Hyppää pääsisältöön

Hyvästi prinsessakakut ja merimiespihvit – sukupuolitetut elintarvikkeet eivät enää maistu kaikille

Lapsi pitää donitseja silmiensä edessä ja katsoo niiden läpi.
Lapsi pitää donitseja silmiensä edessä ja katsoo niiden läpi. Kuva: Elena Nazarova / Alamy / Kuvitus: Heidi Gabrielsson YLE donitsit

Stereotypiat jylläävät erilaisten tuotteiden ja elintarvikkeiden nimistössä, mutta sukupuolittavaa nimeämistä on alettu kyseenalaistaa.

Feminiinisiä ja maskuliinisia tuotenimiä on paljon, mutta vaatimukset tuotteiden ja ruokien neutraaleista nimistä ovat yleistyneet.

Vähemmistöjä ja etnisiä ryhmiä loukkaavia nimiä on asetettu entistä enemmän suurennuslasin alle ja siksi esimerkisi Eskimo-jäätelön nimi muuttuu tänä vuonna. Toisaalta myös esimiehiä ja talonmiehiä on alettu kutsua monin paikoin uusilla tavoilla.

Keskustelupalstoilla on pohdittu, miksi Ahti on pakotettu olemaan haiseva silli, mutta Marianne saa olla makea karkki. Keskustelu on saattanut alkaa vitsinä, mutta on muuttunut monin paikoin vakavaksi väittelyksi.

Kolme pientä lasta syö välipalaa pöydän ääressä päivähoidossa.
Kolme pientä lasta syö välipalaa pöydän ääressä päivähoidossa. Kuva: Andrey Kuzmin / Alamy / AOP välipalat

Yleisesti poikien nimiä on annettu suolaisille ja tyttöjen nimiä makeille elintarvikkeille. Tytöt ovat tyttöjä ja pojat ovat poikia. Näin on monelle opetettu pienenä, mutta myöhemmällä iällä moni on joutunut tarkistamaan näkemystään.

Paljon on vielä tehtävää, ennen kuin maailmassa päästään neutraaliin kielenkäyttöön ja nimistöön. Siihen on kuitenkin pyrkimys.

Tulevaisuudessa prinssinakkia ei ehkä kutsuta prinssinakiksi, eikä prinsessakakusta luultavasti puhuta prinsessakakkuna. Mutta miten niitä pitäisi kutsua?

Kruununprinsessa Victoria and Prinssi Daniel syövät lusikoilla jotain juhlissa.
Kruununprinsessa Victoria and Prinssi Daniel syövät lusikoilla jotain juhlissa. Kuva: dana press / BRübsamen bernardr / All Over Press Kruununprinsessa Victoria,Daniel

Jos sukupuolittuneista nimistä halutaan luopua kokonaan ja pian, voimme jo nyt keksiä muutamalle sukupuolen mukaan nimetylle ruokalajille uuden nimen.

Prinsessakakku

Miksi kakku kuuluisi vain prinsessalle, miksei kakku voisi olla yhteinen? Prinssin ja prinsessan kakku voisi olla hyvä nimi leivonnaiselle, ellei välitä, että prinssi mainitaan nimessä ensimmäisenä sanan soinnin ja rytmin takia.

Prinssin ja prinsessan järjestystä voisi toki vaihtaa vuosittain. Herkkua olisi mahdollista kutsua myös korkean statuksen omaavan pariskunnan kakuksi tai kruununperilliskakuksi.

Yksi napakka nimivaihtoehto on hänkakku. Samalla se olisi kunnianosoitus suomen kielen sukupuolineutraalille pronominille.

Prinssinakki

Mitäs jos prinssinakki korvataan symbolilla? Idea tähän yllättävään muutoksen tulee edesmenneestä legendaarisesta artistista Princestä. Hänet tunnettiin vuosina 1993-2000 symbolilla, jolle ei ollut ääntämisasua.

Princen väliaikainen nimenmuutos johtui artistin ja levy-yhtiön pitkäaikaisesta kiistasta. Artistista käytettiin tuolloin myös epävirallista nimeä “The Artist Formely Known as Prince”.

Jos symboli tuntuu prinssinakin kohdalla liian hankalalta muutokselta, tätä lasten suosikkieinestä voidaan alkaa kutsua Princen innoittamana myös nimellä nakki, joka ennen tunnettiin prinssinakkina.

Kuningatarhillo

Ensimmäisenä uudeksi nimeksi tulee mieleen kuninkaallinen hillo, mutta sen sisällä on johdos substantiivista kuningas.

Kuningatarhillosta voisi aivan hyvin tulla hovihillo. Sana hovihillo maistuu hyvältä sanottaessa, eikä se rajaa nauttijoita yhteiskuntaluokkiin; hovihillo varmasti kelpaisi niin hallitsijalle kuin narrillekin, kunhan siinä olisi tasapuolisesti mustikkaa ja vadelmaa.

Ensimmäisten hovihillojen saapuminen kauppoihin ennustaisi myös kuningaskokoisten pakkausten katoamista hyllyiltä.

Merimiespihvi

Tämä naudanlihaa, sipulia ja perunaa sisältävä uuniruoka on klassikko, mutta nimeltään kovin miehinen.

Merenkävijän pihvi voisi sopia paremmin nykyiseen ilmastoon ja aiheuttaisi tulevaisuudessa vähemmän myrskyjä ja veneen keikkumista.

Toisaalta merenkävijän pihvi saattaisi nimenä herättää ärtymystä merellä pidempiä aikoja viettävien keskuudessa nimen tuoman väliaikaisuuden tunteen takia. Meren ystävän pihvi voisi sen sijaan tuoda nimenä enemmän vakautta ja jatkuvuutta.

Mummon muusi

Mummon muusi loukkaa nimellään niitä vaareja, jotka osaavat loihtia maittavaa perunamuusia. Tämä voi tapahtua siinäkin tapauksessa, että isoisä osaa ottaa potut pottuina.

Isovanhempien muusi voisi olla mahdollinen mummon muusin nimikorvaaja. Jos taas ei haluta tehdä oletuksia ihmisten mahdollisista lapsenlapsista, silloin seniorisurvos on oikea valinta.

Nainen ja mies haistelevat lautasella olevaa ruokaa.
Nainen ja mies haistelevat lautasella olevaa ruokaa. Kuva: Ken McKay/ITV/Shutterstock/All Over Press hajuaisti,haju

Aristoteleen kantapäässä puhutaan elintarvikkeiden nimistä. Vieraana on opettaja ja toimittaja Hanna Hietikko, joka on tutkinut sukupuolittuneita elintarvikkeiden nimiä. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri