Hyppää pääsisältöön

Konserttijazzia fasismin uhreille

Toisen maailmansodan ja fasismin uhrien muistoksi on sävelletty paljon koskettavaa musiikkia, ja niin tekee myös jazzkitaristi-säveltäjä Ferenc Snetberger kitarakonsertossaan "In Memory of My People". Yhteislevy Keller-jousikvartetin kanssa sisältää muutakin musiikkia, jonka hiljainen, lohduton yleistunnelma huutaa ihmiskunnan syntejä, mutta tekee sen hieman liian hempeästi.

Ferenc Snetberger / Hallgato
Ferenc Snetberger / Hallgato Uudet levyt

Snetbergerin kansa, Unkarin romanit, kärsi toisessa maailmansodassa hirvittävän kansanmurhan. Hänen kitarakonserttonsa ei silti lainkaan fokusoi tuhoamisleirien kauhuihin vaan menneisyyteen joka katosi. Klassista konserttomuotoa noudattava teos kierrättää keskieurooppalaisen romanityylin elementtejä nostalgisesti ja problematisoimatta. Snetberger on säveltänyt asialliset perussäestykset lempeille, lukuisille sooloilleen, mutta tasainen molliviipyily ja kvartetin alituinen portamento synnyttävät tekotunteellisen vaikutelman, eikä tilannetta paranna, että päätösosan rytmi sakkaa.

Levy saa syvyyttä vasta Keller-kvartetin soolonumerosta, Shostakovitshin kahdeksannesta jousikvartetosta. Ja kun sen jälkeen kuullaan pari tummaksi sovitettua John Dowlandin laulua ja Barberin kuuluisa Adagio, kuulijan tunnetila turtuu harmaasävyiseksi melankoliaksi, jota lopuksi sopii parannella Snetbergerin astetta valoisemmilla kappaleilla. Juuri näin ECM New Series -labelilla on tapana levynsä rakentaa, mutta tällä kertaa resepti ei aivan toimi. Kirpeyttä puuttuu, natriumglutamaattia on liikaa. Pikaisesti tarkastaessa huomasin, että ECM-yhtiön jazz-puolen levyillä Ferenc Snetberger kitaroi virkeämmin, joten kenties kyse on vain yhteispelistä taidemuusikoiden kanssa sekä siitä, että levy on taltiointi varman päälle rakennetusta konsertista.

Ferenc Snétberger: Kitarakonsertto "In Memory of My People"; Your Smile; Rhapsody nro 1. Dmitri Shostakovitsh: Jousikvartetto nro 8 c-molli. John Dowland: I saw my lady weep; Flow, my tears. Samuel Barber: Adagio for strings. - Ferenc Snétberger, kitara, ja Keller-jousikvartetti. (ECM New Series, ECM 2653)

Kuuntele Uudet levyt 18.2.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Yleislevy pääsiäispyhiin

  Levyarvostelu

  Jos minun pitäisi selviytyä koko pääsiäisjuhlakaudesta vain yhdellä uutuuslevyllä, saattaisin hyvinkin valita lauluyhtye Stile anticon uuden levyllisen Josquin Desprez'n musiikkia. Missa pange linguan ympärille rakennettu, yleishengellinen ohjelma sisältää sekä lohdun että ilon musiikkia, mutta tärkeintä on se, että Josquinin rikkeetön, kirkas vokaalipolyfonia luo selittämättömästi uskoa siihen, että kaikki vielä järjestyy, olipa kyseessä sitten pandemia tai passiokertomus.

 • Christoph Graupner sävelsi tarkoituksenmukaista pääsiäistaustaa

  Levyarvostelu

  Christoph Graupner urakoi Darmstadtin hovisäveltäjänä 1400 kantaattia. Christian Bonathin johtama Pulchra Musica -barokkiorkesteri on poiminut niistä neljä, jotka kuljettavat kiirastorstaista pitkäperjantain kautta pääsiäisen riemuun. Ennen levyttämätön valikoima ei ehkä ole Graupnerin parasta passiomusiikkia, mutta yhtä kaikki tarjolla on värikästä, elävää taustaa pääsiäispyhiin.

 • Händelin Brockes-passiossakin on pari hittiaariaa

  Levyarvostelu

  Saksalainen barokkirunoilija Heinrich Brockes kirjoitti Jeesuksen kärsimystarinasta oman versionsa, jonka tunteelliset pohdinnat, monipuoliset henkilöhahmot ja dramaattiset dialogit innoittivat monia säveltäjiä. Myös Georg Friedrich Händel tarttui Brockesin librettoon, mutta tuloksena syntynyt liki kolmetuntinen passio ei ole saavuttanut merkittävää nykysuosiota. Arcangelo-yhtyeen ja laatusolistien uusi levytys puhaltaa teokseen henkeä, muttei todellakaan horjuta Bachin asemaa barokin passiomestarina.

 • Buxtehuden ja Schützin passiomestaruus saa arvoisensa tulkinnan

  Levyarvostelu

  Bachin passiot ovat hiljaisen viikon suurimpia hittejä, mutta häntä edeltävän sukupolven passiomusiikki nauttii lähinnä kulttisuosiota. Dietrich Buxtehuden kantaattisarja Membra Jesu nostri sekä Heinrich Schützin passio Jeesuksen seitsemän sanaa ristillä ovat kuitenkin mestarillista passiomusiikkia, jonka ympärille barokkiyhtye Ensemble Correspondances on rakentanut kahden CD:n pyhiinvaelluksen saksalaisen varhaisbarokin koskettavimpaan ytimeen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua