Hyppää pääsisältöön

Opettele leikkaamaan nuoria omenapuita Strömsön Lena Gillbergin kanssa

Lena Gillberg visar med vanten var hon ska klippa toppen på ett äppelträd
Lena Gillberg visar med vanten var hon ska klippa toppen på ett äppelträd Kuva: YLE/Strömsö/Monica Storm Lena Gillberg,omenapuut,talvi,Leikkaus (Puutarha),puutarhanhoito

Jos on huolellinen omenapuunsa leikkauksessa ensimmäisinä vuosina istutuksen jälkeen, on puun ylläpitohoito jatkossa helpompaa. Ensimmäisten vuosien leikkaukset ovat omenapuun elämän tärkeimmät leikkaukset.

Ei voi tarpeeksi korostaa, miten tärkeää on leikata nuoria omenapuita. Varhainen muotoileminen luo edellytykset sille, että puusta kasvaa voimakas ja terve puu, joka antaa suuren sadon ja hyvänmakuisia hedelmiä pitkän aikaa.

Trädgårdsmästare Lena Gillberg kommer gående längs en stig i snön framför Strömsövillan
Lena päättää leikata Strömsön omenapuun keväällä ennen mahlannousua. Trädgårdsmästare Lena Gillberg kommer gående längs en stig i snön framför Strömsövillan Kuva: YLE/Strömsö/Monica Storm Lena Gillberg,puutarhurit,puutarhat,Leikkaus (Puutarha),Lehdestys,omenapuut

Omenapuu tarvitsee ilmaa ja aurinkoa

Leikkaamattomasta puusta tulee iso pensas. Ellei latvus ole ilmava, oksien lomaan voi kertyä kosteutta, mikä lisää tautiriskiä.

Aurinko ei pääse paistamaan hedelmiin, jos latvus on liian tiheä, minkä vuoksi omenoista ei tule yhtä hyvänmakuisia kuin auringon kypsyttämistä omenoista. Hedelmät eivät ehkä ehdi kypsyä ennen syksyä. Heikot oksat eivät jaksa kantaa yhtä paljon hedelmää kuin voimakkaat oksat.

Trädgårdsmästare Lena Gillberg väljer ut vilken gren på äppelträdet som ska bli topp
Joskus pitää auttaa puuta valitsemaan latva. Trädgårdsmästare Lena Gillberg väljer ut vilken gren på äppelträdet som ska bli topp Kuva: YLE/Strömsö/Monica Storm Lena Gillberg,puutarhurit,puutarhat,puutarhanhoito,puutarhaviljely,omenapuut,Leikkaus (Puutarha),talvi,Lehdestys,Strömsö

Miten nuorta puuta muotoillaan

Latva järjestykseen

Aloita tarkastamalla latva. Onko puulla selkeä latva vai onko sillä kilpalatvoja? Latvaa lyhennetään vähän, korkeintaan yksi kolmasosa ja muita oksia noin puolet pituudesta, jotta saadaan aikaan yksi selkeä latva ja luonnollinen haarominen.

Jos puussa on kaksi latvaa, valitaan toinen niistä latvaksi jatkossa.

Jos rungosta lähtee valtavan monia oksia, pitää poistaa kokonaisia oksia, jotta latvuksesta tulee jatkossa ilmavampi.

Jos on hyvin jyrkkäkulmaisia oksia, eli oksia, jotka kasvavat melkein suoraan ylöspäin, nekin voidaan poistaa rungon vierestä.

Tarkastuslista silmällä pidettävistä oksista

  • Poista oksat, jotka kasvavat sisäänpäin.
  • Poista oksat, jotka hankaavat muita oksia.
  • Poista kuolleet ja vahingoittuneet oksat.
  • Karsi oksia.Pienempi määrä oksia ei anna huonompaa satoa.
  • Poista juuriversot ja rungosta lähtevät tarpeettomat versot.

Tärkeintä on yrittää muotoilla latvus niin, että saa aikaan tasapainoisen, tasaisen ja ilmavan latvuksen. Pienempi määrä oksia ei anna pienempää satoa.

Mistä kohtaa oksia pitää leikata?

Leikkaa juuri sellaisen silmun yläpuolelta, joka osoittaa ulospäin latvuksesta. Siitä tulee uuden oksan suunta.

Oksan juuressa on aina oksankaulus. Jos poistaa koko oksan, se leikataan oksankauluksen vierestä, koska se kylestyy haavan reunojen yli ja parantaa haava.

Jos leikkaa oksankauluksen pois, haava ei parane. Samoin käy, jos jättää liian pitkän tapin. Silloin oksankaulus ei jaksa kylestyä haavan yli.

Tarkat ohjeet oksankauluksista ja leikkauskohdista näet tästä.

Leikkaaminen keväällä kiihdyttää kasvua. Jos omenapuu alkaa kasvaa liian voimakkaasti, jos toimenpide on esimerkiksi ollut suuri, voi karsia uusia versoja syksyllä.

Perheomenapuu

Jos on pieni puutarha tai haluaa vain yhden omenapuun, voi valita niin kutsutun perheomenapuun. Se on puu, johon on varrennettu 3–4 eri lajiketta samaan perusrunkoon. On myös perheomenapuita, joissa on enemmänkin lajikkeita.

Kun leikkaa perheomenapuuta, pitää katsoa, missä varrennuskohta on, ettei vahingossa poista kokonaista lajiketta.

Jos katsoo oksia tarkasti, näkee varrennuskohdan, jossa kuori on parantanut haavan ja muuttunut ehkä vähän kurttuiseksi.

Jokainen lajike pitäisi nähdä omana ”puunaan”, jossa oksien pitää kasvaa luonnollisesti ulospäin. Lyhennä siksi latvaa, saadaksesi lisää oksia, mutta huolehdi, ettei oksia tule liikaa. Ilmava latvus antaa enemmän ja parempia omenoita.

Apuvälineet onnistuneeseen leikkaukseen

Leikatessa on tärkeää käyttää puhtaita ja teräviä työvälineitä. Tylsät työvälineet repivät haavaa ja vaikeuttavat paranemista, kun taas likaiset työvälineet levittävät tauteja kasvista toiseen.

Haavanhoitoaine nopeuttaa paranemista ja suojaa haavaa. Katso aina pakkauksesta lämpötilaa koskevat ohjeet, jos aiot käyttää haavanhoitoainetta pakkassäässä.

Jos haluat nähdä Lenan leikkaavan Strömsön omenapuita, näet sen tästä.