Hyppää pääsisältöön

1960-luvun elokuvaharvinaisuudet Jäinen saari ja Harha-askel ensi kertaa televisiossa

Kalervo Koski ja Annikki Moksi elokuvassa Jäinen saari (1964).
Annikki Moksi ja Kalervo Koski elokuvassa Jäinen saari (1964). Kalervo Koski ja Annikki Moksi elokuvassa Jäinen saari (1964). Kuva: Yle Mika Waltari,Erik Häkkinen

Harha-askel kertoo pienen tarinan perheenisän hairahduksesta, joka asettaa elämän arvot uusiksi. Waltarin tekstiin perustuvassa Jäisessä saaressa aiheena on taiteilijarentun ja opiskelijatytön traaginen suhde.

Harha-askel ja Jäinen saari ovat unohtuneita pieniä melodraamoja suomalaisen elokuvan murrosvuosilta, jolloin suuret studioelokuvat painuivat vanhanaikaisiksi, mutta uusi rennompi elokuvailmaisu antoi vielä odottaa itseään.

Elokuvien ohjaaja Erik Häkkinen perusti tuotantoyhtiö Filmiteoksen vuonna 1959. Hän ohjasi, kuvasi ja tuotti yhtiönsä kautta lähinnä lyhytelokuvia ja mainosfilmejä. Nämä ainoat pitkät elokuvansa hän ohjasi 28-vuotiaana; Harha-askel sai ensi-iltansa maaliskuussa 1964 ja Jäinen saari ehätti ensi-iltaan saman vuoden viimeisenä päivänä.

Harha-askel-elokuvan juliste (1964).
Harha-askel-elokuvan juliste (1964). elokuvajuliste,Harha-askel
Jäinen saari -elokuvan juliste.
Jäinen saari -elokuvan juliste. elokuvajuliste,Mika Waltari,Erik Häkkinen

Vaikka molempia elokuvia markkinoidaan julisteissa skandaalinkäryisesti seksillä, on kummassakin varsinaisten seksikohtausten osuus pieni ja vain viitteellisesti eroottinen. Pääpaino on ihmissuhteissa ja läheisyyden kaipuussa.

Esikoiselokuva Harha-askel kertoo pienen tarinan väsyneestä perheenisästä Matista, joka hairhautuu yhden yön seikkailuun alkoholin ja seksin maailmassa. Duunari Matti pakenee perhekaaosta kapakkaan ja päätyy sänkysyleilyyn entisen tyttöystävänsä kanssa.

Sen jälkeen hän kokee satama-alueen paheita ja juoppoputkan.

Seikkailun myötä Matti oppii arvostamaan vaimonsa kauneutta ja työtä, jota tämä tekee perheen eteen.

"Eikä tuo mun vaimo mikään 'eukko' ole, nuori tyttöhän se vielä. Ressukka. Mutta hyvä ihminen se on, hoitaa lapset hyvin. Eikä se kiusaa minuakaan turhalla kysymisillä", Matti tuumaa katuvaisena.

Anteeksiantavaa vaimoa esittää Annikki Moksi, josta tuli vielä samana syksynä Jäisen saaren naispääosan esittäjä.

Mattia esittää 27-vuotias Ville-Veikko Salminen, joka oli aloittanut elokuvauransa jo lapsinäyttelijänä vuonna 1948. Salmisen ura jatkui MTV-teatterissa, Turhapuro-elokuvissa ja muissa Spede Pasasen ja Ere Kokkosen komedioissa. Hän menehtyi syöpään vuonna 2006.

Ville-Veikko Salminen elokuvassa Harha-askel (1964).
Ville-Veikko Salminen. Ville-Veikko Salminen elokuvassa Harha-askel (1964). Kuva: Yle Ville-Veikko Salminen,Harha-askel
Tarja Nurmi elokuvassa Harha-askel (1964).
Tarja Nurmi. Tarja Nurmi elokuvassa Harha-askel (1964). Kuva: Yle Tarja Nurmi,Harha-askel

Matin entisenä tyttöystävänä Harha-askeleessa nähdään Tarja Nurmi, tuo poikkeuksellinen "ylivuotinen missi", joka kantoi Miss Suomen titteliä vuosina 1959 ja 1960. Nurmi näytteli yhdeksässä elokuvassa, joista Harha-askel jäi viimeiseksi.

Nurmi kihlautui vastanäyttelijänsä Ville-Veikko Salmisen kanssa pariksi vuodeksi. Näyttelijän uraa hän toteutti myös teattereissa ja musikaaleissa, kunnes avioliitto ja perhe-elämä vei hänet julkisuudesta vuonna 1966.

Harha-askelen alku noudattelee lähes kaurismäkeläistä vaiteliaisuutta: dialogia on olemattomasti, eivätkä henkilöt kommunikoi oikeastaan mitenkään. Loppua kohti kerronta etenee puheliaammaksi.

Elokuvan ravintolakohtauksessa tanssijatsia soittavassa Tikan Pojat -yhtyeessä on hieno miehitys: Kaj Backlund, Teppo Hauta-aho, Eero Ojanen, Seppo Paakkunainen ja Kalevi Tikka. Kavin Elonetin tietojen mukaan ääninauhalla soittaa myös Tikanpoikien kuudes jäsen Pekka Pöyry, vaikka häntä ei ravintolakohtauksessa näykään.

Jäinen saari (1964) on taiteilijamoraliteetti, joka perustuu Mika Waltarin samannimiseen pienoisromaaniin vuodelta 1947. Waltari luki Häkkisen käsikirjoituksen ja teki omat korjauksensa lopulliseen versioon.

Waltarin tarina kertoo alkoholilla poltettaan sammuttavasta kuvataiteilijasta ja opiskelijatytöstä, rakkauden nälästä ja kohtalokkaasta sairaudesta. Se on muokkautunut Häkkisen käsissä kahden hengen kamarinäytelmäksi, joka hakee naturalistista sävyä.

Keuhkotautinen opiskelijatyttö saapuu tekemään tutkielmaa alkoholisoituneesta taiteilijasta, ja taiteen riivaamat sielut tuntevat magneettista vetoa toisiaan kohtaan.

Ahti Lavosen maalaukset ja Kalervo Kosken rouhea roolityö kantavat hyvin loppuun asti, vaikka intiimi tarina onkin kääntynyt kokopitkäksi elokuvaksi paikoitellen hiukan kankeasti.

Kalervo Koski ja Ahti Lavosen taidetta elokuvassa Jäinen saari (1964).
Kalervo koski ja Ahti Lavosen taidetta. Kalervo Koski ja Ahti Lavosen taidetta elokuvassa Jäinen saari (1964). Ahti Lavonen,Jäinen saari

Kalervo Koski oli Ylioppilasteatterin entinen näyttelijä, joka teki pari pientä elokuvasivuroolia 1960-luvun alussa. Jäinen saari on hänen ainoa pääroolinsa; sitä kuvattaessa hän oli jo 45-vuotias ekonomi.

Kalervo Koski  elokuvassa Jäinen saari (1964).
Kalervo Koski. Kalervo Koski elokuvassa Jäinen saari (1964). Mika Waltari,Jäinen saari
Annikki Moksi elokuvassa Jäinen saari (1964).
Annikki Moksi. Annikki Moksi elokuvassa Jäinen saari (1964). Mika Waltari,Jäinen saari

Naispääosan opskelijatyttönä nähdään Annikki Moksi, joka esitti Harha-askelessa päähenkilön vaimoa. Moksi esiintyi pääroolinsa jälkeen ainostaan saman ohjaajan lyhytelokuvassa Eksyneenä erämaassa (1966).

Elokuvista nähdään Teemalla tuoreet HD-kopiot. Peräkkäisinä viikkoina nähtävät esitykset ovat molemmille elokuville tv-ensi-illat.

Kalervo Koski ja Annikki Moksi elokuvassa Jäinen saari (1964).
Kalervo Koski ja Annikki Moksi. Kalervo Koski ja Annikki Moksi elokuvassa Jäinen saari (1964). Mika Waltari,Jäinen saari
  • Jäinen saari (1964). Rooleissa Kalervo Koski, Annikki Moksi, Esko Varilo, Jalmari Isberg, Fanni Bollström. Käsikirjoitus Mika Waltari, Erik Häkkinen. Ohjaus Erik Häkkinen. Tuotanto Filmiteos.
  • Harha-askel (1964) Rooleissa Ville-Veikko Salminen, Tarja Nurmi, Pehr-Olof Sirén, Annikki Moksi, Aili Montonen, Pirjo Toffer. Ohjaus ja käsikirjoitus Erik Häkkinen. Tuotanto Filmiteos.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa