm
Esko Seppänen (Kari Heiskanen) elokuvassa Vasen ja oikea.
Esko Seppänen (Kari Heiskanen) Esko Seppänen (Kari Heiskanen) elokuvassa Vasen ja oikea. Kuva: Yle/Petri Hyryläinen Kari Heiskanen

Kun Viinanen on kirjoittamassa omistuskirjoituksia Risto Uimosen hänestä kirjoittamaan kirjaan, ilmestyy paikalle myös Esko Seppänen. Viinasen ihmetellessä, miksi kommunisti hakee omistusta kapitalistin kirjaan, vastaa Seppänen, että heillä on yhteinen ystävä, herra Parkinson.

Esko Seppänen (Kari Heiskanen) ja Iiro Viinanen (Pertti Sveholm) keskustelevat ravintolassa elokuvassa Vasen ja oikea.
Esko Seppänen (Kari Heiskanen) ja Iiro Viinanen (Pertti Sveholm) Esko Seppänen (Kari Heiskanen) ja Iiro Viinanen (Pertti Sveholm) keskustelevat ravintolassa elokuvassa Vasen ja oikea. Kuva: Yle/Petri Hyryläinen Kari Heiskanen,Pertti Sveholm

Herrat lähtevät yhteiselle päivälliselle. Alussa keskustelu pyörii lähinnä Parkinsonin taudin ympärillä, mutta kääntyy pikkuhiljaa poliittiseksi väittelyksi ja toinen toistensa toimien arvosteluksi.

Keskustelut eivät kuitenkaan jää siihen. Seppänen nostaa esiin ajatuksen yhteisestä kirjeitse käytävään keskusteluun perustuvasta kirjasta. Tapaamiset ja poliittiset väittelyt jatkuvat, ensin yhteisillä päivällisillä ja niiden jälkeisillä kävelyillä.

Vähitellen tapaamisten luonne alkaa muuttua. He saunovat mökillä, kalastavat ja lähtevät vielä pitkälle tunturivaellukselle. Koko ajan vaihdetaan ajatuksia politiikasta ja taloudesta, mutta myös henkilökohtaisista ajatuksista ja kokemuksista. Esiin nousee myös kysymys eutanasiasta, ihmisen oikeudesta hyvään kuolemaan. Lopulta he huomaavat, että heistä on kaiken todennäköisyyden vastaisesti tullut ystäviä.

Iiro Viiinanen (Pertti Sveholm) ja Esko Seppänen (Kari Heiskanen) keskustelevat saunan jälkeen elokuvassa Vasen ja oikea.
Iiro Viinanen (Pertti Sveholm) ja Esko Seppänen (Kari Heiskanen) Iiro Viiinanen (Pertti Sveholm) ja Esko Seppänen (Kari Heiskanen) keskustelevat saunan jälkeen elokuvassa Vasen ja oikea. Kuva: Yle/Petri Hyryläinen Pertti Sveholm,Kari Heiskanen

Viinanen ja Seppänen kirjoittivat keskusteluidensa pohjalta kirjan, jossa he panivat vuorollaan toistensa ajatukset ja aatteet koetukselle. Tähän kirjaan Vasen oikea, oikea vasen pohjaa Tapio Piiraisen kirjoittama ja ohjaama tv-elokuva Vasen ja oikea. Pääosissa nähdään Pertti Sveholm Iiro Viinasena ja Kari Heiskanen Esko Seppäsenä.

Iiro Viinanen (Pertti Sveholm) ja Esko Seppänen (Kari Heiskanen) metsäretkellä elokuvassa Vasen ja oikea.
Iiro Viinanen (Pertti Sveholm) ja Esko Seppänen (Kari Heiskanen) Iiro Viinanen (Pertti Sveholm) ja Esko Seppänen (Kari Heiskanen) metsäretkellä elokuvassa Vasen ja oikea. Kuva: Yle/Petri Hyryläinen Pertti Sveholm,Kari Heiskanen