Hyppää pääsisältöön

Herkullinen nykymusiikkikattaus Islannista, tähtenä Pekka Kuusisto

Islannin sinfoniaorkesteri on jo jonkin aikaa esitellyt islantilaisen nykymusiikin parhaimmistoa ISO Project -levysarjalla. Havahduin tilanteeseen, kun seurasin viulisti Pekka Kuusiston edesottamuksia, hän soittaa sarjan tuoreimmalla levyllä Daniel Bjarnasonin viulukonserton solistina - ja hyvä että havahduin. Levyn mehukas moninaisuus osoittaa, että Bjarnasonin ja Anna Thorvaldsdottirin kansainvälinen menestys on vain osa Islannin nykymusiikin potentiaalista.

ISO Project vol 3. / Occurrence
ISO Project vol 3. / Occurrence Uudet levyt

Bjarnasonin konsertto alkaa vihellyksellä, joka on yksi Pekka Kuusiston monista erikoistaidoista, mutta muutenkin hän sopii juuri tämän konserton solistiksi. Moninaisilla soinneillaan ja hyvällä rytmiikallaan Kuusisto pystyy pitämään kimmahtelevan konserton tarinallisena. Kadenssin raju hinkkaus on Kuusistoa parhaimmillaan, ja vaikka vaativat oktaavikulut saattaisivat muutamalta viulistilta sujua puhtaammin, kukaan tuskin efektoisi niitä yhtä oivaltavasti.

Levykokonaisuuden hienous paljastuu, kun Bjarnasonin dynaamisesta konsertosta liu'utaan Veronique Vakan täyteläiseen sointikellutteluun nimeltä Lendh. Taiturillisen plastisesti kokoonpantu kappale tasapainottaa laveaa kehittymistään ihastuttavan kirpeillä yksityiskohdilla. Toivottavasti kappale löytää tiensä sulostuttamaan myös Suomen orkesterien ohjelmia.

Haukur Tomassonin In seventh heaven on puolestaan melko tyypillinen alkusoittokappale: hieman hakkaava mutta tehokas orkesterinousu. Thuridur Jonsdottirin huilukonsertto Flutter palaa herkkään mutta tiheään sointimodernismiin. Levyn päätösraita, Magnús Blöndal Johannssonin Adagio, on niukassa kolmisointunostalgiassaan kuin äärimmilleen hidastettu Arvo Pärtin ja Valentin Silvestrovin yhteistuotanto.

En muista että minkään maan nykymusiikkia esittelemään rakennettua levyä olisi koskaan ollut näin miellyttävä kuunnella. Jokainen kappale on omanlaisensa ja sellaisenaan laadukas, mutta yhdessä ne muodostavat sointuisan, vetävän kokonaisuuden, jonka pystyy kuuntelemaan kerralla; tällainen on nykymusiikissa poikkeuksellista. Daniel Bjarnasonin johtama Islannin sinfoniaorkesteri siis osaa asiansa paitsi soiton myös ohjelmistovalintojen suhteen. Lisäksi se osaa lopettaa ennen kuin pikkuvaltion laadukas nykymusiikkivaranto ehtyy. Tämä kolmas levy Occurrence lienee ISO Project -sarjan viimeinen.

"Occurrence". Daníel Bjarnason: Viulukonsertto. Veronique Vaka: Lendh. Haukur Tómasson: In Seventh Heaven. Thurídur Jónsdóttir: Flutter. Magnús Blöndal Johannsson: Adagio. - Pekka Kuusisto, viulu, Mario Caroli, huilu, Thurídur Jónsdóttir, ääninauha, ja Islannin sinfoniaorkesteri/Daniel Bjarnason. (Dorian Sono Luminus, DSL92243)

Kuuntele Uudet levyt 18.2.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Yleislevy pääsiäispyhiin

  Levyarvostelu

  Jos minun pitäisi selviytyä koko pääsiäisjuhlakaudesta vain yhdellä uutuuslevyllä, saattaisin hyvinkin valita lauluyhtye Stile anticon uuden levyllisen Josquin Desprez'n musiikkia. Missa pange linguan ympärille rakennettu, yleishengellinen ohjelma sisältää sekä lohdun että ilon musiikkia, mutta tärkeintä on se, että Josquinin rikkeetön, kirkas vokaalipolyfonia luo selittämättömästi uskoa siihen, että kaikki vielä järjestyy, olipa kyseessä sitten pandemia tai passiokertomus.

 • Christoph Graupner sävelsi tarkoituksenmukaista pääsiäistaustaa

  Levyarvostelu

  Christoph Graupner urakoi Darmstadtin hovisäveltäjänä 1400 kantaattia. Christian Bonathin johtama Pulchra Musica -barokkiorkesteri on poiminut niistä neljä, jotka kuljettavat kiirastorstaista pitkäperjantain kautta pääsiäisen riemuun. Ennen levyttämätön valikoima ei ehkä ole Graupnerin parasta passiomusiikkia, mutta yhtä kaikki tarjolla on värikästä, elävää taustaa pääsiäispyhiin.

 • Händelin Brockes-passiossakin on pari hittiaariaa

  Levyarvostelu

  Saksalainen barokkirunoilija Heinrich Brockes kirjoitti Jeesuksen kärsimystarinasta oman versionsa, jonka tunteelliset pohdinnat, monipuoliset henkilöhahmot ja dramaattiset dialogit innoittivat monia säveltäjiä. Myös Georg Friedrich Händel tarttui Brockesin librettoon, mutta tuloksena syntynyt liki kolmetuntinen passio ei ole saavuttanut merkittävää nykysuosiota. Arcangelo-yhtyeen ja laatusolistien uusi levytys puhaltaa teokseen henkeä, muttei todellakaan horjuta Bachin asemaa barokin passiomestarina.

 • Buxtehuden ja Schützin passiomestaruus saa arvoisensa tulkinnan

  Levyarvostelu

  Bachin passiot ovat hiljaisen viikon suurimpia hittejä, mutta häntä edeltävän sukupolven passiomusiikki nauttii lähinnä kulttisuosiota. Dietrich Buxtehuden kantaattisarja Membra Jesu nostri sekä Heinrich Schützin passio Jeesuksen seitsemän sanaa ristillä ovat kuitenkin mestarillista passiomusiikkia, jonka ympärille barokkiyhtye Ensemble Correspondances on rakentanut kahden CD:n pyhiinvaelluksen saksalaisen varhaisbarokin koskettavimpaan ytimeen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua