Hyppää pääsisältöön

Earthly Angels unelmoi

Barokkiyhtye Earthly Angels voitti Yleisradion Vuoden levy -tunnustuksen 2018. Ehkä ei pitäisi puhua yhtyeestä vaan projektista: Uudella levyllä kokoonpano on uusittu kokonaan samalla kun ohjelmisto on vaihtunut italialaisten nunnaluostarien musiikista ranskalaisen barokin herkimpään unelmointiin. Projektin johtohahmo, sopraano Kajsa Dahlbäck, on kuitenkin pysynyt, samoin hänen näkemyksellisyytensä ja taitonsa.

La Reveuse / Earthly Angels
La Reveuse / Earthly Angels Uudet levyt

Usein ranskalaisen barokin koristeellinen mutta pienieleinen tunteellisuus jää minulle etäisemmäksi kuin suorempi affektimusiikki Italiasta tai Saksasta. Alban julkaisemalla "La Rêveuse" -levyllä Dahlbäckin ohjelmistovalinnat kuitenkin pitävät tunneavaruuden selvänä. Hittimittaisissa lauluissa sopraano unelmoi melankolisesti lemmestä ja välillä kuullaan viiltävän koskettavia gamba-, teorbi- ja cembalo-sooloja. de la Barre, Ballard, Pinel, de Bousset ja kaverit eivät ole säveltäjistä tunnetuimpia, mutta osaavat sytyttää herkästi lepattavan lemmenliekin, joka heittää sekä valoa että varjoa.

Dahlbäckin terve, suora ja nuori sopraano sopii laulujen vilpittömyyteen oivallisesti, ja tarkoissa kuvioinneissa on viettelevää tunneherkkyyttä. Ääntämys voisi olla rehevämpää ja ilmaisun kontrastit isompia, mutta pidätelty tyyli sopii kokonaisuuteen. Heidi Peltoniemi sivelee sielun syvyyksiä herkillä sello- ja gambalinjoilla, ja lähellä viipyilevän tunnelman viimeistelevät Simone Vallerotondan syvänlempeä teorbi ja Aapo Häkkisen maltillinen cembalo. Kirkkain osoitus Dahlbäckin yhtyeenjohtamiskyvystä on se, että hän on malttanut antaa tilaa soittajien soolokappaleille, mutta kuitenkin ne tukevat levyn kokonaisuutta ja laulujen tehoa.

"La Rêveuse", säv. de la Barre; Marais, Ballard, Couperin, de Visée, Pinel, de Bousset. - Earthly Angels (Kajsa Dahlbäck, sopraano, Heidi Peltoniemi, sello ja viola da gamba, Simone Vallerotonda, teorbi, ja Aapo Häkkinen, cembalo). (Alba, ABCD 464)

Kuuntele Uudet levyt 18.2.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Yleislevy pääsiäispyhiin

  Levyarvostelu

  Jos minun pitäisi selviytyä koko pääsiäisjuhlakaudesta vain yhdellä uutuuslevyllä, saattaisin hyvinkin valita lauluyhtye Stile anticon uuden levyllisen Josquin Desprez'n musiikkia. Missa pange linguan ympärille rakennettu, yleishengellinen ohjelma sisältää sekä lohdun että ilon musiikkia, mutta tärkeintä on se, että Josquinin rikkeetön, kirkas vokaalipolyfonia luo selittämättömästi uskoa siihen, että kaikki vielä järjestyy, olipa kyseessä sitten pandemia tai passiokertomus.

 • Christoph Graupner sävelsi tarkoituksenmukaista pääsiäistaustaa

  Levyarvostelu

  Christoph Graupner urakoi Darmstadtin hovisäveltäjänä 1400 kantaattia. Christian Bonathin johtama Pulchra Musica -barokkiorkesteri on poiminut niistä neljä, jotka kuljettavat kiirastorstaista pitkäperjantain kautta pääsiäisen riemuun. Ennen levyttämätön valikoima ei ehkä ole Graupnerin parasta passiomusiikkia, mutta yhtä kaikki tarjolla on värikästä, elävää taustaa pääsiäispyhiin.

 • Händelin Brockes-passiossakin on pari hittiaariaa

  Levyarvostelu

  Saksalainen barokkirunoilija Heinrich Brockes kirjoitti Jeesuksen kärsimystarinasta oman versionsa, jonka tunteelliset pohdinnat, monipuoliset henkilöhahmot ja dramaattiset dialogit innoittivat monia säveltäjiä. Myös Georg Friedrich Händel tarttui Brockesin librettoon, mutta tuloksena syntynyt liki kolmetuntinen passio ei ole saavuttanut merkittävää nykysuosiota. Arcangelo-yhtyeen ja laatusolistien uusi levytys puhaltaa teokseen henkeä, muttei todellakaan horjuta Bachin asemaa barokin passiomestarina.

 • Buxtehuden ja Schützin passiomestaruus saa arvoisensa tulkinnan

  Levyarvostelu

  Bachin passiot ovat hiljaisen viikon suurimpia hittejä, mutta häntä edeltävän sukupolven passiomusiikki nauttii lähinnä kulttisuosiota. Dietrich Buxtehuden kantaattisarja Membra Jesu nostri sekä Heinrich Schützin passio Jeesuksen seitsemän sanaa ristillä ovat kuitenkin mestarillista passiomusiikkia, jonka ympärille barokkiyhtye Ensemble Correspondances on rakentanut kahden CD:n pyhiinvaelluksen saksalaisen varhaisbarokin koskettavimpaan ytimeen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua