Hyppää pääsisältöön

Kaikki UMK21-finaalista – Näin seuraat, äänestät ja chattailet mukana!

Mitä kaikkea onkaan UMK21?
Mitä kaikkea onkaan UMK21? Uuden Musiikin Kilpailu

20. helmikuuta luvassa on Suomen viihdyttävin musiikkishow, kun Uuden Musiikin Kilpailun finaali valtaa ruudut ja radioaallot. Suomen euroviisuedustajan valinnan lisäksi finaalissa nähdään viime vuoden UMK:ssa valloittanut Erika Vikman yhdessä tähtijuontaja Antti Tuiskun kanssa sekä tauolta palaava Haloo Helsinki! Tässä artikkelissa on kaikki, mitä sinun pitää tulevasta UMK-finaalista tietää.

UMK-finaali näytetään suorana Yle TV1:llä ja Yle Areenassa sekä kuullaan Yle Radio Suomi ja Yle X3M -radiokanavilta klo 21 alkaen. Finaali toteutetaan tänä vuonna ilman yleisöä, eli Oskr, Teflon Brothers x Pandora, Danny, Laura, Aksel, Blind Channel ja Ilta kilpailevat Suomen euroviisuedustajan paikasta yksinomaan televisiokameroiden ja radion välityksellä.

Äänestä suosikkisi voittoon!

Suomen euroviisuedustaja ratkeaa yleisöäänten ja kansainvälisen raadin yhteistyössä. 75 prosenttia tuloksesta muodostuu yleisön ja 25 prosenttia raadin äänistä. Sinun äänelläsi on siis väliä!

Äänestää voit yle.fi-sovelluksella, tekstiviestillä tai soittamalla. Yle.fi-sovelluksella äänestäminen on ilmaista ja pääset antamaan äänesi kirjautumalla sisään Yle Tunnuksella. Sovelluksen kautta voi äänestää vain kerran. Tekstiviesti- ja puhelinäänestys on maksullista eikä äänestyskertoja ole rajoitettu.

Äänestä vain silloin, kun äänestysaika on käynnissä, koska muina aikoina tulleita ääniä ei rekisteröidä. Tarkemmat äänestysohjeet täältä.

Äänestys julkaistaan sovelluksessa lauantaina 20.2. Äänestää voi suoran lähetyksen aikana, kun kaikki kilpailuesitykset on nähty.

Chattaile Yle Kioskin Essin, Gogin ja Aleksin kanssa – mukana myös Erika Vikman

Viimevuotinen UMK-chat Yle Kioskin Essi Lampun, Gogi Mavromichaliksen ja Aleksi Rantamaan oli menestys, ja siksi chat on täällä taas! Luvassa on tänä vuonna oikein UMK-erikoisherkkua kun vuoden 2020 finaalissa villinnyt Erika Vikman liittyy joukkoon chatin ensimmäisellä puoliskolla.

UMKn chat
Suomen suurin ja hauskin keskustelufoorumi avautuu jälleen! UMKn chat Kuva: Yle/Enni Koistinen UMK 2021

Chat on auki klo 20.30-23.30 Yle.fi-sovelluksessa, ja keskusteluun voi osallistua Yle Tunnuksella. Keskusteluun voi osallistua nimimerkillä ilman muiden somekanavien tunnuksia. Chattailu halutaan pitää turvallisena, asiallisena ja rakentavana, ja siksi chat-viestit esimoderoidaan.

Jännitä, kommentoi, kysele ja fiilistele siis yhdessä muiden katsojien ja hostien kanssa UMK-chatissa!

Tauolta palaava Haloo Helsinki! pitää huolen, ettei show pysähdy väliajallakaan

Haloo Helsinki! on epäilemättä yksi Suomen suosituimmista bändeistä, ja sen paluuta keikkalavoille ja julkaisemaan uutta musiikkia on odotettu kovasti, siitä lähtien kun bändi ilmoitti vuonna 2018 jäävänsä parin vuoden tauolle. Nyt tauko on ohi, paluusinkku Lady Domina julkaistu ja ensimmäinen esiintyminen tauon jälkeen tiedossa: nelihenkinen bändi nousee UMK-lavalle kilpailun väliajalla.

– Me vietettiin Haloon kanssa koko vuosi 2020 studiossa äänittäen tulevaa seitsemättä albumiamme. Iloksemme voimme kertoa kaikille faneille, että sen lisäksi että levy on lähes valmis, esiinnymme ensimmäistä kertaa livenä kahteen ja puoleen vuoteen UMK:n finaalissa. Tätä hetkeä on odotettu meidän leirissä tosi paljon. Tunteet ovat varmasti pinnassa koko porukalla tuolla keikalla, kertoo Haloo Helsinki!

Haloo Helsinki! -yhtye poseeraa vakavailmeisenä mustiin pukeutuneena UMK-lavalla. Ellillä hautajaisasua muistuttava pillerihattu ja musta huntu.
Haloo Helsinki! nousee lavalle UMK-finaalin väliajalla. Haloo Helsinki! -yhtye poseeraa vakavailmeisenä mustiin pukeutuneena UMK-lavalla. Ellillä hautajaisasua muistuttava pillerihattu ja musta huntu. Kuva: Yle/Miikka Varila HALOO HELSINKI!,Uuden Musiikin Kilpailu,Euroviisut,UMK 2021

Tähtiloistoa on luvassa myös kun UMK:n juontaja Antti Tuisku saa aloitusshow’ssa duettoparikseen chatin puolella juhlatunnelmaan virittäytyneen Erika Vikmanin. Tiedossa on ennennäkemätön show, kun “Peto” ja “Cicciolina” kohtaavat parrasvaloissa.

Seuraa finaalia suomen ja ruotsin lisäksi myös englanniksi ja venäjäksi

Tänä vuonna UMK-finaali on mahdollista kuunnella Mikko Silvennoisen suomenkielisen ja Eva Frantzin sekä Johan Lindroosin ruotsinkielisen selostuksen lisäksi myös englanniksi ja venäjäksi. Englanninkielisen selostuksen tarjoavat YleX:ltä tutut Katri Norrlin ja Jani Kareinen, venäjänkielisen puolestaan Novosti Ylen Levan Tvaltvadze.

Vuoden 2021 UMK-selostajat Johan Lindroos, Mikko Silvennoinen, Eva Frantz, Jani Kareinen, Katri Norrlin ja Levan Tvaltvadze Zoom-kokouskuvassa.
UMK-selostajat palaveeraamassa. Vuoden 2021 UMK-selostajat Johan Lindroos, Mikko Silvennoinen, Eva Frantz, Jani Kareinen, Katri Norrlin ja Levan Tvaltvadze Zoom-kokouskuvassa. Kuva: Yle UMK 2021,Uuden Musiikin Kilpailu,Euroviisut

UMK-kiertopalkinto näkee päivänvalon

Koska kyseessä on UMK:n kymmenes juhlalähetys, jaetaan Suomen tulevalle euroviisuedustajalle tittelin lisäksi ensimmäistä kertaa myös kiertopalkinto. Juuri oikeanlaista palkintoa etsittiin vuonna 2020 julkisen suunnittelukilpailun kautta, ja Minna Viitalähteen suunnittelema Before the Party Starts -pysti voitti yleisöäänestyksen.

UMK-kiertopalkinto jalustalla. Palkinto muistuttaa mikrfonia, jonka pää on "lumipallo", jonka sisällä on UMK-teksti.
UMK-kiertopalkinto jaetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa. UMK-kiertopalkinto jalustalla. Palkinto muistuttaa mikrfonia, jonka pää on "lumipallo", jonka sisällä on UMK-teksti. Kuva: Yle/Miikka Varila Uuden Musiikin Kilpailu,Euroviisut,palkinto

Muotokieleltään mikrofonia muistuttavassa palkinnossa on mukana myös hauska lumipallo-elementti, sillä kun sitä ravistelee, lähtee pallon sisällä leijumaan glitteriä kuin lasisessa pallossa lunta.

Kuten kiertopalkinnon luonteeseen kuuluu, ensi vuonna palkinto jatkaa matkaansa seuraavan UMK-voittajan takanreunustalle ja niin edelleen.

