Hyppää pääsisältöön

Earthly Angels unelmoi

Barokkiyhtye Earthly Angels voitti Yleisradion Vuoden levy -tunnustuksen 2018. Ehkä ei pitäisi puhua yhtyeestä vaan projektista: Uudella levyllä kokoonpano on uusittu kokonaan samalla kun ohjelmisto on vaihtunut italialaisten nunnaluostarien musiikista ranskalaisen barokin herkimpään unelmointiin. Projektin johtohahmo, sopraano Kajsa Dahlbäck, on kuitenkin pysynyt, samoin hänen näkemyksellisyytensä ja taitonsa.

La Reveuse / Earthly Angels
La Reveuse / Earthly Angels Uudet levyt

Usein ranskalaisen barokin koristeellinen mutta pienieleinen tunteellisuus jää minulle etäisemmäksi kuin suorempi affektimusiikki Italiasta tai Saksasta. Alban julkaisemalla "La Rêveuse" -levyllä Dahlbäckin ohjelmistovalinnat kuitenkin pitävät tunneavaruuden selvänä. Hittimittaisissa lauluissa sopraano unelmoi melankolisesti lemmestä ja välillä kuullaan viiltävän koskettavia gamba-, teorbi- ja cembalo-sooloja. de la Barre, Ballard, Pinel, de Bousset ja kaverit eivät ole säveltäjistä tunnetuimpia, mutta osaavat sytyttää herkästi lepattavan lemmenliekin, joka heittää sekä valoa että varjoa.

Dahlbäckin terve, suora ja nuori sopraano sopii laulujen vilpittömyyteen oivallisesti, ja tarkoissa kuvioinneissa on viettelevää tunneherkkyyttä. Ääntämys voisi olla rehevämpää ja ilmaisun kontrastit isompia, mutta pidätelty tyyli sopii kokonaisuuteen. Heidi Peltoniemi sivelee sielun syvyyksiä herkillä sello- ja gambalinjoilla, ja lähellä viipyilevän tunnelman viimeistelevät Simone Vallerotondan syvänlempeä teorbi ja Aapo Häkkisen maltillinen cembalo. Kirkkain osoitus Dahlbäckin yhtyeenjohtamiskyvystä on se, että hän on malttanut antaa tilaa soittajien soolokappaleille, mutta kuitenkin ne tukevat levyn kokonaisuutta ja laulujen tehoa.

"La Rêveuse", säv. de la Barre; Marais, Ballard, Couperin, de Visée, Pinel, de Bousset. - Earthly Angels (Kajsa Dahlbäck, sopraano, Heidi Peltoniemi, sello ja viola da gamba, Simone Vallerotonda, teorbi, ja Aapo Häkkinen, cembalo). (Alba, ABCD 464)

Kuuntele Uudet levyt 18.2.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua