Hyppää pääsisältöön

Kenellä oli kiire päästä eroon Tutankhamonista? Historiadokumentti esittelee haudan upeita aarteita ja selvittää mysteeriä

Kuningas Tutankhamonin kultainen kuolinnaamio.
Kultapoika. Tutankhamonin kuolinnaamion tunnistavat kaikki. Kuningas Tutankhamonin kultainen kuolinnaamio. Kuva: Sean M Smith Tutankhamon,teeman historia

Faarao Tutankhamonin hauta on muinaisen Egyptin mittapuulla vaatimaton, pieni ja kiireessä toteutettu. Sellaisenakin se on ehkä arkeologian historian upein yksittäinen löytö. Mitä tiedämme Tutankhamonin elämästä ja kuolemasta? Kolmeosainen historiasarja on kuvattu paikoissa, joihin tavallisella turistilla ei ole mahdollisuutta päästä.

Vain 19-vuotiaana kuolleen poikakuningas Tutankhamonin ruumis haudattiin moninkertaisessa arkussa. Sisin arkku oli puhdasta kultaa. Sen ympärillä oli kaksi kultakoristeltua puista arkkua, ja ne puolestaan oli laskettu kiviseen sarkofagiin. Sarkofagia ympäröi kolme koristeellista, puusta rakennettua hautakaappia. Ei mitään enempää kuin Egyptin kuninkaalla on lupa odottaa.

Uloimman hautakaapin päätyyn on yli kolmetuhatta vuotta sitten joku piirtänyt ylimääräisen hieroglyfin, joka merkitsee "etelää". Kyse on ollut pystytysohjeesta, sillä rakennelma oli liian suuri vietäväksi hautakammioon kokonaisena. Tämä pääty etelään.

Eteläpääty osoitti kuitenkin itään, kun hautakammio avattiin vuonna 1922. Selitys on yksinkertainen: se ei ollut mahtunut paikalleen oikein päin. Tutankhamonin hauta on niin pieni ja ahdas.

Faarao Tutankhamonin haudasta peräisin oleva kullalla ja emalitöillä runsaasti koristeltu sandaali.
Juhlavaa: kuninkaallinen sandaali... Faarao Tutankhamonin haudasta peräisin oleva kullalla ja emalitöillä runsaasti koristeltu sandaali. Tutankhamon,teeman historia
Faarao Tutankhamonin haudasta peräisin oleva kolmiomainen lannevaate esillä museon konservointipöydällä.
...ja arkisempaa: kuninkaallinen lannevaate, joita haudassa oli toista sataa. Faarao Tutankhamonin haudasta peräisin oleva kolmiomainen lannevaate esillä museon konservointipöydällä. Tutankhamon,teeman historia

Kulta-aarteiden, veistosten, ruokavarastojen ja lääkekasvien runsaus on häkellyttävä. Mutta tarkemmissa tutkimuksissa osoittautuu, että Tutankhamonin hauta on suorastaan huolimatonta tekoa.

Tämä dokumentti on samalla monijuonteinen historiallinen jännäri. Iso kysymys kaiken pohjalla on: kenellä oli kiire päästä eroon Tutankhamonista?

Vastausta etsitään niin tomografiakuvista ja DNA-tutkimuksista, jotka kertovat Tutankhamonin terveydentilasta ja sukulaissuhteista, kuin muinaisen suurvallan valtapeleistä.

Matkan varrella poiketaan jopa television "Downton Abbeyssä", eli Highclere Castlessa, jonka isäntä sata vuotta sitten rahoitti Tutankhamonin haudan etsintää, kun arkeologien valtavirta piti hanketta ajanhukkana.

Röntgenkuva faarao Tutankhamonin ruumiista sivultapäin.
Tutankhamon kärsi kuollessaan monista eri sairauksista, joista osa oli synnynnäisiä. Röntgenkuva faarao Tutankhamonin ruumiista sivultapäin. Tutankhamon,teeman historia

Dokumentin kuvausryhmälle on avattu pääsy harvinaisiin kohteisiin. Kallisarvoisimpia esineitä otetaan esiin lasikaapeistaan. Ja kaikki Tutankhamonin haudan uskomaton esineistö on ollut käytettävissä uuden Suuren egyptiläisen museon varastoissa ja konservointitiloissa.

Valtavan museon oli määrä aueta vuonna 2020, mutta sattuneesta syystä avajaisia jouduttiin siirtämään. Tämä dokumentti antaa esimakua siitä, millaista esineistöä yleisö saa aikanaan ihailla ja ihmetellä, lääkekasveista ja alushousuista kulta-aarteisiin.

Toimittaja John Sergeant ja arkeologi Suzanne Onstine pöydän ääressä. Pöydällä valikoima herkkuja, joita Egyptin faaraot aikoinaan söivät: munakoisoja, kurpitsoita, sipuleita, kurkkuja, hunajakakkua...
John Sergeant ja arkeologi Suzanne Onstine faaraon herkkupöydän ääressä. Toimittaja John Sergeant ja arkeologi Suzanne Onstine pöydän ääressä. Pöydällä valikoima herkkuja, joita Egyptin faaraot aikoinaan söivät: munakoisoja, kurpitsoita, sipuleita, kurkkuja, hunajakakkua... Tutankhamon,teeman historia

Dokumentin vetäjinä toimii brittikolmikko: historioitsija Dan Snow, arkeologi Raksha Dave sekä joviaali senioritoimittaja John Sergeant.

Tutankhamonin perintö Teemalla tiistaisin 16.2.2021 alkaen klo 21.00. Jaksot Areenassa lähetyspäivän aamuna ja neljän viikon ajan.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa