Hyppää pääsisältöön

Hyvä sanoma voitti paholaisen musiikin – Aretha Franklinin hurmioitunut esitys panee miettimään musiikin alkuperää

Aretha Franklin laulaa, erikoislähikuva sivulta (1972)
Oi ihmeellinen armo! Aretha Franklin laulaa. Aretha Franklin laulaa, erikoislähikuva sivulta (1972) Kuva: Cinema Mondo Aretha Franklin,Amazing Grace,Teemalauantai

Kenen lauluja laulat ja kenen hyväksi? Pekka Laine kirjoittaa gospelista, jonka tarina populaarikulttuurissa on aliedustettu. Mutta kun Aretha Franklin laulaa ihmeellisestä armosta, syntyy oivalluksia.

Vaikka mainion Say Amen, Somebody! -dokumentin sankari on jo hauras ja kumara hahmo, hänen silmissään palaa liekki. Modernin gospelin isäksi kutsuttu Thomas A. Dorsey ilmestyy ruutuun ja kiteyttää tärkeimmän sanottavansa heti kättelyssä:

”Gospel is GOOD NEWS!”

Hyvän sanoman levittäminen intensiivisen ja mukaansa tempaavan musiikin keinoin on ollut Dorseyn työ 1920-luvulta asti, eli hän oletettavasti tietää, mistä puhuu.

Gospel-legenda Thomas A. Dorsey saarnaa kirkossa. Kuva dokumentista Say Amen, Somebody!
Sunnuntaiaamun musiikkia: Thomas A. Dorsey. Gospel-legenda Thomas A. Dorsey saarnaa kirkossa. Kuva dokumentista Say Amen, Somebody! Say Amen, Somebody,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,Thomas A. Dorsey,Gospel

Dorseyn oma tarina heijastelee suoraan amerikkalaisen musiikkikulttuurin suuria teemoja ja tärkeimpiä jakolinjoja. Koska afroamerikkalaisen musiikin suuri kehityskertomus ja sen sisäiset väännöt ovat suodattuneet koko maailman populaarimusiikkiin, tämän sympaattisen papparaisen sielussaan käymät kamppailut ovat olennainen osa globaalin popin tarinaa.

Mustan Amerikan ympärillä ja sen sisällä on lukuisia raja-aitoja, jotka ovat määrittäneet kulttuurin, esimerkiksi musiikin, liikkumavaran ja roolin.

Yksi tärkeimmistä jakajista kulkee maallisen ja hengellisen musiikin välillä. Kenen lauluja laulat ja kenen hyväksi? Tämä on keskeinen moraalis-teologinen kysymys, jota lukuisat afroamerikkalaiset artistisukupolvet ovat puineet sielussaan ja pankkitilin saldoa tutkiessaan.

Gospel-kuoroja ja evankelistoja isossa ryhmäkuvassa. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Say Amen, Somebody!
Gospelin kulta-aikaa: kuorot koolla Thomas A. Dorseyn johdolla. Gospel-kuoroja ja evankelistoja isossa ryhmäkuvassa. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Say Amen, Somebody! Say Amen, Somebody,Teemalauantai,gospelmusiikki

Thomas A. Dorseyn sisäinen taistelu käytiin tällä rajavyöhykkeellä jo 1920–30-luvulla. Kirkollisen kasvatuksen saanut nuori etelän baptisti rakasti soittamista ja halusi elää musiikilla.

Hengellisellä musiikilla oli valtavasti käyttöä, koska kirkolla tai oikeammin kirkoilla oli niin merkittävä rooli afroamerikkalaisissa yhteisöissä, niin syvässä Etelässä kuin nopeasti kasvavan muuttoliikkeen kasvattamissa pohjoisen suurkaupungeissa Chicagossa, Detroitissa ja New Yorkissa.

Hengellinen musiikki soi kaikkialla, mutta siinä oli yksi merkittävä ongelma: gospelista ei saanut rahaa. Sen perinteiset 1800-luvulle vievät juuret rajasivat sen elinpiirin ja myös musiikin olemuksen. Sen tuli erottua paitsi sanomaltaan myös energialtaan sen pelottavasta sukulaisesta, ”paholaisen musiikista”. '

Thomas Dorseyn kaltainen lahjakas muusikko oli varhain oppinut, että musta musiikki jakautuu karkeasti kahteen käyttökategoriaan ja ne voi nimetä viikonpäivien mukaan. On lauantai-illan musiikki ja sunnuntaiaamun musiikki. On syntisen elämän ääniraita, ja on synnin seuraamuksista selviämisen sävelkieli.

Lauantai-illan soundtrack on se, josta on vuosikymmeniä kirjoitettu ja puhuttu miljoona hyllymetriä ja filmirullaa. Bluesin ja jazzin osuus osana 1900-luvun kulttuurihistoriaa on emotarina, jota kerrataan usein rutiininomaisesti. Blues sai lapsen ja sen nimi oli rock’n’roll ja niin poispäin.

Gospel-legenda Thomas A. Dorsey arkistokuvassa 1935. Kuva dokumentista Say Amen, Somebody!
Lauantai-illan musiikkia: Thomas A. Dorsey alias Georgia Tom. Gospel-legenda Thomas A. Dorsey arkistokuvassa 1935. Kuva dokumentista Say Amen, Somebody! Thomas A. Dorsey,gospelmusiikki,Say Amen, Somebody,dokumenttielokuvat,Teemalauantai
Musiikki oli väkevää ja liksa hyvä.
Mutta miten oli sielun laita?

Thomas Dorseyn ei tarvinnut lukea kirjoista, miten tämä tarina kulkee. Hän eli musiikkikulttuurin suuressa risteyskohdassa.

Dorsey nousi suosioon ja myös sai hyvän elannon blues-artistina. Georgia Tom -salanimen suojissa syntyi iskeviä kaksimielisiä ralleja, joita sotia edeltäneen ajan musta yleisö rakasti. Joskus korvat saattoivat punottaa, koska It’s Tight Like That -klassikon tapaiset kappaleet olivat roiseja.

Musiikki oli väkevää ja liksa hyvä. Mutta miten on sielun laita?

Tämä kysymys askarrutti Thomas Dorseyn mieltä. Kirkko kutsui, ja 1930-luvun mittaan Dorsey teki valinnan. Devil’s music – kuten bluesia karsastavat uskovaiset sitä nimittivät – sai jäädä, ja alter ego Georgia Tom pantiin historian komeroon.

Vuonna 1938 ensimmäisen kerran levytetystä Take My Hand, Precious Lord -laulusta tuli uuden gospel-ajan alkusoitto ja ikivihreä, joka päätyi niin Mahalia Jacksonin kuin myöhemmin Elvis Presleyn ohjelmistoon. Kappaleessa oli siis jotain poikkeuksellista imua ja kosketuspintaa, joka puhutteli yllättävän laajaa yleisöä.

Vetävän tunteikas balladi kuvasti hengellisen musiikin mukautumiskykyä. Ylistystä voikin harjoittaa tavalla, joka vastaa laajemmin yleisön musiikillisia tarpeita.

Paholaiselta pelastautunut Dorsey alkoi omalta osaltaan hälventää musiikillista rajaa gospelin ja maallisen välillä. Väkevällä sentimentolla ladatut balladit, kipakasti hakkaavat rytmit ja yhä rajumpiin tunnerekistereihin vapautuva laulutyyli muodostivat räjähtävän sekoituksen, joka antoi klangin niin sanotulle gospelin kulta-ajalle.

Gospelin historia on myös täynnä karsimaattisia ja vahvoja naisääniä, joiden vaikutus kantaa vuosikymmenten halki ja kuuluu maailmallisen musiikin valinneiden soul- ja r&b-laulajien tulkinnoissa. Willie Mae Ford Smith lähti hengellisen musiikin pitkälle tielle jo 1920-luvulla ja hänestä kasvoi yksi ihailluimpia laulavia saarnaajia. Populaarimusiikille Willie Mae ei lotkauttanut korvaansa. Hän ei flirttaillut leveämmän leivän houkutusten kanssa.

Gospel-legenda Willie Mae Ford Smith laulaa lähikuvassa kirkossa. Kuva dokumentista Say Amen, Somebody!
Willie Mae Ford Smith levitti Thomas A. Dorseyn kanssa hyvää sanomaa 1930-luvulta alkaen. Gospel-legenda Willie Mae Ford Smith laulaa lähikuvassa kirkossa. Kuva dokumentista Say Amen, Somebody! Say Amen, Somebody,gospelmusiikki,Teemalauantai,Willie Mae Ford Smith

On liioiteltua väittää, että gospelin tarina olisi täysin vaiettu osa populaarimusiikin historian kirjoitusta. Aliedustettu se merkittävyyteensä nähden kuitenkin on.

Vastavuoroisesti väittäisin, että itsellenikin niin rakkaalle bluesille on annettu asiaa kummemmin erittelemättä tai analysoimatta liiankin suuri rooli. Yksi selitys tälle on ajassamme jo sietämättömäksi muodostunut hokema ”tarinasta” ja ”tarinallisuudesta”.

