Hyppää pääsisältöön

Kuvanveistäjä Pietarista vaihtoi alaa ja ryhtyi manikyristiksi Suomessa

Alexey Kriventsov istuu Strömsöön kirjastossa kädet ristissä polvellaan.
Alexey Kriventsov on työskennellyt kauneudenhoitoalalla 10 vuotta. Alexey Kriventsov istuu Strömsöön kirjastossa kädet ristissä polvellaan. Kuva: Yle / Carina Ahlskog Strömsö

Neljän lapsen isä Alexey Kriventsov on vaihtanut kivenhakkaamisen kynsien viilaamiseen. Rakkaus toi hänet Pietarista Vaasaan. Naisvaltaisella alalla hän on saanut jotkut (miehet) kohottelemaan kulmiaan, ja hänen ainoa miespuolinen asiakkaansa on appiukko. Ainakin toistaiseksi.

– Kaikkien miesten pitäisi käydä manikyyrissä kerran kuukaudessa, vähintään! Monet miehet huolehtivat terveydestään, kehostaan ja hiuksistaan – miksi ei haluaisi myös kauniita käsiä ja kynsiä, Alexey ihmettelee.

Oltuaan kymmenen vuotta kauneudenhoitoalalla hän tietää, mistä puhuu. Hän kävi kuvanveistäjän koulutuksen Pietarissa, tapasi Lindan vaihto-opiskelijana Lahdessa ja muutti hänen perässään Vaasaan vuonna 2009 päätettyään opintonsa.

Työn epävarmuus kuvanveistäjänä taidealalla sai hänet kouluttautumaan alalle, joka takasi säännöllisemmän toimeentulon.

Se oli rakkautta ensisilmäyksellä – se oli mielenkiintoista, tulin uteliaaksi― Alexey Kriventsov

Appiukko Fritz, 81, on ainoa miesasiakas

Huolimatta monista vuosista kauneudenhoitoalalla ainoa mies, joka käy säännöllisesti hoidattamassa kynsiään Alexeylla, on hänen appiukkonsa Fritz Jakobsson. Jutellessamme Alexeyn WhatsApp kilahtaa, se on Fritz.

– Vai niin, on ilmeisesti taas aika. Hän soittaa kitaraa ja haluaa pitää näppäilevän käden kynnet soittokunnossa, Alexey nauraa.

Alexey Kriventsov katsastaa Nicke Aldénin kättä musta kasvomäski päällänsä.
Alexey Kriventsov saa Nickestä miesasiakkaan. Alexey Kriventsov katsastaa Nicke Aldénin kättä musta kasvomäski päällänsä. Kuva: Yle / Carina Ahlskog Strömsö

Rehellisyyden nimissä on sanottava, että tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun olen Alexeylla manikyyrissä. Tapasimme radiohaastattelun yhteydessä neljä vuotta sitten. Hänen miespuolinen asiakaskuntansa ei ole siitä kasvanut. Nyt Alexey saa toisen miesasiakkaansa – toisen kerran.

– Miksi et ole tullut uudestaan, Alexey ihmettelee.

Huomaan, että olen melkein kiusaantunut. Vähän niin kuin lääkäri ihmettelisi, miksi en ole tullut näytille aikaisemmin. Mumisen jotain: ”no, enpä ole vain saanut aikaiseksi”. Tyypillinen mies!

Tästä voi tulla veristä― Alexey Kriventsov

Ennen kuin edes aloitamme, Alexey varoittaa, että tästä voi tulla veristä. "Yllättävää", on ensireaktioni. Kun hän käy kuivien talvikäsieni kimppuun, se on täysin ymmärrettävää. Kynsinauhat ovat kärsineet sitten viime tapaamisemme neljä vuotta sitten.

Kuin yhdistelmä käyntiä kampaamossa ja hammaslääkärissä

Olen saanut ohjeet jättää käteni hoitamatta kaksi viikkoa ennen manikyyriä. Se on helpommin sanottu kuin tehty, sillä niin talvi kuin jatkuva käsien desinfiointikin jättävät jälkensä. Olen myös jättänyt kynnet leikkaamatta.

Nicke Aldén ja Alexey Kriventsov istuvat vastakkain vanhan piirongin äärellä. Molemmilla on päällä mustat kasvomaskit ja manikyyri on juuri alkamassa.
Alexey aloittaa viilaamalla kynnet. Nicke Aldén ja Alexey Kriventsov istuvat vastakkain vanhan piirongin äärellä. Molemmilla on päällä mustat kasvomaskit ja manikyyri on juuri alkamassa. Kuva: Yle / Carina Ahlskog Strömsö

– Kynsien muoto saa olla pyöreä. Viilaan ne hiukan lyhyemmiksi, mutta en paljon, sanoo Alexey mustan maskinsa takaa.

Olen jännittynyt, mutta Alexey kehottaa minua rentouttamaan käsivarteni. Ilmeisesti on tavallista, että uudet asiakkaat ovat jännittyneitä, mutta mitä pidemmälle pääsemme, sitä rennommat minä ja käsivarteni olemme.

Tuntuu yhdistelmältä kampaamo- ja hammaslääkärikäyntiä, vaikka työskennelläänkin aika kaukana päästä. Kampaamolta rennon tunnelman ja jutustelun ja hammaslääkäriltä tiettyjen äänten ja kynsissä tuntuvien aistimusten vuoksi. Täytyy kuitenkin huomauttaa, ettei ollenkaan yhtä epämiellyttävältä.

Kynsinauhat suojaavat kynsiä, mutta eivät ole kovin kauniit― Alexey Kriventsov

Työvälineet ovat kuitenkin osittain hammaslääkärin välineiden kaltaisia. Alexey aloittaa “työntelemällä pois” kynsinauhat. Kyse on lähinnä “kauneudenhoidollisesta toimenpiteestä”, hän sanoo. Kynnet näyttävät näin pitemmiltä ja kauniimmilta.

– Kynsinauhat suojaavat kynsiä, mutta eivät ole kovin kauniit. Jos lakkaa kynnet irrottamatta kynsinauhoja kynnestä, lakka irtoaa aika pian.

Tarjotin jonka päällä on monta erillaista pientä lasipurkkia, voiteita ja kynsiviiloja.
Työkalut, lakat, öljyt ja voiteet ovat manikyristin vakiovarusteita. Tarjotin jonka päällä on monta erillaista pientä lasipurkkia, voiteita ja kynsiviiloja. Kuva: Yle / Carina Ahlskog Strömsö

Kynsilakka. Ajatukset kulkevat äidin ja tyttöystävien käyttämän kynsilakan vahvaan hajuun. Hajuun ja siihen ääneen, kun kynsiä puhallettiin kuiviksi. Olen ihan vieraalla maaperällä, mutta en ihan kuitenkaan.

– Kynsinauhat kasvavat takaisin parissa kolmessa viikossa, Alexey toteaa.

Flashbackejä yläasteen käsitöihin

Pöydällä Alexeyn välineiden joukossa on työkalu, joka muistuttaa sähköhammasharjan ja sähköporan yhdistelmää. Lisää hammaslääkäri- ja yläastevertauksia. Saa nähdä, mitä sillä tehdään, ajattelen.

Ääni vie ajatukset hiekkapaperiin ja yläasteen puutyötunneille. Kuulostaa ja tuntuu hammaslääkärin poralta. Mutta käytetään kynsiin. Ja kutittaa.

Kaksi kättä kertakäyttöhanskoissa pitelee kättä ilman hanskaa. Käden kynsiä käsitellään timanttiporalla.
Timanttipora. Kaksi kättä kertakäyttöhanskoissa pitelee kättä ilman hanskaa. Käden kynsiä käsitellään timanttiporalla. Kuva: Yle / Carina Ahlskog Strömsö

– Hion timanttiporalla kyntesi niin, että ne ovat täysin puhtaat, ennen kuin sivelen primerin ja alusgeelin, Alexey sanoo.

Alexey painaa pientä kaasupoljinta pöydän alla, jotta työkalu lähtee käyntiin. Se puolestaan vie ajatukset yläasteen käsityötunneille. Timanttipora toimii vähän samalla tavalla kuin ompelukone.

Aika valita lakka babylonialaisten tapaan

Alexey ottaa esille pienen mustan pullon ja pudottaa siitä pipetillä keltaista öljyä jokaiselle kynsinauhalle ja jatkaa ”poraamista”.

Aika tunnustaa tai niin – valita väri! Minulla ei ole erityistä tarvetta julistaa kuulumistani mihinkään yhteiskuntaluokkaan, kuten Babyloniassa muinoin tehtiin, joten valitsen huomaamattoman ja neutraalin vaihtoehdon, joka on mahdollisimman lähellä kynnen luonnollista sävyä.

Jo muinaiset babylonialaiset…

  • 5 000 vuotta sitten lähinnä miehet harrastivat manikyyriä.
  • Muinaiset babylonialaiset värjäsivät kynsiään jo 3 000 vuotta eKr.
  • Eri värit edustivat eri yhteiskuntaluokkia.
  • Ylimmän luokan miehet värjäsivät kyntensä mustiksi, kun taas alemman luokan miehet käyttivät vihreää väriä.
  • Väri saatiin kohlista, joka on eräänlainen silmämeikki, jota käytettiin jo pronssikaudella.
  • Välineet, joita manikyyriin käytettiin, oli tehty kullasta.
  • Myöhemmin Kleopatran ja kuningatar Nefertitin ansiosta manikyyri yleistyi.

Keskivertoa ja ehkä vähän tylsää, mutta ajatus siitä, että kulkisin kaksi viikkoa esimerkiksi mustissa tai vihreissä kynsissä, ei ihan sovi perimiehiseen imagooni. Minussa on liian vähän rock and rollia ja liikaa perimiehisyyttä. Kuulemma.

Geelilakkauksen suosio kasvaa nuorten miesten keskuudessa

Jotta lakka kuivuu, käsi pannaan laitteeseen, joka muistuttaa minisolariumia. Se on UV-lamppu geelilakalle. Lämpö ja valo on samanlainen.

Käsi uv-lampun sisällä jossa kynsilacka kuivuu.
Solarium käsille? Ei, vaan UV-lamppu geelilakalle. Käsi uv-lampun sisällä jossa kynsilacka kuivuu. Kuva: Yle / Carina Ahlskog Strömsö

Geelilakkauksen suosio kasvaa nuorten miesten keskuudessa. He inspiroituvat esikuvistaan ja idoleistaan popmaailmassa ja somessa. Ehkä he haluavat viestittää jotain tai vain erottua joukosta. Miksei haluaisi itselleen kauniita käsiä, kuten Alexey jo totesi.

Lakkaus pienellä siveltimellä alkaa. Alexey käy jokaisen kynnen läpi erityisen suurella huolella. Lakka kiiltää melkoisesti ja toivon, ettei lopputulos ole aivan niin kiiltävä. Ja olen oikeassa.

Kiilto himmenee, ja jäljellä on käsihieronta ja käsien öljyäminen. Aivan kuin kampaamossakin, kun päänahka hierotaan, hieronta on manikyyrin miellyttävin osuus.

Käsi sinisellä tyynyllä.
Ennen manikyyriä. Käsi sinisellä tyynyllä. Kuva: Yle / Carina Ahlskog Strömsö
Käsi sinisellä tyynyllä manikyyrin jälkeen.
Manikyyrin jälkeen. Käsi sinisellä tyynyllä manikyyrin jälkeen. Kuva: Yle / Carina Ahlskog Strömsö

Lämmin suositus

Manikyyrin jälkeen voin mielihyvin suositella sitä niin miehille kuin naisillekin. Kynnet ja kädet saa hyvään kuntoon. Ja manikyyristä on muitakin etuja. Se on rentouttavaa, ja ajatukset alkavat harhailla käsittelyn aikana. Kännykkä ei ole viemässä huomiota.

Nicke Aldén ja Alexey Kriventsov istuvat Strömsön kirjastossa piirongin molemmilla puolilla palleilla ja katsovat kameraan.
Nicke Aldén ja Alexey Kriventsov manikyyrin jälkeen. Nicke Aldén ja Alexey Kriventsov istuvat Strömsön kirjastossa piirongin molemmilla puolilla palleilla ja katsovat kameraan. Kuva: Yle / Carina Ahlskog Strömsö

Hyödyllistä psyykelle? Varmasti sitäkin. Ainakin rentoutuksena. Ja olen varmasti vähän iloisempi, kun katson seuraavan kerran hyvin hoidettuja käsiä ja kynsiä.

Saa nähdä, ryhdistäydynkö tällä kertaa ja varaan uuden käynnin Alexeyn luokse. Tiedän, että pitäisi tehdä niin. Ainakin kerran kuukaudessa.

Alexeyn vinkit käsien hyvään hoitoon kotona

  • Levitä kynsinauhaöljyä ennen nukkumaan menoa.
  • Käytä käsivoidetta.
  • Suo itsellesi manikyyri vähintään kerran kuussa.