Hyppää pääsisältöön

Metsäkauriit ulkopuolella ja viherkaali sisäpuolella – Strömsön keittiöpuutarha saa uuden kehystyksen sekä kierrätetystä että käytöstä poistetusta

Syksyllä 2020 rakensimme muurin aitoineen ja portteineen Strömsön kasvihuoneen ja keittiöpuutarhan ympärille. Ihan valmista tuli helmikuussa 2021.

Meillä on Strömsön kasvihuoneen vieressä hieno puutarha. Kasvatamme, kylvämme, perkaamme ja istutamme ja meitä on monta korjaamassa satoa. Myöhään syksyllä ja talvella joudumme kilpailemaan korjattavasta sadosta muiden kanssa. Tarkoitamme tietenkin metsäkauriita ja jäniksiä.

Lentokuva puutarhasta ja taloista.
Tähän Strömsön keittiöpuutarhan sisääntuloon rakennamme muurin ja aidan. Lentokuva puutarhasta ja taloista. Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,Jim Björni,muurit,puutarhat,keittiöpuutarhat

Yhdessä tekeminen kannattaa ja on aina hauskempaa

Pitääksemme nelijalkaiset ystävämme pois viherkaalin ja pensaiden kimpusta meidän piti keksiä ratkaisu, ja ratkaisu sisälsi kaiken, mitä oikein hyvältä projektilta voi vaatia.

Meillä oli siis ihan konkreettinen tarve, joka piti täyttää. Sen ansiosta saimme mahdollisuuden kierrättää, kehitellä ja toteuttaa hulluja ideoita sekä käyttää vanhoja, perinteisiä tekniikoita ja materiaaleja.

Ennen kaikkea se johti siihen, että Lee ja minä saimme työskennellä yhdessä. Muuri, aita ja portti alkoivat muotoutua syksyn aikana. Syyskuussa aloitimme valamalla tukevan perustan.

Valumuotti.
Itse tehty valumuotti puusta sekä muottiin asetettu raudoitus. Valumuotti. Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,Jim Björni,muurit,Valaminen

Perusta on kaiken a ja o

Kaiva pois multa sieltä, missä routii eniten ja levitä pohjalle suodatinkangas. Suodatinkangas pitää mullan ja soran erillään.

Levitä 10–15 cm:n kerros 0–16 mm:n soraa suodatinkankaan päälle. Sitä kutsutaan kantavaksi kerrokseksi. Luvut 0 ja 16 kertovat soran karkeudesta.

Nolla millimetriä ei ole oikeastaan mitään, mutta sellaisesta puhutaan, ja nolla on tärkeä, kun on tarkoitus saada kerros tampattua kovaksi.

On mahdollista vuokrata maantiivistäjä, mutta näin pientä aluetta varten kuin muurimme vaatii, voi myös tampata maan itse. Muutamasta karkeasta lankusta voi naulata tamppausvälineen.

Soratyö
Karkeasta lankusta on helppo tehdä sopiva tamppausväline. Soratyö Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,Jim Björni,muurit,Valaminen,sora

Valmiita valumuotteja on myynnissä. Ne ovat useimmiten muovia, ja niissä on valmiina raudoitus.

Omien valumuottien tekeminen puusta vie vähän enemmän aikaa ja raudoituksen joutuu tekemään itse, mutta se tulee luonnollisesti hiukan halvemmaksi.

Me valamme kuivabetonilla, jauheella, johon lisätään vain vesi. Betonimylly helpottaa työtä, mutta sekoittaminen onnistuu myös kottikärryssä.

Iso säkki betonia on selkeästi edullisempi kuin monta pientä, mutta myös paljon painavampi ja hankalampi käsitellä.

Betonimylly.
Betonimylly helpottaa huomattavasti työtä, joskin pieniä määriä voi sekoittaa myös käsin. Betonimylly. Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,Jim Björni,muurit,Betonimylly,Valaminen