Bluesin puolifiktiivinen romanttinen tarusto on täydellinen kivijalka rockin omalle mytologialle, faustisine legendoineen paholaisen kanssa tehdyistä soittotaitodiileistä ja rajuine tosielämän henkipattohahmoineen.

Robert Johnsonin kaltaiset oman aikansa marginaaliartistit tarjoavat paremman luomiskertomuksen ”sex and drugs and rock’n’roll” -ajan tautologiselle historianhahmotukselle kuin väärää viestiä eli avointa kristiillistä julistusta tarjoava gospel.

Termi ”Devil’s music” on jo itsessään huonoa heavy rockia. ”God’s music” ei ole popkulttuurin vinkkelistä samalla tapaa seksikästä, vaikka todellisuudessa gospelin maailma on täynnä musiikillisen erotiikan syviä virtoja.

Kun ensimmäinen gospelista popin puolelle loikannut tähti Sam Cooke lauloi kirkoissa The Soul Stirrers -yhtyeen keulilla, ei kirkon eturivit täyttäneiden rouvien huokailujen lihallisesta alkujuuresta ollut epäilystäkään. Villisti hihkuvan ja jokaisella solullaan musiikkiin eläytyvän kirkkokansan edessä luotiin ja hiottiin monet niistä tekniikoista, joihin pop-musiikki ja erityisesti sen vokaaliperinne edelleen nojaa.

Vanhahko musta nainen tanssii kirkon käytävällä. Kuva dokumentista.
Gospel liikuttaa kirkkokansaa. Kuva dokumenttielokuvasta Say Amen, Somebody! Vanhahko musta nainen tanssii kirkon käytävällä. Kuva dokumentista. Say Amen, Somebody,gospelmusiikki,Teemalauantai
Gospelin maailma on täynnä musiikillisen erotiikan syviä virtoja.

Paras esimerkki tästä pitkästä poplaulannan evoluutiokaaresta on tunnetuin gospel-maailman lahja popille eli Aretha Franklin.

Pastorin ja saarnaajatähden tytär kasvoi hengellisen julkkiksen perheessä, jonka lähipiiri oli yhtä kuin gospelin kuka-kukin-on. Aretha kuuli lapsesta asti kaikkia kovimpia sanan julistajia ja lauluyhtyeitä sekä niiden hengästyttäviä solisteja. Täältä kaikki lähti, mitä tulee laulamiseen.

Ei pelkästään Arethan tapauksessa vaan laajemminkin. Kuuntele poplaulun eri kehitysvaiheita 1950-luvulta eteenpäin, ja kuulet siellä täällä gospelia lauantai-illan tarpeisiin väännetyillä sanoilla.

Hitaista suvannoista räjähtäviin ekstaaseihin toistuvasti yleisöä kuljettava konserttidramaturgia yhdistää babtistikirkot modernin popkonsertin peruskaavaan. Taiturimaiset falsettiujellukset olivat jo 1940–50-luvulla peruskauraa, kun yleisö piti kirkossa saada herkistymään.

Samoilla nikseillä toiveikkaat Beyoncé-johdannaiset yrittävät vakuuttaa poplaulukilpailuiden tuomarit tänään.

Aretha Franklin laulaa kirkossa pianon takana. Kuva dokumentista Amazing Grace (1972).
Gospelista kaikki lähti: Aretha Franklin laulaa kirkossa. Aretha Franklin laulaa kirkossa pianon takana. Kuva dokumentista Amazing Grace (1972). Kuva: Cinema Mondo Aretha Franklin,Amazing Grace,Teemalauantai

Eläimelliset ja raa’at kurkkuäänet heiluttivat Detroitin ja Chicagon ghetto-kirkkojen seiniä Aretha Franklinin nuoruudessa. Sieltä estottoman tunnelaulun tekniikat siirtyivät Little Richardin ja Ray Charlesin kaltaisten tähtien kautta eteenpäin.

Kotikentällä James Brown, Wilson PIckett, Otis Redding ja muut tekivät gospelista soulia. Valkoiset opetuslapset Rod Stewartista ensimmäisiin heavy-huutajiin vakiinnuttivat raspikurkkuisen tykityksen rock-laulun perustyyliksi.

Tässä vaikuteketjussa gospel-tausta hävitetään näkymättömiin, koska sen viesti istuu huonosti markkinahyödykkeeksi. Jeesuksesta ei oikein saa massamarkkinoille seksisymbolia.

Aretha Franklin laulaa, erikoislähikuva (1972).
Dokumenttielokuva Amazing Grace -leyn teosta kuvattiin 1972. Aretha Franklin laulaa, erikoislähikuva (1972). Aretha Franklin,Amazing Grace,Teemalauantai
Amazing Grace on ainutlaatuinen dokumentti gospelin selittämättömästä alkuvoimasta.

