Parsakaalia pidetään usein yhtenä kaikkein terveellisimmistä kasviksista. Siksi viikkoruokalistalle kannattaa aina välillä ujuttaa muutama helppotekoinen arkiruoka, jossa on parsakaalia. Tässä kokki Kenny Sundqvistin reseptissä parsakaali on pääosassa.
Näihin pihveihin tulee auringonkukan- ja pellavansiemeniä, jotka antavat niille rapsakan koostumuksen. Ne ovat halvempia kuin pähkinät mutta ajavat saman asian.
Vaihtamalla voin, kerman ja ranskankerman vegaanisiin vaihtoehtoihin saat helpon vegaaanisen arjenpelastajan.
Tosi helpot parsakaalipihvit juuressoseen kera
Ainekset, 10 isoa pihviä:
- 3–4 kokonaista parsakaalia
- 1 sipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- ½ dl pellavansiemeniä
- ½ dl auringonkukansiemeniä
- 1 dl maizena-maissitärkkelystä
- 1 tl suolaa
- 2 maustemitallista mustapippuria
- voita tai mielestäsi öljyä paistamiseen
Tee näin:
- Huuhtele parsakaalit.
- Leikkaa varresta kova alaosa pois. Leikkaa parsakaalit pieniksi paloiksi.
- Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi paloiksi.
- Kuori valkosipulinkynsi.
- Hienonna siemenet karkeaksi tehosekoittimessa.
- Laita sitten loputkin ainekset tehosekoittimeen ja sekoita taikinaksi.
- Anna taikinan turvota vähintään 10 minuuttia ja muotoile se sitten pihveiksi.
- Paista parsakaalipihvejä voissa tai öljyssä paistinpannulla, kunnes ne saavat hieman väriä.
- Laita paistetut pihvit uunipellille ja paista niitä 175-asteisessa uunissa 10 minuuttia.
Vinkki! Tee taikina jo paistamista edeltävänä iltana, niin puolet työstä on jo tehty.
Juuressose on mainio tapa tyhjentää jääkaappia
Juuressosetta olisi hyvä syödä etenkin talvella, jolloin kotimaisia raaka-aineita on heikosti saatavilla ruokakaupan hevi-osastolta. Perunaa, porkkanaa, lanttua, juuriselleriä ja palsternakkaa saa kuitenkin ympäri vuoden.
Nakkaa joukkoon mitä satut löytämään, mutta sekoita mieluiten useita eri lajeja, jotta juuressose saa enemmän luonnetta. Myös nahistuneet juurekset kelpaavat hyvin.
Ainekset, 6 annosta:
- 300 g perunoita
- 200 g porkkanoita
- 150 g juuriselleriä
- 1–2 tl suolaa
- 100 g voita
Tee näin:
- Kuori juurekset.
- Leikkaa juurekset pieniksi paloiksi, jotta ne kypsyisivät nopeammin.
- Laita juurespalat kattilaan.
- Kaada joukkoon sen verran vettä, että palat peittyvät, ja lisää 1 tl suolaa.
- Keitä, kunnes juurekset ovat kunnolla pehmenneet.
- Kaada vesi pois mutta jätä sitä hieman kattilaan.
- Lisää joukkoon voi ja mausta suolalla oman maun mukaan.
- Soseuta. Soseen ei tarvitse olla täysin tasaista, pienet sattumat antavat vain lisää rakennetta.
Piparjuurivaahto
Tämä superhelppo kastike sopii loistavasti hiukan raskaamman ruoan kaveriksi. Kastike on hapanta ja raikasta, koska se sisältää sekä piparjuurta että viinietikkaa.
Piparjuuritahnaa kannattaa pitää varalla jääkaapissa. Jos käytät tuoretta piparjuurta, voit säilyttää sitä kelmuun käärittynä pakastimessa ja raastaa siitä aina tarvittavan määrän.
Ainekset:
- 1 dl ranskankermaa
- 1 dl kermaa
- noin ½ tuubillista piparjuuritahnaa tai raastettua piparjuurta maun mukaan
- 1 tl valkoviinietikkaa
- ½ tl suolaa
- ½ tl sokeria
- 1 maustemitallinen mustapippuria
Tee näin:
Laita kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa kovaksi vaahdoksi.