Näin syntyy UMK-finaali

Näyttävän UMK-finaalin takana on aina satoja tunteja tehtyä työtä, eikä kunnon show’ta syntyisi ilman kilpailun rautaista tekijätiimiä. Vuoden 2021 finaalin ovat suunnitelleet visuaalinen pääsuunnittelija Ari Levelä, lavastesuunnittelija Sanna-Mari Pirkola, koreografi-lavaohjaaja Reija Wäre, pääohjaaja Juha-Matti Valtonen sekä Show Team -tuottaja Elias Koskimies.

Viimeistä piirtoa myöten suunniteltu koreografia tai lavasteet eivät kuitenkaan pääsisi oikeuksiinsa, elleivät esiintyjien asut ja muu maskeeraus olisi yhtä pieteetillä hiotut. Elina Larion, Nina Jatulin ja Teemu Muurimäen suunnittelemat puvut ovat oma taidemuotonsa, ja siksi kävimme tutustumassa Ylen puvustoon ja asuihin, jotka finaalilauantaina tullaan lavalla näkemään. Käy siis katsomassa UMK:n Instagramin kohokohdista glitteriä, bling blingiä ja höyheniä välkkyvä puvustokierros! Lisäksi itse finaalissa kilpailijoiden yllä nähdään Oona Kausteen johtaman tiimin työstämät hiukset ja meikki.

UMK21-esiintyjien moodboard-inspiraatiovalokuvia Ylen puvustamon pöydällä.
Jokaisen UMK-kilpailijan asua on suunniteltu yhdessä artistien kanssa kokoamalla moodboard eli etsimällä inspiraatiokuvia. UMK21-esiintyjien moodboard-inspiraatiovalokuvia Ylen puvustamon pöydällä. Kuva: Yle/Enni Koistinen UMK 2021,Uuden Musiikin Kilpailu,Euroviisut,mood board

Olethan jo kuunnellut kilpailubiisit?

Mitä tapahtuu UMK-kulisseissa?

UMK21-artistit kuulevat toistensa biisit ensimmäistä kertaa. Miten he reagoivat? YleX Aamun Viki ja Köpi taas kävivät tammikuussa UMK-treeneissä ja yrittivät saada artistit paljastamaan saloja tulevasta show'sta. Entä missä viime vuonna Cicciolinan lavashow'ssa villineet karhut ovat nyt?

UMK-finaali suorana 20.2.2021 Yle TV1:llä ja Yle Areenassa sekä kuullaan Yle Radio Suomi ja Yle X3M -radiokanavilta klo 21 alkaen.

 • UMK-chatissa Suomen suurin kisakatsomo sekä kansainvälinen raati villiintyivät Blind Channelista – "Vaikuttavin UMK ikinä!"

  Näin UMK-chat lauloi ja raati arvioi.

  Jännittävä UMK-finaali huipentui Blind Channelin ylivoimaiseen voittoon 20. helmikuuta. Finaalin aikana UMK-chatissa keskustelu kävi kuumana koko illan, ja tässä artikkelissa nostetaan keskustelun parhaita paloja sekä kerrotaan, minkälaiset asiat kilpailubiiseistä tekivät vaikutuksen UMK:n kansainväliseen tuomaristoon.

 • Kaikki UMK21-finaalista – Näin seuraat, äänestät ja chattailet mukana!

  UMK-finaali lähetetään lauantaita 20.2. klo 21.

  20. helmikuuta luvassa on Suomen viihdyttävin musiikkishow, kun Uuden Musiikin Kilpailun finaali valtaa ruudut ja radioaallot. Suomen euroviisuedustajan valinnan lisäksi finaalissa nähdään viime vuoden UMK:ssa valloittanut Erika Vikman yhdessä tähtijuontaja Antti Tuiskun kanssa sekä tauolta palaava Haloo Helsinki! Tässä artikkelissa on kaikki, mitä sinun pitää tulevasta UMK-finaalista tietää.

 • How to watch the UMK21 Final in English or Russian

  The finale is held on February 20.

  Finland’s representative for the Eurovision Song Contest 2021 will be chosen on Saturday, 20 February, in a live broadcast. The finale of the Contest for New Music UMK will be streamed live worldwide in four different languages on Yle Areena, Yle’s online streaming service. Here’s how you can watch it live.