Aretha Franklin on poikkeus ja uranuurtaja gospelin maallistumisen historiassa. Hänen taustansa hengellisessä kulttuurissa oli niin vahva, ettei sitä voinut himmentää.

1950-luvulla tähdeksi noussut Sam Cooke joutui vielä valitsemaan ja ottamaan uskovien arvostelun niskaansa ryhtyessään poplaulajaksi. Arethan palvoman soul-pioneerin päätöksen taustalla oli vanha tuttu tekijä: raha. Aivan kuten Georgia-Tom 1920-luvun lopulla, gospel-idoli Cooke oli kyllästynyt olemaan tyhjätaskuinen stara.

Arethan kohdalla sekä musiikkimaailma että uskonyhteisö olivat armollisemmat.

Harva rohkeni epäillä pastorin tyttären sielun puhtautta, kun Aretha palasi spirituaaliseen kotiinsa eli kirkkoon vuonna 1972 levyttämään Amazing Grace -albumiaan. Arethan poptähteyden ansiosta poikkeukselliseen suosioon nousseen gospel-levyn äänitystilaisuus kuvattiin filmille, ja pitkällisen restaurointityön seurauksena tämä dokumentti on nyt nähtävissä.

Kyseessä on paitsi yksi konserttielokuvan huippuhetkistä myös ainutlaatuinen dokumentti gospelin selittämättömästä alkuvoimasta.

Jos Say Amen, Somebody! -elokuvan ikääntyneet spirituaalimusiikin legendat muuttuvat kiehtoviksi osittain tarinoidensa kautta, Amazing Grace -elokuva iskee kanveesiin silkalla laulun voimalla.

Kukaan tuskin pystyy katselemaan Sisar Arethan todistamista tyynesti analysoiden. Mutta kiihkeän konserttielämyksen jälkimainingeissa saattaa syntyä oivalluksia. Vakaumuksista viis, huippukuntoisen Aretha Franklinin hurmioitunut esitys kertoo yleispätevää tarinaa musiikin alkupisteestä.

Hmmm, täältäkö se kaikki onkin lähtöisin…

Jutun kirjoittaja Pekka Laine omistaa liian monta rahisevaa gospel-singleä ja maksoi tästä (Victory Travelers: I Know I've Been Changed) yli sata euroa – eikä edes kadu mitään.

Teemalauantai: Say Aretha! Say Amen!

Teemalla vietetään gospel-iltaa 13. helmikuuta kahden kovan dokumenttielokuvan seurassa. Tämän musiikin ja näiden esitysten voimasta ateistikin huutaa aamen!
Teemalauantai 13.2. klo 20.00–23.10

Amazing Grace

Aretha Franklin parhaimmillaan. Taivas siis rajana! Soulin kuningattaren kaksi gospel-konserttia Los Angelesin baptistikirkossa vuonna 1972 taltioitiin elokuvaksi, mutta kesti liki 50 vuotta ennen kuin elokuva saatiin katsojien eteen. Lopputulos on sensaatiomaisen hieno. Aamen! Ohjaus Sydney Pollack (1972) ja Alan Elliott (2018).
Areenassa 12.2. alkaen 3 kk

Say Amen, Somebody!

Runsaasti musiikkia sisältävä dokumentti gospelin historiasta, merkityksestä sekä vaikutuksesta amerikkalaiseen musiikkiin ja kulttuuriin ylipäätään. Gospelin tarinaa kertovat sen parhaat asiantuntijat eli gospel-laulajat ja -legendat Thomas Dorsey ja Willie Mae Ford Smith. Ohjaus George Neirenberg. Tämä on jo itsekin legendaarisen, nyt restauroidun dokumenttielokuvan ensiesitys Suomessa. (USA 1982)
Areenassa 8.2. alkaen 2 vuotta

Gospel is GOOD NEWS!― Thomas A. Dorsey

Lisää hyvää sanomaa

Toimittaja Pekka Laineen alter ego DJ Hypnoman on kasannut kaksi settiä gospel-kokoelmastaan.
Hypnoman Presents: Holy Ghost Super Power, Volume 1: Jesus Came At Midnight
Hypnoman Presents: Holy Ghost Super Power, Volume 2: God Is Supernatural

Gospel-kuoron johtaja ja tanssivia seurakuntalaisia. Splitattu kuva, ruutukaappaus elokuvasta Amazing Grace.
Amazing Grace: kovaa menoa baptistikirkossa. Gospel-kuoron johtaja ja tanssivia seurakuntalaisia. Splitattu kuva, ruutukaappaus elokuvasta Amazing Grace. Amazing Grace,Teemalauantai

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri