Hyppää pääsisältöön

Perttu Häkkinen halusi ymmärtää suomalaisuutta - kuratoidut uusinnat Yle Puheessa

Yle Puheen Perttu Häkkinen istuu rannosti nahkaisessa nojatuolissa; jalat roikkuvat vasemman käsinojan päällä. Kädessään Pertulla on vajaa lasillinen appelsiinimehua.
Yle Puheen Perttu Häkkinen istuu rannosti nahkaisessa nojatuolissa; jalat roikkuvat vasemman käsinojan päällä. Kädessään Pertulla on vajaa lasillinen appelsiinimehua. Kuva: Jukka Lintinen Yle Puhe,Perttu Häkkinen

Miksi äärioikeisto nousee? Miksi ihmiset uskovat yhä vain salaliittoteorioihin tai Rudolf Steinerin antroposofisiin opetuksiin? Millaista on hyvä propaganda, millainen on hyveellinen ihminen? Perttu Häkkinen -ohjelmassa muun muassa näitä ja monia muita yhä ajankohtaisia ilmiöitä ja uskomuksia pohdittiin jo vuosia sitten. Perttu Häkkisen kuratoidut uusinnat Yle Puheessa 16.2.2021 alkaen tiistaisin klo 13.02.

- Tavoitteenamme oli ymmärtää suomalaisuutta ja tutustua suomalaisten erilaisiin tapoihin elää. Perttukin uskoi, että ihminen on pitkälti ympäristönsä tuote, sanoo ohjelman pitkäaikainen tuottaja Heidi Laaksonen, joka on kuratoinut kevään uusinnat.

- Olen valinnut kevään uusintoihin ohjelmasarjan yhteiskunnallisimpia jaksoja, jotta ymmärtäisimme enemmän todellisuutta ja kanssaihmisiä. Mielestäni tarvitsemme tässäkin ajassa maailman ja sen historian tuntemusta sekä ilmiöiden selitystä. Esimerkiksi Lapuan liikettä kannatetaan yhä. Uusinnoissa onkin mukana muun muassa Isänmaallisen kansanliikkeen tulisieluiselle heimoaatteen kannattajalle Elias Simojoelle omistettu jakso, kertoo Laaksonen.

Perttu Häkkinen ohjelmassa mentiin kohti marginaaleja, kertoo Pertun toimittajaparina toiminut Panu Hietaneva.

- Jos kuuntelee Perttu Häkkinen -ohjelman jaksoja, jotka kuulostavat otsikkotasolla olevan täysin sfääreissä, niin siellä on kuitenkin aina se ihminen, joka on omistanut elämänsä ohjelmassa käsiteltävälle asialle. Ja kun tarkkailee hänen sielunmaisemaansa, niin jokainen voi oppia maailmasta ja sen ilmiöistä sekä ihmisyydestä, toteaa Hietaneva.

Panu Hietaneva kertoo, miten Perttu Häkkinen -ohjelma syntyi - "luovuutemme kumpusi joutenolosta"

Yle Puheessa keväällä 2021 uusittavat Perttu Häkkisen ohjelmat:

16.2. Perttu Häkkinen: Hyve-Suomi

23.2. Perttu Häkkinen: Salaliittoja ja villiä historiaa

2.3. Perttu Häkkinen: Elias Simojoki ja suomalaisen fasismin syntyhistoria

9.3. Perttu Häkkinen: Julius Evola, Alt-Right ja traditionalismi

16.3. Perttu Häkkinen: Korpikommunismi

23.3. Perttu Häkkinen: Kuinka luterilaisuus on muokannut Suomea?

30.3. Perttu Häkkinen: Yksilön ja yhteisön suhde

6.4. Perttu Häkkinen: Vapauttaako zen illuusioista?

13.4. Perttu Häkkinen: Mistä tunnistaa hyvän propagandan?

20.4. Perttu Häkkinen: Ympäristöahdistus ja ekoteologia

27.4. Perttu Häkkinen: Skeptikoiden suurimmat haasteet

4.5. Perttu Häkkinen: Mielensä pahoittaminen on heimokieltä

11.5. Perttu Häkkinen: Onko Suomi takapajula?

18.5. Perttu Häkkinen: Virukset ja meemit

25.5. Perttu Häkkinen: Syväekologia

1.6. Perttu Häkkinen: Sampo ja muut talousutopiat

8.6. Perttu Häkkinen: Tarvitseeko maailma rahareformin?

15.6. Perttu Häkkinen: Menestysteologia - rikastuuko rukoilemalla?

22.6. Perttu Häkkinen: Suomalaisen luonnon pyhät paikat

 • “On erikoista, ettei rikas Suomi pysty turvaamaan kaikille riittävää toimeentuloa”

  Taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

  Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan meillä ei ymmärretä, että toimeentulo tai terveyspalvelut ovat ihmisoikeuksia. Jos suomalaista pyytäisi luettelemaan keskeisiä ihmisoikeuksia, moni mainitsisi luultavasti äänioikeuden, sananvapauden ja syrjinnän kiellon – eli tutut kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet. – Niiden lisäksi pitäisi ymmärtää, että myös taloudelliset ja

 • Filosofi Elisa Aaltola: “Ihmisen kannattaa luopua eläintuotannosta oman etunsa takia”

  Aaltolan mukaan eläintuotanto voi synnyttää pandemioita.

  Filosofi Elisa Aaltolan mielestä pandemian myötä olisi syytä puhua siitä, kuinka pitkälle ihminen voi riistää eläinlajeja ja luontoa. Hänen mukaansa oma elämämme voi keventyä, jos kohtelemme eläimiä myötätuntoisesti. Koronapandemian myötä on keskusteltu, millaisia seurauksia on sillä, että ihminen vie koko ajan enemmän elintilaa eläimiltä.

 • Puheen Aamu päihittää marraskuun ystävillä ja tiistainisuilla

  Puheen Aamu on marraskuussa yllätyksiä täynnä!

  Puheen Aamu on marraskuussakin yllätyksiä ja kivoja juttuja täynnä! Marraskuun ensimmäisellä viikolla Anna Cadia, Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa kutsuivat kylään ystäviä, henkilöitä, jotka kuuntelevat Puheen Aamua, mutta jotka ovat monelle tuttuja muutenkin: kirjailijoita, muusikoita, luennoitsijoita, juontajia. Marraskuussa nautitaan myös nisuja ja kuunnellaan toivebiisejä.